Статьи

У трагедій, які б вони не були, одне обличчя — розпач, смуток і, на жаль, смерть. Про останню — дніпропетровську, яка сталася 13.10.2007 р., ще свіжі спогади.
А наступного дня подібна трагедія, що пов’язана з вибухом газу в побуті, спіткала Івано-Франківщину. 14 жовтня в селі Семаківці Коломийського району стався вибух газу в помешканні І. Мартинюка. Власник, відлучившись зі своєї оселі, попросив сусідку підігріти вечерю для його внуків. Жінка разом з дітьми зайшла в літню кухню і спробувала запалити газову плиту. Стався вибух газоповітряної суміші, якою вже було наповнене приміщення.
Як визначила комісія, син власника помешкання встановив на газовій трубі трійник, до якого через отвір у стіні суміжної кімнати літньої кухні за допомогою поліетиленового водопровідного шланга самовільно підключив газову плиту. Вибух стався внаслідок витікання газу на штуцері підключення газової плити. Жінка та діти отримали опіки I—II—ІІІ ступеня.
З метою запобігання аваріям і нещасним випадкам при використанні газу теруправлінням Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області в другій половині жовтня були проведені цільові перевірки спеціалізованих підприємств газового господарства Прикарпаття щодо додержання режимів газопостачання населення та організації технічного обслуговування ГРП. Цільовими перевірками було охоплено 12 підприємств газового господарства ВАТ «Івано-Франківськгаз», перевірено 50 ГРП, на яких виявлено характерні порушення. Зокрема, служби, які обслуговують ГРП, недоукомплектовані персоналом згідно зі штатними розписами, деякі огорожі пунктів пошкоджені, не поновлена експлуатаційна документація, відсутні окремі інструкції, схеми газопроводів, немає журналу обліку одоризації газу в окремих ГРП.
Крім того, приміщення ГРП недоукомплектовані первинними засобами пожежогасіння, не проводиться технічне обслуговування домових регуляторів тиску через відсутність відповідних приміщень та обмінного фонду, допускається використання манометрів, що не пройшли повірку. Несистематично проводиться технічне обслуговування лінійних засувок, несвоєчасно заповняються журнали замірів тиску в контрольних точках.
Такі перевірки продовжувались і в листопаді. У цілому за результатами перевірок видано десятки приписів про усунення виявлених порушень, до адміністративної відповідальності притягнено 25 посадових осіб, у тому числі 14 перших керівників управлінь газового господарства Коломийського району та обласного центру Прикарпаття.

С. ЛИЗАНЧУК, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області



До списку