НПАОП 10.0-5.23-84

(НАОП 1.1.30-5.03-84)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Мінвуглепром СРСР 23.03.1984

ІНСТРУКЦІЯ ЩОДО ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВ СТРІЧКОВИМИКОНВЕЄРАМИ У ПІДЗЕМНИХ ВИРОБКАХ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ
    1. Цей нормативний акт поширюється на стрічкові конвеєри для перевезення пасажирів в підземних виробках вугільних шахт.
    2. Нормативний акт встановлює технічні вимоги до конструкції засобів безпеки, технології перевезення пасажирів, особистого поводження пасажирів при перевезенні.
  2. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

В нормативному акті є посилання на такі нормативні документи (НД):

ГСТУ 12.00185790.001-99. Стрічки конвеєрні шахтні з тканинним каркасом. Загальні технічні умови. Київ, 1999.

ДНАОП 1.1.30-1.01-00. «Правила безпеки у вугільних шахтах».

НАОП 1.1.30-5.03-84. «Инструкция по перевозке людей ленточными конвейерами в подземных выработках угольных и сланцевых шахт». Кемерово, 1984.

  1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

Нижче подано терміни, використані в цьому стандарті, та визначення позначених ними понять:

  1. Вантажо-пасажирський стрічковий конвеєр. Стрічковий конвеєр, який призначений для транспортування гірничої маси (вугілля, породи) та перевезення пасажирів в гірничих виробках шахт.
    1. Станція посадки. Місце розташування обладнання та пристроїв для здійснення безпечної посадки пасажирів на конвеєрну стрічку.
    2. Станція сходу. Місце розташування обладнання та пристроїв для здійснення безпечного сходу пасажирів з конвеєрної стрічки.
    3. Площадка посадки. Пристрій станції посадки, з якого безпосередньо здійснюється посадка пасажира на конвеєрну стрічку.
    4. Площадка сходу. Пристрій станції сходу, на яку безпосередньо здійснюється схід пасажира з конвеєрної стрічки.
    5. Пристрій дотичної сигналізації. Пристрій, що діє на пасажира дотично та нагадує про наближення станції сходу. Встановлюється над стрічкою у вигляді вузьких смуг з легкого еластичного матеріалу.
  2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
    1. Перевезення пасажирів стрічковими конвеєрами дозволяється в гірничих виробках при кутах нахилу від мінус 16 до плюс 18° з номінальною швидкістю стрічки не більше 2,0 м/с. Ширина стрічки повинна бути не менше 800 мм при кутах нахилу виробки до ± 10° включно і не менше 1000 мм при кутах нахилу більше ± 10°.
    2. Перевезення пасажирів стрічковими конвеєрами повинно здійснюватись по типовим або індивідуальним проектам, погодженим з МакНДІ.
    3. Для перевезення пасажирів допускається використовувати вангажо-пасажирські конвеєри, які випускаються промисловістю серійно, або серійні вантажні стрічкові конвеєри, додатково обладнані на місці експлуатації необхідним устаткуванням для перевезення пасажирів.
    4. Перевезення пасажирів може здійснюватись по верхній та нижній вітках стрічки конвеєра.
    5. Перевезення пасажирів одночасно із перевезенням вантажу (гірничої маси) конвеєром заборонено.
  3. ВИМОГИ ДО ПРОЕКТІВ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВКОНВЕЄРАМИ
    1. Проект перевезення пасажирів конвеєрами повинен включати:
      1. Технічну характеристику, креслення загального вигляду, опис конструкції конвеєра;
      2. Схему розміщення конвеєра у гірничій виробці з позначенням її перетину і нахилу, габаритних розмірів встановленого обладнання та необхідних зазорів в характерних місцях згідно з вимогами «Правил безпеки у вугільних шахтах»;
      3. Креслення та опис конструкції станцій посадки та сходу, захисних пристроїв, засобів сигналізації та контролю;
      4. Принципову та монтажну схеми управління, сигналізації, аварійного відключення конвеєра з описом принципу їх роботи;
      5. Розрахунок запасу міцності конвеєрної стрічки та розрахунок засобу її вловлювання на випадок розриву при кутах нахилу конвеєра більше 10°.
      6. Основні правила перевезення пасажирів з визначенням необхідних заходів безпеки.

В разі використання серійних вантажо-пасажирських конвеєрів відомості по пунктах 5.1.3-5.1.5 можна не приводити.

  1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗАСОБІВ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТА ЇХРОЗМІЩЕННЯ В ГІРНИЧІЙ ВИРОБЦІ
    1. Конструкція стрічкового конвеєра для перевезення пасажирів повинна відповідати вимогам ДНАОП 1.1.30-1.01-00 і додатково обладнуватись:

станціями посадки та сходу;

засобами попередження пасажирів про наближення до станції сходу;

пристроєм автоматичного відключення конвеєра при проїзді пасажиром кінцевої станції сходу;

пристроєм для автоматичного вловлювання конвеєрної стрічки при її поперечному розриві (при кутах нахилу конвеєра більше 10°);

пристроєм для автоматичного відключення конвеєра при зміщенні стрічки на сторону більше 10 % її ширини.

  1. Не допускається проїзд пасажирів на верхній вітці стрічки під завантажувальними пристроями (живильниками, гезенками, пічами і т п), а також на обох вітках стрічки конвеера через уловлювачі. На лінійних частинах конвеєрів, що використовуються для перевезення пасажирів, перед завантажувальними пристроями та вловлювачами стрічки повинні бути станції сходу, а після завантажувальних пристроїв та уловлювачів - станції посадки.
    1. Вільний простір для проїзду пасажирів на конвеєрі повинен бути не менше 800 мм по висоті і ширині.
    2. Окремі перешкоди (перехідні містки і т п.), розміщені ближче від вільного простору для проїзду пасажирів, повинні бути позначені освітленими попереджувальними знаками та мати гладку огорожу з плавними відводами, що виключають фронтальний наїзд на них пасажирів. Кут відводу повинен бути не більше 20°.
    3. Верхня вітка стрічки на трасі перевезення пасажирів не повинна вивищуватись над підошвою виробки або пішохідним тротуаром більше, як на 2,5 м.
    4. Гірнича виробка на всій трасі перевезення пасажирів повинна бути освітлена стаціонарними світильниками. Освітленість на рівні підошви виробки повинна бути не менше 2 лк.
    5. Біля кожної станції посадки повинні бути вивішені основні правила поведінки пасажирів при їзді на конвеєрі.
    6. Стрічка конвеєра для перевезення пасажирів повинна бути захищеною від попадання на неї води при її капежі з покрівлі виробки чи витіканні з трубопроводів.
  2. СТАНЦІЇ ПОСАДКИ ТА СХОДУ
    1. Станції посадки та сходу повинні забезпечувати зручну і безпечну посадку і схід пасажирів без зупинки конвеєра. Проміжні станції посадки та сходу повинні бути безпечними при проїзді транзитних пасажирів.
    2. Станції посадки повинні розміщуватись не ближче 5 м від завантажувальних пристроїв та огорожі барабанів, а станції сходу на відстані не ближче 20 м (ця відстань відміряється від датчика проїзду станції сходу) від завантажувальних пристроїв та кінцевих барабанів конвеера.
    3. Станції посадки повинні мати площадки шириною не менше 0,6 м, які розміщуються збоку конвеєра або над стрічкою. Довжина посадочних площадок повинна бути не менше 0,8 м при посадці пасажира із положення «стоячи» або «сидячи» і не менше 2,0 м при посадці з положення «лежачи» (при їзді на нижній вітці стрічки). Відхилення посадочних площадок по висоті від середини стрічки не повинно перевищувати 100 мм при посадці із положення «сидячи» і 200 мм в інших випадках.
    4. По всій довжині посадочних площадок і за ними на відстані не менше 10 м над площадками і стрічкою повинен бути вільний простір висотою не менше 1,2 м. На станціях, призначених для посадки на рухому стрічку перекочуванням пасажира в положення «лежачи», висота вільного простору над нижньою стрічкою може бути зменшена до 0,8 м.
    5. На всій довжині посадочних площадок і за ними на відстані не менше 20 м в напрямку руху стрічки під її середньою частиною між роликоопорами повинні бути встановлені перекриття шириною не менше 0,5 м. Зазор між стрічкою і перекриттям повинен,бути не більше 50 мм.
    6. Вільний простір з протилежної сторони від посадочної площадки повинен бути перекритий суцільною гладкою огорожею довжиною не менше 3 м і висотою не менше 0,5 м для запобігання випадкового зміщення в нього пасажира при посадці. Огорожа встановлюється вертикально на відстані 0,6 номінальної ширини стрічки від вісі конвеєра і повинна вивищуватись над боковою кромкою стрічки на 100-150 мм.
    7. Станції сходу повинні мати площадки шириною не менше 0,7 м і розміщуватись з боку конвеєра.
    8. Станції сходу повинні мати довжину площадки згідно з даними, приведеними в таблиці відповідно швидкості руху стрічки, кута нахилу площадки та спрсобу сходу пасажира. Площадка сходу повинна розміщуватись паралельно стрічці з відхиленням по висоті від її кромок не більше 200 мм.
    9. На всій довжині станції сходу і на відстані 10 м по обидві сторони від них висота вільного простору над площадками повинна бути не меншою 1,6 м, а над стрічкою - не менше 1,5 м. На станціях, призначених для сходу способом перекочування з рухомої стрічки в положення «лежачи», висоту вільного простору над нижньою віткою стрічки допускається зменшити до 0,8 м.
    10. В межах станцій посадки та сходу зазори по ширині між стрічкою і боковими площадками повинні бути перекриті, а ролики огороджені від фронтального наїзду на них пасажирів.

Таблиця

Мінімальна довжина площадки для сходу пасажирів

Швидкість конвеєрної стрічки, м/с

Спосіб сходу пасажирів з конвеєрної стрічки

Кут нахилу площадки, град

від 16,0 до - 10,0

від 10,0 до - 6,0

від - 6,0 до 3,0

від - 3,0 до +10,0

від +10,0 до + 18,0

1,6

Переступанням

застосовувати неможна

8,0

5,4

4,9

3,7

Переступанням з опорою на поручень

5,2

4,1

3,8

3,7

3,4

Перекочуванням

6,6

5,5

спосіб не застосовується

2,0

Переступанням

застосовувати неможна

9,2

6,5

5,8

4,4

Переступанням з опорою на поручень

6,1

4,8

4,5

4,4

4,0

Перекочуванням

8,1

6,3

спосіб не застосовується

  1. В межах станцій посадки та сходу для нижньої вітки стрічки, а також за їх межами на відстані не менше 10 м повинна бути встановлена суцільна гладка огорожа роликоопор верхньої вітки.
    1. Площадки станцій посадки на верхню вітку стрічки та всі площадки сходу повинні мати з протилежної від конвеєра сторони бічну огорожу висотою не менше 1 м для запобігання падіння пасажирів з площадок. Площадки повинні бути облаштовані трапами та перилами.
    2. При сході пасажирів переступом на спусках з кутами нахилу більше 10° станції сходу повинні бути облаштовані поручнями для підтримки рівноваги пасажирів після переступу їх на площадку.
    3. Станції посадки та сходу повині освітлюватись стаціонарними світильниками, які забезпечують освітленість площадок не менше 15 лк.
    4. В місцях виробки, де розміщені станції посадки та сходу, повинен забезпечуватись вільний прохід шириною не менше 0,7 м і висотою не менше 1,8 м. Допускається використовувати для проходу людей площадки станцій, обладнаних з обох сторін сходнями на ходове відділення виробки.
  2. ЗАСОБИ СИГНАЛІЗАЦІЇ, ЗВ'ЯЗКУ, ЕКСТРЕНОГО ВІДКЛЮЧЕННЯ
    1. На кожній станції посадки та сходу повинні бути встановлені переговорні пункти для забезпечення зв’язку пасажирів з особами, які управляють конвеєром. Переговорний пункт розміщується на відстані не більше, як за 5 м від станції.
    2. Для оповіщення пасажирів про наближення до станції сходу за 15 м перед нею повинен бути встановлений пристрій дотичної сигналізації у вигляді одного ряду еластичних смуг шириною 30-50 мм, підвішених над стрічкою через 100-150 мм по всій її ширині із зазором не більше 200 мм від полотна стрічки. На лицеву сторону смуг повинен бути нанесений шар світловідбиваїочого матеріалу.
    3. Перед площадкою сходу за 10 м перед нею повинен бути встановлений освітлюваний знак (див. рис.), яким позначається напрям сходу, а на початку площадки сходу — світильник жовтого кольору, яким позначається початок сходу пасажирів. В кінці площадки сходу над нею повинен бути встановлений світильник червоного кольору, яким позначається кінець площадки сходу, за яким схід пасажирів заборонений.
    4. За кінцевою станцією сходу на відстані 3-5 м за світильником червоного кольору повинен бути установлений пристрій для автоматичного відключення конвеєра при проїзді пасажира за світильник червоного кольору.
    5. Пристрій контролю проїзду кінцевої станції сходу повинен надійно виявляти пасажирів на стрічці і відключати конвеєр без хибних спрацювань. Робочий орган пристрою повинен встановлюватись над конвеєрною стрічкою з зазором не більше 200 мм. Сила дії на пасажира від енергії удару робочого органу пристрою не повинна перевищувати 300 Н.
    6. На кінцевій станції сходу з нижньої вітки стрічки на відстані 8-10 м за пристроєм контролю пройду повинен бути встановлений пристрій для примусового зміщення пасажира з рухомої стрічки.
    7. Пристрій для примусового зміщення пасажира з рухомої стрічки повинен бути виконаний у вигляді гладкого суцільного щита висотою не менше 0,75 м, встановленого над стрічкою під кутом до вісі конвеєра не більше 30°, і перекривати всю ширину стрічки. Висота можливого падання пасажирів при зміщенні зі стрічки не повинна перевищувати 0,3 м. Стрічка в місці установлення щита повинна бути виположена.

Під стрічкою в зоні установки щита між роликоопорами повинен бути встановлений суцільний металевий лист з зазором не більше 30 мм для запобігання провисання стрічки під щитом.