Статьи

2008-141.jpg Найбільшим підприємством м. Калуша, що на Івано-Франківщині, є ТОВ «Карпатнафтохім». Створене воно у жовтні 2004 р. на базі ЗАТ «ЛУКОР» і компанії «LUKOIL Chemikal B.V.» (дочірнього підприємства відомої російської компанії «Лукойл»), виготовляє етилен, пропілен, бензол, поліетилен, вінілхлорид, каустичну соду і хлор.

Проблем з виконанням плану у «Карпатнафтохімі» не мають. До того ж значна частина продукції, виробленої зусиллями майже п’ятитисячного колективу, йде на експорт. «Незважаючи на роботу з небезпечними хімічними речовинами, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань за останні чотири роки на «Карпатнафтохімі» зареєстровано не було, — розповідає начальник теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області З. Кулик. — І це не просто щаслива випадковість, а закономірний результат копіткої роботи колективу підприємства, яке постійно оновлюється, впроваджує передові технології, дбає про безпеку виробництва, охорону праці та навколишнього середовища. Це одне з найкращих підприємств області».
2008-139.jpgУ 2001—2007 рр. на реконструкцію і відновлення виробництв «Карпатнафтохіму» інвестовано 1,26 млрд. грн. У 2006 р. замість застарілої діафрагмової технології було розпочато будівництво нового виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом вартістю 210 млн. доларів США. Потужність виробництва з випуску каустичної соди — 200 тис. т, хлору — 180 тис. т на рік. А минулого року на підприємстві розпочали реалізацію інвестиційного проекту з виробництва суспензійного полівінілхлориду потужністю 300 тис. т на рік і загальною вартістю 250 млн. доларів США. Тож у Калуші будується два унікальних нафтохімічних виробництва.
«Компанія «Лукойл» вкладає значні кошти в охорону праці нашого підприємства, — говорить заступник генерального директора з виробництва «Карпатнафтохіму» В. Слюзар.— Завдяки цьому покращився стан охорони праці, працюючі забезпечуються спецодягом, іншими засобами захисту. Це ж стосується харчування і спецхарчування тощо».
Сказане найкраще ілюструє статистика. Витрати на заходи з охорони праці на підприємстві у 2007 р. становили понад 3,1 млн. грн. За окремою програмою заходів щодо гарантування промислової безпеки торік було використано ще майже 41,4 млн. російських рублів. У І кварталі цього року на виконання програми промислової безпеки вже витрачено майже 10,7 млн. рублів. На підготовку кадрів, у тому числі й на навчання з питань охорони праці, витрачено майже 140 тис. грн. (навчання пройшли 277 посадових осіб та 201 робітник).
З приходом компанії «Лукойл» на підприємстві почалось впровадження міжнародних стандартів системи якості OHSAS 18001, ISO 14001, ISO 9000. Зараз з’явилася нова версія OHSAS 18001 (2007 р.), і керівництво «Лукойл-Нафтохім» має намір ресертифікувати підприємство на відповідність новому стандарту.
У структурі «Карпатнафтохіму» працює управління з охорони праці та охорони навколишнього середовища, яке налічує понад 30 осіб. До його складу входять відділи охорони праці, промбезпеки і корпоративного нагляду, охорони навколишнього середовища і надзвичайних ситуацій, є також санітарна лабораторія. Кабінет охорони праці підприємства добре обладнаний, серед іншого тут є тренажери з надання першої допомоги потерпілим, комп’ютерні системи, які визначають правильність надання першої допомоги. Робочі місця інженерів з охорони праці також обладнані комп’ютерами.
2008-140.jpgПередбачається, що нова технологія мембранного методу виготовлення хлору і каустичної соди забезпечить стабільну діяльність виробництва. Після введення її в дію величезні обсяги продукції — хлору — не будуть зберігатися у резервуарах (як було раніше), створюючи загрозу людям і навколишньому середовищу, а одразу ж подаватимуться на установку з виготовлення хлорвінілу, що дасть значний економічний ефект. До того ж це дасть змогу відмовитися від завезення хлору зі сторони. А ще якість основної продукції — каустичної соди і хлору — буде доведено до світових стандартів. Установка мембранного електролізу працюватиме за програмою HAZOP, розробленою на початку 90-х років минулого століття у Великобританії у зв’язку з аваріями із серйозними наслідками, що сталися на кількох потужних нафтохімічних і хімічних підприємствах Європи.
Новий метод електролізу дасть змогу значно скоротити енергозатрати під час виготовлення продукції. Наприклад, обсяги витрат пари зменшаться у п’ять разів, а електроенергії — на 30%. Суттєво зросте безпека праці, поліпшаться екологічні показники — серед іншого буде впроваджено безстічну систему виробництва. У чотири рази також зменшиться площа виробничих приміщень.
Раніше це виробництво було для Калуша своєрідною пороховою бочкою. Збудоване ще за радянських часів, воно давно потребувало оновлення, оскільки значна кількість устаткування експлуатувалася 30—40 років. Лише один раз за час його експлуатації (у 1989—1995 рр.) міняли електролізери в цеху з виробництва каустичної соди діафрагмовим методом. Відновлення ж устаткування в цехах з виробництва електролітичних лугів, хлору та каустичної соди практично не проводилось. Окремі електролізери вже відпрацювали по два і більше амортизаційних терміни. За час інтенсивної експлуатації фізично і морально зносилися усі споруди та комунікації. Такі фактори становили реальну загрозу для усього живого навкруги, тож проблема створення нового виробництва була надзвичайно актуальною. Оскільки реконструювати старе, за словами генерального директора «Карпатнафтохіму» С. Чмихалова, було рівноцінним лікуванню безнадійно хворого. Старий завод — це забруднені повітря і водойми, збитки від його експлуатації.
Оновлення виробництва на «Карпатнафтохімі» відбувається за технологією німецької фірми UHDE. Вона є світовим лідером розробки проектів з виробництва хлору і вже збудувала понад 50 таких заводів. Про масштаб і значення цього контракту свідчить те, що у день його підписання між компанією «Лукойл-Нафтохім» і UHDE у Києві відбулась зустріч Президента України В. Ющенка з президентом НК «Лукойл» В. Алекперовим, віце-президентом компанії О. Смирновим і головою правління фірми UHDE В. Ессигом.
Група спеціалістів «Карпатнафтохіму» стажувалася на фірмі UHDE, адже досі програма, яку вона запропонувала, в Україні ще не використовувалась. Калуські спеціалісти взяли активну участь у роботі над проектом і запропонували понад 50 різних змін і доповнень, більшість з яких німецькі спеціалісти визнали слушними. Нове виробництво у Калуші сприятиме також розвитку міста, адже це підприємство — основний платник податків до його бюджету. Крім того, будуть створені нові робочі місця.
«Карпатнафтохім» має потужні сучасні очисні споруди, які обслуговують не тільки власне виробництво, але й міську систему каналізації.
Темпи будівництва на «Карпатнафтохімі» суттєво зросли за останні місяці. Завершуються роботи, пов’язані з бетонуванням, улаштуванням фундаментів під естакади, устаткування, резервуари, металоконструкції майбутніх корпусів. Загалом завершено монтаж естакад і встановлення перетворювачів на електропідстанції. У березні розпочався монтаж устаткування, на 1 серпня заплановано розпочати пусконалагоджувальні роботи, а 4 листопада — ввести виробництво в експлуатацію.
Нещодавно на підприємстві розпочалися роботи зі спорудження виробництва поліхлорвінілової смоли. А в березні в Калуші було зареєстровано ТОВ «Лукойл Енергія і Газ Калуш». Цим передбачається створення у складі «Карпатнафтохіму» власного енергоджерела загальною вартістю близько 100 млн. доларів США потужністю 120 МВт. Отже, калуський хімічний гігант продовжує рости, і хай йому щастить у всіх починаннях.
Вітаємо працівників хімічної галузі з Днем хіміка, бажаємо здоров’я, щастя та роботи без травм і аварій.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор

На знімках:
виробництво «Поліолефін»;
очисні споруди
ТОВ «Карпатнафтохім».

Фото автора та з архіву газети
«Калуський нафтохімік»



До списку