МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.2.10-389-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для дверевого

Вступ

1 Закон України «Про охорону праці», введений Постановою Верховної Ради у жовтні 1992 року зі змінами до Закону, внесеними Верховною Радою в грудні 2002 р., визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці.

2 Це право закріплюється державною політикою в галузі охорони праці, яка:

- признає пріоритет життя і здоров'я працівників;

- встановлює повну відповідальність власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці;

- встановлює єдині нормативи з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності;

- здійснює навчання, професійну підготовк) і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.

З Це право підтверджується тим, що при укладенні трудового договору власник повинен проінформувати працівника, під розписку, про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих чинників та можливих наслідків їх впливу.

4 Це право підтверджується можливістю працівника відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

5 Воно закріплюється правом працівника на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці:

- безплатне лікувально-профілактичне харчування;

- оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення;

- скорочення тривалості робочого часу;

- додаткову оплачувану відпустку;

- пільгову пенсію;

- оплату праці у підвищеному розмірі.

6 На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, працівникам повинні видаватися безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі та знешкоджуючі засоби.

7 Відшкодування шкоди працівникові, заподіяної йому .каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров'я, під час виконання ним трудових обов'язків, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків згідно з Законом України "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювання, що привело до втрати працездатності".

8 В свою чергу працівник зобов'язаний:

- знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами і механізмами; користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

- додержувати зобов'язання щодо охорони праці, які передбачені колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних умов праці;

- особисто вживати посильні заходи щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людям, які його оточують, і навколишньому природному середовищу;

- при виникненні небезпечної ситуації повідомляти свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

1. Загальні положення

1.1 Ця інструкція з охорони праці складена на основі вимог Правил безпеки у коксохімічному виробництві і визначає порядок, способи і умови безпечного виконання дверевими покладених на них обов'язків, а також правил безпечної поведінки на робочому місці і території підприємства.

1.2 Кожний дверевий повинен вивчити, знати і виконувати вимоги та положення цієї інструкції у повному обсязі, а також розпорядження і вказівки керівників цеху (дільниці, відділення) і вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку, що існують на підприємстві.

1.3 Кожний дверевий повинен також дотримуватися вимог загальнозаводської інструкції з охорони праці, технологічних інструкцій з експлуатації устаткування, яке обслуговується, а також інструкції щодо прибирання колій гасильного вагона і виконувати вимоги;

- положення про наряд -допуск;

- інструкції щодо застосування биркової системи;

- правил пожежної безпеки;

- правил електробезпеки;

- промислової санітарії і гігієни праці.

1.4 Робочим місцем дверевого коксового цеху є робоча площадка вздовж машинної або коксової сторони коксової батареї, на якій він перебуває протягом робочої зміни.

1.5 Робоче місце дверевого розташовано на висоті понад 4 м від нульової відмітки і за умов експлуатації не має огорож, що вимагає підвищеної уваги та обережності.

1.6 Дверевий підіймається на робоче місце, використовуючи сходові марші на кінцевих коксових батарей, або на міжбатарейному просторі в районі вугільних башт.

1.7 Праця дверевого під час обслуговування робочого місця пов'язана з роботою коксових машин: коксовиштовхувача - на машинній стороні батареї; дверезнімної машини та електровоза з загальним вагоном на коксовій стороні батареї.

1.8 До роботи дверевим допускаються особи чоловічої статі не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд і не мають протипоказань, навчання за спеціальністю, стажування за затвердженою програмою, склали іспити кваліфікаційній комісії, мають посвідчення за професією, пройшли вступний інструктаж, інструктаж на робочому місці, інструктаж на II групу з електробезпеки.

1.9 Виробництво коксу належить до виробництв з підвищеною небезпекою, тому двереві повинні проходити за вставленим порядком періодичні обов'язкові медичні огляди, щоквартальні повторні інструктажі з охорони праці та щорічні повторні інструктажі з пожежної безпеки.

1.10 До обов'язків дверевого входить: брати участь у знятті та встановленні дверей під час видачі коксу з печі; закидання просипаного коксу в піч; зачищати пороги на всіх печах, з яких видають кокс; чистити двері і рами під час кожної видачі коксу, змащувати ригельні гвинти; контролювати правильність встановлення дверезнімного пристрою, дверей і механізмів відгвинчування ригельних болтів; контролювати спорожнення підпланірного бункера коксовиштовхувача від вугільної шихти; ущільнювати двері; супроводжувати коксову машину при переїздах на нову серію, на скіпову яму , а також пов'язаних із заміною дверей; прибирати площадку, що обслуговується, і коліїї гасильного вагона.

1.11 Кожний дверевий повинен знати: основи процесу коксування, графік видачі коксу, правила зняття і встановлення дверей, способи їх ущільнення; методи безпечного виконання всіх операцій за фахом і вміти додати першу (долікарняну) допомогу потерпілому при ураженні електричним струмом, при отруєннях, опіках, переломах.

1.12 Кожний дверевий, який знов став до роботи, зобов'язаний пройти вступний інструктаж з охорони праці. Запис про проведення вступного інструктажу заноситься у спеціальний журнал і в документ про прийом працівника на роботу.

1.13 Первинний інструктаж з охорони праці здійснюється на робочому місці безпосереднім керівником - старшим змінним майстром виробничої дільниці або майстром виробництва у формі бесіди з показом прийомів безпечного виконання робіт.

1.14 Після проведення первинного інструктажу дверевий прикріплюється за розпорядженням начальника цеху до кваліфікованого дверевого для практичного навчання безпечним прийомам і методам праці на робочому місці терміном, встановленим на підприємстві.

1.15 Після закінчення терміну навчання працівник повинен пройти перевірку знань з охорони праці комісією під головуванням начальника цеху або його заступника за участю громадського інспектора (уповноваженого) з охорони праці. Тільки при виявленні достатніх знань в технології та безпечних прийомів

праці працівник рішенням комісії може бути допущений до самостійної роботи за фахом.

1.16 Працівник, переведений з інших дільниць цеху, який не має кваліфікації дверевого (свідоцтва), навчається згідно з затвердженим на підприємстві тематичним планом; працівник, який має кваліфікацію з даної професії, під час перерви в роботі більш як один рік, проходить стажування згідно зі встановленим на підприємстві порядком.

1.17 Перевірка знань з питань охорони праці проводиться після кожного інструктажу періодично раз на рік цеховою комісією з записом в журналі реєстрації інструктажів.

1.18 Дверевий повинен виконувати лише ті роботи, що передбачені виробничо-технічною інструкцією для нього, а також ті роботи, на виконання яких дає вказівку (розпорядження) майстер виробничої дільниці, якщо останні не заперечують вимогам цієї інструкції і не можуть призвести до аварії або нещасного випадку.

1.19 В разі отримання травми дверевий негайно мусить сповістити майстра, а за його відсутності - працівника на дільниці і звернутися до медпункту.

1.20 Перебування на робочому місці дверевого осіб, які не пов'язані з виробництвом коксу, не допускається, за винятком, коли вони супроводжуються керівництвом заводу або цеху.

1.21 По території заводу чи цеху дверевому слід прямувати до місця роботи за маршрутом, який вказаний в схемі безпечного руху. Під час пересування необхідно дотримуватися вимог- знаків дорожнього руху як на території підприємства, так і за його межами. Залізничні колії та автомобільні шляхи слід переходити лише у встановлених місцях або через спеціальні переходи.

1.22 Основні небезпечні виробничі фактори на дільниці виконання робіт:

- висота розміщення робочого місця і відсутність огорож на робочих площадках з машинної і коксової сторони;

- машини і механізми, що рухаються та обертаються (коксовиштовхувач, дверезнімна машина, електровоз з гасильним вагоном);

- електричний струм високої напруги (380 В);

- відкрите полум'я, загоряння газу, розжарений кокс, гарячі частини технологічного обладнання і коксових машин.

1.23 Основні шкідливі виробничі фактори:

- вплив довкілля на організм людини (температура, вологість повітря, швидкість вітру);

- вплив теплових і світлових випромінювань;

- коксовий пил у повітрі робочої зони;

- шкідливі хімічні речовини в повітрі робочої зони:

Ціаністий водень -ГДК-0,Змг/м3 (І клас небезпеки) Фенол - ГДК-0,3 мг/м3 (II клас небезпеки)

Оксид вуглецю - ГДК- 20,0мг/м3 (IV клас небезпеки) Сірчистий ангідрит - ГДК - 10,0мг/м3 (III клас небезпеки)

Азоту оксиди - ГДК - 5,0мг/м (III клас небезпеки)

Пил коксу - ГДК - 6,0мг/м (IV клас небезпеки)

1.24 Двереві повинні працювати у встановленими за нормами спецодязі:

- костюмі суконному за ГОСТ 12.4.045-87 або за ТУ України 00309335-023-95;

- спецвзутті - черевиках шкіряних із захисним носком за ДСТУ 2772-94 (ГОСТ 12.4.-032-95);

- рукавицях суконних за ГОСТ 12.4.010-75;

- капелюсі повстяному, куртці бавовняній на утеплювальній підкладці за ГОСТ 29335-92;

- окулярах захисних за ГОСТ 12.4.013-85;

- касці захисній за ГОСТ 12.4.087-80;

- респіраторі протипиловому за ГОСТ 12.4.028-76.

1.25 Необхідно, щоб спецодяг відповідав розміру і росту дворового, вільно облягав тіло, не перешкоджав руху під час виконання робіт. Куртка і штани повинні бути застібнуті на всі ґудзики. Волосся необхідно зібрані під головний убір.

1.26 Особи без спецодягу та засобів індивідуального захисту до роботи не допускаються.

1.27 Дворовий повинен дотримуватися правил особистої гігієни. Він повинен

утримувати своє робоче місце, інструмент і обладнання в чистоті і порядку.

1.28 Не дозволяється розпивати горілчані напої на території підприємства і з'являтися на робоче місце в алкогольному чи наркотичному стані.

1.29 Він повинен вміти використовувати засоби пожежегасіння (пісок, вогнегасники тощо). При виникненні пожежі необхідно викликати пожежну охорону, а до її прибуття використати усі засоби щодо ліквідації пожежі власними силами.

1.30 Про всі випадки порушення, які пов'язані з роботою, дверевий повинен сповістити безпосереднього керівника.

1.31 Особи, винні у порушенні вимог безпеки, що наведені в цій інструкції, несуть відповідальність згідно з чинним в Україні законодавством.

2.Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1 Перед початком зміни дверевий, прийшовши на коксову батарею, повинен:

- повідомити дверевого, якого він змінює;

- перевірити разом з ним встановлення і надійність закріплення дверей на коксовій батареї і в гараж з ремонту дверей;

- стан гачків, ущільнюючих рамок;

- наявність дверей, через які виділяється газ;

- справність інструменту;

- чистоту площадки, що обслуговується;

- стан верстака для заточування ;

і

- роботу скіпового підйомника;

- визначити всі недоліки, що були в процесі роботи попередньої зміни.

2.2 Крім дверевого він повинен повідомити про своє прибуття на зміну також машиністів коксовиштовхувача або дверезнімної машини попередньої зміни.

2.3 Робоче місце та обладнання необхідно оглядати, знаходячись поза зоною дії машин і механізмів.

2.4 Огляд дверей, робочої площадки, спостереження за коксонапрямною необхідно проводити лише з відома машиністів.

2.5 Після огляду дверевии зобов'язаний прибути на змінно-зустрічні збори, одержати від майстра (старшого майстра зміни) завдання на виконання робіт і повідомити майстру про всі зауваження, зроблені під час приймання зміни.

2.6 По закінченні зборів з дозволу майстра виробничої дільниці дверевии прямує на своє робоче місце.

2.7 Дверевии не повинен ставати до роботи, якщо умови її виконання суперечать вимогам цієї інструкції, інструкції з пожежної безпеки, а також без одержання відповідних інструктажів.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1 Дверевии зобов'язаний пам'ятати, що площадки, які він обслуговує як з машинної, так і з коксової сторони коксової батареї, знаходяться на висоті більш як 4 м від нижньої відмітки, не мають огорожей за умов експлуатації, і що його робота пов'язана з роботою коксовиштовхувача з машинної сторони і дверезнімної машини та електровоза з гасильним вагоном, що транспортує кокс під гасильну башту,- з коксової сторони, тому він повинен поводиться уважно та обережно.