Статьи

Нещасний випадок зі смертельним наслідком стався у ВАТ «Запорізький абразивний комбінат» із заготівником абразивної маси (вантажником) цеху виробництва абразивного інструменту на керамічній зв’язці В. Поповим.

За сумісництвом В. Попова було допущено до керування електрокаром, а на період відпустки клеєвара згідно з наказом по цеху заготівник виконував ще і його обов’язки. Зранку 25 квітня, отримавши завдання від майстра на варіння рідкого скла, В. Попов завіз сировину електрокаром на дільницю формування і обробки абразивного інструменту. Стоячи на встановленій на автоклаві пересувній завантажувальній площадці з огородженням заввишки 740 мм (замість 1 м, як того вимагають правила безпеки), залив у автоклав 450 л холодної води, а при розвантаженні чергового мішка з молотим силікатом натрію упустив його всередину автоклава. Щоб витягти мішок, В. Попов перехилився через огородження, впав у люк автоклава і втопився у холодній воді. Судово-медичною експертизою встановлено, що він перебував у стані алкогольного сп’яніння.
За результатами розслідування випадок було визнано таким, що пов’язаний з виробництвом, адже незважаючи на те, що В. Попов був напідпитку, він був допущений до роботи і виконував завдання майстра. Комісія зі спеціального розслідування визнала причинами нещасного випадку невідповідність технологічного процесу вимогам безпеки, конструктивні недоліки, недосконалість, недостатню надійність засобу виробництва (пересувної площадки), а також невиконання посадових обов’язків провідним інженером-технологом і майстром, які не забезпечили належних та безпечних умов праці на робочому місці.
Експлуатацію автоклава було заборонено до виконання заходів, запропонованих комісією для усунення причин та запобігання подібним нещасним випадкам. Посадовців, які допустили порушення нормативно-правових актів з питань охорони праці, притягнено до адміністративної відповідальності.
На засіданні ради теруправління Держгірпромнагляду по Запорізькій області начальник теруправління Ф. Мержев зауважив заступнику генерального директора — технічному директору ВАТ «Запоріжабразив» Г. Певзнеру і начальнику служби охорони праці А. Мотузу, що в першу чергу їм необхідно звернути увагу на технічні та організаційні причини нещасного випадку, адже звинувачення тільки потерпілого є «шляхом в нікуди». В основі державної політики в галузі охорони праці є принцип пріоритету життя і здоров’я працівників, а Законом «Про охорону праці» передбачено повну відповідальність роботодавця за створення безпечних умов праці на кожному робочому місці.


Прес-служба Держгірпромнагляду по Запорізькій області



До списку