_________________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)














ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ № ___

для електрозварника.


























м. Дніпропетровськ

2002 р.


_________________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ ________________________

______________________________

“____” ________ 200__ р. № _____







ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ № ___

для електрозварника


  1. Загальні положення


  1. Дія Інструкції поширюється на всі підрозділи підприємства.

  2. Інструкція розроблена на основі "Рекомендацій Держнаглядохоронпраці щодо застосування "Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", "Положення про розробку інструкцій по охороні праці для працюючих", "Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці", СНиП ІІІ-4-80, ГОСТ -12.3.003-86, “Правил пожежної безпеки в Україні".

  3. Інструкція діє на протязі 3 років з дня затвердження.

  4. По даній інструкції електрозварник інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 3 місяці (повторний інструктаж). Результат інструктажу заноситься в "Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці", в журналі після проходження інструктажу повинен бути підпис інструктуючого та електрозварника.

  5. Власник повинен застрахувати електрозварника від нещасних випадків та професійних захворювань. В разі пошкодження здоров'я електрозварника з вини власника, він (електрозварник) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

  6. За невиконання даної інструкції електрозварник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

  7. До електрозварювальних робіт допускаються особи віком не молодше 18 років, які пройшли спеціальне навчання, мають посвідчення на право виконання електрозварювальних робіт та групу по електробезпеці не нижче ІІ.

  8. Особи жіночої статі допускаються до електрозварювальних робіт, які не пов'язані з роботою в закритих ємкостях (цистернах, котлах тощо), а також на верхолазних роботах.

  9. Електрозварник допускається до роботи після проходження медичного обстеження, вступного інструктажу по охороні праці та інструктажу на робочому місці.

1.10. Електрозварник повинен:

  1. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку.

  2. Користуватися спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту.

  3. Виконувати тільки ту роботу, яка доручена майстром та по якій проінструктований.

  4. Роботи виконувати тільки при достатньому освітленні робочого місця.

  5. Пам'ятати про особисту відповідальність за виконання правил безпеки та безпеку товаришів по роботі.

  1. Головні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які діють на електрозварника:

  1. Ультрафіолетові та інфрачервоні випромінювання.

  2. Підвищена загазованість робочої зони.

  3. Відсутність спеціальних пристосувань, інструменту та обладнання.

  4. Недостатня освітленість робочої зони.

  5. Незахищені струмоведучі частини електрообладнання.

  6. Шкідливі компоненти в складі матеріалів, які діють через шкіру, органи дихання, шлунковий тракт та слизисті оболонки органів зору та нюху.

  1. Електрозварник забезпечується спецодягом та засобами індивідуального захисту: костюм брезентовий або костюм зварника; черевики кожані, рукавиці брезентові; на зовнішніх роботах взимку додатково: куртка та брюки бавовняні на теплій підкладці, валянці.

  1. Приміщення (дільниця) для електрозварювальних робіт повинно бути вогнестійким та обладнане припливно-витяжною вентиляцією, а зварювальні пости - місцевою вентиляцією.

  2. Зварювальні пости повинні розташовуватись в пожежостійких кабінах площею не менше 3 м2 кожна. Щілина між обшивкою кабіни і підлогою повинна бути не менше 50 мм.

  3. Стіни приміщень і кабін повинні фарбуватись в сірий, жовтий чи голубий тони з розсіяним відбиттям світла.

  4. Тимчасові зварювальні пости необхідно обгороджувати негорючими ширмами або щитами.

  5. При виконанні зварювальних робіт на відкритому повітрі над зварювальними постами необхідно споруджувати навіси з негорючих матеріалів. При відсутності навісів зварювальні роботи під час дощу або снігу проводити забороняється.

  6. Установка для ручного зварювання повинна бути забезпечена вимикачем чи контактором (для підключення джерела зварювального струму до розподільчої цехової мережі), показником величини зварювального струму та запобіжником у первинному ланцюзі.

Однопостові зварювальні двигуни-генератори та трансформатори захищаються запобіжниками лише з боку мережі живлення.

  1. З'єднування зварювальних проводів слід робити за допомогою обтискання, зварювання, паяння або спеціальних затискачів. Підключення електропроводів до електродотримача, зварюваного виробу та зварювального апарата здійснюється за допомогою мідних кабельних наконечників, скріплених болтами з шайбами.

Забороняється, використовувати оголені або з пошкодженою ізоляцією проводи, а також застосовувати нестандартні електрозапобіжники.

  1. Проводи, підключені до зварювальних апаратів, розподільчих щитів та іншого обладнання, а також до місць зварювальних робіт, мають бути надійно ізольовані і в необхідних місцях захищені від дії високої температури, механічних пошкоджень та хімічних впливів.

У разі проведення електрозварювальних робіт, пов'язаних з частими переміщеннями зварювальних установок, мають застосовуватися механічно міцні шлангові кабелі.

  1. Кабелі (електропроводи) електрозварювальних машин повинні розміщатися від трубопроводів кисню на відстані не менше 0,5 м, а від трубопроводу ацетилену та інших горючих газів - не менше 1 м.

  2. Зворотним провідником, який з'єднує зварюваний вироб із джерелом зварювального струму, можуть служити сталеві або алюмінієві шини будь-якого профілю, зварювальні плити, стелажі й сама зварювана конструкція за умови, якщо їх переріз забезпечує безпечне за умовами нагрівання протікання струму. З'єднання між собою окремих елементів, використовуваних як зворотний провідник, треба виконувати за допомогою болтів, струбцин та затискачів.

  3. Використання як зворотного провідника внутрішніх залізничних шляхів, мереж заземлення чи зануленння, а також металевих конструкцій будівель, комунікацій та технологічного устаткування забороняється.

  4. У разі проведення електрозварювальних робіт у вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних приміщеннях зворотним проводом від зварюваного виробу до джерела струму може бути лише ізольований провід, причому за якістю він не повинен поступатися прямому провідникові, приєднуваному до електродотримача. Конструкція електродотримача для ручного зварювання повинна забезпечувати надійне затискання та швидку заміну електродів, а також виключати можливість короткого замикання його корпусу на зварювану деталь під час тимчасових перерв у роботі або в разі його випадкового падіння на металеві предмети. Держак електродотримача має бути виготовлений з негорючого діелектричного та теплоізолюючого матеріалу.

  1. Електроди, застосовувані під час зварювання, повинні бути заводського виготовлення і відповідати номінальній величині зварювального струму.

У разі заміни електродів їх залишки (недогарки) слід класти у спеціальний металевий ящик, встановлюваний біля місця зварювальних робіт.

Перед зварюванням електроди повинні бути просушені за температури, вказаної в паспортах на конкретний тил електродного покриття. Покриття електродів має бути однорідним, щільним, без здуття, напливів та тріщин.

  1. Електрозварювальна установка на весь час роботи повинна бути заземлена. Крім заземлення основного електрозварювального обладнання, у зварювальних установках належить безпосередньо заземлювати той затискач вторинної обмотки зварювального трансформатора, до якого приєднується провідник, що йде до виробу (зворотний провідник).

  2. Над переносними й пересувними електрозварювальними установками, які використовуються на відкритому повітрі, повинні бути споруджені навіси з негорючих матеріалів для захисту від атмосферних опадів.

  3. Технічне обслуговування та планово-попереджувальний ремонт зварювального устаткування мають проводитися відповідно до графіка. Щодня після закінчення роботи слід проводити чищення агрегатів та пускової апаратури.

  4. Температура нагрівання окремих частин зварювального агрегата (трансформаторів, підшипників, щіток, контактів вторинного кола та ін.) не повинна перевищувати 75° С.

  5. Опір ізоляції струмопровідних частин зварювального кола повинен бути не нижче 0,5 Ом. Ізоляцію треба перевіряти не рідше 1 разу на 3 місяці і вона повинна витримувати напругу 2 кВ протягом 0,12 год.

  6. В кабінах та на робочих місцях повинні знаходитись пристосування для укладання на них електродотримача при короткочасних перервах.

  7. Електрозварювальну установку необхідно розміщати так, щоб до неї був вільний доступ та безпечна її експлуатація.

При одночасній роботі декількох зварювальних установок необхідно розміщати їх на відстані не менше 0,35 м одна від одної.

  1. Відстань від місця виконання робіт до місця установки газогенератора, балонів з газом і легкозаймистими матеріалами повинна бути не менше 10 м.

  2. Довжина кабеля між мережею живлення та пересувною установкою не повинна перевищувати 10 м.

  3. Зберігання легкозаймистих матеріалів та вибухонебезпечних речовин в приміщеннях для зварки забороняється.

  4. В закритих приміщеннях та усередені посудин електрозварник повинен працювати при наявності приточно-витяжної вентиляції.

  5. Забороняється одночасна робота електрозварника і газозварника в середині закритої посудини або резервуару.

  6. Всі роботи по установці, підключенню до мережі, відключенню, ремонту і нагляду за станом зварювальних установок в процесі експлуатації повинен виконувати електротехнічний персонал, який має кваліфікаційну групу по електробезпеці не нижче Ш. Вказані роботи забороняється виконувати електрозварнику.


  1. Вимоги безпеки перед початком роботи


  1. Одягти спецодяг, ретельно його заправити; брезентову куртку і брюки одягати навипуск, черевики зашнурувати.

  2. Оглянути і привести в порядок робоче місце, прибрати всі зайві предмети.

  3. Перевірити наявність протипожежних засобів; води, піску.

  4. Перевірити справність електродотримача, ізоляцію зварних кабелів, впевнитись в наявності заземлення електрозварювальної установки та надійності всіх контактів.

  5. Оглянути і перевірити справність інструменту та пристосувань.

  6. Заземлити зварювальну установку до включення її в електромережу.

  7. Отримати завдання від майстра.


  1. Вимоги безпеки під час роботи


  1. При зварювальних роботах необхідно закривати лице маскою або щитком с світлофільтрами для захисту очей і обличчя від дії промінів електричної дуги, а також бризок розплавленого металу.

  2. Живлення електричної дуги дозволяється тільки від зварювальних трансформаторів, генераторів або випрямлювачів.

Підключати агрегати всіх видів зварювання до електричної мережі напругою більше 660 В забороняється.

  1. Забороняється залишати без догляду електродотримач, який знаходиться під напругою, а також працювати при несправності зварювального агрегату, зварних кабелів, електродотримача або щитка.

  2. Забороняється проводити зварювальні роботи на посудинах, які знаходяться під тиском; зовні та всередині посудин з під горючих або рідких хімічних речовин до очищення їх від залишків цих речовин.

  3. Зварювальний агрегат необхідно підключати до електромережі через індивідуальні рубильники дротом відповідного перетину згідно інструкції по експлуатації зварювальних агрегатів. При цьому відстань між зварювальним агрегатом та стіною повинна бути не менше 0,5 м.

  4. Забороняється проводити зварювальні роботи з приставних драбин.

  5. Зварювальні установки на час їх переміщення повинні відключатися від мережі.

  6. Не допускається робота зварювальними агрегатами без перевірки їх на відсутність замикання на корпус, на цілісність заземлюючого дроту та на справність ізоляції живлячого дроту.

  7. Робочі місця при роботі декількох зварників в одному приміщенні чи на великогабаритних деталях необхідно огороджувати світлонепроникними щитами з негорючого матеріалу висотою не менше 1,8 м.

  8. Електрозварювальні роботи на висоті більше 1,3 м необхідно проводити тільки з огороджених лісів та з дозволу майстра.

  9. Настили лісів, дерев'яну підлогу та інше, при виконанні зварювальних робіт на відстані менше 4 м від них необхідно захищати від іскор.

  10. Забороняється використовувати ненадійні, випадкові опори для підмощування.

  11. Спускатися в траншеї (котловани) необхідно по драбинам, а переходити через канави та траншеї тільки по перехідним місткам.