Статьи

На базі ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» (ВАТ «КЗЕЗУ») відбувся семінар на тему «Сучасні напрями вдосконалення системи управління охороною праці на підприємствах Херсонської області». На семінар були запрошені заступники голів та фахівці райдержадміністрацій, відповідальні за організацію роботи з питань охорони праці, керівники міськвиконкомів Херсона, Нової Каховки, Каховки та фахівці з охорони праці міськвиконкомів, керівники і спеціалісти з охорони праці підприємств, установ та організацій.

Відкрила семінар заступник голови Херсонської облдержадміністрації Л. Оленковська, яка подякувала керівникам теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області, обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, керівникам інших установ та організацій за вагомий внесок у реалізацію державної політики в галузі охорони праці.
Директор ВАТ «КЗЕЗУ» Я. Микитін, подякувавши організаторам семінару за визнання його підприємства одним з кращих у області, запропонував оглянути виробництво та ознайомитись із СУОП. Після екскурсії по заводу, продукція якого відома не тільки в Україні, а й експортується у 78 країн світу, про стан виробничого травматизму в Херсонській області та завдання щодо запобігання виробничому травматизму на 2008 р. доповів начальник теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області Є. Омельченко. Доповідач констатував, що в Херсонській області, як і в цілому по Україні, ризик загибелі або травмування працівників у галузях економіки залишається значно вищим, ніж у розвинених європейських країнах. Більшість травм стається через порушення трудової і технологічної дисципліни, недостатню професійну підготовку кадрів, відсутність контролю за додержанням працівниками вимог охорони праці та з інших причин, що не потребують для їх усунення значних фінансових затрат.
Заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду В. Ващенко повідомив про проведення профілактичних заходів щодо профілактики виробничого травматизму і профзахворювань, виконання статутних завдань Фонду.
З позитивними наслідками впровадження СУОП у ВАТ «КЗЕЗУ» детально ознайомив заступник директора з охорони праці А. Харитонов, а про те, як ця система впроваджується на підприємствах міст і районів, розповіли міський голова Каховки О. Карасевич і заступник міського голови Нової Каховки А. Григор’єв.
На семінарі було розглянуто й інші важливі питання. Зокрема, про хід виконання регіональної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008—2012 рр., про що доповіла заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації І. Лактіонова. Про професійний добір і діагностику об’єктів підвищеної небезпеки, як запоруку запобігання виробничому травматизму, та боротьбу з приховуванням нещасних випадків на виробництві доповіли лікар-психофізіолог Херсонського ЕТЦ О. Мартюк та головний спеціаліст — технічний інспектор праці управління охорони здоров’я та охорони праці ФПУ при Херсонській облпрофраді В. Косілкін.
За результатами розгляду цих питань були прийняті відповідні рішення.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку