ДСТУ-Н Б Д.1.1-4:2013

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ


НАСТАНОВА щодо ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН ТА МЕХАНІЗМІВ У ВАРТОСТІ БУДІВНИЦТВА


ДСТУ-Н Б Д.1.1-4:2013


Видання офіційне


Київ

МІНРЕГІОН УКРАЇНИ

2013

ПЕРЕДМОВА


1 РОЗРОБЛЕНО: Науково-виробнича фірма «Інпроект», ТК 311 «Ціноутворення та кошторисне нормування у будівництві», ПК 1 «Ціноутворення у будівництві»

РОЗРОБНИКИ: О. Юровський (науковий керівник), В. Лясковський, С. Лясковський

За участю: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Д. Ісаєнко, канд. наук з державного управління, А. Беркута, к.е.н., П. Губень, І. Пономаренко


2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Міністерства регіонального розвитку,

будівництва та житлово-комунального

господарства України від 27.08.2013 № 405,

чинний з 2014-01-01


3 НА ЗАМІНУ: «Методики визначення вартості експлуатації власних будівельних машин і механізмів будівельних організацій при складанні договірної ціни та проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт» та «Методики визначення вартості перебазування баштових кранів при складанні договірної ціни та проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт»



________________________________________________________________________


Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

Стосовно врегулювання права власності треба звертатися до Мінрегіону України


Мінрегіон України, 2013




НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ


Настанова щодо визначення вартості експлуатації будівельних машин та механізмів у вартості будівництва


Руководство по определению стоимости эксплуатации строительных машин и механизмов в стоимости строительства


Guidance on the determination of the value of construction machinery and mechanisms in construction costs

_____________________________________________________________

Чинний від 2014-01-01

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

1.1 Цей стандарт установлює основні положення з визначення вартості експлуатації будівельних машин та механізмів у вартості нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення будинків, будівель і споруд будь-якого призначення, їх комплексів, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, а також реставрації пам’яток архітектури та містобудування (далі – будівництво). Стандарт розроблено в розвиток ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва».

1.2 Цей стандарт носить обов’язковий характер при визначенні вартості будівництва об'єктів, що споруджуються за рахунок бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії.

_____________________________________________________________

Видання офіційне

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

ДБН А.2.2-3-2012 Склад та зміст проектної документації на будівництво

ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 Правила визначення вартості будівництва

ДСТУ-Н Б Д.1.1-2:2013 Настанова щодо визначення прямих витрат у вартості будівництва

ДСТУ-Н Б Д.1.1-3:2013 Настанова щодо визначення загальновиробничих і адміністративних витрат та прибутку у вартості будівництва

ДСТУ-Н Б Д.1.1-6:2013 Настанова щодо розроблення ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні роботи

ДСТУ-Н Б Д.1.1-9:2013 Настанова щодо визначення вартості та трудомісткості робіт з перевезення будівельних вантажів власним автомобільним транспортом будівельних організацій при складанні договірної ціни та проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт

ДСТУ Б Д.2.7-1:2012 Ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин та механізмів

3 ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті вжито терміни, установлені в ДБН А.2.2-3 та ДСТУ Б Д.1.1-1.


4 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

4.1 Кошторисна вартість експлуатації будівельних машин і механізмів в прямих витратах визначається виходячи з нормативного часу їх роботи, необхідного для виконання встановленого обсягу будівельних робіт, та вартості експлуатації будівельних машин та механізмів за одиницю часу їх застосування (машино-година) в поточних цінах.

Нормативний час роботи будівельних машин та механізмів визначається на підставі ресурсних елементних кошторисних норм та обсягів робіт, які пропонуються до виконання.

У вартості експлуатації будівельних машин та механізмів у тому числі зазначається заробітна плата робітників, зайнятих на керуванні та обслуговуванні будівельних машин та механізмів.

4.2 Час використання робітниками-будівельниками та монтажниками механізованого виробничого знаряддя (перфоратори електромагнітні, пили дискові електричні, бензопили, вібратори поверхневі та глибинні, трамбівки пневматичні тощо) включено до норм трудовитрат робітників-будівельників та монтажників і виокремлено в ресурсних елементних кошторисних нормах для розрахунку вартості енергоносіїв, мастильних матеріалів та гідравлічної рідини, яка враховується в складі прямих витрат на матеріальні ресурси.

Амортизаційні відрахування, витрати на ремонт та переміщення механізованого виробничого знаряддя враховуються у складі загальновиробничих витрат (ДСТУ-Н Б Д.1.1-3).


5 ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН ТА МЕХАНІЗМІВ при складанні ІНВЕСТОРСЬКОЇ КОШТОРИСНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

5.1 Вартість машино-години в поточних цінах розраховується на підставі трудових і матеріальних ресурсів, наведених в ресурсних кошторисних нормах експлуатації будівельних машин та механізмів, та поточних цін на них з доданням амортизаційних відрахувань на повне відновлення будівельних машин і механізмів, вартості матеріальних ресурсів на заміну частин, що швидко спрацьовуються, ремонт і технічне обслуговування, перебазування, а також податків, зборів та обов’язкових платежів, встановлених законодавством, що враховуються у вартості однієї машино-години експлуатації будівельних машин та механізмів.

Вартість машино-години визначається з використанням показників, рекомендованих центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері будівництва, містобудування та архітектури («Усереднені показники вартості експлуатації будівельних машин та механізмів»).

6 ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН ТА МЕХАНІЗМІВ при складанні ЦІНИ ПРОПОЗИЦІЇ УЧАСНИКА КОНКУРСНИХ ТОРГІВ, ДОГОВІРНОЇ ЦІНИ, ПРИ ПРОВЕДЕННІ ВЗАЄМОРОЗРАХУНКІВ за обсяги виконаних робіт

6.1 Вартість експлуатації будівельних машин та механізмів у складі прямих витрат підрядник визначає виходячи з нормативного часу роботи машин, необхідного для виконання обсягу робіт, що пропонується, та вартості експлуатації машин за одиницю часу їх застосування (машино-година) в поточних цінах.

У вартості експлуатації будівельних машин та механізмів у тому числі позначається заробітна плата робітників, зайнятих на керуванні та обслуговуванні будівельних машин та механізмів.

6.2 При визначенні вартості однієї машино-години експлуатації у складі прямих витрат ціни пропозиції учасника конкурсних торгів, договірної ціни розраховуються прямі та непрямі витрати у вартості експлуатації будівельних машин та механізмів.

6.2.1 Визначення прямих витрат у вартості експлуатації будівельних машин та механізмів

6.2.1.1 Розрахунок розміру амортизаційних відрахувань визначається за формулою (1):

Nр

А = ––––– , (1)

Тн.р.

де А – амортизаційні відрахування на 1 маш.год експлуатації будівельних машин та механізмів, грн.;

Nр – річна сума амортизації, що визначається прямолінійним методом, наведеним у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (П(С)БО), за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, що амортизується, на строк корисного використання об’єкта основних засобів.

Строк корисного використання будівельних машин та механізмів визначається з урахуванням їх технічного стану, визначеного на підставі технічного діагностування і технічних оглядів, очікуваного використання за потужністю та продуктивністю, передбачуваного фізичного і морального зносу, а також аналізу даних про використання аналогічних будівельних машин та механізмів у попередні роки;

Тн.р. річний нормативний термін експлуатації будівельних машин та механізмів, що визначається за середньорічним нормативним наробітком будівельних машин та механізмів, приймається згідно з додатком А, маш.год.

6.2.1.2 Заробітна плата машиністів, зайнятих на керуванні будівельними машинами та механізмами, в складі прямих витрат розраховується на підставі нормативних трудовитрат і вартості людино-години, яка відповідає середньому нормативному розряду ланки за формулою (2):

ЗПм= Тнмх Влюд.год , (2)

де ЗПм – заробітна плата машиністів, зайнятих на керуванні будівельними машинами та механізмами, грн.;

Тнм – нормативні трудовитрати машиністів, зайнятих на керуванні будівельними машинами та механізмами, приймається за ДСТУ Б Д.2.7-1, люд.год;

Влюд.год – вартість людино-години відповідного середнього нормативного розряду ланки, грн.

6.2.1.3 Кошти на покриття витрат на заміну частин, що швидко спрацьовуються, обчислюються виходячи з її нормативної необхідності, яка визначається на підставі нормативних ресурсів використання та вартості зазначених частин на момент складання розрахунку.

Номенклатура частин, що швидко спрацьовуються, та нормативний ресурс їх використання приймається або за паспортними даними заводів-виробників, а за відсутності таких даних – за додатком Б.

Витрати на заміну частин, що швидко спрацьовуються, можливо визначати за формулою (3):

Вч(п/п)= Вч(з/ц)х Кч , (3)

де Вч(п/п) – вартість частин, що швидко спрацьовуються, на момент складання розрахунків, грн.;

Вч(з/ц) – вартість частин, що швидко спрацьовуються, для відповідної групи машин за «Усередненими показниками вартості експлуатації будівельних машин та механізмів», грн.;

Кч – коефіцієнт приведення вартості відповідної групи частин, що швидко спрацьовуються, наведеної в «Усереднених показниках вартості експлуатації будівельних машин та механізмів», до вартості цих частин на момент складання розрахунку.

Коефіцієнт визначається як відношення вартості частин, що швидко спрацьовуються, на момент складання розрахунку до вартості цих частин на період, зазначений в «Усереднених показниках вартості експлуатації будівельних машин та механізмів», за номенклатурою основних частин, що швидко спрацьовуються, з урахуванням конкретного парку будівельних машин та механізмів підрядної організації.

6.2.1.4 Витрати на бензин та дизельне паливо визначаються за формулою (4):

Вп= Нпх Цп , (4)

де Вп – витрати на бензин та дизельне паливо, грн.;

Нп – норма витрат енергоносіїв за ДСТУ Б Д.2.7-1, кг;

Цп – ціна енергоносіїв на момент складання розрахунку з урахуванням витрат на доставку, зберігання, розвезення енергоносіїв по об'єктах, грн./кг.

Витрати на доставку, зберігання, розвезення енергоносіїв по об'єктах, як правило, складають в межах 5% вартості енергоносіїв.

6.2.1.5 Витрати на електроенергію визначаються за формулою (5):

Ве= Нех Це , (5)

де Ве – витрати на електроенергію, грн.;

Не – норма споживання електроенергії за ДСТУ Б Д.2.7-1, кВт·год;

Це – ціна електроенергії на момент складання розрахунку, грн./кВт·год.

6.2.1.6 Для машин, що працюють на стисненому повітрі від стаціонарних компресорних станцій, витрати на стиснене повітря визначаються за формулою (6):

Вс= Нсх Цс , (6)

де Вс – витрати на стиснене повітря, грн.;

Нс – норма витрат стисненого повітря за ДСТУ Б Д.2.7-1, м3;

Цс – ціна стисненого повітря на момент складання розрахунку, грн./м3.

При роботі будівельних машин та механізмів від пересувних компресорних установок витрати на стиснене повітря не враховуються у разі, якщо ресурсними елементними кошторисними нормами враховано час роботи пересувних компресорних установок.

6.2.1.7 Витрати на мастильні матеріали визначаються:

– для машин з дизельним двигуном за формулою (7):

Вмм= (0,044 х Ндх Цм+ 0,004 х Ндх Цп+ 0,015 х Ндх Цт) , (7)

де 0,044; 0,004; 0,015 – коефіцієнти до норм витрат дизельного палива відповідно на моторні масла, пластичні мастила та трансмісійне масло;

– для машин з бензиновими двигунами за формулою (8):

Вмм= (0,035 х Нбх Цм+ 0,004 х Нбх Цп+ 0,015 х Нбх Цт) , (8)