ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО НАГЛЯДУ

ЗА ОХОРОНОЮ ПРАЦІ

НАКАЗ

16.09.97 №243


Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

8 січня 1998 за № 7/2447


НПАОП 00.0-6.15-97


Про затвердження Порядку проведення експертизи

газотранспортного обладнання


На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.94 р. № 135 Про порядок опрацювання, прийняття, перегляду та скасування держав них міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок проведення експертизи газотранспортного обладнання, що додається.

2. Зазначенний у пункті 1 наказу Порядок проведення експертизи газот ранспортного обладнання є обов'язковим до виконання всіма підприємства ми, установами і організаціями незалежно від форми власності та підпо рядкування.

3. Управлінню по нагляду за охороною праці в хімічній, нафтопереробній і газовій промисловості разом з Акціонерним товариством "Укргазпром":

3.1. Довести Порядок проведення експертизи газотранспортного обладнан ня до відома відповідних підприємств, установ і організацій.

3.2. Вжити заходів щодо вивчення вимог Порядку проведення експертизи газотранспортного обладнання державними інспекторами та іншими посадо вими особами Держнаглядохоронпраці, експертами Експертнотехнічних центрів, працівниками підприємств, установ, організацій.

3.3. Установити постійний контроль за виконанням вимог Порядку прове дення експертизи газотранспортного обладнання власниками (уповноважени ми ними органами), посадовими особами і працівниками.

4. Начальнику управління по нагляду за охороною праці в хімічній, наф топереробній і газовій промисловості після державної реєстрації в Міністерстві юстиції подати протягом тижня управлінню нормативно-право вого забезпечення охорони праці Комітету відповідні матеріали для вклю чення Порядку проведення експертизи газотранспортного обладнання до Державного реєстру ДНАОП та до банку данних автоматизованого інформаційного фонду нормативних актів про охорону праці.

5. Управлінню нормативно-правового забезпечення охорони праці Комітету подати замовлення на видання Порядку проведення експертизи газотранс портного обладнання необхідним тиражем.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Голови Держнаглядохоронпраці Сторчака С.О.


Голова Комітету С.П. Ткачук


Затверджено

Наказ Держнаглядохоронпраці

16.09.97 №243


НПАОП 00.0-6.15-97


ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ГАЗОТРАНСПОРТНОГО

ОБЛАДНАННЯ


1. ГАЛУЗЬ ЗАСТОСУВАННЯ

1.1. Порядок проведення експертизи газотранспортного обладнання (далі - Порядок) визначає механізм проведення експертизи газотранспортного обладнання (газоперекачувальних агрегатів з турбоприводом і електроприводом; посудин, що працюють під тиском) та трубопровідної технологічної обв'язки обладнання, що працює на об'єктах газової промисловості, які входять в систему підготовки газу до транспортування (на газових промислах, підземних сховищах газу) та в систему транспортування газу.

Порядок встановлює також процедуру (обсяг та періодичність) технічного опосвідчення (освідування) обладнання (далі - опосвідчення), яке проводиться після його експертизи.

1.2. Вимоги даного Порядку поширюються на всі підприємства, незалежно від форм власності, що використовують наведене обладнання (далі - заяв ники), органи Держнаглядохоронпраці та експертно-технічні центри Держ наглядохоронпраці.


2. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

2.1. У Порядку застосовуються такі терміни та визначення:

2.1.1. Експертиза газотранспортного обладнання - офіційне підтверджен ня фактичних значень параметрів безпеки, їх відповідності вимогам нор мативної документації та визначення можливості безпечної експлуатації цього обладнання.

2.1.2. Параметри безпеки - параметри обладнання, що визначають його властивість забезпечувати відсутність недопустимого ризику, пов'язаного з можливістю нанесення шкоди здоров'ю людей та майну.

2.1.3. Залишковий ресурс - сумарний наробіток, що прогнозується за результатами технічного діагностування обладнання, від початку контролю його технічного стану до переходу у граничний стан.

2.1.4. Додатковий ресурс - сумарний наробіток, що призначається за результатами технічного діагностування обладнання від початку контролю його технічного стану, при досягненні якого експлуатація обладнання повинна бути припинена незалежно від його технічного стану.

2.1.5. Технічне діагностування - визначення технічного стану об'єкта з певною (завданою) точністю (ДСТУ 2389- 94).

2.1.6 Технічний нагляд - система заходів по контролю повноти та періодичності технічного опосвідчення або технічного діагностування обладнання.

2.1.7. Технічне опосвідчення (освідування) - контроль технічного стану обладнання за встановленими параметрами із заданою періодичністю.

2.1.8. Паспорт відповідності газоперекачувального агрегата параметрам безпеки - документ, що містить фактичні значення параметрів безпеки у визначений час.


3. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

3.1. Експертиза газотранспортного обладнання проводиться з метою перевірки параметрів безпеки цього обладнання на відповідність нормованим значенням. При цьому вирішуються завдання:

- визначається стан відповідності параметрів технічного стану обладнання нормованим значенням;

- визначаються місця та причини псування обладнання;

- визначається додатковий ресурс експлуатації обладнання до наступної експертизи або ресурс експлуатації обладнання до виходу у ремонт чи списання;

- оцінюється ступінь безпеки експлуатації обладнання.

3.2. Обладнання підлягає експертизі у випадках:

- відпрацювання встановленого автором проекту чи підприємством-виго товлювачем ресурса експлуатації;

- відсутності встановленого ресурсу і знаходження в експлуатації 20 років та більше;

- відсутності встановленого ресурсу та накопичення за час роботи 1000 та більше циклів малоциклового навантаження;

- тимчасового знаходження під впливом параметрів, що перевищують заз начені у технічних умовах (наприклад, при пожежі чи аварії, зміні скла ду робочого середовища і т. ін.);

- потреби перевірки додаткового або залишкового ресурсу;

- виконання ремонту або реконструкції, пов'язаних з відновлюванням елементів, що працюють під тиском;

- на вимогу органів Держнаглядохоронпраці України.

3.3. Як правило експертиза включає такі види робіт:

- подання і розгляд заявки на експертизу;

- прийняття рішення по заявці з визначенням конкретних видів та обсягів виконуваних робіт;

- технічне діагностування та випробовування обладнання;

- аналіз одержаних результатів;

- оформлення документів за результатами експертизи.

3.4. Експертиза газотранспортного обладнання і наступне технічне опосвідчення здійснюються експертно-технічними центрами Держнаглядохо ронпраці України.

3.5. Обсяг та вартість робіт з проведення експертизи визначаються на підставі угод, укладених між заявниками і організаціями, зазначеними в пункті 3.4 цього Порядку.

3.6. Експертиза обладнання не замінює технічні опосвідчення, передбачені ДНАОП 0.00-1.07-94.

3.7. Заявник зобов'язаний подати усю необхідну для експертизи документацію та організувати безпечну роботу спеціалістів.

Спеціалісти, які проводять експертизу обладнання, повинні виконувати роботи відповідно до вимог інструкцій з безпеки, що діють на підприємстві, установі, організації.


4. ПОДАННЯ І РОЗГЛЯД ЗАЯВКИ

4.1. Для проведення експертизи газотранспортного обладнання за параметрами безпеки заявник подає до однієї із організацій, зазначеній у пункті 3.4 цього Порядку заявку за формою, наведеною в додатку 1.

4.2. Експертно-технічний центр розглядає заявку і не пізніше одного місяця після її подання повідомляє заявника про своє рішення, в якому зазначається конкретний перелік робіт, перелік видів вимірювань та контролю згідно з пунктом 5.1 цього Порядку, назву та адресу організації, що проводитиме наступні технічні опосвідчення обладнання.

4.3. Експертно-технічний центр готує проект угоди на виконання робіт з проведення експертизи обладнання згідно з прийнятою заявкою і разом з оформленим рішенням направляє заявнику для підписання.

4.3. Експертно-технічний центр готує проект угоди на виконання робіт з проведення експертизи обладнання згідно з прийнятою заявкою і разом з оформленим рішенням направляє заявнику для підписання.


4.4. Термін проведення експертизи не повинен перевищувати двох місяців від дня перерахування передоплати (або авансу, якщо це передбачено угодою).


5. ТЕХНІЧНЕ ДІАГНОСТУВАННЯ ТА ВИПРОБОВУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ

ПІД ЧАС ЕКСПЕРТИЗИ І НАСТУПНОГО ТЕХНІЧНОГО ОПОСВІДЧЕННЯ

5.1. Як правило перелік робіт, що виконується при технічному діагнос туванні та випробовуваннях, включає:

- ознайомлення з проектною, будівельно-монтажною та експлуатаційною документацією з метою виявлення відхилень від проектних рішень по вузлах та елементах обладнання;

- зовнішній огляд стану вузлів та елементів діючого обладнання;

- фіксація режиму роботи обладнання;

- діагностичні вимірювання параметрів та випробування обладнання, до яких належить:

а) віброакустична діагностика;

б) шумометрія;

в) віброметрія;

г) дефектоскопія методами неруйнівного контролю, в т.ч.:

- візуально-оптичний контроль;

- акустичний контроль;

- магнітний контроль;

- електричний контроль та інш.;

д) товщинометрія;

е) вимірювання твердості;

ж) мікроструктурні дослідження;

з) визначення хімічного складу металу;

к) визначення механічних характеристик металу;

л) проведення розрахунків обладнання на міцність та інш.;

м) теплотехнічні вимірювання;

н) визначення шкідливих викидів;

п) вимірювання параметрів умов праці і безпеки на робочих місцях;

р) випробовування обладнання і т. ін.

- аналіз результатів технічного діагностування та підготовка висновку про технічний стан обладнання.

5.2. Роботи по технічному діагностуванню газоперекачувальних агрегатів (далі - ГПА) при експертизі включають оцінку вібраційних, тепло технічних параметрів, параметрів умов праці та безпеки на робочих місцях, виконання інших вимог безпеки, дефектоскопію елементів нагніта ча згідно з параметрами, зазначеними у додатку 2.

5.3. На підставі вібраційних параметрів здійснюється виявлення дефектів підшипникових вузлів, роторів, лопаткового апарату та інших вузлів ГПА. Після закінчення технічного діагностування при його позитивних результатах оформляється Паспорт відповідності газоперекачувального агрегату параметрам безпеки за формою, що зазначена в додатку 3, після чого здійснюється реєстрація ГПА у експертно-технічних центрах Держнаглядохоронпраці України згідно з пунктом 7 цього Порядку.

5.4. Після експертизи ГПА підлягає періодичному технічному опосвідченню, під час якого проводиться перевірка вібраційних, теплотехнічних параметрів, інших параметрів безпеки відповідно до переліку, що зазначений в додатку 2. Результати цих перевірок ГПА заносяться до Паспорта відповідності газоперекачувального агрегату параметрам безпеки.

5.5. Роботи по технічному діагностуванню під час експертизи посудин, що працюють під тиском, здійснюються згідно з вимогами ДНАОП 0.00-1.07-94 та включають оцін-ку геометричних та міцносних параметрів посудини, дефектоскопію зварних швів та основного металу методами неруйнівного контролю, оцінку напруженості металу, перевірку міцності при випробуваннях. Висновки за результатами експертизи заносяться до Паспорта посудини, що працює під тиском. До Паспорта додається експертний (технічний) висновок з результатами технічного діагностування та розра хунок на міцність.

Після експертизи посудина, що працює під тиском, підлягає періодичному технічному опосвідченню, при якому здійснюється контроль товщин стінок згідно з параметрами, що перелічені в додатку 2.

5.6. Роботи по технічному діагностуванню трубопровідних технологічних обв'язок обладнання при експертизі включають оцінку геометричних, вібраційних та міцносних параметрів труб, дефектоскопію зварних швів та основного металу методами неруйнівного контролю, оцінку напруженості металу, перевірку міцності при випробовуваннях згідно з параметрами, що перелічені в розділі 3 додатка 2.

При позитивних результатах технічного діагностування трубопроводів обв'язки обладнання оформлюється Паспорт технічного стану трубоп ровідної технологічної обв'язки обладнання з формою згідно з додатком 4.

Після експертизи трубопровідна технологічна обв'язка обладнання підля гає періодичному технічному опосвідченню, при якому здійснюється конт роль товщини стінок та вібрації труб згідно з параметрами, що пе релічені в додатку 2. Результати контролю заносяться до Паспорта технічного стану трубопровідної технологічної обв'язки, що знаходиться у заявника.

5.7. У процесі технічного діагностування обладнання визначаються фак тичні значення параметрів, що характеризують його технічний стан та рівень безпеки експлуатації.

В залежності від технічного стану конкретного обладнання і причин експертизи перелік параметрів, що підлягає дослідженню, може бути збільшений в порядку, визначеному у пункті 4.2 цього Порядку.

5.8. Результати технічного діагностування та випробовування обладнання оформляються у вигляді експертного (технічного) висновку, що містить висновок про технічний стан обладнання, додатковий строк чи залишковий ресурс, умови його подальшої експлуатації та термін проведення наступної експертизи.

6. АНАЛІЗ ОТРИМАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

6.1. За результатами технічного діагностування та випробування обладнання приймаються такі рішення: