Статьи

Image00100.jpgЧергове засідання ради теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області під головуванням його начальника Є. Омельченка відбулося 22 червня. На засіданні було розглянуто ситуацію стосовно додержання законодавства про охорону праці на великих торговельних підприємствах Херсонщини.

У поле зору інспекторів потрапила торговельна мережа «Оскар». Значна кількість супермаркетів, де працює близько 900 працівників, наявність об’єктів підвищеної небезпеки, велика кількість різноманітного обладнання, машин і механізмів, а також робіт підвищеної небезпеки — далеко не повна характеристика солідної торговельної мережі. На жаль, у жодному супермаркеті «Оскар» не створено служби охорони праці, там не функціонує система управління охороною праці, відповідальність за стан охорони праці, як правило, покладена на одного з керівників підрозділу. Не дивно, що під час комплексної перевірки підприємства державна інспекція промислової безпеки та охорони праці виявила 225 порушень законодавчих актів з охорони праці, промсанітарії та пожежної безпеки, було призупинено роботу 23 одиниць обладнання та видів робіт.
На ряді підприємств торговельної мережі об’єкти не були забезпечені автоматичною пожежною сигналізацією, не працювали або взагалі були відсутні системи припливно-витяжної вентиляції. Абсолютне нехтування законодавством у сфері будівництва призвело до того, що біля одного з магазинів «Оскар» приміщення дизельної побудоване прямо на газопроводі, який забезпечує газопостачання котельні. Таке ставлення до роботи керівництва торговельної компанії «увінчалося» відповідним результатом — в одному із структурних під- розділів торговельної мережі «Оскар» держінспекторами, які проводили перевірку, виявлено аварійну ситуацію, а саме — витік газу. Добре, що інспектори з Херсона ведуть здоровий спосіб життя і не палять, а то невідомо, які були б ще наслідки перевірки. І це ще не всі порушення, які виявили представники наглядових органів обласного центру.
Члени ради теруправління зробили висновок, що за таких умов на підприємстві існує реальна загроза виникнення надзвичайної ситуації. Колектив підприємства, тисячі відвідувачів супермаркетів щодня наражалися на небезпеку. Враховуючи, що керівництво «Оскара» повністю визнало виявлені інспекцією порушення і ще під час перевірки усунули більше половини з них, рада своїм рішенням не вживала жорстких заходів щодо повної зупинки підприємства. Роботу торговельної мережі «Оскар» у галузі охорони праці було визнано недостатньою. Під особисту відповідальність керівництва встановлено жорсткі терміни усунення виявлених порушень, їх поставлено на контроль у державних інспекторів.
Така ситуація з охороною праці склалася на об’єктах торгівлі, на жаль, не тільки на Херсонщині. Чому це відбувається? Торгівля сьогодні є одним з найприбутковіших видів діяльності, а сума коштів, необхідних для виконання протипожежної сигналізації чи припливно-витяжної вентиляції або виконання іншого заходу для такого підприємства, як «Оскар», не є надто великою. Керівники та власники об’єктів торгівлі згідно з існуючим законодавством до початку будівництва замовляють проектну документацію, яка підлягає обов’язковій комплексній державній експертизі.
Малоймовірно, що проектом, який отримав позитивний висновок «Укрінвестекспертизи», не передбачено тієї сигналізації, вентиляції, каналізації та іншого. Можливо, й не один керівник чи власник торговельного об’єкта винен у створенні небезпечної ситуації на підприємстві? Про це необхідно подумати й тим посадовцям, які проектують об’єкти, проводять їх експертизу, видають дозвіл на будівництво, підключення газу та електроенергії, здійснюють авторський і технічний нагляд за станом будівництва, врешті-решт, підписують акт державної технічної комісії про готовність до експлуатації побудованого об’єкта. Мабуть, якби кожна з цих посадових осіб чітко знала свої обов’язки, то й замовник не допускав би порушення, а інспекції Держгірпромнагляду легше було б контролювати стан додержання законодавства про охорону праці.
Тож давайте, шановні посадовці, відповідатимемо за те, що ми купуємо товари в небезпечному для здоров’я та життя магазині, хоча б перед власною совістю. Бо врешті-решт, як завжди, штраф заплатить або зазнає іншого покарання керівник чи інша відповідальна особа торговельного підприємства.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку