Статьи

Близько 300 тис. га ярового клину засіяли хлібороби Кіровоградщини, що становить 92% від прогнозованого плану. Не менш важливо й те, що на відміну від минулого року, коли на сівбі ранніх зернових сталося 4 випадки виробничого травматизму (у т. ч. один працівник загинув під колесами сівалки), цього року трапився лише один нещасний випадок.

У березні під час підживлення мінеральними добривами посівів озимої пшениці в ТОВ «Чечеліївське» Петровського району одержала травму 40-річна робітниця — впала з пристрою механізму для внесення добрив, у який засипала з мішка селітру. Державною інспекцією охорони праці в АПК та соціально-культурній сфері були розроблені і вжиті заходи щодо недопущення подібних випадків не лише в означеному господарстві, а й в інших формуваннях аграрного сектора області.
Саме тому під час перевірок техніки на сівбі ранніх зернових у СВК «Мир» і ТОВ АФ «Вітчизна», що в Ульяновському районі, головний державний інспектор А. Дзіговський заборонив експлуатацію тракторів марок ЮМЗ-6 та МТЗ-80, що обслуговувалися трактористами без стартерного запуску двигуна з кабіни водія. Він же під час перевірки фермерського господарства «Колосок В. Т.» в Голованівському районі призупинив роботу посівного агрегату СЗ-3,6, що експлуатувався без світлової сигналізації та звукового зв’язку оператора з трактористом.
Заборонили подальшу експлуатацію тракторів через відсутність електростартерного запуску двигунів та захисних пристроїв деталей, що обертаються, провідні державні інспектори Г. Ладанюк (Олександрійський район) та М. Колісник (Знам’янський район). За словами М. Колісника, подібний захід та роз’яснювальна робота, яка проводиться з керівниками підприємств, зокрема через місцеві органи влади, виступи в районній газеті «Знам’янські вісті», дають відчутні наслідки. Якщо із 375 тракторів агроформувань Знам’янського району торік 42 одиниці експлуатувалися без електростартерного запуску з кабіни, то цього року завдяки старанням керівників господарств і механізаторів справа зрушила з місця — кількість таких тракторів зменшилася до 29. Певною мірою через це в хліборобських господарствах Знам’янщини виробничий травматизм зведено до мінімуму.

Д. Танський, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області



До списку