ДК "Газ України"

НАК "Нафтогаз України"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для лаборанта хімічного аналізу

Київ 2004

ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України

лист №07-01-05/1245

від"03"березня 2004 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК "Газ України"

НАК "Нафтогаз України"

Наказ №180

від 30.07. 2004

ПОГОДЖЕНО

НАК "Нафтогаз України"

лист №15/1-92

від "01" березня 2004 р.

ПОГОДЖЕНО

НАК "Нафтогаз України"

лист №15/1-92

від "01" березня 2004 р.

ПІ 1.1.23-249-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для лаборанта хімічного аналізу

Київ 2004

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на працівників, які працюють за професією лаборант хімічного аналізу (далі - лаборант) на підприємствах газопостачання та газифікації (або ДК "Газ України").

Роботи, що проводяться лаборантом, відносяться до робіт з підвищеною небезпекою.

Всі роботи, що проводяться лаборантом, слід виконувати відповідно до цієї інструкції.

Лаборант має постійне робоче місце.

1.2. Лаборант повинен виконувати таки види робіт:

-проведення складних аналізів розчинів, реактивів, концентратів, готової продукції, допоміжних матеріалів, кислот, солі за встановленою методикою;

-встановлення та перевірка складних титрів;

-складання складних реактивів та перевірка їх гідності;

-проведення в лабораторних умовах синтезу за заданою методикою;

-проведення аналізу сумішей вибухонебезпечних органічних речовин;

-оформлення та розрахунок результатів аналізів;

-збірка лабораторних установок за схемами, які є;

-проведення арбітражних аналізів простої та середньої складності;

-виконання інших робіт відповідно до Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника та розряду.

1.3. До виконання робіт за даним фахом допускаються особи, які:

досягли 18 років;

пройшли медичний огляд та не мають медичних протипоказань; пройшли навчання, інструктаж з питань охорони праці, в тому числі при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки у разі виникнення аварій.

1.4. Лаборант зобов'язаний:

вміти користуватись засобами колективного та індивідуального

захисту;

дотримуватись зобов'язань з охорони праці, передбачених

колективним договором (угодою, трудовим договором) та

правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, в

тому числі:

своєчасно розпочинати і закінчувати роботу, дотримуватися

технологічної та обідньої перерв;

не виконувати роботи, не передбачені змінним завданням;

не находитися на роботі у поза робочий час без відповідного

дозволу керівника.

1.5. У процесі роботи лаборанта можливий вплив небезпечних і шкідливих виробничих чинників:

ФІЗИЧНИХ:

рухомі частини виробничого обладнання, виробів, заготівель,

матеріалів, що пересуваються;

небезпечне значення напруги в електричному ланцюзі, замикання

якого може відбутися крізь тіло людини;

підвищена загазованість та запиленість повітря робочої зони;

підвищена або знижена температура поверхні обладнання,

матеріалів;

підвищена або знижена температура повітря робочої зони;

підвищена або знижена рухомість повітря;

недостатня освітленість робочої зони;

гострі кромки, задирки, шорсткість на поверхні заготівлі,

інструментів та обладнання. ХІМІЧНИХ:

токсична і дратуюча дія шкідливих речовин на організм людини. ПСИХОФІЗИЧНИХ:

нервово-психічні перевантаження (перенапруга аналізаторів, монотонність праці).

1.6. На роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, а також, роботах, пов'язаних із забрудненням, або які здійснюються у несприятливих температурних умовах, лаборанту видається безкоштовно за встановленими нормами спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту в складі:

халат бавовняний;

ковпак бавовняний;

взуття шкіряне;

окуляри захисні;

респіратор ШБ "Пелюстка";

рукавички гумові;

фартух спеціальний. За встановленими нормами також безкоштовно видається мило. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і взуття понад встановлені норми.

1.7. Під час проведення робіт в умовах можливого впливу на людину агресивних хімічних речовин (кислот, лугів, інше) слід застосовувати спецодяг, виготовлений з матеріалів, що забезпечують захист від цих впливів.

1.8. При виконанні своїх обов'язків лаборант зобов'язаний дотримуватися вимог санітарних норм та особистої гігієни:

приступати до роботи тільки у засобах індивідуального захисту;

прийняти і утримувати на протязі зміни робоче місце у чистоті і

порядку;

зберігати і приймати їжу тільки у відведених місцях;

зберігати харчові продукти, в тому числі й молочні, що видаються

на підприємстві, в холодильниках, які використовуються тільки з

цією метою;

після роботи вимити забруднені частини тіла.

1.9. Лаборант, що порушує вимоги цієї інструкції несе дисциплінарну, адміністративну кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перевірити наявність а при роботі з вибухонебезпечними речовинами підготувати первинні засоби пожежегасіння.

2.2. Визначення компонентного складу природного та скрапленого газу: Перед під'єднанням газових хроматографів, та генератора водню до

електромережі.необхідно:

перевірити наявність заземлення всіх блоків приладу, та електророзподільних щитків лабораторних столів, кожен блок приладу заземлюється індивідуально мідним проводом з перерізом 10 мм2, перехідний опір якого складав би не більше 0,1 Ом;

- перевірити герметичність газових ліній подачі інертних газів (азот, аргон, гелій);

- перевірити герметичність водневих ліній і ліній подачі стиснутого повітря, при роботі з полум'яними детекторами ( ПІД, ТІД, ПФ ), перевірка герметичності водневих ліній здійснюється по контрольному манометру шляхом подачі стиснутого повітря або азоту під тиском 1,5 кгс/см в газовій комунікації, герметичність можна вважати задовільною, якщо зміна надлишкового тиску за 5 хвилин не перевищує 4 кПа (0,04 кгс/см2).

- перевірити герметичність під'єднання хроматографічних колонок, та ліній подачі досліджуваного газу по контрольному манометру.

2.3. У випадку негерметичності ліній подачі газів, виявити місця витоку газів за допомоги мильного розчину і ліквідувати витоки.

2.4. Подати необхідні гази до приладу, відкривши вентиль на балоні з газом і виставивши необхідний вихідний тиск за допомогою редуктора, перевірити, а у разі необхідності виставити необхідний тиск по індикаторних манометрах приладів.

2.5. Підключення компресорної установки УК - 40, здійснюється тільки через електричну вилку з заземляючою клемою.

2.6. Ввімкнути витяжну вентиляцію, провітрити приміщення де використовуються хроматографи. Провітрювати приміщення слід періодично через кожну годину експлуатації приладу на протязі 10-15 хвилин.

2.7. Подати електроживлення до електророзподільних щитків лабораторних столів, шляхом включення загального рубильника і пускових пристроїв. Ввімкнути прилади та вивести їх на робочий режим.

2.8. Під час визначення фізико-хімічних показників якості газу та продуктів їх згорання слід перевірити наявність та надійність заземлення електровимірювальних приладів, термостату, сушильної шафи, дистилятора та електричних лабораторних ваг. Не дозволяється працювати з незаземленими приладами, використовувати в якості заземлення водопровідні, газові, каналізаційні та інші труби.

2.9. Під час використання газового барабанного лічильника з рідинним затвором ГСБ - 400, або іншого лічильника, для обліку кількості відібраного для аналізу газу, необхідно перед початком подачі газу в екстрагуючі ємності під'єднати до лічильника гумовий шланг і вивести його за межі приміщення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

3.1. Постійно слідкувати за чистотою робочого місця, та поверхні апаратури, не загромаджувати його зайвим обладнанням, інструментами, реактивами, хімічним посудом.

3.2. Під час використання лабораторних приладів та обладнання дотримуватись вимог інструкцій по експлуатації приладів, вимог викладених в методиках проведення аналізів, ДЕСТах, методичних рекомендаціях.

3.3. Не дозволяється під час роботи приладів залишати їх без нагляду. Під час перерв у роботі газового хроматографа необхідно вимкнути систему газопостачання " Водень-1", компресор, та електричне живлення детектора, залишити ввімкнутими термостат та блок управління.

3.4. Під час подачі горючих газів у хроматограф для аналізу необхідно ввімкнути витяжну вентиляцію.

3.5. Під час роботи з генератором водню " Водень - 1" слідкувати за рівнем води в електролізері, а у разі потреби підливати її до потрібного рівня.

3.6. Під час використання сушильної шафи ЗШ -0-01 слід акуратно обходитись з встановленим на шафі термометром, витягати його з оправи слід вертикально вверх без перекосу. Періодично, через кожні 30 хвилин, контролювати задану температуру, так як у випадку виходу з ладу терморегулюючого пристрою температура в камері може піднятись вище встановленого рівня.

3.7. Під час роботи з лабораторними вагами слід пам'ятати, що їх живлення здійснюється від електромережі 220 В. Ваги ВЛР - 200 укомплектовані виносним трансформатором, трансформатор має два ідентичні шнури з електровилками: один йде від гнізда "6В" і вставляється в штепсельне гніздо в основі ваги, другий служить для підключення трансформатора до електромережі.

Під час підключення ваг до електромережі слід слідкувати за тим, щоб помилково не під'єднати шнур, який йде від гнізда "6В" до електромережі 220В.

3.8. Під час роботі з аквадистилятором ДЕ - 10 в режимі інтенсивного пароутворення слід унеможливити опіки, слідкувати за рівнем води у відстійнику, а у випадку припинення подачі води, негайно вимкнути прилад від електроживлення.

3.9. Під час використання електроаспіратора, живлення якого здійснюється від лужних нікель-кадмієвих і нікель-металевих акумуляторних батарей, не дозволяється палити і працювати з відкритим вогнем ;

3.10. Експлуатація і обслуговування акумуляторів дозволяється особам, які пройшли спеціальну підготовку і вивчили інструкцію по експлуатації заводу

- виготовлювача і одержали цільовий інструктаж по безпечному виконанню цих робіт.

3.11. У разі попадання лугу на шкіру необхідно промити облите місце водою, потім 5% розчином борної кислоти і знову водою. У разі попадання електроліту в очі, старанно промити їх водою і негайно звернутись до лікаря.

3.12. Всі регулювальні та ремонтні роботи, пов'язані з проникненням в корпус приладу до струмопровідних частин, заміна несправних деталей, роз'єднання і підключення штепсельних вилок слід проводити після повного вимкнення приладів від електромережі. Роботи пов'язані з ремонтом або наладкою детекторів газових хроматографіє необхідно проводити з вимкненим живленням детектора.

3.13. Під час ремонту приладів, пайку негативних плит проводити паяльником з живленням від напруги 12 В.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Привести в порядок робоче місце. Вимкнути лабораторні прилади та обладнання, відключити електророзпридільні щитки на лабораторних столах, вимкнути загальний рубильник в лабораторії.

4.2. Закрити вентилі на балонах з стиснутими газами, переконатись у відсутності пропусків газу, понизити тиск газу в системі за допомогою редуктора. Перекрити загальний вентиль подачі природного газу.

4.3. Перекрити воду, вимкнути вентиляцію та електроосвітлення в лабораторії.

4.4. Про всі випадки порушення режимів роботи обладнання, виникнення аварійних ситуацій та загоряння повідомити керівника лабораторії, а при необхідності головного інженера.

4.5. Закрити приміщення лабораторії на замок.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі виникнення аварійної ситуації, в результаті поломки приладів або порушення режимів їх роботи, слід негайно припинити проведення аналізів у лабораторії, вимкнути прилади, відключити живлення від електророзподільчих щитків лабораторних столів. Усунути несправність самостійно, а при неможливості викликати спеціалістів служби телемеханіки і зв'язку.

5.2. У разі виявлення негерметичності балонів та ємностей з газами, пропусків газів на з'єднаннях газопідвідних ліній слід негайно закрити вентилі балонів, знизити вихідний тиск за допомогою редукторів, вимкнути нагрівальні прилади та провітрити приміщення.

5.3. У разі виникнення загоряння електропроводки або електроприладів слід негайно вимкнути електрообладнання від електромережі, припинити виконання аналізів та інших робіт. Винести з приміщення контейнери та балони з горючими газами, ЛЗР та ГР. Повідомити пожежну охорону, керівника робіт у

відповідності до інструкції з пожежної безпеки. Гасіння пожежі проводити за допомогою вогнегасників ОУ-3 або ОПУ-2-03.

5.4. У разі виникнення пожежі і загорянні конструкцій викликати пожежну команду по телефону 01. Винести з приміщення балони та контейнери з горючими газами та діяти відповідно до інструкції з пожежної безпеки