Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці для моториста

ЦЕМЕНТУВАЛЬНОГО АГРЕГАТУ

київ

Узгоджено

Державний департамент з нагляду за охороною праці

Лист№ 06-1-17/4210 від 06.12.2001 року

Затверджено

Наказ дочірньої компанії "Укртрансгаз"

№266 від 07.12.2001 року

Узгоджено

Національний науково-дослідний інститут охорони праці України

Лист № 276 від 04.10.2001р.

ПІ 1.1.23-192-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ МОТОРИСТА ЦЕМЕНТУВАЛЬНОГО АГРЕГАТУ

Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дана інструкція призначена для всіх робітників, що працюють за професією моторист цементувального агрегату (далі моторист - ЦА) на підприємствах ДК "Укртрансгаз", робота яких пов'язана з експлуатацією та обслуговуванням силового обладнання і ходової частини цементувального агрегату, змонтованого на рамі автомобіля і призначеного для цементування свердловин, гідравлічного розриву пласта, хімічної обробки свердловини, гідравлічного випробування.

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію моторист ЦА та за станом здоров'я можуть бути допущеними до вказаної роботи. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, попереднього спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь та навичок безпечного виконання робіт, моторист ЦА повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування під керівництвом досвідченого кваліфікованого моториста ЦА. Допуск до самостійної роботи здійснюється при позитивних результатах стажування, перевірки вміння та навичок безпечного виконання робіт.

1.3. Цементувальний агрегат являє собою насосну установку, що змонтована на рамі автомобіля і до якої входить трансмісія, поршневий насос, маніфольд, допоміжні трубопроводи, мірний бак, водоподавальний насосний блок, система керування та інше допоміжне обладнання. Призначення цементувального агрегату - нагнітання різних рідин під час цементажу свердловин у процесі їх буріння і капітального ремонту, а також під час проведення інших промивально-протискувальних робіт у газових свердловинах.

1.4. Робочим місцем моториста ЦА є кабіна автомобіля, на рамі котрого встановлена насосна установка, та робочий майданчик на якому встановлений цементувальний агрегат. Моторист ЦА виконує обов'язки водія автомобіля та моториста з обслуговування силового обладнання і ходової частини цементувальних агрегатів.

1.5. Робота моториста ЦА полягає в експлуатації та обслуговуванні автомобіля та цементувальних агрегатів , безпечному веденні технологічного процесу цементування свердловин, гідравлічного розриву пласта, хімічної обробки, глушіння та промивання свердловин, гідравлічного випробування обладнання та колон свердловин.

1.6. Моторист ЦА повинен знати основні вимоги з охорони праці, передбачені даною Інструкцією, інструкціями заводів-виготовлювачів з експлуатації обладнання, що обслуговується та інструкціями за видами робіт; безпечні методи цементування газових свердловин; схеми обв'язки агрегатів при цементуванні та гідравлічному розриві пласта; схеми обв'язки устя свердловин; вимоги безпеки до ручного інструменту, правила користування спецодягом і засобами індивідуального захисту; правила поведінки під час аварійних ситуацій; заходи щодо запобігання аваріям і ускладненням та їх ліквідації; характеристики шкідливих речовин, які використовуються у процесі цементування свердловин, їх дію на організм людини і заходи захисту; правила внутрішнього трудового розпорядку.

Моторист ЦА повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкцій є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення мотористом ЦА вимог інструкцій розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

Кодексом законів про працю України передбачені наступні дисциплінарні стягнення: догана, звільнення.

1.7. Моторист ЦА зобов'язаний забезпечувати безпечний та працездатний стан цементувального агрегату та механізмів, обладнання, інструменту та пристроїв, на яких він буде працювати протягом вахти.

1.8. Моторист ЦА повинен знати, що його робота пов'язана з підвищеною небезпекою, так як вона виконується на газових свердловинах.

1.9. У процесі виробничої діяльності на моториста ЦА діють слідуючі небезпечні та шкідливі виробничі фактори: важкість праці, напруженість праці. Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.10. Згідно з Відомчими нормами безкоштовної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам ДК "Укртрансгаз", затв. наказом ДК "Укртрансгаз" №296 від 29.12.2000 (розділ 2, п.2.1.), мотористу ЦА видається наступний спецодяг:_______________________________________________________

Костюм брезентовий чи костюм бавовняний з водовідштовхувальним просоченням

12 місяців

ГОСТ 12.4.043-78

Чоботи кирзові

12 місяців

ГОСТ 5782-75

Рукавиці комбіновані

2 місяці

ГОСТ 12.4.010-75

Каска захисна

24 місяці

ТУ 6-11-278-83

Підшоломник під каску

12 місяців

ТУ 17-08-149-81

При роботі з хімреагентами, додатково:

Фартух гумовий

Черговий

ГОСТ 12.4.029-76

Чоботи гумові

12 місяців

ГОСТ 5375-79

Рукавички гумові

Чергові

ГОСТ 20010-74

Окуляри захисні

До зносу

ТУ 38-1051204-78

Респіратор

До зносу

ТУ 844-838-79

Взимку додатково:_______

Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці

36 місяців

ГОСТ 12.4.084-80

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці

36 місяців

ГОСТ 12.4.084-80

Валянки

48 місяців

ОСТ 17-672-77

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.11. Спецодяг моториста ЦА повинен бути добре підігнаний і застібнутий, оскільки поли і рукави можуть бути захоплені частинами машин, що обертаються. На голові необхідно мати каску.

1.12. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна моториста ЦА сприяє попередженню професійних отруєнь і захворювань.

Моторист ЦА зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, спецодягом і індивідуальними засобами захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом ;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Моторист ЦА перед початком роботи повинен перевірити:

■ стан спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту;

■ стан автомобіля і заправити його паливом ;

■ зовнішнім оглядом стан обладнання насосної установки, у тому числі:

- справність обладнання, відсутність поломок і порушень з'єднання деталей;

- надійність кріплення обладнання до монтажної рами і останньої до ланжеронів автошасі;

- надійність з'єднання обладнання між собою;

- наявність і справність вогнегасника, запобіжного клапана, запірної арматури маніфольда і мірного бака;

- надійність і справність з'єднання важелів і тяг систем управління;

- рівень масла у картерах насоса і редукторів і, за необхідності, долити масло;

- наявність і справність контрольно-вимірювальних приладів;

■ обкаткою на малих обертах двигуна без навантаження роботу вузлів агрегату і показання контрольно-вимірювальних приладів, а також відсутність витоків масла через ущільнюючі елементи;

■ надійність кріплення допоміжного трубопроводу;

■ справність світових і звукових приладів агрегату;

■ справність систем автоматики;

■ оглянути болтові з'єднання і, за необхідності, підтягнути їх;

■ наявність і справність іскрогасника і захисного кожуха на вихідній трубі двигуна внутрішнього згорання.

■ прибрати з платформи сторонні предмети;

2.2. У разі виявлення несправностей вжити заходів щодо їх усунення; якщо усунути їх неможливо, доповісти керівнику робіт до початку роботи.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. При виконанні робіт моторист ЦА повинен працювати у спецодязі, касці, утримувати у чистоті своє робоче місце, протягом зміни звертати увагу на стан робочого місця, огороджень, обладнання, пристроїв, приладів та інструменту.

3.2. Під час пересування агрегату до місця виконання робіт, а також під час виконання робіт з обслуговування працюючого агрегату не дозволяється передавати управління іншим особам, а також перевозити людей на платформі агрегату.

3.3. По приїзді на виробничий об'єкт ЦА повинен бути встановлений на рівній поверхні території майданчику кабіною автомобіля від устя свердловини на відстані не ближче 15 м від неї. Автомобіль повинен бути встановлений на ручне гальмо.

3.4. Місце встановлення ЦА необхідно вибирати таким чином, щоб воно не перебувало під лініями електромереж.

3.5. Перед початком роботи на об'єкті моторист ЦА повинен ознайомитись зі схемою розміщення агрегатів, розташуванням комунікацій для розчину і води, можливим тиском, небезпеками і заходами щодо запобігання їм.

3.6. Про початок роботи цементувального агрегату необхідно сповістити вахту звуковим сигналом.

3.7. Перед з'єднанням трубопроводів високого тиску насос необхідно промити чи очистити металевою щіткою і змастити графітним мастилом різьбу швидкознімних муфт і кінців труб, що будуть згвинчуватись, а також перевірити наявність ущільнюючих гумових кілець.

3.8. Необхідно перевірити справність відводу рідини у мірну місткість, а також наявність у приймальному баці справної сітки, що відділяє всмоктувальний шланг насоса від викидного патрубка гідромішалки.

3.9. Моторист ЦА перед опресуванням нагнітальних патрубків повинен перевірити справність запобіжного клапана. При опресуванні трубопроводів моторист ЦА повинен слідкувати, щоб у межах небезпечних зон були відсутні сторонні особи.

3.10. Опресування обв'язки моторист ЦА повинен виконувати на першій передачі двигуна агрегату.

3.11. Перед запусканням агрегату всі його механізми і вузли повинні бути приведеними у робочий стан.

3.12. Під час проведення робіт з цементування свердловин машиніст ЦА повинен слідкувати, щоб у небезпечній зоні не перебували члени вахти.

3.13. Під час роботи обладнання мотористу ЦА не дозволяється, навіть на короткий час, залишати обладнання без нагляду.

3.14. Цементувальні агрегати на свердловині повинні розставлятись і обв'язуватись з устям свердловини у відповідності до розробленої схеми.

3.15. Для усунення пропусків на лініях у процесі цементування слід зупинити насос, закрити кран на цементувальній головці, знизити тиск до атмосферного усунути пропуски і виконати повторне опресування.

3.16. Під час роботі у зимовий період для обігріву обладнання (насосів, маніфольдів тощо) необхідно використовувати пару і гарячу воду. Деталі слід обігрівати рівномірно з усіх боків. У місцях обігріву деталей обладнання не повинні знаходитись сторонні особи. Не дозволяється обігрівати обладнання факелом чи паяльною лампою.

3.17. Виконувати налагоджувальні та ремонтні роботи, а також докріплення з'єднань виконувати за умови повної зупинки агрегату.

3.18. У процесі роботи агрегату моторист ЦА повинен слідкувати за температурою рідини у системі охолодження двигуна.

3.19. При недостатній освітленості робочого місця, сильному снігопаді чи тумані, а також інших випадків поганої видимості сигналів моторист повинен повідомити керівника робіт і у подальшому діяти за його вказівками.

3.20. Під час виконання робіт з хімічної обробки свердловини слід передбачати заходи безпеки:

■ вести роботи у спецодязі, який призначений для даного виду робіт;

■ своєчасно ліквідовувати пропуски у системі обв'язки труб;

■ по завершенні робіт промити водою лінії маніфольда, щоб запобігти опікам і отруєнням персоналу.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення технологічного процесу за сигналом керівника робіт моторист ЦА повинен виключити двигун і відключити усі механізми.

4.2. Після повної зупинки цементувального агрегату впевнившись, що у технологічних трубопроводах відсутнє робоче середовище, демонтувати лінію, укласти у відведені місця і надійно закріпити.

4.3. Від'єднання трубопроводів необхідно виконувати, попередньо упевнившись за показаннями манометрів і відкриттям крана у відсутності тиску в обв'язці.

4.3. Усе обладнання і пристрої, що використовувались у роботі, повинні очищатись від бруду і, за необхідності, змащуватися.