Статьи

Нещодавно у Харківському обласному об’єднанні профспілок на базі заснованого ним соціально-економічного інституту було створено науково-методичний навчальний центр з охорони праці. За словами його керівника, канд. техн. наук, доцента А. Юнусова, центр створено на виконання рішення V з’їзду ФПУ та постанови президії ФПУ від 05.11.2004 р. № П-10-4 щодо підвищення рівня підготовки технічних інспекторів праці, членів комісій та громадських інспекторів з охорони праці, інших представників профспілок з питань охорони праці.

З цією метою в центрі розроблено та виготовлено у вигляді яскраво оформленої брошури «Методичні рекомендації з облаштування кабінету охорони праці для навчання представників профспілок у системі підготовки кадрів ФПУ». Сьогодні вони розповсюджені в усіх обласних профспілкових організаціях. Центром також розроблено ще 9 найменувань методичних рекомендацій з різних питань охорони праці під спільною рубрикою «На допомогу профактиву»; затверджено навчальні програми з термінами навчання на 40 і 80 годин з урахуванням останніх вимог Порядку організації навчання з питань охорони праці представників профспілок.
У діяльності центру та належним чином обладнаного при ньому кабінету охорони праці особливе місце відводиться пропаганді безпеки праці, питанням ефективності навчання безпечних методів виконання робіт.
Для більш якісного виконання поставлених завдань співробітниками центру здійснено моніторинг пропагандистської працеохоронної роботи (вивчення кращих зразків стендів та куточків охорони праці на промислових підприємствах, їх кабінетів охорони праці), яку проводять адміністрації підприємств регіону, налагоджуються контакти з працівниками теруправління Держгірпромнагляду по Харківській області, з викладачами інших навчальних центрів, де проводяться навчання та перевірка знань з питань охорони праці персоналу та керівників підприємств.
У листопаді 2006 р. в центрі спільно з представниками органів Держгірпромнагляду відбулося засідання круглого столу на тему «Методика і практика проведення спільних з державними наглядовими органами перевірок стану охорони та умов праці на підприємствах, в організаціях та закладах Харківської області». Учасники засідання прийняли відповідні рекомендації щодо організації та вдосконалення роботи з охорони праці на Харківщині.
Усе це, за словами А. Юнусова та головного спеціаліста з охорони праці — представника ФПУ в Харківській області О. Степанова, створює передумови для початку впровадження на базі Харківського науково-методичного центру з охорони праці безперервної системи навчання слухачів з числа профактиву як з боку підприємств, організацій та установ, так і з боку апарату обкомів і територіальних об’єднань профспілок на регіональному та державному рівнях. У планах працівників центру — відкриття спеціалізованої кафедри у соціально-економічному інституті, де здійснюватиметься підготовка спеціалістів у галузі охорони праці та менеджменту з організації безпеки підприємництва.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку