Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для тістороба по обслуговуванню агрегатів

ХТР

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-145-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для тістороба по обслуговуванню агрегатів ХТР

м. Київ

1. Загальні положення.

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для тісторобів, що обслуговують агрегати ХТР і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Постійне робоче місце тістороба - ділянка агрегатів ХТР. Режим роботи безперервний.

Тісторобом виконується така робота: ведення процесу готування тіста по всіх технологічних фазах на одному або двох тістоприготувальних агрегатах. Регулювання процесу замісу і бродіння опари і тіста, подача опари в машину для замісу тіста, подача готового тіста у бункер ділильної машини, роботи автоматичних дозаторів сировини. Забезпечення необхідної температури, кислотності і консистенції тіста. Визначення готовності тіста. Очищення трубопроводів, дозувальної апаратури. Завантаження дозувальних бачків окремими видами сировини і контроль за процесом його розчинення.

Ділянка агрегатів ХТР розташована у приміщенні, яке відноситься до пожежонебезпечних, категорія

тістоприготувального відділення П-ІІа.

1.2. До роботи тісторобом допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Тістороб машин безперервної дії зобов'язаний:

додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем.

вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

знати технологічний процес готування опари і тіста на тістоприготувальних агрегатах і установках безперервної дії; установлений технологічний режим і параметри готування тіста; процеси, що відбуваються при бродінні; методи контролю і регулювання технологічного режиму; засоби перевірки, правильності роботи дозувальних автоматів; устрій і правила експлуатації автоматичної дозувальної апаратури і тістоприготівельного устаткування безперервної дії; методи визначення готовності опари і тіста;

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці тістороба машин безперервної дії можуть бути:

1.4.1. Деталі устаткування, що рухаються і обертаються:

- з'єднувальні муфти електроприводів і робочих органів устаткування, шківи, кінці валів, що виступають і інші обертові деталі, де можливе захоплення і намотування одягу, волосся;

- робочий орган тістомісильної машини (лопатки місильного вала) при попаданні в зону якого відбувається захоплення кінцівок, їхня ампутація, ушкодження або загибель потерпілого;

- вал бродильного корита;

1.4.2. Клиноременні передачі, де в точці набігання ременя на шків виникає зона захоплення, і при попаданні кінцівок, одягу відбувається затягування між шківом і ременем.

1.4.3. Електричний струм на корпусах електродвигунів, технологічного устаткування, електропроводці, що виникає при пошкодженні ізоляції, при попаданні вологи на пускову апаратуру, а також при доторканні до відкритих струмоведучих частин або електропроводів під напругою.

1.4.4. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

1.5.1. Наявність вуглекислого газу, що виділяється при бродінні тіста у кориті, який маючи щільність (питому вагу) вище, чим кисень, накопичується в нижніх точках, у т.ч. у кориті, виділяючи наступний. Попадаючи в це середовище людина не відчуває небезпеку, так як вуглекислий газ не має ні запаху, ні кольору, ні смаку. Внаслідок нестачі кисню людина непритомніє і при відсутності своєчасної допомоги вмирає.

1.5.2. Підвищений вміст борошняної пилюки (ГДК до 6 мг/м3) яке може викликати алергічну реакцію або захворювання пневмоконіозами.

1.5.3. Підвищений рівень шуму (ГДР- 80 дБА), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.4. Підвищена температура, особливо в літній період року (по нормі-16-27°С).

1.5.5. Недостатня освітленість на робочому місці.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для недопущення дії на персонал небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачається наступне:

1.6.1. Обов'язкове огородження всіх обертових частин і деталей машин, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон.

1.6.2. Установка блокування кришки тістомісильної машини, що забезпечує зупинку приводу шнека при її відкриванні. Виводити з ладу або працювати з несправним блокуванням забороняється.

1.6.3. Огородження бродильного бункера, оснащеного блокуванням, що відключає двигун при його підйомі.

1.6.4. Вивішування попереджувальних знаків на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.5. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть виявитися під напругою, оснащаються захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти який можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.6. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення покриття повинно бути таким, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.7. При отриманні травми необхідно негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надайте допомогу, повідомте у медпункт.

1.8. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.9. Тістороб машин безупинної дії повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (пекарський костюм, фартух , ковпак або косинка, тапочки) брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог" даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи необхідно:

2.2.1. Надіти санодяг і привести його в порядок, сховати волосся під головний убір.

2.2.2. Оглянути робоче місце, прибрати непотрібні предмети і пристосування, звільнити проходи.

2.2.3. Перевірити наявність необхідної сировини.

2.2.4. Перевірити справність устаткування, дозувальної, контрольно-вимірювальної апаратури.

2.3. Перед початком роботи необхідно:

2.3.1. Візуально переконатися в наявності, справності, надійному кріпленні огороджень обертових частин і небезпечних зон, провідників устроїв, що заземлюють, написів на пускачах. Перевірити відсутність сторонніх предметів в середині устаткування.

2.3.2. Перевірити справність устаткування і пускачів включенням на холостому ходу. При роботі не повинно бути сторонніх стукотів і підвищеної вібрації, відчуття напруги при доторку до устаткування, кріплення лопаток на валу машини повинно бути надійним.

2.3.3. Переконатися в справності блокувань кришки тістомісильної машини, шляхом її підняття при включеному устаткуванні. Після спрацьовування блокування пуск устаткування повинний конструктивно бути виконаний тільки пускачем.

2.3.4. Перевірити наявність і справність пристосувань:

шкребків, щіток, штовхачів, табличок "Не включати! Працюють люди".

2.3.5. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.6. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов обладнання, пристосувань, інструменту не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед запуском у роботу устаткування переконайтесь, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи. 3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2 Стежте, щоб при обертанні лопатки не терлися об стінки тістомісильної машини. Не виконуйте виміри температури і випробування тіста під час роботи машини.

3.3 Не спирайтеся на машини й огородження.

3.4 До чищення машини можна приступити тільки після повної її зупинки будь-яким засобом (Натисканням кнопки "Стоп" або підняттям кришки електроблокування, повісивши на пусковий пристрій попереджувальний плакат "Не включати! Працюють люди!")

3.5. При виході з ладу блокування кришки або кінцевих вимикачів тістомісильної машини або бродильного корита зупиніть машину і повідомте свому безпосередньому керівнику.

3.6. У випадку порушення дозування компонентів при тістоприготуванні необхідно припинити роботу і викликати начальника зміни для виявлення причин і усунення недоліків.

3.7. Відходи збираються в ємності у спеціально відведених місцях.

3.8. При відборі проб користуйтеся спеціальними пристосуваннями. Щоб уникнути втрати свідомості від кисневого голодування не варто нахилятися усередину бродильного бункера й інших ємностей, де може мати місце шумування продукту.

З.9.Утримувати робоче місце в чистоті і стежити, щоб підлога завжди була чистою і сухою.

3.10. У випадку залягання борошна в дозаторі, передозуванні рідких компонентів, зміні температури - виключіть устаткування, прийміть заходи до усунення недоліків і повідомте начальнику зміни.

3.11. При необхідності видалення тіста, зупиніть привід, повісьте на пускач табличку "Не включати! Працюють люди", переконайтеся в повній зупинці робочого органу і шкребком виділіть залишки.

3.12. При попаданні на підлогу тіста, рідин, розчинів і інших сторонніх предметів своєчасно їх збирати в спеціальну ємність.

3.13. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи. 4.1. Після закінчення роботи необхідно привести в належний санітарний стан обладнання, площадки, підлогу- Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою "Стоп" на пульті управління, перевірити відсутність напруги натисканням кнопки "Пуск" на самому механізмі.

4.1.2. Повісити на пускачі табличку "Не включати, працюють люди".

4.1.3. Упорядкувати устаткування:

тістомісильні машини, дозувальну апаратуру, бродильні корита, площадки, східці (очистити устаткування, що обслуговується від борошняної пилюки, тіста і вимити).

4.1.4. Перед зачищенням бродильного корита відчинити випускний отвір для виходу вуглекислого газу. Очищення робити шкребками з довгою ручкою.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні роботи установіть всі огородження, інструмент і пристосування на встановлені місця.