Статьи

2008-177_2.jpgНаприкінці грудня минулого року відбулось засідання ради теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області. Було розглянуто результати позапланових комплексних перевірок стану промислової безпеки та охорони праці на шахтах державних підприємств «Львіввугілля» та «Волиньвугілля», які проходили з 22 листопада по 24 грудня.

Відкриваючи засідання ради, начальник теруправління В. Шайтан, зокрема, підкреслив, що під час перевірок було виявлено чимало проблем, які потребують негайного вирішення. Наприклад, на ДП «Львіввугілля» представники Червоноградської державної гірничотехнічної інспекції (ДГТІ) у вугільній промисловості виявили 2025 порушень, 150 разів призупинялося ведення робіт, до адміністративної відповідальності притягнено 167 осіб. Найбільше порушень (357) зафіксовано на шахті «Степова».
Для повної характеристики стану охорони праці треба сказати також про результати перевірки, проведеної силами самих працівників ДП «Львіввугілля». Контроль за станом охорони праці здійснювався ними цілодобово протягом двох тижнів. Було виявлено 599 порушень, видано 59 приписів, 15 разів призупинялося ведення робіт, притягнено до відповідальності 15 осіб.
На ДП «Волиньвугілля» працівники Нововолинської ДГТІ у вугільній промисловості виявили 662 порушення законодавчих і нормативно-правових актів з промислової безпеки, охорони праці та надр. Заборонено виконання робіт та експлуатацію 52 машин, механізмів, іншого гірничого устаткування. У трьох випадках виявлено неповне виконання раніше виданих приписів на шахтах — № 1 «Нововолинська» та «Бужанська».
Технічний директор ДП «Львіввугілля» О. Акімов зазначив, що у 2007 р. на придбання засобів індивідуального та колективного захисту працівників було витрачено понад 9,6 млн. грн. На виконання акта комплексної перевірки та для поліпшення стану охорони праці по ДП «Львіввугілля» готується відповідний наказ і розробляються заходи щодо усунення порушень нормативних актів з охорони праці. На час проведення засідання ради виявлені під час перевірок порушення, які не потребували значних капіталовкладень та термінів, переважно було усунено. Окремі питання вирішуватимуться відповідно до розроблених графіків.
Обговоривши результати позапланових комплексних перевірок на шахтах ДП «Львіввугілля» та «Волиньвугілля», рада теруправління загалом роботу їх адміністрацій щодо додержання вимог законодавчих і нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці визнала задовільною. З метою запобігання аваріям і виробничому травматизму, поліпшення відомчого контролю, посилення ефективності державного нагляду керівникам названих державних підприємств та наглядових органів було запропоновано здійснити низку невідкладних заходів. Генеральним директорам ДП «Львіввугілля» В. Гарбузюку та ДП «Волиньвугілля» А. Заболотному належить забезпечити ефективний контроль за повним і своєчасним виконанням заходів, запропонованих комісіями.
Перший заступник начальника теруправління — начальник гірничого округу Ю. Царик наголосив, що й надалі треба детально аналізувати результати проведених перевірок. Розробляти і погоджувати з гірничотехнічними інспекціями комплекс заходів щодо покращання стану промислової безпеки та охорони праці на піднаглядових підприємствах з визначенням конкретних термінів і відповідальних посадовців. Потрібно також притягнути до відповідальності керівників вугільних підприємств, інших посадових осіб, які не виконали вимоги законодавчих і нормативно-правових актів під час ведення гірничих та інших робіт.
Рада відзначила належний рівень організації наглядової роботи керівним та інспекторським складом Червоноградської ДГТІ у вугільній промисловості при проведенні позапланових перевірок на шахтах під час запровадження локального особливого режиму державного нагляду з 19 листопада по 5 грудня 2007 р. на шахтах «Степова», «Межирічанська», «Відродження», «Зарічна» і «Лісова». Оперативна інформація про цю роботу була належно підготовлена та своєчасно надана теруправлінню і Держгірпромнагляду.
Начальникам Червоноградської та Нововолинської ДГТІ у вугільній промисловості вказано на необхідність здійснення чіткої організації державного нагляду на підприємствах вугільної галузі. Не допускати прийняття жодних компромісних рішень з питань, що стосуються протиаварійного і протипожежного захисту вугільних підприємств, провітрювання гірничих виробок шахт, експлуатації вентиляторів головного провітрювання і вентиляційних споруд, пилогазового режиму та вибухонебезпечності електроустаткування тощо.
На завершення В. Шайтан наголосив, що й надалі кожен керівник усіх без винятку підприємств Львівщини відчуватиме жорсткий контроль з боку теруправління Держгірпромнагляду до повного усунення порушень законів, які стоять на сторожі безпеки на виробництві та життя кожного працівника.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор



До списку