Про проект Зміни № 1 ДСТУ Б В.2.7-89-99 (ГОСТ 12801-98)

Рішення НТР від 25 жовтня 2002 р. № 15

(прийнято у робочому порядку)

Науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити і рекомендувати до затвердження Зміну № 1 ДСТУ Б В.2.7-89-99 (ГОСТ 12801-98) „Матеріали на основі органічних в’яжучих для дорожнього і аеродромного будівництва. Методи випробувань”, прийняту Міждержавною науково-технічною комісією з стандартизації, технічного нормування та сертифікації в будівництві.

2. Управлінню науково-технічної політики у будівництві (А.Григор) підготувати наказ про надання чинності зазначеній Зміні та сформувати „Справу НД” в установленому порядку.

Голова НТР

В.Череп

*          *            *

Довідка

Проект Зміни № 1 ДСТУ Б В.2.7-89-99 (ГОСТ 12801-98) “Матеріали на основі органічних в’яжучих для дорожнього і аеродромного будівництва. Методи випробувань” розроблений авторами цього міждержавного стандарту – корпорацією “Трансстрой” і Державним інститутом “СоюздорНИИ” Російської Федерації – за планом Міждержавної науково-технічної комісії з стандартизації, технічного нормування та сертифікації в будівництві (МНТКБ) на підставі проведених науково-дослідних робіт, а також перевірки зазначених методів випробування у виробничих умовах при організації вхідного контролю матеріалів та здійсненні контролю якості готової асфальтобетонної суміші.

Зміна № 1 містить методи визначення: ступеня зчеплення бітумного в’яжучого з поверхнею щебеня, стікання в’яжучого та в’язкості асфальтобетонної суміші, яку застосовують для дорожнього і аеродромного будівництва.

Додаткове введення цих методів випробувань дозволить найбільш достовірно оцінити зчеплення в’яжучого з зернами заповнювача (щебеня) у порівнянні з існуючими методами оцінки зчеплення бітума з мінеральними матеріалами.

Вимоги щодо запропонованих у тексті Зміни № 1 методів випробувань не зачіпають компетенцію органів державного нагляду і не потребують погоджень з цими органами.

Текст Зміни № 1 ДСТУ Б В.2.7-89-99 (ГОСТ 12801-98) як на стадії проміжної, так і остаточної редакції розглядався технічними комітетами з стандартизації “Будівельні матеріали” та “Будтехнормування”, рекомендований для застосування на території України і підготовлений ними для внесення на розгляд науково-технічної ради Держбуду в робочому порядку.