ДК "Газ України"

НАК "Нафтогаз України"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів

Київ 2004

ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України

лист №07-01-05/1245

від"03"березня 2004 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК "Газ України"

НАК "Нафтогаз України"

Наказ №180

від 30.07.2004 р

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці

лист №74

від 13 лютого 2004 р.

ПОГОДЖЕНО

НАК "Нафтогаз України"

лист №15/1-92

від "01" березня 2004 р.

ПІ 1.1.23-263-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів

Київ 2004

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на працівників, які працюють за професією слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів (далі слюсар), на підприємствах газопостачання та газифікації (або ДК 'Таз України").

1.2. Робоче місце - непостійне пов'язане з переходами з дільниці на дільницю при експлуатації і ремонті підземних газопроводів, дворових вводів, газових колодязів і арматури, що встановлена в них.

1.3. До самостійної роботи слюсарем з експлуатації та ремонту підземних газопроводів, зайнятого експлуатацією та ремонтом підземних газопроводів допускаються особи, не молодше 18 років, які пройшли попередній медичний огляд, навчання і склали іспит з безпечних методів та прийомів виконання робіт в газовому господарстві, отримали вступний та первинний інструктажі з охорони праці і мають посвідчення.

1.4. Слюсар зобов'язаний: виконувати тільки доручену йому роботу;

виконувати вимоги правил безпеки та правил внутрішнього трудового розпорядку, що діють на підприємстві;

під час виконання робіт слід дотримуватись вимог технологічних інструкцій, інструкцій з протипожежної безпеки та цієї інструкції; вміти використовувати засоби пожежегасіння;

вміти надавати першу долікарняну медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків;

знати будову газопроводів, запірної арматури, компенсаторів та інших споруд на газових мережах;

вміти користуватись газоаналізатором, засобами індивідуального та колективного захисту;

знати властивості природного газу, порядок виклику працівників САВР у разі виникнення аварійної ситуації.

1.5. Під час виконання робіт можуть мати місце такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

наявність в робочій зоні парів шкідливих речовин (загазованість);

падіння під час переміщення і роботи на висоті;

ураження електричним струмом;

опіки;

вибух;

пожежа;

наїзд рухомого транспортного засобу;

обвал ґрунту при роботі в траншеї;

метеорологічні умови (дощ, сніг, ожеледиця);

отруєння парами фарби при фарбуванні.

1.6. У разі захворювання чи травмування як на роботі, так і в побуті, необхідно повідомити безпосереднього керівника робіт (майстра), або начальника служби особисто, або через інших осіб і звернутися до медичного закладу.

1.7. Під час переміщення між об'єктами необхідно дотримуватись правил дорожнього руху.

1.8. Слюсарю не дозволяється:

торкатися до електричних проводів, кабелів, опор ліній електропередач і контактної мережі, до корпусів електричних машин і електротехнічних установок;

знаходитися в зоні дії вантажопідіймальних машин (зоні переміщення вантажів вантажопідіймальними машинами) і стояти під піднятим вантажем;

дивитись на дугу при електрозварювані без засобів захисту очей;

палити на робочому місці (дозволяється робити це в спеціально відведених місцях).

1.9. Слюсар забезпечується спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до типових .норм та колективного договору підприємства і зобов'язаний використовувати ці засоби за призначенням:

костюм бавовняний на 12 місяців; рукавиці комбіновані на 2 місяці; черевики шкіряні на 12 місяців; рукавиці гумові на 12 місяців; чоботи гумові - чергові; жилет сигнальний на 24 місяці.

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і взуття понад встановлені норми.

1.10. Слюсар зобов'язаний використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватись правил особистої гігієни.

1.11. Слюсар, що порушує вимоги цієї інструкції несе дисциплінарну, адміністративну кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.

2.1. Оглянути і одягнути спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту.

2.2. Перевірити чистоту і незахаращеність робочого місця.

2.3. Перевірити наявність і комплектність аптечки долікарняної допомоги.

2.4. Перевірити наявність та справність інструменту:

молоток і кувалда повинна мати злегка випуклу поверхню бійка без тріщин, вибоїн, вм'ятин, та заусениць, і щільно заклинені металевим клином на дерев'яній ручці. Ручка має бути прямою, овального перетину, з гладкою поверхнею без тріщин, сучків, заусениць і мати незначне потовщення до вільного кінця;

терпуги, викрутки та інші ручні інструменти з загостреним робочим кінцем мають бути надійно закріплені в гладкій і рівно захищеній рукоятці, затиснули металевим кільцем біля основи;

ударні інструменти (зубила, борідки) не можуть мати скошених чи збитих затилків, вм'ятин, тріщин;

гаечні ключі мають відповідати розмірам гайок і голівок болтів, не можуть мати тріщин, заусениць, вибоїн. Губки ключів мають бути паралельні, а губки розвідних ключів мають вільно переміщуватись під час обертання гвинта;

верстатні тиски мають надійно затискати виріб.

2.5. Перед виконанням робіт із застосуванням приставних драбин слід переконатись у їх справності та наявності бірки з даними про їх випробування.

2.6. Під час виїзду на виконання робіт слюсар повинен мати: спецодяг, рятувальний пояс в комплекті зі страхувальним ланцюгом,

монтажний пояс, шланговий протигаз, жилет сигнальний оранжевого кольору, захисний шолом та інші засоби захисту;

необхідні інструменти, інвентар, матеріали і газоаналізатор, а також інвентарні засоби огородження та попереджуючі знаки.

2.7. Перед початком робіт на проїжджій частині одягнути сигнальний жилет, встановити огородженння і попереджуючі знаки на відстані 5 м від місця виконання робіт на проїжджій частині дороги проти руху транспорту.

2.8. Перед відкриванням кришки газового колодязя, перевірити його газоаналізатором на можливу загазованість.

2.9. Для попередження загоряння (вибуху) газу відкривання кришок колодязів слід виконувати ломиками із кольорового металу, а робочу частину стальних ломиків чи гаків перед застосуванням слід густо змастити солідолом

2.10. Ремонтні роботи на підземних газопроводах пов'язаних з роз'єднанням газопроводів (заміна засувок, зняття та встановлення заглушок, прокладок тощо) необхідно виконувати за наряд-допуском для виконання робіт з підвищеною небезпекою.

2.11. Після відкриття кришки колодязь слід провітрити протягом 15 хвилин.

2.12. У разі наявності води в колодязі її слід відкачати.

2.13. Перевірити стан люків колодязів та їх відмостки, надійність кріплення драбин і скоб.

2.14. Впевнитись в безпечності опускання, опускатися можна після того, як відповідальний за проведення робіт надасть дозвіл на спуск в колодязь.

2.15. Під час виконання ізоляційних робіт слюсарі мають бути взуті в спеціальне взуття, передбачене діючими нормативними документами, і на руках мати рукавиці. Штани мають бути випущені поверх взуття, з метою запобігання попадання гарячого бітуму в середину взуття. Куртку не слід заправлятися в штани, а рукава слід зав'язувати.

2.16. На місці розігрівання бітуму має бути запас піску на випадок загоряння бітуму. Гасити водою бітум, що горить, не дозволяється.

2.17. Котли, відра чи бачки розігріву ізоляційних сумішей мають бути обладнані кришками і щільно закриватись. Наповнення вказаних посудин бітумом допускається невеликими частинами.

2.18. Переносити гарячий бітум необхідно тільки в спеціально обладнаних для цього відрах.

2.19. Для переміщення розплавленої бітумної маси в котлах слід використовувати дерев'яні мішалки.

2.20. У разі виявлення несправностей обладнання, пристроїв, пристосувань, інструменту, засобів захисту слід повідомити спеціаліста, що керує роботами.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

3.1. Роботи з огляду і ремонту газових колодязів та обладнання, що знаходиться в них, відносяться до газонебезпечних і мають виконуватись бригадою в складі не менше 3-х осіб. Перед початком роботи керівник робіт повинен провести інструктаж з підписами про отримання всіх задіяних робочих в наряді-допуску. Роботи проводяться під керівництвом спеціаліста.

3.2. Зварювання та різка в газових колодязях, а також заміна арматури, компенсаторів та ізолюючих фланців допускається (на діючих газопроводах) тільки після зняття перекриття.

3.3. У колодязях, що мають перекриття, не допускається проведення зварювання і газового різання на діючих газопроводах без відключення і продування їх повітрям або інертним газом. Під час відключення газопроводів після запірних пристроїв слід встановлювати інвентарні заглушки.

3.4. Перевірка герметичності газопроводів, арматури і приладів вогнем не дозволяється.

3.5. Перебування сторонніх осіб, а також паління в місцях проведення газонебезпечних робіт не дозволяється.

3.6. В колодязях і котлованах з невідключеним газопроводом дозволяється одночасне перебування не більше двох працівників, при цьому роботи слід виконуватися в рятувальних поясах і протигазах.

На поверхні землі з навітряного боку, а також біля люка резервуара мають бути двоє працівників, які зобов'язані тримати кінець мотузки від рятувального пояса працівника та постійно стежити за ним і за повітрозабірним патрубком шлангового протигаза, не допускати до місця роботи сторонніх осіб

3.7. Тривалість роботи в протигазі без перерви не може перевищувати 30 хвилин.

3.8. За відсутності "примусової" подачі повітря вентилятором довжина шлангу не повинна перевищувати 10 м та шланг не може мати різких перегинів і будь-чим затискатися.

3.9. Не дозволяється кидати в колодязь інструмент і матеріали, їх слід передавати із рук в руки чи опускати в сумці на мотузці.

3.10. Не допускається залишати поблизу відкритого колодязя предмети, які можуть самовільно впасти в колодязь.

3.11. Працюючий в колодязі не може знаходитися під вантажем, що опускається або піднімається.

3.12. Під час проведення робіт по очистці від бруду або фарбуванню в ГК слід користуватись відром з випробуваною мотузкою з карабіном. У разі наявності небезпечних тріщин і випуклостей в стінах і перекриттях колодязів, що загрожують обвалом, чи у разі появи їх під час роботи проведення робіт слід припинити, терміново залишити колодязь і доповісти майстру.

3.13. Під час проведення різних видів робіт на діючих газопроводах слід керуватися вимогами відповідних технологічних інструкцій та інструкцій з охорони праці по видам робіт.

3.14. Перед початком роботи по ізоляції газопроводів необхідно вибрати місце розігрівання бітуму, яке має знаходитись від сусідніх будівель (будинків, підприємств, складів) не менше ніж 50 м, підготувати приямок і зробити обваловку;

слюсарям слід одягти брезентові костюми, шкіряне взуття, рукавиці, захисні окуляри. Якщо робота виконується на проїжджій частині, члени бригади мають бути одягнені в сигнальні жилети.

3.15. Встановити попереджуючий дорожній знак (конус) в 5 м від місця робіт. На приїжджій частині знак встановлюється назустріч руху транспорту, а у вечірні години встановлюються ліхтарі з червоним склом.

3.16. Шурфи можна виконувати без закріплення вертикальних стінок при наступній глибині:

в насипаних піщаних, гравелистих ґрунтах не більше 1 м; в супіщаних, глинистих не більше 1,25 м; в глинистих ґрунтах не більше 1,5 м.

3.17. Під час розкопки траншеї чи котловану слід залишити по їх краям вільні проводи (бровки) шириною не менше 0,5 м. Булижний камінь, асфальт, бетон збоку окремо одне від одного і не засипати землею.

3.18. Якщо під час розкопок газопроводу відчуватиметься запах газу, негайно одягти протигаз, а кінець шланга протигаза викинути нагору проти вітру на відстані 3-4 м від краю котловану для можливості постачання свіжого повітря в органи дихання. Крім протигаза робочім слід одягти рятувальні пояси.

3.19. Роботи пов'язані з заміною саме засувок, виконуються по спеціальному плану робіт зі зняттям перекриття колодязя.

3.20. Відро з гарячим бітумом, слід опускати в траншею по вертикалі на міцній конопляній мотузці з карабіном. Під час опускання відра з гарячим бітумом робочий не повинен знаходитися під відром, що опускається. Брати відро руками дозволяється тільки після того, як воно буде поставлене на дно траншеї.

3.21. Про всі нещасні випадки, що сталися під час проведення робіт або раптові захворювання слід терміново повідомити керівника робіт.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБІТ

4.1. Прибрати робоче місце.

4.2. Почистити від бруду і скласти інструмент і пристосування, засоби захисту, дорожні знаки.

4.3. Привести в порядок спецодяг, якщо він мокрий - висушити.

4.4. Про всі виявленні недоліки доповісти керівнику робіт.

4.5. Вимити обличчя та руки з милом.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.