Статьи

2008-041_1.jpg З нагоди Дня охорони праці в Україні в рамках Всесвітнього дня охорони праці теруправління Держгірпромнагляду разом з управліннями Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, місцевими органами виконавчої влади, об’єднаннями роботодавців, профспілок, керівниками підприємств, установ та організацій взяли активну участь у проведенні з 21 по 28 квітня Тижня охорони праці. Основна тема акції — «Управління професійними ризиками» під девізом «Моє життя, моя робота, моя безпечна праця».

На більшості підприємств машинобудування Харківської області проходять збори, на яких розглядаються актуальні питання стану охорони праці. У заводських багатотиражних газетах підприємств машинобудівної галузі (ВАТ «Турбоатом» і «Світло шахтаря», державних підприємств «Комунар», ХМЗ «ФЕД» та ін.) публікуються спеціальні матеріали про стан промислової безпеки та охорони праці на великих споріднених підприємствах обласного центру.
З широким розмахом і великою активністю проводяться заходи, присвячені Всесвітньому дню охорони праці на підприємствах АПК і переробної галузі Харківської області. У більшості трудових колективів підприємств і в управліннях агропромислового розвитку райдержадміністрацій проводяться семінари та наради з пропаганди і контролю за застосуванням працюючими безпечних методів праці під час підготовки та проведення весняних польових робіт.
На базі Харківського обласного управління лісового господарства проводяться змагання серед бригад лісників. Переможцям конкурсу — кращим структурним підрозділам і окремим працівникам вручаються почесні грамоти й цінні призи.
«Додержуючись традицій, набуваємо досвіду...» — ці слова прозвучали на першому засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення у Донецькій області Всесвітнього дня охорони праці. Не задовольняючись Тижнем охорони праці, багато хто проводить однойменні декади та місячники. Не забуто й минулорічний девіз служби охорони праці Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча: «День охорони праці — сьогодні та завжди!» Власне, у цьому й полягає головна мета акції. Саме таку ціль мають на меті семінари-наради, присвячені профілактиці нещасних випадків, які проходять у ці дні, комплексні обстеження і цільові перевірки стану охорони праці та ефективності роботи відповідних служб на підприємствах.
На заключному засіданні оргкомітету, яке транслюватиметься по телебаченню, будуть названі переможці обласного конкурсу на звання «Кращий роботодавець року» та «Кращий роботодавець року з організації безпечного ведення робіт», а також у змаганні на кращий кабінет охорони праці та стенд. Вони будуть відзначені нагородами.
2008-034_2.jpgВперше велику увагу приділено школярам, студентам і навіть малюкам, які відвідують дитячі садочки. З ними, відповідно до віку, проводяться уроки, лекції, бесіди про безпечну життєдіяльність та охорону праці, проводяться екскурсії на кращі підприємства.
На знімку: профілактична робота управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Донецькій області та його відділень висвітлюється на стендах, присвячених Всесвітньому дню охорони праці.
У Сумській області в рамках Тижня охорони праці на великих підприємствах машинобудування, енергетики, переробної та інших галузей проводяться огляди-конкурси. На завершення цих заходів на підсумкових зборах трудових колективів заохочуються кращі підрозділи («Краща виробнича бригада») та окремі працівники. З великою активністю і на високому організаційному рівні ці заходи проводяться також на підприємствах нафтогазовидобувної галузі регіону, зокрема у нафтогазовидобувному управлінні «Охтирканафтогаз» ВАТ «Укрнафта».
2008-052_3.jpgУ виробничих приміщеннях багатьох підприємств Сумщини оформляються та оновлюються сотні яскравих куточків і стендів з охорони праці, розробляються та розповсюджуються сотні найменувань інформаційних листків з профілактики виробничого травматизму.
На кількох великих спеціалізованих підприємствах Сумської області були організовані ярмарки з продажу спецодягу, спецвзуття, інших засобів індивідуального та колективного захисту працюючих.
На знімку: засідання ради теруправління Держгірпромнагляду по Сумській області, присвячене затвердженню заходів до Всесвітнього дня охорони праці.
До дня охорони праці на Дніпропетровщині готуються, виходячи з досвіду попередніх років. Передбачено вже традиційні заходи: відвідування керівниками і представниками підприємств сімей загиблих на виробництві, матеріальна допомога тим, хто внаслідок каліцтва став інвалідом.
Напередодні буде підбито підсумки оглядів-конкурсів роботи з охорони праці у виробничих підрозділах. Нинішнього року багато підприємств пішло шляхом металургійного комбінату «Міттал Стіл Кривий Ріг», організувавши відвідини цехів сім’ями персоналу, конкурси кращих за професією, а також конкурси дитячого малюнка.
Про це все вперше мова йтиме на урочистих зборах в Палаці металургів Нижньодніпровського трубопрокатного заводу (Дніпропетровськ). А вже безпосередньо перед 28 квітня у Преображенському соборі обласного центру відбудеться панахида по загиблих на виробництві (тільки минулого року на Дніпропетровщині з роботи додому не повернулися 83 працівники). Настоятель храму отець Ярослав підготував спеціальне звернення до прихожан.
27 квітня на одному з телеканалів місцевого телебачення передбачається провести розширене засідання круглого столу. Його учасники в прямому ефірі дадуть відповіді на запитання глядачів.
У рамках відзначення Всесвітнього дня охорони праці в Чернігові вже вшосте проводиться міський конкурс з безпеки життєдіяльності та охорони праці для школярів. Його засновниками та спонсорами стали територіальне управління та ДП «Чернігівський ЕТЦ», які надають заходу організаційну, фінансову та інформаційну підтримку. Зокрема, саме на кошти ДП «Чернігівський ЕТЦ» придбано заохочувальні призи для команд-переможниць фінального етапу конкурсу.
Згідно з положенням про конкурс, затвердженим управлінням освіти Чернігівської міської ради та узгодженим з теруправлінням, участь у заході беруть учні 9—10-х класів. На перших етапах конкурсу, які пройдуть у квітні в школах та районах міста, визначаються команди-переможниці. А найкращих виявить третій, заключний етап, що відбудеться 23 травня в школі № 11.
Цього року, як і минулого, фінал конкурсу пройде у вигляді інтелектуальної гри «Клуб веселих та кмітливих». Традиційно серед уболівальників та глядачів багато вчителів дисципліни «Основи безпеки життєдіяльності», які вважають цей захід чудовою нагодою для обміну досвідом, обговорення сучасних методик навчання та отримання нових знань.
В Одеському консультаційно-навчальному центрі охорони праці, яким керує Ю. Гаджій, напередодні Всесвітнього дня охорони праці відбувся семінар на тему «Актуальні проблеми промислової безпеки та охорони праці на підприємствах міста й області». У ньому взяли участь представники підприємств різних галузей. З цікавими повідомленнями з проблем безпеки виступили начальник відділу державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області В. Марущак, головний інспектор відділу Н. Василевська, викладачі Ю. Осадчий та Ю. Новак.
На знімку: обговорення плану заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці (зліва направо): начальник відділу державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області В. Марущак, начальник теруправління М. Логвинов і заступник начальника відділу державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці В. Андреєв.
Напередодні Всесвітнього дня охорони праці в Кіровоградському будівельному технікумі відбулася конференція з охорони праці, в якій взяли участь власники, керівники та спеціалісти з охорони праці підприємств області — всього близько 500 осіб.
На конференції нагороджено більш як 20 кращих працівників підприємств, які постійно додержують правил безпеки і не допускають порушень вимог охорони праці на своїх робочих місцях, а також журналістів, які пропагують безпечну і нешкідливу працю, серед яких — головний редактор газети «Кіровоградська правда» В. Бєлінський.
У ході конференції було відкрито виставку спецодягу, спецвзуття, інших засобів індивідуального захисту. Подано зразки нормативно-правової літератури з охорони праці, в тому числі із записом на CD-дисках.
Теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області підготувало випуск інформаційного бюлетеня з охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню охорони праці.
На Луганщині майже в кожному місті та селищі, на підприємствах усіх форм власності, в культурних, медичних та навчальних закладах пройдуть засідання круглих столів, конкурси, семінари, присвячені темі безпеки життєдіяльності.
«Ми плануємо дещо змінити і внести «зелену» ноту в своє професійне свято,— коментує керівник Луганського теруправління Держгірпромнагляду О. Труфанов. — Протягом Тижня охорони праці фахівці державного нагляду і Луганського ЕТЦ посадять у Луганську алею пам’яті. Минулого року на підприємствах області загинуло 98 працівників. Саме стільки лип та горобин і буде висаджено». Приблизна дата «зеленого десанту» — 24 квітня.
В Івано-Франківській області особливе місце займає проведення комплексних обстежень та цільових перевірок стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах області, організація оглядів-конкурсів у номінаціях «Краще підприємство з охорони праці», «Кращий працівник», «Кращий за професією».
У рамках Тижня охорони праці заплановані тематичні виставки-презентації з питань охорони праці та промислової безпеки, засідання круглих столів, семінари-наради, зокрема на тему «Школа інженера з охорони праці». З метою вшанування пам’яті загиблих на виробництві проводитимуться поминальні літургії в церквах, надаватиметься матеріальна допомога їхнім сім’ям.
На Волині теруправлінням Держгірпромнагляду та інспекціями заплановано організувати у Луцьку, Нововолинську, Володимир-Волинському та Ковелі Тиждень відкритих дверей з охорони праці, провести лекції на тему «Проблеми охорони праці сьогодення в області» у технічних вузах, технікумах, профтехучилищах, направити листи в релігійні громади і конфесії з роз’ясненням необхідності звернення до громадян щодо першочерговості особистої безпеки на виробництві. 22—23 квітня в Радошинському кар’єроуправлінні відбудеться виїзне засідання круглого столу оргкомітету з проведення Дня охорони праці у Ковельскому районі.



До списку