Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України

Примірна інструкція з охорони праці

для інспекторів з інвентаризації бюро технічної інвентаризації

м.Київ

Узгоджено:

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці

Лист №387

"14" грудня 2001 р.

Затверджено

Наказ Державного комітету

будівництва, архітектури та

житлової політики України

від " 26 " грудня 2001 р.

№228

ПІ 9.0.20-196-2001

Примірна інструкція з охорони праці

для інспекторів з інвентаризації бюро технічної інвентаризації

м.Київ

1. Загальні положення

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для інспекторів з інвентаризації бюро технічної інвентаризації (далі бюро) розроблена відповідно до вимог Державного нормативного акта з охорони праці (ДНАОП 0.00-4.15-98) "Положення про розробку інструкцій з охорони праці".

1.2. На підставі цієї Примірної інструкції керівники бюро організовують розроблення інструкції з охорони праці для своїх інспекторів з інвентаризації з урахуванням конкретних умов і специфіки виконуваних робіт та затверджують її наказом по бюро.

1.3. Вимоги Примірної інструкції поширюються на інспекторів з інвентаризації, які виконують роботи з технічної інвентаризації будівель і земельних ділянок, що належать громадянам на правах приватної власності, житлового фонду, який належить підприємствам і громадським організаціям, будівель і споруд промислових підприємств та під час роботи безпосередньо в бюро.

1.4. До самостійної роботи з проведення інвентаризації будівель, споруд, земельних ділянок тощо допускаються особи, які досягли віку 18 років (якщо їх службові обов'язки пов'язані з виконанням робіт з підвищеною небезпекою), пройшли медичний огляд, навчання, вступний і первинний інструктажі на робочому місці та спеціальне навчання з охорони праці у разі виконання ними робіт з підвищеною небезпекою.

1.5. Інспектор має як постійне, так і непостійні робочі місця.

1.6. Інспектор зобов'язаний:

- дотримуватись зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- утримувати у порядку і чистоті своє робоче місце;

- користуватися засобами індивідуального захисту;

не вживати спиртних напоїв та наркотичних речовин на робочому місці;

- виконувати тільки ту роботу, з якої проінструктований.

1.7. Під час виконання робіт на інспектора можуть діяти небезпечні та шкідливі виробничі чинники:

- підвищена або знижена температура повітря;

- підвищена або знижена вологість повітря; недостатня освітленість робочої зони;

- підвищений рівень ультрафіолетового випромінювання;

- розміщення робочого місця на висоті та незначній глибини щодо поверхні землі. Шкідливі та небезпечні чинники конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.8. Під час виконання робіт інспектору слід виконувати санітарні норми, зокрема:

- утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані та чистому вигляді; перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом;

- дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

- у разі виявлення ознак захворювання негайно звертатися до лікаря.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Безпосередньо на робочому місці в бюро:

2.1.1. Оглянути робоче місце, перевірити справність електричних розеток, вимикачів, шнурів, оргтехніки, освітлення, засобів пожежогасіння. Прибрати непотрібні предмети, звільнити проходи.

2.1.2. Провітрити робоче приміщення.

2.1.3. Перевірити справність спецодягу, спецвзуття, засобів індивідуального захисту, приладів, інвентарю тощо.

2.1.4. Перед виходом на об'єкт інвентаризації зареєструватись у спеціальному журналі місцевих відряджень.

2.2. З інвентаризації будівель і земельних ділянок, що належать громадянам на правах приватної власності:

.2.2.1. З'ясувати у замовників наявність собак та домовитись щодо ізоляції останніх під час проведення інвентаризації.

2.2.2. Ознайомитись з технічним станом будівель, підвальних приміщень, колодязів, погребів, уточнити наявність огороджувальних конструкцій, освітлення тощо.

2.2.3. Одягти спецодяг, спецвзуття та необхідні засоби захисту залежно від виду робіт.

2.3. З інвентаризації житлового фонду, що належать підприємствам і громадським організаціям:

2.3.1. Ознайомитись з угодою між бюро і організацією-замовником щодо обсягів майбутніх робіт і відповідальності останнього за створення безпечних умов праці під час інвентаризації об'єктів і безпеки під час поїздки до них та повернення на автотранспорті замовника.

2.3.2. До початку роботи пройти вступний та первинний інструктажі з охорони праці у замовника, що експлуатує житловий фонд (обумовлюється в інструкції конкретного бюро, яка розроблена на підставі цієї примірної інструкції).

2.3.3. З'ясувати у представника замовника фактичний стан будівель, уточнити наявність огороджувальних конструкцій, освітлення підвальних приміщень тощо.

2.3.4. Одягти спецодяг, спецвзуття та необхідні засоби захисту залежно від виду робіт.

2.4. З інвентаризації будівель та споруд промислових підприємств.

2.4.1. Ознайомитись з угодою між бюро та підприємством-замовником щодо обсягу майбутніх робіт і відповідальності останнього за створення безпечних умов праці під час інвентаризації об'єктів і безпеки під час поїздки до них та повернення на автотранспорті замовника.

2.4.2. Пройти вступний та первинний інструктажі з охорони праці у службі охорони праці підприємства-замовника згідно зі встановленим на підприємстві порядком, вияснивши загальні відомості щодо характеру та технології виробництва, основних небезпечних чинників, що виникають під час виробництва, особливостей їх дії на працівників, питань виробничої санітарії та особистої гігієни, пов'язаної з виконанням роботи і перебуванням у приміщенні, наявності специфічних засобів колективного захисту.

2.4.3. Ознайомитись зі схемою безпечного руху працівників на території підприємства.

2.4.4. Одягти спецодяг, спецвзуття та необхідні засоби захисту залежно від виду робіт.

3.Вимоги безпеки під час виконання робіт

3.1. Безпосередньо на робочому місці в бюро:

3.1.1. На робочому місці слід користуватись тільки тими приладами, інструментами, обладнанням, оргтехнікою, якими воно укомплектовано.

3.1.2. У разі наявності на робочому місці електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів) необхідно виконувати вимоги інструкції щодо безпечної їх експлуатації.

3.1.3. Забороняється самостійно ремонтувати обладнання, прилади, оргтехніку.

3.1.4. Виконувати правила внутрішнього розпорядку.

3.2. З інвентаризації будівель і земельних ділянок, що належать громадянам на правах приватної власності:

3.2.1. Обстеження і вимірювання старих будівель та їх частин, що загрожують обвалом, можна проводити тільки після усунення загрози.

3.2.2. Під час обстеження і вимірювання територій забороняється виконувати роботи в зоні траншей, котлованів, насипів і окремих конструкцій будівель і споруд, які перебувають під загрозою обвалу.

3.2.3. У разі проведення робіт на стрімких схилах необхідно використовувати запобіжні пристосування з міцною мотузкою. У таких місцях забороняється виконувати роботи одразу після дощу, а також коли поверхня покрита льодом чи снігом.

3.2.4. Вимірювання висоти фасадів будівель проводити з допомогою висотомірів, діелектричних жердин і приставних драбин. Переносити жердини тільки в руці. Драбина повинна мати спеціальні протисковзні наконечники. Забороняється користуватись драбинами, які скріплені цвяхами без врізання перекладин в тетиви, а також проводити їх нарощування незалежно, від матеріалу, з якого вони виготовлені. Ставити драбину слід під кутом 70-75° до горизонтальної площини. Забороняється ставити драбини на проміжні додаткові споруди з ящиків, бочок тощо, працювати з драбини на висоті більше 5м. Роботи з приставної драбини слід виконувати зі сходинки, яка міститься на відстані не менше 1м від верхнього кінця драбини.

3.2.5. Під час обстеження і вимірювання верхніх поверхів і горищ переконатись у відсутності відкритих прорізів, лазів тощо, а у разі їх наявності закрити щитовим настилом або огородити.

3.2.6. Під час обстеження і вимірювання будівель забороняється:

- підніматися і спускатися по пожежних драбинах, висовуватись в прорізи, ставати на підвіконня відкритих прорізів, виходити на наріжні карнизи і балкони без огорож;

- користуватись драбинами, які покриті льодом або снігом;

- скидати з дахів і поверхів інструмент чи будь-які інші предмети; пересувати на горищах предмети, руйнувати будь-які підпірки тощо;

- ставати на вражені трухлявиною будівельні конструкції чи ходити по них.

3.2.7. У процесі проведення обстеження та вимірювання будівель і підвалів забороняється використовувати світильники з відкритим вогнем як штучні джерела світла.

3.2.8. Перед обстеженням і вимірюванням підвалів, погребів, колодязів тощо слід відкрити їх двері та ляди для вентиляції. Вказані роботи дозволяється проводити тільки в гумових чоботях.

3.2.9. Під час роботи в підвалах забороняється ставати на будь-які трубопроводи, електрокабелі, батареї опалення і вентиляційні короби та ходити по них.

3.2.10. Обстеження і обмірювання приміщень, де встановлено газове обладнання, необхідно проводити з постійним провітрюванням через фрамуги чи кватирки.

3.3. З інвентаризації житлового фонду, що належить підприємствам і громадським організаціям:

3.3.1. Обстеження і вимірювання старих будівель та їх частин, що загрожують обвалом, можна проводити тільки після усунення загрози і під постійним технічним наглядом особи, відповідальної за їх експлуатацію.

3.3.2. Забороняється проводити обстеження і вимірювання будівель у зоні траншей, котлованів, насипів тощо.

3.3.3. Вимірювання висоти багатоповерхових будівель слід проводити за допомогою висотомірів, діелектричних жердин і рулеток з балкона верхнього поверху, а за наявності парапета - від його верхньої частини.

3.3.4. У разі вимірювання висоти будівлі з фасаду необхідно переконатись у відсутності електропроводів у місцях вимірювання.

3.3.5. Вимірювання висоти багатоповерхових будівель з дахів дозволяється проводити тільки за наявності огороджувальних конструкцій з використанням запобіжних пристосувань та протисковзного взуття.

3.3.6. Забороняються будь-які роботи на дахах у разі дощу, ожеледиці, туману та вітру більше 6 балів.

3.3.7. Під час обстеження і вимірювання будівель забороняється:

- підніматися і спускатися по пожежних драбинах, висовуватись в прорізи, ставати на підвіконня відкритих прорізів, виходити на наріжні карнизи і балкони без огорож;

користуватись драбинами, які покриті льодом чи снігом;

- скидати з дахів і поверхів інструмент чи будь-які інші предмети;

- пересувати на горищах предмети, руйнувати будь-які підпірки тощо;

- ставати на вражені трухлявиною будівельні конструкції чи ходити по них.

3.3.8. У процесі проведення обстеження та вимірювання будівель і підвалів забороняється використовувати світильники з відкритим вогнем як штучне джерело світла.

3.3.9. У разі обстеження і вимірювання підвальних приміщень забороняється ставати на будь-які трубопроводи, електрокабелі, батареї опалення і вентиляційні короби та ходити по них.

3.4. З інвентаризації будівель і споруд промислових підприємств:

3.4.1. Під час обстеження і вимірювання територій забороняється виконувати роботи в зоні траншей, котлованів, насипів і окремих конструкцій будівель та споруд, які перебувають під загрозою обвалу. ,

3.4.2. Обстеження і вимірювання старих напівзруйнованих будівель та їх частин, що загрожують обвалом, можна проводити після усунення загрози. Роботи з обстеження і вимірювання старих будівель повинні виконуватись під постійним технічним наглядом особи, відповідальної за їх експлуатацію.

3.4.3. У разі проведення робіт на крутих схилах необхідно використовувати запобіжні пристосування з міцною мотузкою. В таких випадках забороняється виконання робіт під час грози, ожеледиці, снігопаду, при тумані та вітрі більше 6 балів.

3.4.4. Вимірювання висоти фасадів високих виробничих будівель слід проводити за допомогою висотомірів, жердин і рулетки з балкона верхнього поверху або парапета

- від його верхньої частини, попередньо переконавшись в його надійності.

3.4.5. У разі вимірювання висоти будівлі з фасаду необхідно переконатись у відсутності електропроводів у місцях вимірювання.

3.4.6. Під час обстеження і вимірювання будівель забороняється:

підніматися і спускатися по пожежних драбинах, висовуватись в прорізи, ставати на підвіконня відкритих прорізів, виходити на наріжні карнизи і балкони без огорож;

- користуватись драбинами, які покриті льодом чи снігом;

- скидати з дахів і поверхів інструмент чи будь-які інші предмети;

- пересувати на горищах предмети, руйнувати будь-які підпірки тощо;

- ставати на вражені трухлявиною будівельні конструкції чи ходити по них.

3.4.7. У процесі проведення обстеження та вимірювання будівель і споруд забороняється використовувати світильники з відкритим вогнем як штучне джерело світла.

3.4.8. У разі обстеження і вимірювання підвальних приміщень забороняється ставати на будь-які трубопроводи, електрокабелі, батареї опалення і вентиляційні короби та ходити по них.

3.4.9. Обстеження та вимірювання приміщень, де встановлено механічне, електричне та інше обладнання, слід провадити за умови забезпечення підприємством-замовником безпечних умов праці. Обладнання при цьому повинно бути зупиненим. Якщо це неможливо, то роботу можна виконувати тільки після проведення цільового інструктажу з безпечного виконання робіт в таких умовах відповідальним за охорону праці цього підприємства. На виконання таких робіт оформляється наряд-допуск встановленого зразка, який видається керівникові робіт.