Статьи

Image00010.jpgImage00011.jpgОдним з переможців рейтингу «Золота Фортуна» в номінації «Найкраще підприємство з промислової безпеки та охорони праці» в 2007 р. визнано ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» («МГЗ»).
На підприємстві реалізуються передові проекти, спрямовані на підвищення рівня безпеки виробництва, поліпшення умов праці та життя працюючих. Ефективно функціонує система управління охороною праці. Завдяки цілеспрямованій роботі з безпеки та медицини праці керівництва, всього колективу у ТОВ «МГЗ» у 2006—2007 рр. не було допущено жодного нещасного випадку на виробництві, а протягом останніх 11 років не було зафіксовано випадків профзахворювань.
ТОВ «МГЗ» — провідне підприємство в галузі виробництва сировини для алюмінію. У загальному обсязі продукції кольорової металургії України частка заводу становить понад 20%. Його основною продукцією є металургійний глинозем (оксид алюмінію). Введений в експлуатацію в липні 1980 р., «МГЗ» був спроектований з розрахунку на виробництво 1 млн. т глинозему на рік. З 2000 р., коли «МГЗ» увійшов до складу компанії «РУСАЛ», у модернізацію виробництва було інвестовано понад 180 млн. доларів. У 2006 р. обсяг інвестицій становив 58,1 млн. доларів, що в 1,5 разу більше, ніж у попередньому році. Потрібно зауважити, що на перше місце керівництво поставило реалізацію соціальних програм — у 2006 р. ТОВ «МГЗ» з цією метою витратило близько 32,5 тис. грн. на кожного працівника і виділило близько 1,3 млн. грн. на фінансування соціальних програм заводським пенсіонерам.
Одним з найважливіших досягнень «МГЗ» є те, що на цьому потужному металургійному підприємстві рівень травматизму постійно знижується. Тому й візит на «МГЗ» Голови Держгірпромнагляду України С. Сторчака в червні поточного року був присвячений саме ознайомленню з практикою роботи колективу в галузі промислової безпеки та охорони праці. «Рівень культури виробництва на «МГЗ» — один із самих високих в Україні. Досвід миколаївців у галузі охорони праці гідний більш детального вивчення підприємствами не тільки металургійної, а й інших галузей промисловості»,— сказав на закінчення візиту С. Сторчак.

Image00008.jpgПід час розмови з генеральним директором ТОВ «МГЗ» В. Жмурковим, директором з охорони праці, екології та якості Р. Рахманкуловим, начальником відділу охорони праці та промислової безпеки В. Поліковським, іншими керівниками і спеціалістами стало зрозумілим, що для компанії «РУСАЛ» і «МГЗ» пріоритетом є життя, здоров’я та безпека співробітників. «Спочатку безпека, потім робота — такий основний принцип нашої діяльності», — говорить Р. Рахманкулов. Це положення лежить в основі політики в галузі охорони праці і промислової безпеки, прийнятої в компанії «РУСАЛ», а з 22 лютого 2007 р. — на «МГЗ».
На підприємстві діє чотириступінчаста система контролю за станом охорони праці. Перший ступінь здійснюється щоденно майстром, начальником зміни. Другий ступінь — щотижня, і проводиться відповідною комісією, яку очолює керівник підрозділу «МГЗ», але якщо до складу комісії входить спеціаліст служби охорони праці, то він є її головою. Третій ступінь здійснюється щомісяця згідно з річним графіком комісією, яку очолює генеральний директор. До її складу входять усі директори за напрямами діяльності та керівництво служби охорони праці. І, нарешті, четвертий ступінь здійснюється представниками компанії «РУСАЛ», які дають оцінку ефективності діяльності підприємства в галузі охорони праці та промислової безпеки. Переможцю, тобто підприємству, яке входить до складу компанії, вручають перехідний прапор, який не один рік впевнено тримають на Миколаївському глиноземному заводі.
На «МГЗ» розроблено та затверджено положення, згідно з яким кожного місяця всі інженерно-технічні працівники заповнюють відповідні щоденники з охорони праці. Ці щоденники надсилаються до відділу охорони праці, де за участю спеціалістів групи технічного нагляду складається відомість, у якій проти прізвища кожного працівника ставиться оцінка. Відомість передається директору з охорони праці, екології та якості, який проставляє підсумкову оцінку і до 25 числа кожного місяця передає у відділ праці та заробітної плати. Працівник, який за місяць отримав «добре», одержує 100% нарахованих премій та інших доплат, «відмінно» — отримує додатково ще 15% до заробітної плати. Але якщо ти «трієчник» — вибач, 50% премії та інших заохочувальних доплат не одержиш. Про «двієчників» Ренат Рустамович не розповів, мабуть, таких на глиноземному немає.
На заводі створено комітет з охорони праці (так прийнято називати в компанії «РУСАЛ»), до складу якого входять усі 7 директорів «МГЗ», керівники служби охорони праці, лабораторій та інші. На засідання комітету, які проводяться щомісяця, запрошуються керівники цехів, начальники змін, майстри. На цих засіданнях розглядаються питання, пов’язані з забезпеченням виконання заходів безпеки, проводяться тематичні презентації, інформаційно-методичні заняття, демонструються відеоролики з безпеки дорожнього руху та іншої тематики, вирішуються різні питання, у тому числі й щодо фінансування заходів з охорони праці. (До речі, у 2006 р. на ці цілі було витрачено понад 8 млн. грн.). Далі ця інформація доводиться до відома працівників заводу.
З метою посилення виробничої дисципліни, підвищення відповідальності, профілактики порушень вимог безпеки кожен робітник має посвідчення з відривними талонами, яке видається під час проходження вступного інструктажу. Право вилучення талонів надане усім ІТП заводу, бригадирам підрозділів, уповноваженому трудового колективу з питань охорони праці, голові та членам комісії з охорони праці профкому. Якщо в робітника вилучається талон № 1, то він позбавляється 50% премії і допускається до роботи тільки після навчання і перевірки знань з питань охорони праці в заводській комісії, яку очолює директор з охорони праці, екології та якості. Вилучення талона № 2 тягне за собою позбавлення 100% премії та позапланову перевірку знань. При вилученні талона № 3, крім позапланової перевірки знань і позбавлення премії, наказом по заводу оголошується догана. Якщо протягом року з дня оголошення догани робітник порушив вимоги безпеки праці, в нього відбирається останній, четвертий, талон і за ініціативою адміністрації заводу він звільняється з роботи.
Враховуючи, що середня заробітна плата на «МГЗ» становить понад 2,5 тис. грн., позбавлення премії як ІТП, так і робітників суттєво «б’є по кишені», до того ж, як запевнив Р. Рахманкулов, позапланова перевірка знань для робітників проводиться суворіше, ніж вступні екзамени для абітурієнтів. Позитивну оцінку отримують з першого разу дуже рідко, більшість порушників по сім—вісім разів заслуховуються на засіданні комітету з питань охорони праці. Після такого вивчення нормативних документів, як кажуть, і розбуджений серед ночі будеш пам’ятати.Image00009.jpg
Відповідальність за безпеку праці працюючих заводу підвищується ще й тим, що на кожній дільниці на видному та відомому для всіх місці лежить спеціальний журнал, а також ручка. Кожен, хто працює на заводі, відвідувач або працівник підрядної організації може записати в журналі свої зауваження, пропозиції, вказати місце або обладнання, де він виявив порушення або недоліки щодо забезпечення безпеки праці. Після закінчення робочого дня або зміни керівник підрозділу зобов’язаний перевірити журнал і відповідно відреагувати: якщо можливо, то самостійно вирішити питання, якщо ні, то винести його на розгляд комітету з охорони праці або доповісти безпосередньо керівникові. Але в будь-якому випадку необхідно зробити в журналі запис про результати вирішення порушеного питання. Така система не тільки підвищує особисту відповідальність працівників заводу, а ще й психологічно полегшує вирішення питань щодо усунення порушень, оскільки в даному випадку немає потреби особисто звертатись до керівника (який невідомо як може відреагувати на звернення), або ж людина може бути сором’язливою. Письмовий же запис у журналі обов’язково буде розглянутий, і надійде інформація про вирішення питання, з якою є можливість ознайомитись будь-коли. Вирішення або, навпаки, відсторонення від вирішення питань, зафіксованих у журналі, особливо впливає на щомісячну оцінку роботи ІТП.
Системою управління охороною праці на «МГЗ» передбачено проведення постійних цільових перевірок стану охорони праці в підрозділах директорами за всіма напрямами. Всі вони, у тому числі й фінансовий, і комерційний, особисто проводять обходи підрозділів. За результатами цих перевірок складаються відповідні акти з пропозиціями чи зауваженнями, які щотижня розглядаються на нараді у генерального директора або засіданні комітету з охорони праці і промислової безпеки. Так, за 5 місяців 2007 р. кожним директором здійснено від 3 до 16 перевірок стану охорони праці у підрозділах. Акти перевірок генеральним директором та директором з охорони праці, екології та якості надходять в усі підрозділи заводу для ознайомлення.
Враховуючи постійну модернізацію виробництва, на «МГЗ» завжди працюють підрядні організації. Іноді кількість працівників підрядних організацій більша, ніж кількість працюючих на заводі. Тому залишити поза увагою стан додержання підрядниками вимог безпеки не можна. В 2006 р. на «МГЗ» розроблено та затверджено положення (стандарт підприємства) «Безпека роботи та послуг підрядних організацій». Згідно з цим положенням передбачено такі заходи у разі порушень працівниками підрядних організацій вимог охорони праці: складання акта про порушення (припису); заборона виконання робіт і закриття наряду-допуску на об’єкт; застосування штрафних санкцій; вилучення перепустки на територію підприємства; розірвання договору з підрядником.
За 5 місяців поточного року службою охорони праці «МГЗ» було виписано 24 приписи, застосовано одну штрафну санкцію, підготовлено три листи керівникам підрядних організацій з пропозицією забезпечити додержання вимог безпеки їхніми підлеглими.
Територія підприємства — майже 450 га, а кількість працюючих на ньому разом з працівниками підрядних організацій сягає кількох тисяч осіб. Тому тут чітко діє система інформування про всі випадки, що стаються на підприємствах компанії «РУСАЛ»: усі види травм, у т. ч. мікротравми, аварії, інциденти, ДТП, випадки на залізниці. Після того, як оперативне повідомлення надходить за спеціальним списком розсилки на адресу відділу охорони праці, його спеціалісти проводять аналіз цієї інформації стосовно вірогідності аналогічного випадку на території «МГЗ», розробляються пропозиції щодо їх недопущення. Потім на щотижневих нарадах з керівництвом заводу приймається рішення про проведення заходів щодо недопущення аналогічних ситуацій у конкретних підрозділах підприємства. Розроблені заходи направляються для ознайомлення в підрозділи та підрядні організації та для виконання.
На самому високому рівні — питання щодо забезпечення працюючих ЗІЗ. На виробництво ніхто не потрапить, не переодягнувшись у спецодяг. Згідно з положенням, прийнятим у червні 2006 р., на «МГЗ» діє програма поетапного забезпечення всіх працівників новими видами ЗІЗ, які відповідають вимогам стандарту ЗІЗ. Починаючи з жовтня 2006 р. на «МГЗ» працює постійна комісія, яка проводить виробничі випробування та оцінку ЗІЗ в різних підрозділах заводу. Тетяна Безпальченко, провідний спеціаліст відділу постачання підприємства, яка займається забезпеченням спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами захисту, розповіла про салон-магазин ЗІЗ, який діє на «МГЗ» вже 20 років.
У салоні-магазині кожному підбирається спецодяг і спецвзуття за розміром, вони ремонтуються, замінюються, якщо вийшов термін експлуатації. Зручний, комфортний спецодяг, інші засоби захисту — це не дрібниці. З кожним роком вимоги до них зростають. До застосування допускаються тільки ті ЗІЗ, які пройшли всі випробування та отримали високу оцінку металургів.
Нарешті, про те, що викликало особливий інтерес Голови Держгірпромнагляду С. Сторчака. В СУОП «МГЗ» передбачено цілий ряд спеціальних програм.
— Роки три тому, під час виконання ремонтних робіт на технологічному трубопроводі,— розповідає В. Поліковський,— через недостатній рівень попередження було помилково включено технологічне обладнання. Це змусило нас вжити термінових заходів. Тоді і була введена на підприємстві спеціальна програма «LOTO». Основним завданням програми є виконання заходів щодо запобігання спрацюванню енергетичних джерел та техніки. Наприклад, якщо кран на трубопроводі перебуває в положенні «Закрито», то таблички «НЕ ВІДКРИВАЙТЕ — ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ!» недостатньо. Крім того, за допомогою ланцюга та замка, ключі від якого є у відповідальної особи, повністю виключається можливість його запуску сторонніми особами. До рубильника на електрощиті приварений пристрій, три замки якого страхують можливість його несанкціонованого ввімкнення. І тільки коли технолог, електрик і механік знімуть свої замки, можна ввімкнути електричний щит. Такі заходи впроваджено на дільницях, де експлуатується об’ємне устаткування, що працює під високим тиском, температурою тощо.
Сьогодні на «МГЗ» реалізується програма щодо впровадження вимог міжнародної специфікації OHSAS 18001 «Система менеджменту безпеки праці та охорони здоров’я». Згідно з вимогами цієї програми адміністрація повинна постійно виявляти небезпеки, оцінювати ризик, а також вживати необхідних заходів щодо контролю за ними. Тому з червня 2004 р. в ТОВ «МГЗ» введена і діє програма «Робота з виробничими ризиками», про яку варто розповісти детальніше. В основу програми умовно взято піраміду. Якщо на підприємстві виявлено і не ліквідовано 30 тис. ризиків, то це є передумовою для 3 тис. випадків надання першої допомоги потерпілим, або 300 випадків з медичним втручанням, або настання 30 нещасних випадків з тимчасовою втратою працездатності, або одного смертельного нещасного випадку. Система боротьби з ризиками спрямована, так би мовити, на зрізання бокової грані такої піраміди. На «МГЗ» створені спеціальні групи працівників, які навчались цієї програми. Члени цих груп проводять основну роботу щодо визначення та розрахунку ризиків, складання відповідних карт ризиків. Ризик — це поєднання наражання, тяжкості наслідків та вірогідності виникнення небезпечних дій під час певного виду діяльності. Величина ризику Р визначається за формулою:
Р = Т×П×Вр,
де Т — тяжкість наслідків; П — наражання на небезпеку (цей показник введений з 2007 р.); Вр — вірогідність дії.
Вірогідність поділена за 5 балами — від майже неможливого (1) до майже достовірного (5). Тяжкість також поділяється на 5 категорій — від несуттєвого (1) до катастрофічного (5). Наражання оцінюється за 3-бальною системою: мінімальна (1), рідкісна, один раз на місяць (2), постійна (щоденна, щозмінна) — 3. Величина ризику залежно від отриманого результату поділяється на 4 категорії — низький (1— 9), середній (10—24), високий (25—54) та екстремальний (55—75) рівні.
Керівник кожного підрозділу «МГЗ» заповнює карту ідентифікації небезпек, у якій вказуються їхні дії, джерела небезпеки, можливі наслідки, кому загрожує небезпека та які існують заходи щодо запобігання, а також розраховується оцінка базового ризику. Потім пропонуються заходи щодо зменшення рівня ризиків і розраховується оцінка залишкового ризику. Всі карти погоджуються у відділі охорони праці, але перед тим, з метою інформування робітників про небезпеку, проводиться доповнення карт шляхом оцінки неврахованих джерел небезпеки, встановлення зворотного зв’язку з персоналом, обговорення карт у робочих колективах. На підставі отриманих карт відділ охорони праці складає реєстр небезпек і ризиків.
Адміністрація встановлює межі ризиків, які розділяють їх на прийнятні та неприйнятні. Неприйнятні ризики — це ті, які необхідно терміново усунути, на виконання яких потрібні кошти, вжиття інших суттєвих заходів. Прийнятні ризики — це такі, які неможливо ліквідувати, або при здійсненні певних запобіжних заходів можливе подальше виконання робіт.
З урахуванням існуючого рівня розподілу ризиків складається реєстр значних ризиків, який затверджується генеральним директором «МГЗ» і обговорюється на нарадах у гендиректора, на засіданнях комітету з охорони праці, визначаються цілі, завдання, програми всіх підрозділів «МГЗ» в галузі охорони праці, приймаються рішення щодо зупинки небезпечних об’єктів, фінансування необхідних заходів, складаються графіки робіт тощо. При усуненні несприятливих ризиків згідно з рішенням керівництва підприємства межа сприятливості ризиків може знижуватись. Назвемо тільки одну цифру: за період з червня 2004 р. по травень 2007 р. на «МГЗ» було виявлено 5662 ризики, ліквідовано 5447. Тому відомий вислів «Хто не ризикує — той не п’є шампанського» на глиноземному трактується навпаки — «Хто не ризикує — той завжди буде мати привід випити шампанського за здоров’я всіх працюючих на заводі, а відповідно і за щастя їхніх сімей та близьких».
Реальні кроки компанії «РУСАЛ», чималі кошти, що вкладаються нею у розвиток підприємства, вселяють упевненість: буде збережено набрані темпи зростання й успішного виконання поставлених завдань. Постійне технічне переоснащення, пріоритет безпеки праці й постійний наголос на якості праці, пошук дієвих заходів щодо зниження собівартості продукції — це напрями не лише сьогодення заводу, але й політика майбутнього.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор


Фото А. ГалаЧа та з архіву ТОВ «МГЗ»



До списку