Узгоджено

Національний науково-дослідний інститут охорони праці України

Лист № 304 від 18.09.02 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№257 від 24.09.02 р.

ПІ 1.1.23- гоі -2002

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СЛЮСАРЯ

З РЕМОНТУ АВТОМОБІЛІВ

Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дана інструкція призначена для всіх робітників, що працюють за професією слюсар з ремонту автомобілів (далі - автослюсар) на підприємствах ДК "Укртрансгаз", робота яких пов'язана з ремонтом і збиранням автомобілів; розбиранням, ремонтом, збиранням усіх видів агрегатів, вузлів і приладів і їх заміною під час технічного обслуговування; обкаткою автомобілів і автобусів усіх видів на стендах; виявленням, усуненням дефектів, несправностей у процесі регулювання і випробування агрегатів, вузлів і приладів; регулюванням автомобілів.

1.2. До самостійної роботи допускаються особи, які у навчальному закладі отримали професію автослюсар та за станом здоров'я можуть бути допущеними до вказаної роботи. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, попереднього спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки знань та навичок безпечного виконання робіт, автослюсар повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого автослюсаря. Допуск до самостійної роботи здійснюється при позитивних результатах стажування, перевірки знань та навичок безпечного виконання робіт.

1.3. Робота автослюсаря полягає у виконанні ремонтних та регулювальних робіт автотранспортних засобів підприємства.

1.4. Автослюсар повинен знати: основні вимоги з охорони праці, передбачені даною інструкцією, інструкціями за видами робіт та інструкціями заводів-виготовлювачів з експлуатації обладнання, що використовується у роботі; правила безпечного використання слюсарного та контрольно-вимірювального інструменту; властивості шкідливих та отруйних речовин; правила користування засобами колективного та індивідуального захисту; порядок надання першої долікарняної допомоги при нещасних випадках; правила внутрішнього трудового розпорядку.

Автослюсар повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкцій є основною вимогою запобігання нещасним випадкам. Порушення автослюсарем вимог інструкцій розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

Кодексом законів про працю України передбачені наступні дисциплінарні стягнення: догана, звільнення.

1.5. Автослюсар зобов'язаний безпечно виконувати роботи з ремонту автомобілів та безпечно експлуатувати механізми, обладнання, інструмент і пристрої, які він може використовувати протягом робочого дня.

1.6. Згідно з Відомчими нормами безкоштовної видачі спецодягу та засобів індивідуального захисту, затвердженими наказом ДК "Укртрансгаз" від 29.12.2000 №296, (розділ 5, п.5.34.) та ДНАОП 0.00-3.06-98 "Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту", затвердженими наказом Держнаглядохоронпраці від 20.10.98р. № 207, (п.23), автослюсарю видається наступний спецодяг:

При виконанні робіт з обслуговування і ремонту автомобілів і агрегатів:

• Костюм віскозно-лавсановий або

костюм бавовняний (ГОСТ 12.4.109-82) - на 12 місяців.

• Черевики шкіряні або чоботи кирзові (ГОСТ 12.4.137-84) - на 12 місяців.

• Рукавиці брезентові або

рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) - на 1 місяць.

• Окуляри захисні ( ГОСТ 12.4.013-75) - до зносу

При виконанні робіт з ТО та Р на оглядових канавах, підйомниках і естакадах додатково:

• Каска будівельна (ГОСТ 5782-75) з підшоломником - чергова.

При виконанні робіт з розбирання двигунів, транспортування, перенесення та промивки деталей двигунів та при роботі з етильованим бензином::

• Костюм віскозно-лавсановий (ГОСТ 12.4.036-78) -на 12 місяців

• Чоботи гумові (ГОСТ 12265-78) - на 12 місяців.

• Рукавиці гумові (ГОСТ200-0-74) - на 6 місяців.

• Фартух прогумований (ГОСТ 12.4.020-76) - на 6 місяців.

• Рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) - на 2 місяці.

• Окуляри захисні ( ГОСТ 12.4.013-75) - до зносу.

При виконанні зовнішніх робіт узимку, а також у приміщеннях при температурі в них, нижчій за допустиму, додатково:

• Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці (ГОСТ 12.4.084-80) - на 36 місяців.

• Штани бавовняні на утеплювальній прокладці (ГОСТ 12.4.084-80) - на 36 місяців.

• Валянки (ГОСТ 18724-80) - на 48 місяців. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і

спецвзуття понад встановлені норми.

Спецодяг автослюсаря повинен бути добре підігнаний і застібнутий.

1.7. Робочим місцем автослюсаря є територія підприємства, яка відведена для зберігання і ремонту автотранспортної техніки (гаражі, мехмайстерня).

1.8. У процесі виробничої діяльності на автослюсаря діють наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: бензин та мастила; випари бензину, дизельного палива; етиленгліколь; тетраетилсвинець. Шкідливі та небезпечні виробничі фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.9. До робочого місця автослюсаря та інструменту, який використовується на протязі робочого дня, ставляться такі вимоги:

автомобіль на оглядовій канаві повинен бути установлений так, щоб був вільним не тільки основний, але і запасний вихід;

під час обслуговування автомобіля на підйомнику (гідравлічному, механічному, електромеханічному) на пульті керування підйомником повинна бути вивішена табличка із написом "Підйомник не включати - працюють люди";

плунжер гідравлічного, пневматичного підйомника у робочому (піднятому) положенні повинен надійно фіксуватися упором (штангою), що гарантує неможливість довільного опускання підйомника;

ручний слюсарний інструмент (молотки, зубила, пробійники тощо) повинен бути справним;

молотки на кувалди повинні бути надійно насаджені на дерев'яні ручки і щільно заклинені м'якими, сталевими зайорженими клинами;

ручки молотків та кувалд повинні бути виготовлені з твердих та в'язких порід сухого дерева і насаджені під прямим кутом по відношенню до вісі бойка;

усі інструменти, що мають загострені кінці для насаджування рукояток (напилки, викрутки, стамески тощо), повинні мати ручки, що відповідають розмірам інструменту, з бандажними кільцями;

слюсарні лещата повинні бути у повній справності, міцно захоплювати затискуваний виріб і мати на губках неспрацьовану насічку;

гайкові ключі повинні відповідати розмірам гайок та головок болтів і не мати тріщин та забоїн, площини зіва ключів повинні бути паралельними і не повинні бути закатаними, розвідні ключі не повинні бути ослабленими у рухомих частинах;

лезо викруток повинно за товщиною відповідати ширині шліца у головці гвинта;

зенкера, свердла і тому подібний вставний інструмент повинні бути правильно заточені і не мати тріщин, вибоїн, задирок та інших дефектів. Хвостовики цього інструменту

не повинні мати нерівностей, скосів, тріщин та інших пошкоджень, повинні бути міцно пригнаними і правильно центрованими;

робочий пусковий механізм на ручних пневматичних машинах (інструментах) повинен бути розташований так, щоб виключити можливість випадкового включення.

1.10. В оглядових канавах, зонах профілактичного обслуговування та ремонту транспортних засобів, інших пожежонебезпечних зонах слід використовувати переносні світильники, які повинні мати захисний скляний ковпак із захисною металевою сіткою.

1.11. Під час обслуговування та ремонту автомобілів (у т.ч. двигунів) на висоті понад 1 м робітники повинні бути забезпечені і користуватися спеціальними помостами, естакадами, майданчиками або драбинами-стрем'янками, але без застосування приставних драбин.

1.12. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна автослюсаря сприяє запобіганню професійним отруєнням і захворюванням.

Для запобігання простудним захворюванням необхідно стежити, щоб одяг і взуття не були мокрими, уникати протягів, не допускати переохолодження і перегрівання тіла.

Автослюсар зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, зокрема:

• утримувати у чистоті і порядку робоче місце ;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, спецодягом і індивідуальними засобами захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом;

• після кожної операції з гальмівною рідиною та антифризом необхідно ретельно мити руки водою з милом.

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання негайно звертатись до лікаря.

• при попаданні етильованого бензину на шкіру треба промити шкіру гасом, а потім гарячою водою з милом.

• при попаданні бензину в очі треба промити їх 2%-м розчином питної соди і теплої води і негайно звернутися до лікаря.

Для виключення випадків отруєння забороняється застосовувати бензин (інші легкозаймисті і отруйні речовини) для миття рук, спецодягу чи деталей та вживати їх (інші лаки, фарби, емульсії, реагенти) як алкогольні та наркотичні речовини.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Привести у порядок робочий одяг, застебнути чи обв'язати обшлаги рукавів, заправити одяг так, щоб не було звисаючих кінців. При ремонті автомобілів, які працюють на етильованому бензині, одягти відповідний спецодяг і спецвзуття.

2.2. Уважно оглянути робоче місце, прибрати все, що заважає роботі.

2.3. Переконатися у тому, що робоче місце достатньо освітлено і світло не буде засліплювати очі.

2.4. Робочий інструмент та деталі розташувати у зручному та безпечному для користування порядку.

2.5. Впевнитись у тому, що робочий інструмент, пристосування, обладнання та засоби індивідуального захисту справні і відповідають вимогам охорони праці.

2.6. Перед роботою вантажопідйомними механізмами (талями) перевірити їх справність і переконатися в надійності гальм, строп і ланцюгів, піднявши вантаж на невелику висоту. Застосовувати талі лише після дозволу механіка чи бригадира.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Після постановки автомобіля на пост профілактичного обслуговування або ремонту (без примусового переміщення) необхідно зупинити двигун, установити важіль перемикання передач у нейтральне положення, загальмувати автомобіль стоянковим гальмом, а під колесо з обох боків підкласти упорні колодки. На рульове колесо повинна бути вивішена табличка з написом "Двигун не запускати - працюють люди".

На автомобілях, що мають дублюючі пристрої для запуску двигуна, аналогічна табличка повинна бути вивішена і біля цього пристрою.

3.2. Перед вивішуванням частини автомобіля (причепа, напівпричепа) підйомними механізмами (домкратами, наканавними пересувними підйомниками, талями тощо), крім стаціонарних, необхідно спочатку встановити транспортний засіб на рівній поверхні, зупинити двигун, включити знижену передачу, загальмувати його стоянковим гальмом, підставити під колеса, що не підіймаються, упорні колодки, у автобуса перевірити стан опорної площадки кузова.

3.3. Під час вивішування частини транспортного засобу плунжер домкрата (наканавного пересувного підйомника) або надставка до нього повинні бути встановлені у місцях, які вказані у технологічній документації, Керівництві з експлуатації транспортних засобів.

3.4. Домкрат необхідно встановлювати на рівну неслизьку поверхню. У разі неміцного ґрунту під основу домкрата необхідно підкласти міцну дерев'яну підставку площею не менше 0,1 кв.м або дошку.

3.5. Під час вивішення частини транспортного засобу за допомогою домкратів (пересувних наканавних підйомників, талей тощо) для огляду, виконання профілактичних робіт та ремонту повинні бути встановлені підставки (козелки).

3.6. Підставки (козелки) під вивішені частини транспортного засобу повинні встановлюватися у місцях, які вказані у технологічній документації, Керівництві з експлуатації транспортного засобу.

3.7. Огляд і ремонт пневморесор автобусів необхідно виконувати на спеціально облаштованих для цього оглядових канавах, обладнаних пересувними наканавними підйомниками, або на стаціонарних підйомниках.

3.8. Автослюсар повинен знати, що виконання робіт, пов'язаних із зняттям та установкою балонів пневморесор, дозволяється тільки після проведення цільового інструктажу і оформлення наряду-допуску.

3.9. У виконанні робіт, пов'язаних із зняттям та установленням агрегатів, повинні брати участь два слюсарі з ремонту автомобілів. Допускається замість одного слюсаря залучати водія при відповідній підготовці і обов'язковому інструктажі з охорони праці під час виконання таких робіт.

ЗЛО. Під час підіймання перекидної кабіни для обслуговування та ремонту систем автомобіля вона повинна бути надійно зафіксована. Автослюсар повинен впевнитись у справності запірних механізмів, упорів-обмежувачів, страхових пристроїв.

3.11. Під час роботи на висоті понад 1 м або під час піднімання по драбині інструмент необхідно тримати у сумці чи спеціальному ящику.

3.12. Перед проведенням робіт, які пов'язані з прокручуванням колінчастого та карданного валів відповідно до технологічного процесу, необхідно додатково перевірити відключення запалювання (перекриття подачі палива для дизельних двигунів), нейтральне положення важеля перемикання передач, звільнити важіль стоянкового гальма. Після виконання необхідних робіт автомобіль слід загальмувати стоянковим гальмом.