Статьи

Image00075.jpgАктивно пройшли на Полтавщині заходи, присвячені Дню охорони праці. Згідно з наказом начальника теруправління Держгірпромнагляду по Полтавській області Б. Галушка від 7 квітня було затверджено склад організаційного комітету з його підготовки та проведення. До складу оргкомітету ввійшли представники теруправління, місцевих органів виконавчої влади, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, об’єднань роботодавців і профспілок.
Було створено аналогічні оргкомітети в районах і містах області, на великих промислових підприємствах. За їх ініціативою серед трудових колективів розповсюджено яскраві звернення та буклети на тему «Зробимо гідну працю реальністю: безпека та здоров’я на робочих місцях».
На багатьох підприємствах і в організаціях було оголошено конкурси «За безпечну працю», «Краща виробнича дільниця (бригада)», «Кращий за професією». На районному і обласному рівнях, у деяких навчальних закладах проведено навчально-профілактичні конференції, засідання круглого столу, семінари з охорони праці та безпеки життєдіяльності населення.

Громадські слухання проведено з учнями спеціалізованих навчально-курсових комбінатів ВАТ «Шліфверст» (м. Лубни), ТОВ «Полтавський навчальний виробничо-технічний комбінат» і Полтавського навчально-курсового комбінату державного департаменту продовольства.
На багатьох підприємствах, в окремих організаціях і установах оформлено яскраві наочні посібники у кабінетах охорони праці, стенди та куточки охорони праці, проводилися тематичні виставки-презентації в сфері промислової безпеки та охорони праці, спеціалізовані виставки засобів індивідуального захисту.
Напруженим став квітень для інспекторського складу теруправління Держгірпромнагляду по Полтавській області: його співробітники провели 6 комплексних перевірок стану безпеки та умов праці. Зокрема, у ВАТ «Полтавагаз», «Кременчукгаз», «Кременчуцька кондитерська фабрика», «Цивільбуд», Редуцькому кар’єроуправлінні ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту», а також на підприємствах і в організаціях Кобеляцького району.
Також проведено цільові перевірки технічного стану атракціонної техніки, стану промислової безпеки на хімічно небезпечних об’єктах регіону, утримання та умов безпечної експлуатації вантажних і пасажирських ліфтів промислових підприємств і лікувальних закладів, додержання норм безпеки під час виконання ремонтних і монтажних робіт підрядними організаціями. Інспекторами проведено також 350 оперативних перевірок стану устаткування і виробничих дільниць.
І все ж таки найбільш «гаряча» і хвилююча пора настала з 23 по 28 квітня, у період Тижня охорони праці. Серед заходів, які проводилися в цей період на багатій славними традиціями і талантами полтавській землі, слід відзначити обговорення проблем промислової безпеки та охорони праці в прямому ефірі телекомпанії «Лтава». Обговорення проблеми, яке проходило у формі прес-клубу, висвітили також більше десяти інших місцевих органів ЗМІ.
Image00076.jpgУ телеефірі м. Кременчука глядачі мали змогу подивитися репортаж про брейн-ринг між командами та уболівальниками трьох найбільших підприємств міста: ВАТ «Крюківський вагонобудівельний завод», «Кременчуцький колісний завод», «Кременчуцький завод дорожніх машин». У захоплюючій вікторині брали участь спеціалісти, які змагалися між собою у знанні правил і нормативів з охорони праці. Переможцем стала команда ВАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин». Начальник теруправління Б. Галушко, який очолював журі, привітав присутніх з Днем охорони праці, вручив переможцям почесні грамоти й призи.
26 квітня у м. Комсомольську в актовому залі ВАТ «Полтавський ГЗК» відбулися урочисті збори, яким передувала низка заходів. Серед них окремо варто відзначити організацію та проведення серед структурних підрозділів конкурсів «За безпечну роботу», «Кращий робітник», «Краща виробнича дільниця». Активно проводилися позапланові перевірки стану робочих місць у кар’єрі, у ремонтних цехах. Оновлено наочну агітацію з охорони праці, знаки дорожнього руху. Працівники комбінату зайнялися також фарбуванням металевих огороджень, озелененням та прибиранням території підприємства.
У цілому під час проведення Тижня охорони праці в цехах комбінату виконано 42 заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки, поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці та естетики виробництва. Понад 70 осіб, серед яких керівники структурних підрозділів, майстри виробничих дільниць і рядові робітники, відзначені грамотами та нагороджені грошовими преміями.
Тепло пролунало привітання заступника начальника теруправління М. Онацька, який, вручаючи Почесну грамоту теруправління заступникові генерального директора з охорони праці ВАТ «Полтавський ГЗК» І. Зінченку, зазначив, що досягнуті підприємством (найбільшим в області, понад 10 тис. працюючих) успіхи в працеохоронній діяльності і, зокрема, у питаннях організації та проведення Тижня і Дня охорони праці, є добрим прикладом для всіх виробничників області.


Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор

На знімку:
Почесну грамоту заступникові
генерального директора з охорони праці ВАТ «Полтавський ГЗК» І. Зінченку
вручає заступник начальника
теруправління М. Онацько (праворуч).


Фото автора



До списку