МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

12.05.2003 N 16

Про затвердження методичних вказівок "Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології"

Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" ПОСТАНОВЛЯЮ:

1. Затвердити методичні вказівки "Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології", що додається.

2. Методичні вказівки "Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології" ввести в дію з моменту затвердження постанови.

3. Головному санітарно-епідеміологічному управлінню Міністерства охорони здоров'я України дану постанову довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у встановленому порядку.

4. Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєева АМН України (Сердюку А.М.) видати зазначений документ у необхідній кількості.

Головний державний

санітарний лікар України О.В.Лапушенко

ПЕРЕДМОВА

1. Методичні вказівки розроблені відповідно Законів України: "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (зі змінами) та "Про захист населення від інфекційних хвороб".

2. Методичні вказівки передбачають організацію та проведення первиних протиепідемічних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками, а також при виявленні будь-якого Синдрому, який є свідченням наявності у хворого (підозрілого) небезпечного інфекційного захворювання неясної етіології.

3. Введено на заміну "Инструкции по проведению первичных мероприятий при выявлении больного (трупа), подозрительного на заболевание чумой, холерой, контагиозными вирусными геморрагическими лихорадками", МЗ СССР от 21.06.85 г.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Головного державного санітарного

лікаря України 12.05.2003 N 16

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ ПЕРВИННИХ ЗАХОДІВ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ХВОРОГО (ТРУПА) АБО ПІДОЗРІ НА ЗАРАЖЕННЯ КАРАНТИННИМИ ІНФЕКЦІЯМИ, КОНТАГІОЗНИМИ ВІРУСАМИ ГЕМОРАГІЧНИМИ ГАРЯЧКАМИ ТА ІНШИМИ НЕБЕЗПЕЧНИМИ ІНФЕКЦІЙНИМИ ХВОРОБАМИ НЕЯСНОЇ ЕТІОЛОГІЇ

19.9.3.1.-100-2003

9. Епідеміологія

9.3. Санітарна охорона території

9.3.1. Карантинні інфекційні хвороби

1. Галузь застосування

1.1. Методичні вказівки поширюються на медичні заклади та встановлюють вимоги щодо організації та проведення первинних заходів, пов'язаних з виявленням хворого (трупа) або підозрілого на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології.

Зміст

1. Зміст.

2. Нормативні посилання.

3. Визначення термінів.

4. Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології.

4.1. Загальні принципи.

4.2. Забезпечення протиепідемічної готовності медичних закладів.

4.3. Основні критерії обґрунтування діагнозу карантинних інфекцій, контагіозних вірусних геморагічних гарячок та інших небезпечних інфекційних хвороб неясної етіології.

4.4. Порядок бактеріологічного (вірусологічного) обстеження хворого (трупа) на карантинні та інші небезпечні інфекційні хвороби.

Додатки

1. Зразкова схема сповіщення при виявленні хворого або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології.

2. Протичумні костюми та порядок їх використання.

3. Застосування протичумних костюмів у відповідності до режиму роботи.

4. Засоби особистої екстреної профілактики.

5. Дії медичного персоналу лікувально-профілактичних закладів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології.

6. Дії медичних працівників санітарно-епідеміологічної служби при виявленні хворого або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології.

7. Списки осіб, що спілкувались з хворим.

8. Засоби екстреної профілактики для осіб, що спілкувались з хворим на чуму, холеру, контагіозні вірусні геморагічні гарячки та інші небезпечні інфекції неясної етіології.

9. Порядок відбору, упаковки та транспортування матеріалу для лабораторного дослідження на чуму, холеру, контагіозні вірусні геморагічні гарячки та інші небезпечні інфекційні хвороби.

10. Укладка для відбору матеріалу від хворого (трупа) для дослідження на чуму, холеру, контагіозні вірусні геморагічні гарячки та інші небезпечні інфекційні хвороби.

Мета методичних вказівок - удосконалення організації та проведення первинних протиепідемічних заходів з локалізації та ліквідації заносних випадків означених інфекційних захворювань та попередження їх масового розповсюдження.

2. Нормативні посилання

N N з/п

Позначення норматив- ного акту

Назва

Ким, коли затверджено, реєстрація в Мін'юсті

1

2

3

4

1.

Закон України

Основи законодавства України про охорону здоров'я

Постанова Верховної Ради України 19.11.92

2.

Закон України

Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення (із змінами)

Постанова Верховної Ради України 24.02.94

3.

Закон України

Про захист населення від інфекційних хвороб

Постанова Верховної Ради України 06.04.00

4.

Постанова

Правила санітарної охорони території України

Постанова Кабміну України від 24.04.99 N 696

5.

Постанова

Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні

Постанова Кабміну України від 22.06.99 N 1109

6.

Державні санітарні правила ДСП 9.9.5.035- 99

Безпека роботи з мікроорганізмами I-II груп патогенності

Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 01.07.99 N 35

7.

Наказ

Про режим роботи з патогенними мікроорганізмами

МОЗ України від 14.12.92 N 183

8.

Наказ

Про удосконалення протихолерних заходів в Україні

МОЗ України від 30.05.97 N 167

9.

Наказ

Про затвердження положення про порядок спеціалізованої оцінки (експертизи) та обліку дезинфекційних засобів в Україні та Положення про обліковий перелік дезинфекційних засобів в Україні

МОЗ України від 24.04.99 N 97 , зареєстровано в Мін'юсті 28.04.99 N 266/3559

10.

Наказ

Об утверждении инструкции по санитарно- противоэпидемическому режиму и охране труда персонала инфекционных больниц (отделений)

МЗ СССР от 04.08.83 N 916

11.

Постанова

Про порядок розробки, побудови, викладення, оформлення, затвердження державних санітарних правил і норм, гігієнічних нормативів та методичних документів

Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 27.05.98 N 11

12.

Державний нормативний акт охорони праці ДНАОП 0.00-4.26- 96

Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту

Держнагляд охорони праці 29.10.96 N 170 . Зареєстровано в Мін'юсті 18.11.96 N 667/1692

3. Визначення термінів

- Госпіталь - інфекційна лікарня (відділення) або будь-який інший стаціонар, передбачений територіальним комплексним планом профілактики та боротьби з інфекційними та паразитарними захворюваннями, для госпіталізації хворих на карантинні та інші інфекційні хвороби.

- Дезинфекційні заходи (дезинфекція, дезинсекція, дератизація) - заходи щодо знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб (дезинфекція) та їх переносників - комах (дезинсекція) і гризунів (дератизація).

- Ізоляція - відокремлення інфекційних хворих (носіїв збудника інфекції) від оточуючих осіб в окремому приміщенні з метою попередження подальшого розповсюдження інфекції.

- Карантинні інфекційні хвороби - інфекційні захворювання, на які розповсюджуються Міжнародні медико-санітарні правила (1969 р.) - чума, холера, жовта гарячка.

- Контагіозні вірусні геморагічні гарячки (Ласса, Ебола, хвороба Марбург, Аргентинська, Болівійська, Конго-Кримська) - небезпечні інфекційні захворювання вірусної етіології, клініка яких супроводжується геморагічними проявами.

- Протиепідемічна готовність - комплекс організаційних та матеріально-технічних заходів, що забезпечують спроможність медичних закладів до локалізації та ліквідації вогнищ карантинних та інших небезпечних інфекційних хвороб.

- Протиепідемічні заходи - комплекс організаційних, медико-санітарних, ветеринарних, інженерно-технічних, адміністративних та інших заходів, що здійснюються з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб, локалізації та ліквідації їх осередків, спалахів та епідемій.

- Протиепідемічний режим - система медико-біологічних, організаційних та інженерно-технічних заходів і засобів, направлених на захист персоналу, що працює, населення та довкілля від дії патогенних біологічних агентів.

- Синдром - сполучення симптомів (ознак), які характеризують наявність захворювання та складають певну клінічну картину.

- Епідеміологічний анамнез - необхідна додаткова інформація, яку отримують від хворого або його оточення, з метою встановлення умов, які могли спричинити виникнення інфекційного захворювання.

4. Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології

4.1. Загальні принципи

Первинні протиепідемічні заходи при виявленні хворого (трупа) з підозрою на зараження особливо небезпечною інфекційною хворобою слід проводити за попереднім діагнозом або наявністю відповідного синдрому за єдиною схемою, яка передбачає:

4.1.1. Інформацію про виявлення хворого (трупа).

Медичний працівник, що виявив хворого (труп), повинен поінформувати про це керівника закладу, а останній - вищі установи та керівників інших служб, що задіяні в проведенні протиепідемічних заходів. Інформація передається згідно зі схемою сповіщення (додаток 1), яка має бути у кожному лікувально-профілактичному закладі незалежно від підпорядкування та форми власності.

4.1.2. Тимчасову ізоляцію хворого.

Слід проводити з метою відокремлення від оточуючих за місцем виявлення хворого до часу його госпіталізації.

4.1.3. Надання невідкладної медичної допомоги.

Необхідно здійснювати за життєвими показаннями наявними засобами.

4.1.4. Заходи з особистого захисту від інфікування при спілкуванні з хворим.

Медичний працівник, який надає медичну допомогу на амбулаторно-поліклінічному прийомі, вдома або в будь-якому іншому місці, повинен захистити відкриті частини тіла, які можуть стати вхідними воротами інфекції. Для цього, якщо можливо, слід використати протичумний костюм (додатки 2, 3), в іншому випадку - повсякденний робочий одяг (медичний халат, марлева маска або респіратор, шапочка або хустка, гумові рукавички) або будь-які підручні засоби, пристосувавши їх за даних умов.

4.1.5. Заходи особистої екстреної профілактики.

При контакті з хворим (підозрілим) медичному працівнику, крім одягання захисного одягу, слід провести заходи з особистої екстреної профілактики (додаток 4).

4.1.6. Проведення поточної дезинфекції в оточенні хворого.

Здійснювати згідно з діючими нормативними документами відповідно до кожної з інфекцій.

4.1.7. Термінову госпіталізацію хворого.

Здійснювати, в умовах максимального забезпечення вимог протиепідемічного режиму, силами станції (відділення) швидкої (невідкладної) медичної допомоги або лікувально-профілактичного закладу, у стаціонар (відділення), передбачений територіальним комплексним планом профілактики та боротьби з інфекційними та паразитарними захворюваннями, для госпіталізації хворих.

Транспорт для госпіталізації має бути забезпечений:

- медикаментами для надання термінової медичної допомоги та патогенетичної терапії;