НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Страховий фонд документації

ПОВНОРОЗМІРНІ ПАПЕРОВІ КОПІЇ
З МІКРОФІЛЬМІВ
СТРАХОВОГО ФОНДУ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Т

БЗ № 11-2005/892

ехнічні вимоги та методи контролювання

ДСТУ 33.403:2005

Київ
ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ
200

6ПЕРЕДМОВА

  1. ВНЕСЕНО: Науково-дослідний, проектно-конструкторський та технологічний інститут мікрографії (НДІ мікрографії), Технічний комітет стандартизації «Страховий фонд документації» (ТК 40)

РОЗРОБНИКИ: Ю. Бохонко; В.Гармаш; О. Крутоус; А. Некрасов; В. Степаненко, канд. екон. наук, (керівник розробки); Т. Саратовська, В. Яковицька

  1. ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 25 листопада 2005 р. № 338 з 2006-07-01 .

  2. УВЕДЕНО ВПЕРШЕ

Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково
на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту України Держспоживстандарт України, 2006

ЗМІСТ

с.

  1. Сфера застосування 1

  2. Нормативні посилання 1

  3. Загальні положення 2

  4. Технічні вимоги 2

  5. Методи контролювання З

  6. Комплектування та упаковування повнорозмірних паперових копій перед відправленням користувачам 4

Додаток А Перелік рекомендованих засобів вимірювання оптичної густини 5

Додаток Б Бібліографія 5ДСТУ 33.403:2005

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

СТРАХОВИЙ ФОНД ДОКУМЕНТАЦІЇ

ПОВНОРОЗМІРНІ ПАПЕРОВІ КОПІЇ З МІКРОФІЛЬМІВ
СТРАХОВОГО ФОНДУ ДОКУМЕНТАЦІЇ
Технічні вимоги та методи контролювання

СТРАХОВОЙ ФОНД ДОКУМЕНТАЦИИ

ПОЛНОРАЗМЕРНЫЕ БУМАЖНЫЕ КОПИИ С МИКРОФИЛЬМОВ
СТРАХОВОГО ФОНДА ДОКУМЕНТАЦИИ
Технические требования и методы контроля

INSURANCE DOCUMENTATION FUND

FULL-SIZE PAPER COPIES OF MIKROFILMS OF INSURENCE
DOCUMENTATION FUND
Specifications and methods of the control

Чинний від 2006-07-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт установлює технічні вимоги до виготовляння та методів контролювання повно- розмірних паперових копій (далі — копії) з мікрофільмів страхового фонду документації (далі — мікрофільм СФД).

Цей стандарт поширюється на суб'єкти державної системи страхового фонду документації у межах їх повноважень, визначених чинним законодавством України, які беруть участь у форму­ванні, веденні та використовуванні страхового фонду документації.

Цей стандарт не розповсюджується на копії документів, виготовлені виведенням із ЕОМ.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

ГОСТ 2.301-68 ЕСКД. Форматы (ЄСКД. Формати)

ГОСТ 2.501-88 ЕСКД. Правила учета и хранения (ЄСКД. Правила обліку та зберігання)

ГОСТ 13.1.102-94 Репрография. Микрография. Микроформы на галогенидосеребряных плен­ках. Общие технические требования и методы контроля (Репрографія. Мікрографія. Мікроформи на галогенідосрібних плівках. Загальні технічні вимоги та методи контролювання)

ГОСТ 13.1.103-85 Репрография. Микрография. Масштабы изображений (Репрографія. Мікро­графія. Масштаби зображень)

ГОСТ 13.1.202-88 Репрография. Микрография. Символы и трафареты. Общие требования (Репрографія. Мікрографія. Символи та трафарети. Загальні вимоги)

ГОСТ 13.1.501-74 Репрография. Микрография. Аппараты читальные и читально-копироваль­ные. Типы (Репрографія. Мікрографія. Апарати читальні та читально-копіювальні. Типи)

ГОСТ 13.1.502-74 Репрография. Микрография. Аппараты копировально-увеличительные. Типы (Репрографія. Мікрографія. Апарати копіювально-збільшувальні. Типи)

ГОСТ 892-89 Калька бумажная. Технические условия (Калька паперова. Технічні умови)

ГОСТ 9095-89 Бумага для печати типографская. Технические условия (Папір для друкуван­ня типографський. Технічні умови)

ГОСТ 18510-87 Бумага писчая. Технические условия (Папір писальний. Технічні умови).

З ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1. Копії повинні бути виготовлені у позитивному репрографічному зображенні.

  2. Копії виготовляють з основних мікрофільмів СФД, які відповідають вимогам ГОСТ 13.1.102 та технічним умовам [7] виготовляння мікрофільмів СФД, затверджених в усталеному порядку.

  3. У разі низької якості основного мікрофільму СФД внаслідок зберігання або використову­вання його на копіювально-збільшувальному апараті можна виготовити позитивну копію мікро­фільму СФД з запасного мікрофільму СФД, який має тотожний номер з основним мікрофільмом СФД.

  4. Копія має відмітний символ «ДСФД», який надає копіям статус документа страхового фонду документації України.

  5. Копії повинні бути виготовлені на папері згідно з ГОСТ 892, ГОСТ 9095, ГОСТ 18510.

  6. Копії потрібно виготовляти на розмножувальних апаратах згідно з ГОСТ 13.1.501 та ГОСТ 13.1.502.

  7. Порядок забезпечування користувачів копіями встановлений національними стандарта­ми комплексу «Страховий фонд документації».

  8. Облік копій здійснюють у журналі обліку копій, які надсилають користувачу.

Форму та порядок ведення журналу обліку встановлено нормативними документами, чинни­ми у системі страхового фонду документації.

  1. Розмножувати копії необхідно дотримуючись вимог чинного законодавства про державну таємницю, а також вимог щодо технічного захисту інформації.

  1. ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ

    1. Номінальні значення масштабів збільшування зображення під час виготовляння копій повинні відповідати оберненим значенням масштабів зменшування зображення: 7,4:1; 10,5:1; 14,8:1; 21,0:1; 24,0:1; 29,7:1; 42,0:1; 48,0:1 тощо згідно з ГОСТ 13.1.103.

    2. Показники читаності Sm на копіях повинні відповідати зазначеним в таблиці 1.

Таблиця 1 — Показники читаності Sm згідно з масштабом збільшування мікрозображення

Номінальне значення масштабу збільшування мікрозображення

Sm не більше ніж

7,4:1

71

10,5:1

80 (100)

14,8:1

90 (110)

21,0:1

110 (125)

24,0:1

125

29,7:1

140

42,0:1

160

48,0:1

180

Примітка. Значення Sm, зазначені у дужках, поширюються на копії, отримані з мікрофільмів СФД, які виготовлені

на розмножувальних апаратах, випущених до 1980 р.



  1. Оптична густина штрихів репрографічного зображення, які мають ширину (2,0 ± 0,5) мм, на копіях, призначених для подальшого репрографічного обробляння, повинна бути не менше ніж 1,1; на копіях, не призначених для репрографічного обробляння, — не менше ніж 0,8.

  2. Коефіцієнт нерівномірності оптичної густини штрихів зображення на копіях, призначених для подальшого репрографічного обробляння, повинен бути не більший ніж 25 %, а на копіях, не при­значених для репрографічного обробляння, — не більший ніж ЗО %.Оптична густина фону на копіях повинна бути не більша ніж 0,08.

  3. На копіях не повинно бути вм'ятин, зморшок, розривів та інших механічних дефектів, а також різного роду забруднень матеріалу основи, які призводять до погіршення їх фізичного ста­ну, естетичного вигляду та втрати інформації.

  4. Зображення документів повинне бути чітке, контрастне, вільно читатись за однозначного тлумачення усіх елементів зображення.

ГОСТ 1? 1^2а’ Д°ПуСТИМЄ зниження читаності копій, виготовлених з мікрофільмів СФД з використанням символів згідно з

  1. МЕТОДИ КОНТРОЛЮВАННЯ

    1. Читаність та оптичну густину штрихів репрографічного зображення перевіряють за конт­рольними копіями, отриманими з кожного контрольного кадру мікрофільму СФД (трафарет № 3), який містить мікрозображення тест-оригіналу згідно з ГОСТ 13.1.102.

    2. Оптичну густину штрихів репрографічного зображення треба вимірювати на контрольній копії згідно з 5.1 денситометром, який забезпечує вимірювання оптичних густин, з площею ділян­ки вимірювання не меншою ніж 1,0 мм2 і не більшою ніж 20,0 мм2.

Вимірювання необхідно виконувати на квадратах тест-об'єктів розмірами 10 мм х 10 мм кон­трольних копій.

На кожному тест-об'єкті проводять не менше одного вимірювання. Із отриманих даних роз­раховують середнє арифметичне значення оптичної густини штрихів репрографічного зображен­ня.

  1. Коефіцієнт нерівномірності оптичної густини штрихів репрографічного зображення (до) у відсотках треба обчислювати за формулою:

AD=Dh5~Dhm -100,

ОнБ <1)

де DHB, DHM — найбільше і найменше значення оптичної густини штрихів репрографічного зображення.

  1. Оптичну густину фону необхідно вимірювати на контрольних копіях, які містять зобра­ження оригіналу документа, денситометром, що забезпечує вимірювання оптичних густин з пло­щею ділянки вимірювання не меншого ніж 1,0 мм2 і не більшого ніж 20,0 мм2.

Вимірювання необхідно виконувати відносно оптичної густини матеріалу основи на трьох ділян­ках, не заповнених зображенням і розташованих у верхній, нижній та середній частинах копії до­кумента. На кожній ділянці проводять по одному вимірюванню; у цьому разі обов'язково виконують вимірювання на ділянках, що мають, згідно з попередньою візуальною оцінкою, підвищене зна­чення оптичної густини фону. Із отриманих даних розраховують середнє арифметичне значення оптичної густини фону.

    1. Читаність необхідно визначати за допомогою лупи із збільшенням не менше 10х за зоб­раженням мір шрифту, які є на контрольних копіях.

    2. Фізичний стан матеріалу основи і естетичний вигляд копій документів, наявність дефектів, що призводять до втрати інформації, треба перевіряти візуально.

    3. Усі контрольні операції необхідно проводити за значень кліматичних чинників зовнішньо­го середовища і інтервалу температур від +15 °С до +35 °С та відносної вологості повітря від 45 % до 80 %.

    4. Перелік рекомендованих засобів вимірювань оптичної густини наведено у додатку А. Засоби вимірювання повинні бути атестовані у встановленому порядку.

  1. Під час проведення контролювання треба виконувати вказівки щодо техніки безпеки, які вимагає експлуатаційна документація на застосування засобів вимірювання.КОМПЛЕКТУВАННЯ ТА УПАКОВУВАННЯ ПОВНОРОЗМІРНИХ ПАПЕРОВИХ КОПІЙ ПЕРЕД ВІДПРАВЛЕННЯМ КОРИСТУВАЧАМ

    1. Комплектують копії для відправлення користувачам [1] згідно з комплектувальним доку­ментом страхового фонду (далі — комплектувальний документ).

У цьому разі перевіряють наявність всіх копій та їх відповідність запису у комплектувально­му документі за:

  • познакою;

  • назвою;

  • кількістю аркушів за форматами;

  • загальною кількістю аркушів кожного документа;

  • грифом обмежування доступу документа.

  1. Копії одного аркуша документа форматів більших за А2 та додаткових форматів, виго­товлені з декількох кадрів мікрофільму СФД, необхідно склеїти згідно зі схемою мікрофільмуван­ня, яка міститься на полі кадру.

Склеювання необхідно виконувати накладаючи одну частину копії на поле перекриття дру­гої, слідкуючи за суміщенням міток та графіки частин без втрати інформації. Зображення схеми мікрофільмування не повинне залишитись на копії склеєного аркуша.

Склеєні аркуші повинні відповідати розмірам форматів згідно з ГОСТ 2.301.

  1. Копії необхідно складати згідно з ГОСТ 2.501.

За замовленням користувача документи брошурують і переплітають.

  1. Зброшуровані копії складають у стопи, перев'язують кожну стопу шпагатом-, підклавши під шпагат прокладний картон.

  2. Скомплектовані копії укладають за видами документації у порядку зростання познак доку­ментів і нумерації аркушів у папки по 250-300 аркушів формату А4 разом із відповідною частиною комплектувального документа.

  3. Копії, що не підлягають розрізанню, розкладанню, брошуруванню та переплітанню, необ­хідно перемотати з бобіни копіювально-збільшувального апарата на качалку діаметром не мен­шим ніж 35 мм.

  4. Підготовлені для відправлення копії обгортають поліетиленовою плівкою та вкладають у посилкові ящики, а рулони на качалці — у футляри.

Вага посилки не повинна перевищувати 8 кг. Розмір посилки повинен бути не більший ніж 450 мм х 450 мм х 450 мм.

Футляри повинні бути діаметром не більшим ніж 150 мм та довжиною не більшою ніж 1200 мм довільної конструкції.

Папки і футляри повинні забезпечувати захист документів, які пересилають, від пошкоджень під час транспортування.

  1. Супровідний лист оформлюють на комплект надісланих копій та мусить містити:

  • дату відправлення;

  • вихідний номер листа;

  • адресу отримувача;

  • назву, позначку, вид виробу, об'єкта, документа або його частини; '

  • кількість посилок;

  • кількість фізичних аркушів;

  • кількість аркушів формату А4;

  • прізвище відправника;

  • спеціальні вказівки.

  1. У технічному паспорті мікрофільму СФД роблять відмітку про виготовлення копій.

ДОДАТОК А
(довідковий)

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНИХ ЗАСОБІВ
ВИМІРЮВАННЯ ОПТИЧНОЇ ГУСТИНИ