Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

«УКРХЛІБПРОМ»

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

_______ПІ 1.8.11-125-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ

ПРАЦІ

для лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу

м. Київ

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу (далі лаборант) і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці. Постійне робоче місто лаборанта - лабораторія хімічно-бактеріологічного аналізу. Лаборант виконує таку роботу:

- проводить різноманітні хіміко-бактеріологічні аналізи води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів і готових виробів за затвердженими методиками;

- визначає кислотність, густину, вміст вуглецевих речовин, солей, капілярність, наявність хлористих, сірчанокислих і кальцієвих солей, вміст жирових і воскоподібних речовин тощо;

- веде контрольно-облікові записи.

1.1. До роботи лаборантом допускаються особи які досягли 18-літнього віку, що пройшли медогляд і придатні по стану здоров'я, інструктаж з питань охорони праці (вступний, первинний на робочому місці), інструктажі з пожежної безпеки, перевірку знань на 1 кваліфікаційну групу допуску по електробезпеці і навчені прийомам надання першої долікарської допомоги потерпілому та стажування на робочому місці протягом від 2 до 15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи).

1.2. Лаборант зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- знати місця та порядок відбирання проб; властивості реактивів, що застосовуються, ступінь їх небезпечності для людини та правила роботи з ними; процес виконання робіт та порядок проведення аналізів

- знати будову, види, призначення та правила користування контрольно-вимірювальними приладами та іншім лабораторним устаткуванням.

Лаборант має право відмовитися від дорученої роботи, якщо

створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи

здоров'я, або для людей, які його оточують, і навколишнього

середовища.

1.3. В робочій зоні можливий вплив:

шкідливих виробничих факторів:

- кислот, лугів та їх розчинів;

- підвищеної температури електронагрівальних приладів і лабораторного устаткування;

- надмірний тиск в апаратах, ємностях та трубопроводах води та розчинів;

- недостатня освітленість робочої зони, небезпечних виробничих факторів:

- відкритого полум'я газових пальників;

- електричного струму (при порушенні ізоляції струмоприймачів, відсутності або несправності заземлення чи занулення);

- битого хімпосуду, пляшок, скляних осколків;

- слизькість підлоги, що може призвести до падіння людини і

можливого травмування;

- підвищена швидкість руху повітря.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.4. На території підприємства пересувайтесь по пішохідних доріжках, проїзну частину дороги переходьте в установлених місцях.

1.5. При виконанні роботи використовуйте такий санодягта засоби індивідуального захисту:

- халат бавовняний білий; ГОСТ 12.4.. 132-83

- фартух із прогумованої тканини із кислотозахисним просоченням (черговий);

рукавички комбіновані, ГОСТ 12.4..010-75;

- рукавички гумові (чергові) ГОСТ 9502-60;

- окуляри захисні (чергові);

1.6. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.7. Додержуйтесь вимог особистої гігієни:

верхній одяг, головний убір, вуличне взуття, особисті речі залишайте у влаштованих для цього місцях;

- роботу виконуйте в чистому санодязі;

- приймайте їжу в кімнаті для приймання їжі.

1.8. Додержуйтесь правил користування первинними засобами пожежогасіння, протипожежним інвентарем; знайте місця їх розташування.

1.9. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Надягніть санодягта ЗІЗ, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Підготуйте робоче місце, перевірте стан хімічного посуду і приладів для проведення аналізів, засобів індивідуального захисту.

2.3. Здійсніть перевірку цілісності газової мережі у лабораторії, за допомогою мильного розчину. При виявленні несправностей газового обладнання зверніться до працівника газової служби підприємства.

2.4. Увімкніть у лабораторії припливно-витяжну вентиляцію.

2.5. Ознайомтесь із зауваженнями попередньої зміни щодо стану лабораторного устаткування, посуду і приладів.

2.6. Приберіть сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.7. Перевірте наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.8. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.9. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Під час роботи будьте уважними, не відвертайте свою увагу та інших. Якщо в роботі виникла необхідність використати незнайомий вам реактив, вимагайте проведення позачергового інструктажу з охорони праці.

3.2. Щоб запобігти травмуванню та виникненню травмонебезпечних ситуацій, дотримуйтесь таких вимог:

- не залишайте працюючі лабораторні та нагрівальні прилади без нагляду та не допускайте до роботи на них сторонніх осіб;

- працюйте на справному устаткуванні та приладах, справними пристроями;

- при виявленні несправностей повідомте зав. лабораторією або ліквідуйте їх власними силами, якщо це входить у ваші обов'язки;

- не наступайте на переносні електричні проводи, що лежать на підлозі, не доторкайтесь до неізольованих або пошкоджених проводів, не відчиняйте дверці електрошаф та не ремонтуйте електроустаткування, яке вийшло з ладу;

не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- не давайте стороннім особам хімічні реактиви та посуд без дозволу вашого керівника.

3.3. Не захаращуйте робоче місце непотрібними в даний момент приладами, посудом, хімреактивами тощо; не допускайте захаращення підходів до засобів пожежогасіння.

3.4. Своєчасно прибирайте випадково пролиті вогненебезпечні рідини, луги, кислоти, тощо.

3.5. Поводьтеся акуратно з хімічним посудом, він дуже крихкий і може спричинити поранення рук.

3.6. Не зберігайте будь-які речовини без зазначення їх найменування. Пам'ятайте, що весь посуд з реактивами повинен мати чіткі надписи або етикетки.

3.7. Не користуйтесь скляним посудом, якщо він має відколи, тріщини або гострі вінця, не залишайте його на робочому місці.

3.8. Під час складання хімічних приборів у шийку склянок вставляйте попередньо обтиснуті відповідного розміру коркові пробки, колбу (склянку) обгорніть рушником, тримайте її лівою рукою поблизу шийки, а правою рукою вставляйте пробку в шийку повільно, із слабким натиском.

3.9. Гумові (каучукові) пробки підбирайте за розміром отворів у колбі (склянці). При свердленні отворів у пробках для змащення свердла користуйтесь технічним вазеліном.

3.10. При заїданні скляних пробок злегка постукайте по шийці склянки дерев'яним молоточком; якщо пробка не відкривається, намочіть в гарячій воді чистий кусочок тканини і швидко обгорніть ним шийку склянки. Якщо цього недостатньо, помістіть шийку на кілька годин у чистий спирт.

3.11. Відкривайте склянки з агресивними їдкими речовинами так, щоб шийка склянки була направлена від себе та працюючого поруч. Пробки в барабанах і бутлях з лугами, кислотами та іншими речовинами відкривайте плавно, поступово звільняючи пробку для випуску скупченого газу.

3.12. Не допускайте розбризкування реактивів при переливанні їх в іншу ємність.

3.13. Не набирайте ротом у піпетку рідини, які викликають опіки та отруєння, для цієї мети використовуйте піпетку з гумовою грушею.

3.14. Роботи по виготовленню хімічних реактивів з їдких і

агресивних речовин лаборант повинен проводити у витяжній шафі з включеною за півгодини до початку роботи вентиляцією.

3.15. При роботі з концентрованими кислотами і лугами використовуйте засоби індивідуального захисту (захисні окуляри, гумові рукавички, фартух з нагрудником із кислотозахисним просоченням).

3.16. Бутлі з кислотами, лугами та іншими їдкими речовинами транспортуйте спеціальними візками або переносьте удвох в спеціально обладнаних для цієї мети носилках або корзинах.

3.17. Переливайте (зливайте) кислоти, луги та інші їдкі речовини з бутля в мілку тару за допомогою скляних сифонів з грушею або ручних насосів.

Концентровані кислоти, сірчаний ефір, рідкий аміак переливайте у витяжній шафі з включеною тягою, при цьому дверці витяжних шаф, по можливості, закривайте (використовуйте захисні окуляри, гумові рукавички).

3.18. Під час роботи з кислотами, лугами та їх розчинами не нахиляйтесь над ними, щоб уникнути вдихання парів і газів, які виділяються.

3.19. При приготуванні розчинів сірчаної кислоти вливайте її в воду тонким струменем при безперервному перемішуванні. Цю операцію проводьте у фарфоровій склянці, тому що вона супроводжується сильним розігрівом.

3.20. Не використовуйте сірчану кислоту в вакуум - ексикаторах як водопоглинаючу речовину.

3.21. В місцях зберігання азотної кислоти не допускайте скупчення пилу, стружки та інших займистих речовин.

3.22. В лабораторії концентровані кислоти (азотну, сірчану, соляну) зберігайте в товстостінному скляному посуді ємністю не більше 2-х літрів у витяжній шафі на скляних або фарфорових піддонах. Склянки з азотною кислотою, яка димить, зберігайте в спеціальних ящиках із нержавіючої сталі.

3.23. При приготуванні розчинів лугу невеликі кусочки беріть щипцями або фарсроровими ложками, опускайте їх у воду і безперервно переміщуйте. Великі куски лугу розколюйте на дрібні кусочки в спеціально відведеному місці, попередньо накривши їх цупкою тканиною.

3.24. Не допускайте проливання агресивних рідин.

3.25. Відроблені кислоти і луги збирайте порізно в спеціальний посуд (скляні бутлі або керамічні банки). Тільки після нейтралізації злийте їх в місця, які спеціально відведені для цього. Не зливайте в каналізацію розбавлені, концентровані та відроблені кислоти, луги.

3.26. Отруйні речовини зберігайте під замком. Ключ повинен знаходитись у особи, яка відповідає за їх зберігання та видачу.

3.27. Перед початком роботи з ЛЗР підготуйте вогнегасні засоби.

3.28. Легкозаймисті та горючі рідини (за винятком речовин, які мають низьку температуру кипіння) зберігайте в товстостінних банках (склянках) з притертими пробками. Банки ставте в спеціальний металевий ящик, який щільно закривається кришкою, стіни і дно якого викладені азбестом. Місткість скляного посуду не повинна перевищувати 1 л.

3.29. На внутрішньому боці кришки зробіть чіткий надпис із зазначенням найменування, загальної допустимої норми зберігання горючих та легкозаймистих рідин для даного приміщення.

3.30. Склянки, які містять більш, ніж 50 мл ЛЗР, зберігайте в металевому ящику для пального. Загальний запас одночасного зберігання вогненебезпечних рідин не повинен перевищувати добової потреби.

3.31. Переганяйте та нагрівайте низькокиплячі речовини (ефіри, спирти, есенції тощо) в круглодонних колбах, які виготовлені з тугоплавкого скла, на "банях", заповнених відповідним теплоносієм (водою, силіконовою рідиною тощо) в залежності від температури кипіння даної речовини.

3.32. Щоб уникнути вибуху, не переганяйте ефіри, спирти та інші речовини досуха. Під час випарювання у колбі повинна залишитись певна кількість речовини (не менше 10% першопочаткового об'єму).

3.33. При нагріванні ЛЗР у кількості більшій, ніж 0,5л, під прибор підставте кювету достатньої місткості для запобігання розливу рідини у випадку аварії.

3.34. Якщо розіб'ється посуд з ЛЗР, розлиту рідину і розбите скло засипте піском. Після цього обережно зберіть осколки скла і просочений рідиною пісок на дерев'яну лопату, фанеру або алюмінієвий лист.