Статус: Чинний

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

N 25

20.08.2004

м.Київ

Щодо заходів запобігання розповсюдженню туберкульозу серед населення України

Я, головний державний санітарний лікар України !Лапушенко Ольга Василівна!, вивчивши матеріали галузевої статистичної звітності за І півріччя поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року, встановила, що епідемічна ситуація з туберкульозу в Україні залишається загрозливою. Згідно з офіційними даними статистичної звітності продовжує зростати рівень захворюваності на туберкульоз. У 2003 році захворюваність зросла на 2,5%, у першому півріччі 2004 року - на 4,5%. Залишаються на високому рівні показники смертності - у 2003 році 21,8 на 100 тис. населення. Соціально незахищені верстви населення складають 65-77% від загальної кількості хворих на туберкульоз. Враховуючи несприятливий прогноз щодо поширення туберкульозу, керуючись законами України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про захист населення від інфекційних хвороб", "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", Указом Президента України "Про національну Програму боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002-2005 роки", з метою запобігання поширенню захворювання на туберкульоз

ПОСТАНОВЛЯЮ:

1. Голові Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування

1.1. Забезпечити пріоритетне фінансування заходів, спрямованих на попередження поширення туберкульозу серед населення, зміцнення матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів, в т.ч. оснащення та належне утримання будівель, забезпечення туберкуліном, дезінфекційними засобами, дезінфекційними камерами, повноцінним харчуванням хворих на туберкульоз.

Щорічно

1.2. З урахуванням наявної ситуації переглянути регіональні програми боротьби з туберкульозом та встановити суворий контроль за їх виконанням.

До 30.11.2004

1.3. Активізувати роботу регіональних міжвідомчих комісій з боротьби з туберкульозом, залучивши до їх діяльності громадські організації та структури Товариства Червоного Хреста України з метою вирішення питання забезпечення амбулаторного контролю лікування хворих на туберкульоз.

До 01.10.2004

1.4. Вжити заходи щодо недопущення утворення та функціонування осередків стихійної торгівлі продовольчою продукцією. Привести продовольчі ринки та об'єкти дрібно-роздрібної торгівлі, незалежно від форм власності, у відповідність до вимог чинного законодавства.

До 01.12.2004

1.5. Забезпечити надання ізольованої житлової площі хворим на туберкульоз; відселення хворих на туберкульоз з БК (+) з гуртожитків, комунальних та густонаселених квартир.

Постійно

2. Міністерству внутрішніх справ України, Головному державному санітарному лікарю МВС

2.1. Забезпечити проведення профілактичних оглядів на туберкульоз осіб затриманих за підозрою у вчиненні злочину та щодо яких обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Постійно

2.2. Забезпечити облаштування спеціальних приміщень та створити належні умови утримання осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину та щодо яких обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, у протитуберкульозних закладах Міністерства охорони здоров'я України.

Постійно

3. Державному департаменту з питань виконання покарань! забезпечити лікування хворих на туберкульоз з числа осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах.

Постійно

4. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державних адміністрації:

4.1. Забезпечити проведення профілактичних флюорографічних обстежень населення, насамперед соціально-незахищених та соціально-дезадаптованих груп, працівників підприємств громадського харчування і торгівлі, навчальних закладів, молочнотоварних ферм усіх форм власності, студентів навчальних закладів; послідовне спостереження і організацію лікування виявлених хворих на туберкульоз.

Постійно

4.2. Забезпечити обов'язкову госпіталізацію усіх хворих на заразні форми туберкульозу і надання їм повного комплексу лікувально-профілактичної допомоги.

Постійно

4.3. Посилити контроль за дотриманням стаціонарного режиму хворих на заразні форми туберкульозу, порядком виписки хворих із протитуберкульозних закладів та переведення їх на реабілітацію в протитуберкульозні санаторії.

Постійно

4.4. Забезпечити проведення профілактичних щеплень проти туберкульозу відповідно до календаря профілактичних щеплень в Україні, транспортування, зберігання та використання туберкуліну та вакцин для профілактики туберкульозу в умовах "холодового ланцюгу".

Постійно

4.5. Забезпечити дотримання протиепідемічного режиму в протитуберкульозних закладах та у вогнищах туберкульозної інфекції, проведення дезінфекційних заходів, складання плану оздоровлення вогнища.

Постійно

4.6. Забезпечити широке інформування населення через засоби масової інформації щодо ситуації з захворюванням на туберкульоз та з питань його профілактики, звернувши увагу на поширення доступу до безоплатного обстеження та лікування хворих на туберкульоз.

Постійно

5. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному та повітряному транспорті, об'єктів з особливим режимом роботи, Міноборони, СБУ, МВС, Держкомкордону, Державного департаменту з питань виконання покарань, головному лікарю санітарно-епідеміологічної станції державного управління справами:

5.1. Забезпечити контроль за своєчасним проведенням флюорографічного обстеження населення, в т.ч. соціально-незахищених та соціально-дезадаптованих груп населення, працівників підприємств громадського харчування і торгівлі, навчальних закладів, молочнотоварних ферм усіх форм власності при прийнятті їх на роботу, студентів навчальних закладів.

Постійно

5.2. Надавати методичну та консультативну допомогу закладам охорони здоров'я у плануванні щеплень, визначенні потреби у вакцині для профілактики туберкульозу, туберкуліні тощо.

Постійно

5.3. Забезпечити контроль за транспортуванням, зберіганням та використанням туберкуліну та вакцин для профілактики туберкульозу.

Постійно

5.4. Забезпечити контроль за своєчасною госпіталізацією хворих на заразні форми туберкульозу, проведенням дезінфекційних заходів, дотриманням протиепідемічного режиму в протитуберкульозних закладах, в неблагополучних з туберкульозу тваринницьких господарствах, проведенням лікування працівників тваринницьких господарств.

Постійно

5.5. Взяти під особистий контроль проведення епідеміологічного розслідування кожного випадку захворювання туберкульозом, складання плану оздоровлення вогнища та контроль за його виконанням.

Постійно

5.6. Забезпечити взаємодію з протитуберкульозними диспансерами, іншими закладами охорони здоров'я, зацікавленими відомствами та установами з питань профілактики та боротьби з туберкульозом.

Постійно

6. Головним державним ветеринарним інспекторам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя:

6.1. Забезпечити дотримання протиепідемічного та протиепізоотичного режиму в неблагополучних з туберкульозу великої рогатої худоби господарствах, своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин та оздоровлення неблагополучних з туберкульозу тваринницьких господарств відповідно до ветеринарно-санітарних норм.

Постійно

6.2. Посилити контроль за якістю та безпекою сировини, яка надходить на молокопереробні підприємства. Забезпечити постійний лабораторний контроль за якістю пастеризації молока та молочних продуктів з неблагополучних з туберкульозу господарств. Заборонити реалізацію населенню без відповідної термічної обробки молока, одержаного у неблагополучних по туберкульозу господарствах.

Постійно

6.3. Заборонити поставку в лікувально-профілактичні, дитячі та навчальні заклади та установи молока з неблагополучних по туберкульозу господарств та його використання в якості сировини для виробництва продуктів дитячого харчування.

Постійно

6.4. Посилити контроль за виробництвом та постачанням молочної сировини, що використовується для виробництва продуктів дитячого харчування. Не допускати її надходження з інших, крім спеціально визначних господарств.

Постійно

7. Директору Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського АМН України Фещенку Ю. І. розробити та надати до МОЗ України рекомендації щодо схеми вакцинації проти туберкульозу та проведення туберкулінодіагностики дитячого населення.

До 15.09.04

8. Керівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності забезпечити неухильне дотримання вимог чинного законодавства стосовно проходження профілактичних флюорографічних обстежень особами, які працюють та навчаються у підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях.

Постійно

9. Ця постанова є обов'язковою для виконання центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами, на яких розповсюджується її дія з дня прийняття.

10. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України дану постанову довести до відома та виконання центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших зацікавлених відомств, установ, організацій та суб'єктів підприємницької діяльності у встановленому порядку.

11. Про стан виконання цієї постанови інформувати Центральну санітарно-епідеміологічну станцію Міністерства охорони здоров'я України до 01.01.2005 р. і, в подальшому, до 1 березня щорічно.

12. Головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України Некрасовій Л.С.щорічно до 15 березня подавати до МОЗ матеріали щодо стану виконання цієї постанови.

13. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника головного державного санітарного лікаря України Бережнова С.П.

14. Ця постанова може бути оскаржена у порядку, встановленому законодавством.

О.В.Лапушенко