Статьи

Image00026.jpg В історії ТОВ «Дніпровський тепличний комбінат» Тиждень охорони праці, що проводився з 23 по 28 квітня, випадає вдруге. Бо діє підприємство, власне, трішки більше року. Але запланований розгін набирає, долаючи проблеми давні і вже нашого часу.

Досвідчені господарники, безперечно, можуть по-справжньому оцінити важливість прийнятого директором підприємства М. Шевченком рішення за двома моментами: будівництво протягом одного року нової котельні потужністю 18,9 МВт з автоматизованою системою подачі тепла на 6 га площі під овочевими культурами та впровадження ізраїльської системи створення клімату в парниках. Тому сьогодні тут досить пристойні умови праці. І важко підрахувати, скільки жіночих рук обминула традиційна доля робітників теплиці виконувати важкі земляні роботи. Ще рік тому тут, у побутових кімнатах, панував суцільний хаос. Але вирішили і цю проблему: обладнали найпростіші роздягальні, душову, їдальню, встановили сатураторну установку з газованою водою.
Особливу увагу приділили стану будівель і споруд — лише на ремонт дахів витратили понад 80 тис. грн. Треба було б значно ширше розгорнути такі роботи. Та процес «нарощування м’язів» — отримання відчутного прибутку — ще не дає можливості зробити це відразу. Адже доводиться погашати серйозний кредит. Та й за використання газу протягом року треба віддати 3 млн. грн. Тому цей процес, на жаль, стримує і зростання заробітної плати, яка за місяць у працівниць теплиці становить більше 1000 грн. і є чи не найвищою по галузі на Дніпропетровщині. Ось чому в заходах, запланованих до виконання в рамках Тижня охорони праці, завдання поставили не запаморочливі, а такі, що вимагають першочергового вирішення: придбання нових засобів індивідуального захисту, заміна візків для міжрядного перевезення продукції на легші, зручніші. Є ще міні-програма щодо впорядкування побутових кімнат та обладнання нового місця для складування продукції. Керівництво роботами здійснює заступник директора В. Риженко, допомогу їй надає інженер з охорони праці В. Ніколаєва. Це, звичайно, скромний, але реальний внесок у майбутні високі стандарти діяльності підприємства.

Н . РУСИЧ

На знімку:
Л. Кияшко,
І. Чабанова та Т. Лиса
(зліва направо)
зі зразками продукції.

Фото автора



До списку