Статьи

Нещодавно начальник Карпатського експертно-технічного центру В. Пірко відвідав Румунію, де ознайомився з досвідом роботи Державного інспекторату з перевірки технічного стану устаткування (ISCTR).

Для спеціалістів Карпатського ЕТЦ діяльність румунських колег є цікавою з урахуванням подальшої співпраці із зарубіжними експертними організаціями, яка зароджується на теренах західного регіону Європи.
Необхідно зазначити, що історія створення ISCTR започаткована ще в 1910 р. Основні напрями діяльності цієї організації спрямовані на здійснення контролю за станом нової техніки та продукції, що поступає до Румунії з-за кордону, видачі дозволів на експлуатацію устаткування, ведення моніторингу технічного стану устаткування підвищеної небезпеки та його реєстрації, участі в розслідуванні аварій та нещасних випадків, проведенні навчання з питань охорони праці.
Спеціалісти ISCTR проводять перевірку парових і водогрійних котлів, посудин, що працюють під тиском, трубопроводів пари та гарячої води, вантажопідйомних споруд та механізмів. Також інспекторат здійснює технічне обстеження термічних печей на твердому, рідкому та газоподібному паливі, приладів захисту та безпеки вищезазначеного устаткування, засобів індивідуального захисту працюючих тощо.
Слід зазначити, що з початку поточного року Румунія стала членом Євросоюзу. У зв’язку з цим в країні прийнято всі директиви ЄС, внесено відповідні зміни до діючого законодавства. Тепер там відбувається реорганізація органів державного нагляду в галузі охорони праці та промислової безпеки.
Самі організації ISCTR також реорганізовуються. Зокрема, з державної структури виділились ISCTR-SERT, які видають сертифікати та інші документи відповідності, ISCTR-inspekt, які перевіряють дотримання законодавства, ISCTR-SP, які обстежують технічний стан устаткування під час експлуатації. Кінцевою метою реформування є приватизація вищезазначених експертних організацій, але за умови, що вони будуть підконтрольні державі.
Для спеціалістів Карпатського ЕТЦ надзвичайно важливо вивчити досвід зарубіжних сусідів, щоб надалі використати у своїй роботі.

С. ЛИЗАНЧУК, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області та Карпатського ЕТЦ



До списку