Статьи

200801-28.jpgВиходячи з вимог чинного законодавства про охорону праці, до кола завдань, що повинні вирішуватись управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Миколаївській області (далі — Фонд), входять облік та аналіз виробничого травматизму і професійних захворювань по галузях та здійснення профілактичних заходів, спрямованих на зниження їх рівня.
Ці питання є пріоритетними у діяльності страхових експертів з охорони праці, вирішуються вони насамперед шляхом перевірки стану умов та охорони праці на підприємствах. Аналізуючи, які зміни відбуваються у стані охорони праці, можна впливати на події для досягнення бажаного результату — подальшого зниження рівня травматизму та профзахворюваності в усіх галузях виробництва.

В управлінні виконавчої дирекції Фонду в Миколаївській області аналіз виробничого травматизму проводиться за матеріалами розслідування нещасних випадків, результати якого надалі використовуються для планування профілактичних заходів щодо запобігання виробничому травматизму. В управлінні та відділеннях складаються щорічні та квартальні плани проведення профілактичної роботи.
Для аналізу виробничого травматизму застосовуються різноманітні методи, найпоширенішим з яких є статистичний. Просте порівняння статистичних даних свідчить, що рівень виробничого травматизму в області починаючи з 2001 р. знизився на 28%. Але без аналітичного підходу це порівняння може призвести до невірних висновків. Особлива увага під час аналізу статистичних даних звертається на нещасні випадки зі смертельними наслідками та ті, що закінчуються інвалідністю. Хоч як би знизились коефіцієнти частоти травматизму (Кч) та тяжкості (Кт), але якщо стався нещасний випадок зі смертельним наслідком або нещасний випадок з можливою інвалідністю, стан охорони праці на підприємстві не може розглядатися як задовільний.
У Миколаєві кілька підприємств займаються будівництвом і ремонтом суден. Якщо порівняти статистичні дані про стан виробничого травматизму за 2006 р., то у ВАТ «Дамен Шипярдс Океан» з середньообліковою чисельністю працюючих (Р) 2664 особи сталося 18 нещасних випадків (Т), а у державній акціонерній холдинговій компанії «Чорноморський суднобудівний завод» (1447 осіб) — 2 нещасних випадки. Взявши за основу тільки вищенаведені дані, побачимо, що рівень виробничого травматизму вищий у ВАТ «Дамен Шипярдс Океан», але ці дані можуть не відображати дійсний стан речей.
Якщо порівняти рівень травматизму з урахуванням коефіцієнта частоти (Кч = Т.1000/Р), то виявиться, що у ВАТ «Дамен Шипярдс Океан» Кч = 6,8, а у ДАХК «Чорноморський суднобудівний завод» він дорівнює 1,38. Коефіцієнт частоти дає змогу співставити рівень травматизму на підприємствах з різною чисельністю працюючих. Наведені значення Кч зазначених підприємств відображають дійсний стан травматизму: на першому у розрахунку на 1000 працюючих він майже в 5 разів вищий. Високий рівень коефіцієнта частоти розглядається як явище негативне, його зниження — як позитивний результат роботи щодо профілактики виробничого травматизму. При цьому часто не звертається увага на тяжкість травматизму. Якщо проаналізувати коефіцієнт тяжкості (Кт = Д/Т, де Д — загальна кількість робочих днів утрати працездатності), який визначає середню кількість робочих днів непрацездатності на один нещасний випадок, то в компанії «Чорноморський суднобудівний завод» Кт = 24,5 проти Кт = 46,5 у ВАТ «Дамен Шипярдс Океан». Зростання коефіцієнта тяжкості також неприпустиме.
Статистичний метод аналізу травматизму має велике значення під час оперативного планування роботи щодо перевірки стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах. Він дає можливість виявити несприятливі з точки зору охорони праці підприємства. Аналіз засвідчив, що у 2005 р. рівень травматизму зріс у системі освіти, насамперед у школах.
Після поглибленого аналізу з’ясувалось, що основні причини нещасних випадків — організаційні, зокрема, низький рівень підготовки спеціалістів, які вирішують питання охорони праці. Для виправлення ситуації, що склалася, управлінням Фонду у 2006 р. було приділено більше уваги навчанню саме цих працівників не тільки в школах, де сталися нещасні випадки, а також в інших закладах освіти області.
Перевага топографічного методу аналізу травматизму полягає в його наочності. Він дає можливість встановити місце, де нещасні випадки відбуваються найчастіше. На підставі цього аналізу проводиться обстеження стану, умов та охорони праці на неблагополучних ділянках, аналізуються причини травматизму. Все це використовується страховими експертами з охорони праці при розробці конкретних організаційно-технічних заходів щодо попередження нещасних випадків на підприємстві. Для цього не обов’язково проводити такий аналіз щомісяця і по всіх підрозділах. Достатньо його застосувати під час обстеження цехів та виробництв одного профілю, де сталися нещасні випадки.
Статистичний та топографічний методи аналізу дають загальне уявлення про кількість нещасних випадків, про те, як вони розподіляються по підприємствах і галузях, про динаміку травматизму за певний період. Однак знання цих даних не дає відповіді на запитання, що потрібно для розробки заходів щодо профілактики виробничого травматизму серед робітників певних професій та вікових груп, ефективності заходів, що здійснюються для їх запобігання тощо. Тому в управлінні, починаючи з 2002 р., проводиться поглиблений аналіз нещасних випадків. Залежно від поставлених завдань виконуємо його за узагальненою (щоквартально) та розширеною (щорічно) схемою. Це дає змогу досить швидко отримати необхідні вихідні дані для практичного вирішення питань профілактики виробничого травматизму, особливо для підприємств та організацій, де відсутній виробничий травматизм.
Встановлюється час, коли стався нещасний випадок. Послідовність нещасних випадків (за часом) може вважатися закономірністю, викликаною відповідними причинами. Проводиться аналіз розподілу нещасних випадків щоденно та по місяцях, кварталах, за півріччя, 9 місяців та рік. Поглиблений аналіз травматизму припускає вивчення причин нещасних випадків, планування заходів щодо їх попередження по професіях потерпілих, за часом пригоди, статтю та стажем роботи. Щороку аналізуємо відомості про потерпілого.
Аналіз розподілу нещасних випадків за загальним стажем роботи потерпілих показав, що за абсолютною кількістю і частотою найчастіше травмуються робітники зі стажем роботи понад 30 років, а за основною професією — до 3 років. Цей аналіз дає можливість під час участі страхових експертів з охорони праці у роботі комісій з перевірки знань з питань охорони праці на підприємствах звертати увагу на рівень знань працівників залежно від стажу роботи.
Важливо встановити, робітники яких професій найчастіше одержують травми. Для цього всі нещасні випадки групуються залежно від професії тих, хто отримав травми. Передусім виділяються спеціалісти за фахом і робітники за професіями. Після цього ці дані аналізуються. Таким чином з’ясовуємо, робітники яких професій найчастіше одержують травми, що дає можливість визначити найбільш небезпечні робочі місця. Мета аналізу за віком — визначити, серед якої вікової групи рівень травматизму найбільший. Останніми роками частота травматизму зросла серед осіб віком від 46 до 60 років.
Аналізуючи розподіл випадків травматизму за статтю потерпілих, виділяємо виробництва, де сталися нещасні випадки з жінками. Під час обстеження ретельно перевіряємо, як використовується жіноча праця на основному виробництві. Аналіз свідчить, що більшість нещасних випадків (75%) сталися з організаційних причин: порушення трудової і виробничої дисципліни, недоліки у навчанні безпечних прийомів праці. З технічних причин (незадовільний технічний стан виробничого устаткування, будівель, споруд, території, конструктивні недоліки, недосконалість і недостатня надійність засобів виробництва, застарілі технологічні процеси тощо) сталося 20% нещасних випадків.
З психофізіологічних причин сталося 5% нещасних випадків.
Організаційні причини є, як правило, наслідком недоліків навчання та інструктажу з питань охорони праці або організації виробництва. Аналізуючи під час участі в розслідуванні нещасних випадків технічні та організаційні недоліки виробництва, страхові експерти також з’ясовують причини та характер порушень, що допускаються з боку потерпілих, вивчають причини порушень.
На часі — ретельний перегляд Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Потрібно конкретно визначити, які нещасні випадки підлягають розслідуванню, а які ні, які з них не вважаються пов’язаними з виробництвом. Зокрема, ті, що скоєні у стані алкогольного сп’яніння, або у разі смерті потерпілого внаслідок загального захворювання.
Дуже важливе питання, яке необхідно вирішити на рівні Кабінету Міністрів,— це питання розслідування нещасних випадків органами державного нагляду за безпекою руху, які сталися під час дорожньо-транспортних пригод, та узгодити, в який термін повинно проводитись розслідування. Це дасть можливість своєчасно призначати виплати з відшкодування шкоди потерпілим. Порядок повинен відповідати вимогам Законів «Про охорону праці» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». До цієї роботи доцільно залучити найбільш досвідчений інспекторський склад Держгірпромнагляду та спеціалістів робочих органів Фонду, які безпосередньо беруть участь у роботі комісій з розслідування нещасних випадків.

В. ПЛЄШКОВ, завідувач сектора страхових експертів з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Миколаївській області

Фото С. КОЛЕСНИКА



До списку