БЗ № 11 -2001/274


НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ІНСТРУМЕНТИ
РУЧНІ ПЕРЕНОСНІ ПРИВОДНІ
ВИМІРЮВАННЯ ВІБРАЦІЇ НА РУКОЯТЦІ

Частина 1. Загальні положення

(EN 28662-1:1992, IDT)

ДСТУ EN 28662-1-2001

Видання офіційне

Київ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ
ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
200

2ПЕРЕДМОВА

  1. ВНЕСЕНО Національним науково-дослідним інститутом охорони праці — Технічним комітетом із стандартизації «Безпека промислової продукції та засоби індивідуального захисту працюючих» (ТК 135)

  2. НАДАНО ЧИННОСТІ наказом Держстандарту України від 28 грудня 2001 р. № 658 з 2003-01-01

З Стандарт відповідає EN 28662-1:1992 Hand-held portable power tools — Measurement of vibrations at the handle — Part 1: General (Інструменти ручні переносні приводні. Вимірювання вібрації на рукоятці. Частина 1. Загальні положення). Цей стандарт видано з дозволу CEN

Ступінь відповідності — ідентичний (IDT)

Переклад з англійської (еп)

  1. ВВЕДЕНО ВПЕРШЕ

  2. ПЕРЕКЛАД І НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ РЕДАГУВАННЯ: В. Андрієнко; Л. Базилевич, канд. техн, наук; Ю. Змитрук; М. Лисюк, канд. техн, наук; Л. Максимова; Л. Мартинюк; Н. Марченко; Г. Муніца; В. Рєпін (науковий керівник), канд. техн, наук; В. Різа

Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати цей документ повністю чи частково
на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу Державного комітету України
з питань технічного регулювання та споживчої політики заборонено.

Стосовно врегулювання прав власності звертатись до Державного комітету України
з питань технічного регулювання та споживчої політики

Державний комітет України з питань

технічного регулювання та споживчої політики, 2002

ЗМІСТ

с.

Національний вступ ...... IV

Вступ до європейського сгз ней агу IV

0 Вступ 1

  1. Сфера застосування 2

  2. Нормативні посилання 2

  3. Вимірювані величини 2

  4. Засоби вимірювання З

  5. Напрям вимірювання і місце вимірювання... 4

  6. Установлювання робочих режимів 4

Звіт про вимірювання 5НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є ідентичний переклад EN 28662-1:1992 Hand-held portable power tools — Measurement of vibrations at the handle — Part 1: General (Інструменти ручні переносні приводні. Вимірювання вібрації на рукоятці. Частина 1. Загальні положення).

Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, — ТК 135 «Безпека промислової продукції та засоби індивідуального захисту працюючих».

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • у тексті стандарту подано «Національне пояснення» щодо перекладу українською мовою назв стандартів;

  • слова «цей європейський стандарт» і «ця частина ISO 8662» замінено на «цей стандарт»;,

  • «Національне пояснення» виділено в тексті стандарту рамкою;

  • нижчезазначені вислови, використані в EN 28662-1:1992, наведено в тексті цього стандарту так, як їх застосовують в нормативній документації в Україні:

Вислови, використані в EN 28662-1:1992

Вислови, наведені в цьому стандарті

Acceleration level Lafi in decibels Octave one third band centre frequency

Acceleration

Transduser

Hand-transmitted vibration

Логарифмічний рівень Leh у децибелах Середньогеометрична частота октавної (третинооктавної) смуги Віброприскорення Віброперетворювач Локальна вібрація



— замінено познаки одиниць фізичних величин:

Познаки в EN 28662-1:1992

m/s2

Hz

kHz

g

Познаки в цьому стандарті

м/с2

Гц

кГц

г



  • до стандарту для зручності користувача вміщено структурний елемент «Зміст»;

  • структурні елементи стандарту: «Обкладинку», «Передмову», «Національний вступ» та «Бібліографічні дані» — оформлено згідно з ДСТУ 1.5-93 та ДСТУ 1.7-2001.

ВСТУП ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СТАНДАРТУ

Існує дві причини для вимірювання вібрації ручних чи керованих вручну машин.

Перша полягає в необхідності визначення дози вібрації за допомогою зв’язку виміряних віброприскорень із тривалістю використовування інструмента протягом типового робочого дня. Ви­міряні значення вібрації повинні бути отримані способом, що відтворює реальні робочі умови. Ви­мірювання треба проводити протягом часу, достатнього для одержання достовірної середньої ве­личини вібрації, яка фактично впливає на оператора протягом робочої зміни. Може знадобитися провести вимірювання в декількох точках, щоб мати змогу оцінити різні рівні вібрації на поверхні (у місцях захвату) інструмента чи рукоятці. Крім того, дозу вібрації можна перетворити на еквіва­лентний рівень вібрації, що протягом якогось контрольного терміну (наприклад, протягом 4 год) можна буде вважати постійним. Цю еквівалентну величину вібрації можна використати, щоб оці­нити ризик шкідливого впливу вібрації за прийнятим критерієм ризику.

Друга причина полягає в необхідності порівняння вібрації різних інструментів, машин чи різних модифікацій одного інструмента. Директива № 89/392/ЄЕС з безпеки машин містить вимоги обо­в’язкового проведення вимірювання і внесення його результатів до інструкцій і документації, що їх додають до машин, призначених на продаж; якщо величини перевищують 2,5 м/с2 і, якщо вели­чина менша ніж 2,5 м/с2, цей факт треба зазначити.

Перший вид вимірювання називають польовим вимірюванням, а другий — вимірюванням під час типового випробовування.Під час польового вимірювання необхідна точність вимірювання, пов’язана з відповідним ча­совим періодом; у цьому разі результати істотно залежать від конкретного технологічного проце­су чи способу експлуатування інструмента. Це означає, що результати польового вимірювання не можуть бути застосовні до типового випробовування інструментів.

Вимірювання, проведене під час типового випробовування, повинно бути точне та відтворне. Дуже важливо, щоб результати вимірювання, виконаного різними лабораторіями, були ідентичні в визначених межах. Для цього потрібно, щоб процес чи спосіб використовування інструмента чи машини в процесі вимірювання були точно визначені. Як правило, цей процес не повинен відрізня­тися від процесу, який застосовують під час звичайної роботи з машиною. На жаль, у деяких ви­падках, щоб одержати точніші результати вимірювання треба використовувати штучні способи, які не є типові для застосування інструмента. Важливо, однак, щоб за допомогою обраного способу виміряні рівні вібрації були ідентичні отриманим під час польового вимірювання. Зрозуміло, що результати вимірювання, отримані під час типового випробовування, не можна використовувати для оцінювання величини вібрації на робочому місці.

ENV 25349 установлює параметри і дає загальну настанову з польового вимірювання і оці­нювання можливого ризику. Способи польового випробовування машин різних типів буде викла­дено в конкретних стандартах.

НАЦІОНАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

ENV 253491 Механічна вібрація. Настанови з вимірювання і оцінювання впливу на людину вібрації, переданої через руку (ISO 5349:1986)

.ДСТУ EN 28662-1-2001

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ІНСТРУМЕНТИ РУЧНІ ПЕРЕНОСНІ ПРИВОДНІ
ВИМІРЮВАННЯ ВІБРАЦІЇ НА РУКОЯТЦІ

Частина 1. Загальні положення

ИНСТРУМЕНТЫ РУЧНЫЕ ПЕРЕНОСНЫЕ ПРИВОДНЫЕ
ИЗМЕРЕНИЕ ВИБРАЦИИ НА РУКОЯТКЕ

Часть 1. Общие положения

HAND-HELD PORTABLE POWER TOOLS

MEASUREMENT OF VIBRATIONS AT THE HANDLE

Part 1. General

Чинний від 2003-01 -01

0 ВСТУП

Цей стандарт установлює методику типового випробовування для вимірювання вібрації на рукоятці ручних приводних інструментів.

Стандарт установлює лабораторну методику вимірювання, що дає точні та відтворювані резуль­тати, максимально наближені до результатів вимірювання, отриманих у реальних робочих умовах.

Це типове випробовування проводять з метою встановлення типових показників вібрації, що дає змогу порівнювати різні види інструментів чи різні модифікації того самого інструмента.

Цей стандарт містить загальні вимоги до вимірювання вібрації всіх типів ручних приводних інструментів. Інші частини стандарту встановлюють методики типового випробовування для ви­мірювання вібрації на рукоятці ручних приводних інструментів. Типове випробовування призначене для одержання інформації про вібраційні характеристики ручних приводних інструментів конкрет­ного типу, що дають змогу порівнювати їх різні види. Наскільки можливо, умови проведення ви­пробовування інструмента повинні відображати типовий робочий стан. Для гарантії задовільної відтворюваності результатів вимірювання методику проведення випробовування описано докладно.

Примітка. Для забезпечення необхідної відтворюваності результатів установлюють кілька методів випробовування, що охоплюють діапазон від реальних режимів ассигуатації до абсолютно штучної ситуації.

Вібрація, що виникає в інструменті, залежить від умов його експлуатації. Вплив вібрації на оператора залежить ще й від додаткових чинників, що їх не враховують під час типового ви­пробовування, наприклад, кваліфікації оператора, технічного стану інструмента, допоміжного ус- татковання, технологічного процесу і тривалості впливу вібрації. Цей стандарт не містить наста­нов чи рекомендацій з оцінювання шкідливого впливу вібрації. Однак виміряна величина вібрації відображає, наскільки це можливо, реальну оцінку вібрації, яку можна очікувати в нормальному робочому стані.

Вібрація під час роботи ручного приводного інструмента складається з наступного: вібрації, що виникає безпосередньо в самій ручній машині, та вібрації у вставленому робочому інструменті, наприклад, у шліфувальному крузі чи долоті. Оброблюваний об’єкт і спосіб його обробляння сут­тєво впливають на рівні вібрації, що виникає. Розгляд окремого впливу цих чинників не є метою цього стандарту.

В даний час розбіжності в результатах вимірювання, проведеного різними лабораторіями, перевищують прийнятний рівень. Однак, удосконалювання техніки вимірювання і точніший опис умов проведення випробовування у поєднанні з набутим досвідом повинні призвести в майбутньо­му до підвищення ступеню відтворюваності результатів вимірювання.

Примітка. Накопичення інформації І досвіду випробовування можуть стати причиною для перегляду цього стандарту.

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт установлює основні вимоги щодо визначання величини вібрації на рукоятці руч­них приводних інструментів.

Він не призначений для оцінювання впливу вібрації на людину. Рекомендації щодо вимірю­вання й оцінювання впливу на людину вібрації, яка передається через руку на робочому місці, по­дано в ISO 5349.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

ISO 1683 Acoustics — Preferred reference quantities for acoustic levels

ISO 5347 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups

ISO 5348 Mechanical vibration and shock — Mechanical mounting of accelerometers

ISO 5349 Mechanical vibration — Guidelines for the measurement and the assessment of human exposure to hand-transmitted vibration

ISO 5805 Mechanical vibration and shock affecting man — Vocabulary

ISO 8041 Human response to vibration — Measuring instrumentation

IEC Publication 225 Octave, half-octave and third-octave band filters intended for the analysis of sounds and vibrations

НАЦІОНАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

ISO 1683 Акустика. Найкращі опорні значення для акустичних рівнів

ISO 5347 Способи калібрування давачів вібрації та удару

ISO 5348 Механічна вібрація та удар. Механічне кріплення акселерометрів

ISO 5349 Механічна вібрація. Настанови щодо вимірювання й оцінювання впливу на люди­ну вібрації, що передається через руку

ISO 5805 Механічна вібрація та удар, що впливають на людину. Словник

ISO 8041 Чутливість людини до вібрації. Вимірювальні прилади

IEC Publication 225 Октавні, напівоктавні та третинооктавні смугові фільтри, призначені для аналізування звуку і вібрації

Копії документів можна одержати у Національному фонді нормативних документів. Ідентичні національні стандарти не прийнято.

  1. ВИМІРЮВАНІ ВЕЛИЧИНИ

    1. Фізична величина

Вимірюваним параметром вібрації є віброприскорення на рукоятці приводного інструмента під час його випробовування, виражене як середнє квадратичне значення (с.к.з.) віброприскорен­ня ah, м/с2.

Величина вібрації може бути також виражена у вигляді логарифмічного рівня віброприскорен­ня Lah, у децибелах, який можна визначити за формулою:

а»


= 20lg


де ah середнє квадратичне значення віброприскорення, м/с2;

а0 — опорне значення вібропр покорення, що дорівнює 10’6 м/с2, згідно з ISO 1683.

  1. Частотне аналізування

Вимірювання треба проводити в октавних смугах із середньогеометричними частотами від 8 до 1000 Гц чи в третинооктавних смугах із середньогеометричними частотами від 6,3 до 1250 Гц.

Примітка 1. Частотне аналізування В актааапк смугах необхідне для оцінювання вірогідності вимірювання скориговано- го значення віброприскорення (див. 3.3 і 4.3]. Наприклад, високі значення віброприскорення у смугах частот, нижчі основної частоти роботи інструмента, можуть указувати на наявність нелінійних спотворень.

Примітка 2. Значення віброприскорення в октавній смузі можуть бути отримані за допомогою безпосереднього вимірю­вання або розраховані, виходячи зі значень дня третинооктавної смуги.

  1. Скориговане значення віброприскорення

Скориговані значення віброприскорення а^уу можуть бути отримані за допомогою коригуваль­ного фільтра для вимірювання локальної вібрації, характеристику якого наведено в ISO 8041, або використовуючи розрахунок на підставі даних для третинооктавної смуги з використанням кори­гувальних коефіцієнтів, встановлених у ISO 5349.