НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Інформаційні технології

ОЦІНЮВАННЯ
ПРОГРАМНОГО ПРОДУКТУ

Частина 3. Процес для розробників
(ISO/IEC 14598-3:2000, IDT)

ДСТУ ISO/IEC 14598-3:2005

Видання офіційне

Київ
ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ
2007

ПЕРЕДМОВА

  1. ВНЕСЕНО: Технічний комітет стандартизації України «Інформаційні технології» (ТК 20) та Інсти­тут програмних систем Національної Академії наук України

ПЕРЕКЛАД І НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ РЕДАГУВАННЯ: П. Андон, академік НАН України; Л. Бабко;

Г. Коваль; Т. Коротун

  1. НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від ЗО червня 2005 р. № 156 з 2007-01-01

З Національний стандарт відповідає ISO/IEC 14598-3:2000 Information technology — Software product evaluation — Part 3: Process for developers (Інформаційні технології. Оцінювання програмного продукту. Частина 3. Процес для розробників)

Ступінь відповідності — ідентичний (IDT)

Переклад з англійської (еп)

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕНАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є тотожний переклад ISO/IEC 14598-3:2000 Information technology — Software product evaluation — Part 3: Process for developers (Інформаційні технології. Оцінювання про­грамного продукту. Частина 3. Процес для розробників).

Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, — ТК 20 «Інформаційні технології».

Стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству.

Цей документ — третя частина стандарту ISO/IEC 14598 під загальною назвою «Інформа­ційні технології. Оцінювання програмного продукту». ISO/IEC 14598 складається з таких частин:

  • Частина 1. Загальний огляд

  • Частина 2. Планування та керування

  • Частина 3. Процес для розробників

  • Частина 4. Процес для замовників

  • Частина 5. Процес для оцінювачів

  • Частина 6. Документація модулів оцінювання

До тексту цього стандарту вміщено посилання на міжнародний стандарт, якому відповідає національний стандарт України ДСТУ 3918-1999 (ISO/IEC 12207:1995) Інформаційні технології. Процеси життєвого циклу програмного забезпечення, а також на інші міжнародні стандарти серії ISO/IEC 14598.

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • до розділу 3 «Нормативні посилання» та до «Бібліографії» долучено «Національне по­яснення», які у тексті стандарту виділені рамкою;

  • структурні елементи стандарту: «Обкладинку», «Передмову», «Національний вступ», «Терміни та визначення понять» та «Бібліографічні дані» — оформлено згідно з вимогами націо­нальної стандартизації України;

  • вилучено «Передмову до ISO/IEC 14598-3» як матеріал, що не містить суттєвої інформації;

  • слова «цей міжнародний стандарт», «ця частина стандарту» замінено на «цей стандарт». Додаток А — довідковий.

Копії стандартів, на які є посилання у цьому стандарті, можна отримати у Головному фонді нормативних документів ДП «УкрНДНЦ».

ВСТУП ДО ISO/IEC 14598-3

Цей стандарт призначено для використовування під час розробляння програмних засобів. Його застосовують до всіх видів діяльності з розробляння програмних засобів, які вимагають дисциплінованого процесу. Цей стандарт стосується, зокрема, тих, хто виконує вимірювання та оцінювання якості програмних засобів.

Цей стандарт надає настанови для з’ясування сутності вимог до якості і для реалізації та аналізування вимірів якості програмних засобів. Його застосовують до всіх видів програмних засобів на всіх фазах життєвого циклу розробляння. Він зосереджений на виборі та обліку тих показників, які корисні для прогнозування якості завершеного програмного продукту, за допо­могою вимірювання якості проміжних програмних продуктів. Він також стосується вимірювання якості завершеного програмного продукту.НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ
ОЦІНЮВАННЯ ПРОГРАМНОГО ПРОДУКТУ
Частина 3. Процес для розробників

ИНФОРМАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ
ОЦЕНИВАНИЕ ПРОГРАММНОГО ПРОДУКТА
Часть 3. Процесс для разработчиков

INFORMATION TECHNOLOGY
PRODUCT EVALUATION
Part 3. Process for developers

Чинний від 2007-01-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт надає вимоги і рекомендації для практичного виконання оцінювання програмного продукту, коли оцінювання проводять паралельно з розроблянням і його виконує розробник. Зокрема, його можна використовувати для інтерпретації концепцій, наведених в ISO/IEC 9126-1, 2, 3 та ISO/IEC 14598-1, 2, 6.

Процес, описаний у цьому стандарті, визначає дії, необхідні для аналізування вимог щодо оцінювання, специфікації, проектування і виконання дій з оцінювання та для приймання рішень за наслідками оцінювання програмного продукту будь-якого виду.

Процес оцінювання проектують таким чином, щоб його можна було використовувати пара­лельно з розроблянням. Процес оцінювання слід синхронізувати з процесом розробляння про­грамного засобу, та елементи, що їх розробляють, слід оцінювати по мірі їх готовності.

Цей стандарт можуть використовувати:

  • менеджер проекту для визначання вимог щодо якості, моніторингу і контролювання якості програмних засобів у ході розробляння і ухвалення рішень про гарантії, що необхідну якість забезпечено;

  • проектувальник програмного засобу для ідентифікації певних властивостей, які повинні бути вбудовані в програмний засіб або змінені в ньому для того, щоб він відповідав вимогам якості;

  • група якості/контролю/аудиту, яка зобов’язана оцінити, чи досягнуті вимоги щодо якості;

  • супроводжувач для ухвалення рішення про внесення змін і повторне проектування/коду- вання;

  • замовник програмного засобу в рамках договору з розробником про замовляння програм­ного засобу (наприклад, у разі розробляння програмного забезпечення за допомогою аутсорсингу, тобто укладання субдоговору на виконання робіт із зовнішніми іноземними фірмами), коли неза­лежне оцінювання непотрібне. Замовляти програмний засіб може персонал, який виступає в ролі покупця, розробники, що здійснюють аутсорсинг частини програмного продукту, або кінцеві користувачі. Роль під час замовляння програмного продукту залежить від угоди між замовником і розробником. ISO/IEC 14598-4 описує процес оцінювання з погляду замовника.

Ця частина ISO/IEC 14598 призначена для застосування на рівні проекту. Для того, щоб повною мірою відчути переваги застосування цього стандарту, до участі в оцінюванні потрібно залучати організацію. Цей аспект охоплений в ISO/IEC 14598-2.

Ця частина ISO/IEC 14598 не приписує ні використовування конкретних показників або метрик, ні застосування будь-яких методів розробляння.

  1. ВІДПОВІДНІСТЬ

Для досягнення відповідності цьому стандарту організація повинна переглянути всі вимоги і рекомендації в розділі 6 для того, щоб ідентифікувати придатні вимоги і встановити, які вимоги непридатні.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

Наведені нижче нормативні документи містять положення, які через посилання в цьому тексті становлять положення цього стандарту. У разі датованих посилань пізніші зміни до будь- якого з цих видань або перегляд їх не застосовують. Однак учасникам угод, які беруть за основу цей стандарт, необхідно визначити можливість застосування останніх видань нормативних до­кументів, наведених нижче. У разі недатованих посилань треба звертатися до новішого видан­ня нормативних документів. Члени ISO та ІЕС впорядковують каталоги чинних міжнародних стан­дартів.

ISO/IEC 9126-1:2001 Information technology — Software quality characteristics and metrics — Part 1: Quality characteristics and subcharacteristics

ISO/IEC 12207:1995 Information technology — Software life-cycle processes

ISO/IEC 14598-1:1999 Information technology — Software product evalution — Part 1: General overview

ISO/IEC 14598-2:2000 Software engineering — Product evalution — Part 2: Planning and management

ISO/IEC 14598-6:1999 Software engineering — Product evalution — Part 6: Documentation of evaluation modules.

НАЦІОНАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

ISO/IEC 9126-1:2001 Інформаційні технології. Характеристики та метрики якості програмних засобів. Частина 1. Характеристики та підхарактеристики якості

ISO/IEC 12207:1995 Інформаційні технології. Процеси життєвого циклу програмного забез­печення

ISO/IEC 14598-1:1999 Інформаційні технології. Оцінювання програмного продукту. Части­на 1. Загальний огляд

ISO/IEC 14598-2:2000 Інформаційні технології. Оцінювання програмного продукту. Части­на 2. Планування та керування

ISO/IEC 14598-6:1999 Програмна інженерія. Оцінювання програмного продукту. Частина 6. Документація модулів оцінювання.

  1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

Для цілей цього стандарту застосовні визначення, наведені в ISO/IEC 14598-1, а також наступні визначення:

  1. правило підрахунку (counting rule)

Умови і процедури, за якими отримано значення вимірювання

  1. зовнішній атрибут (external attribute)

Вимірна властивість сутності, яка може бути простежена лише стосовно того, як вона пов’язана зі своїм оточенням.

Примітка. Зовнішні атрибути — це атрибути, які стосуються вимог (зовнішні властивості програмного засобу). Зовнішні атрибути можуть бути визначені тільки виходячи з поведінки системи, яка працює, частиною якої є продукт

  1. внутрішній атрибут (internal attribute)

Вимірна властивість сутності, яку можна простежувати безпосередньо в термінах самої сутності.

Примітка. Внутрішні атрибути — ті атрибути, які стосуються внутрішньої будови програмного засобу та його роз­робляння

  1. одиниця вимірювання (unit)

Величина, прийнята як стандарт вимірювання.

Примітка. Кожна одиниця вимірювання має відповідну шкалу масштабування.

  1. КОНЦЕПЦІЯ ОЦІНЮВАННЯ

    1. Загальні аспекти оцінювання

Якість програмних продуктів можна описати в термінах характеристик якості.

Примітка. Множина характеристик якості визначена в ISO/IEC 9126-1.

Проте, в цілому, недоцільно призначати виміряні значення безпосередньо цим характери­стикам. Натомість вибирають множину атрибутів якості програмного продукту, яка представляє основні аспекти характеристик. Виміряні значення цих атрибутів надають кількісну характери­стику якості програмного продукту.

Основний акцент у цьому стандарті зроблено на підтримку розробника, коли вимірювання програмного засобу та оцінювання застосовують під час життєвого циклу розробляння. Це здійснюють за допомогою ідентифікації атрибутів проміжних продуктів і дій з розробляння і за допомогою вимірювання цих атрибутів. Цей стандарт надає засоби для кількісного моніто­рингу і контролювання якості розроблюваного програмного продукту в процесі розробляння. Мета полягає в тому, щоб ідентифікувати проблеми в досягненні бажаної якості якомога раніше в процесі розробляння.

Сучасні знання у сфері вимірювання та оцінювання програмних засобів не підтверджують наявні рекомендації про використання єдиної множини атрибутів стосовно будь-якого програм­ного продукту і будь-якої організації, яка розробляє програмні засоби. Тому вибір атрибутів програмного продукту, проміжних продуктів і дій з розробляння ґрунтується на досвіді організації, яка розробляє програмні засоби.

  1. Потреби користувача

Ідентифікація потреб користувача — важливий аспект визначання загальних вимог щодо якості. Її здійснюють ідентифікацією потреб споживача щодо якості під час використовування з урахуванням певного контексту використовування. Ці загальні вимоги є неформальними за природою і повинні бути формалізовані. Вони можуть бути квантифіковані та оцінені за допо­могою метрик якості під час використовування.

Примітка. Множину метрик якості під час використовування наведено в ISO/IEC 9126-4.

Підхід, зроблений у цьому стандарті, полягає в тому, щоб сформулювати загальні вимоги в термінах зовнішніх атрибутів.

  1. Зовнішні атрибути

Зовнішні атрибути якості представляють характеристики якості програмного продукту. їх використовують для того, щоб кількісно виразити вимоги до зовнішньої якості. Це роблять призна­ченням цільового виміряного значення кожному атрибуту.

Під час розробляння програмного продукту фактичні виміряні значення атрибутів збирають, забезпечуючи таким чином кількісний вираз характеристик якості програмного засобу. Оцінюван­ня якості проводять порівнюванням фактичних виміряних значень з цільовими значеннями всіх атрибутів.

Примітка. Множину зовнішніх метрик якості програмних засобів наведено в ISO/IEC 9126-2.

  1. Внутрішні атрибути

Для того, щоб здійснювати моніторинг і контроль якості програмного засобу в ході розроб­ляння, вимоги до зовнішньої якості перетворюють у вимоги до проміжних продуктів і заходів з розробляння. Це виконують перетворюванням цільових виміряних значень зовнішніх атрибутів програмного продукту в цільові виміряні значення внутрішніх атрибутів проміжних продуктів і заходів з розробляння.

Вибір внутрішніх атрибутів і перетворення зовнішніх цільових значень у внутрішні цільові значення — нетривіальна діяльність. Насамперед успіх залежить від особистого досвіду розроб­ників, якщо тільки організація розробника не забезпечує інфраструктуру для накопичування та аналізування досвіду раніше завершених проектів. У такому разі досвід організації розробника може підтримувати цю діяльність.

Примітка 1. Організаційний аспект наведено в ISO/IEC 14598-2.

У ході розробляння вимірюють фактичні значення внутрішніх атрибутів. Ці значення порівню­ють з цільовими значеннями, що забезпечує контролювання якості програмного засобу протя­гом розробляння.

Внутрішні атрибути можна використовувати для ідентифікації аномалій або виходу за встановлені межі (тобто коли значення атрибута відхиляються від очікуваних). Наявний досвід показує, що такі сутності слід розглянути докладніше.