Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці

ДЛЯ РЕГЕНЕРАТОРНИКА ВІДПРАЦЬОВАНОГО МАСЛА

Київ

Узгоджено

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці України

Лист№ 169

від 23.03.2005 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№ //З 05 . о£~.2005~ року

ПІ 1.1.23-005-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ РЕГЕНЕРАТОРНИКА ВІДПРАЦЬОВАНОГО МАСЛА

Київ

Внесено: ВАТ "УЦЕБОПнафтогаз" Введено: На заміну ПІ 1.1.23-005-1998

Редакційна комісія: Коломєєв В.М. (голова комісії),

Болокан О.О., Разладов В.Г.

Розробники: Морозенко В.Г., Орехов О.О.,

Даніліна Т.М.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Примірна інструкція з охорони праці для регенераторника відпрацьованого масла призначена для всіх осіб, що працюють за професією регенераторника відпрацьованого масла (далі - регенераторник) у газокомпресорних службах (ГКС) на компресорних станціях (КС) на підприємствах ДК "Укртрансгаз".

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію регенераторника та придатні за станом здоров'я. І Іеред допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь і навичок безпечного виконання робіт, регенераторник повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого регенераторника. Допуск до самостійної роботи здійснюється при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу).

1.3. Робота регенераторника полягає у виконанні робіт із регенерації і тонкої очистки відпрацьованого масла; вибору схеми роботи обладнання, необхідних матеріалів і встановлення режиму регенерації та очистки масла, у залежності від ступеню його забруднення і старіння; визначення якості масла без його аналізу (візуально); покращення якості масла шляхом введення присадок і змішування; пуску і налагоджування установки по регенерації масла, а також її ремонту; належного нагляду за роботою запірної арматури складу паливно-мастильних матеріалів (ПММ), а також місткостей ПММ; центрифугування масла вакуумцентрифугою.

1.4. Основним постійним робочим місцем регенераторника є дільниця компресорної станції, на якій розміщено маслогосподарство та установка регенерації масел.

1.5. Регенераторник зобов'язаний:

- дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Регенераторник повинен знати характеристику шкідливих речовин, які можуть виділятись у процесі виконання робіт, їх дію на організм людини і заходи захисту.

Регенераторник повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкції з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення регенераторником вимог цієї інструкції розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.6. По території підприємства необхідно пересуватись по пішохідних доріжках і спеціальних містках, прокладених над комунікаціями, реагувати на сигнали водіїв транспортних засобів. Бути уважним, проходячи біля тросів, ланцюгів і канатів. Не наступати на кришки колодязів та інші перекриття ям, траншей і котлованів.

1.7. Регенераторник повинен виконувати тільки ту роботу, яка доручена адміністрацією згідно із змінним завданням; у робочий час, на території та обладнанні підприємства, не виконувати роботи з корисливою метою.

1.8. Регенераторник, виконуючи професійні обов'язки і завдання адміністрації поза межами території підприємства, необхідно чітко виконувати завдання, не відхилятись від маршруту, коли це не зумовлено аварійною ситуацією.

1.9. Не дозволяється курити у виробничих приміщеннях і на території виробничого об'єкту. Курити дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

1.10. У процесі виробничої діяльності на регенераторника можуть діяти наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: підвищений рівень шуму на робочому місці, підвищена запиленість і загазованість повітря, нервово-психічні перевантаження. Шкідливі та небезпечні виробничі фактори конкретизуються згідно із результатами атестації робочих місць.

1.11. Згідно з Відомчими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам та службовцям ДК "Укртрансгаз", затв. наказом ДК "Укртрансгаз" № 417 від 26.12.2003 (п.1.17), регенераторнику видається наступний спецодяг:

Костюм бавовняний або брезентовий_____________________12 місяців Ми

Черевики шкіряні або чоботи з маслобензостійкою 12 місяців Не, Нм

підошвою___________________________________________________________________

Рукавиці комбіновані__________________________________1 місяць_________Ми

Фартух клейончастий з нагрудником_____________________12 місяців________Нм

Каска захисна________________________________________24 місяці______Склопласт

Підшоломник під каску________________________________12 місяців_______________

_________________На зовнішніх роботах взимку додатково:_______________________

Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці____________36 місяців________Тн_____

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці_____________36 місяців________Тн_____

Рукавиці теплі________________________________________36 місяців________Тн_____

Валянки_____________________________________________48 місяців_______ТнЗО

Калоші на валянки з маслобензостійкої гуми______________12 місяців_____Вн,Нс,Нм

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.12. Під час роботи регенераторник повинен користуватись 313 та дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи регенераторник відпрацьованих масел зобов'язаний:

- одягнути 313. Спецодяг повинен бути добре підігнаний і застібнутий на всі ґудзики;

- отримати від керівника робіт завдання на робочий день;

- отримати відомості від змінного машиніста чи чергового диспетчера про здійснення подачі масла в цех або його зливу з цеху на склад масел за час останньої зміни. Отриману інформацію занести в оперативний журнал і приступити до виконання своїх обов'язків.

2.2. Перед пуском маслоочисної або регенераційної установки необхідно провести її візуальний ретельний огляд з метою перевірки справності установки і підготовленості до пуску.

2.3. Перевірити відповідність ручного інструменту основним вимогам охорони праці. Звернути увагу на те, щоб:

• напилки, викрутки, шабери та інші підсобні інструменти були надійно закріплені в ручках та мали на ручках бандажні кільця;

• ударні інструменти (зубила, кернери, просічки тощо) не мали тріщин, задирок, наклепань;

• довжина зубила повинна бути не меншою 150мм, а довжина його відтягнутої частини 60-70мм, різальна кромка зубила повинна являти собою пряму або дещо випуклу лінію;

• молотки і кувалди мали дещо випуклу, без скосів, тріщин, задирок і наклепань ударну поверхню, були надійно закріплені на рукоятках шляхом розклинення металевими клинами. Рукоятки всіх інструментів повинні мати гладку поверхню і бути виконаними з твердих порід дерев.

2.4. Перед роботою з електроінструментом необхідно:

- перевірити затяжку гвинтів, які кріплять вузли та деталі;

перевірити справність редуктора шляхом прокручування шпинделя електроінструменту рукою (при відключеному електродвигуні);

- перевірити стан щіток і колекторів;

- перевірити стан проводів електроінструменту, цілісність ізоляції, відсутність надломів жил:

- перевірити справність заземлення.

2.5. Про виявлені при огляді недоліки слід доповісти керівнику робіт і приступати до роботи після їх усунення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Під час виконання роботи регенераторник повинен працювати у спецодязі, касці, утримувати у чистоті своє робоче місце, протягом зміни звертати увагу на стан робочого місця, огороджень, обладнання, пристроїв, приладів та інструменту.

3.2. Вимоги безпеки при обслуговуванні .маслоочисної машини ПСМ-1-3000 і регенераційної установки Р-1000:

3.2.1 .Установка ПСМ-1-3000 є високошвидкісною машиною, яка при роботі набуває великого інерційного зусилля, тому невміле або недбале її обслуговування може призвести до важких наслідків.

3.2.2.Під час експлуатації очисної та регенераційної установок регенераторник повинен дотримуватись наступних вимог безпеки:

- працювати тільки на заземленому обладнанні;

- не допускати до обслуговування установок сторонніх осіб;

- не використовувати в роботі барабан сепаратора, який пошкоджено або відремонтовано кустарним способом;

- розбирати комунікації або проводити інші ремонтні роботи за умови вимкнення електроприводу установки та повної зупинки барабана;

- не працювати на установці за наявності вібрації сепаратора;

- не користуватися металевими щітками і шаберами для очищення барабана;

- починати сепарацію і заливати воду для утворення гідрозатвору в ПСМ-1-3000 за умови набирання барабаном повних обертів;

- застосовувати для змащування гвинтової пари тільки чисте масло;

- промивати деталі установки спеціальними миючими розчинами ;

- працювати у чистому (не забрудненому маслом) спецодязі.

3.2.3.У випадку проникнення масла, що сепарується, у ванну гвинтової пари, необхідно негайно зупинити установку і через зливний отвір злити масло. Промити ванну чистим маслом і заповнити її спеціальним маслом до рівня, що вказаний на покажчику рівня масла.

3.2.4.Необхідно періодично перевіряти справність заземлення.

3.3.Вимоги безпеки при обслуговуванні і ремонті місткостей на складі масел:

3.3.1 .Виконання робіт у місткості повинно здійснюватись бригадою за нарядом-допуском із розробленням заходів безпеки під час виконання конкретної роботи.

3.3.2.Під час проведення ремонтних робіт у місткостях, де зберігаються ПММ, дозволяється користуватися тільки світильниками у вибухобезпечному виконанні напругою не більше 12 В.

3.3.3.1 Іеревірку наявності загазованості у місткостях проводити виключно газоаналізатором. Заборонено перевіряти загазованість за допомогою відкритого полум'я, так як це може спричинити вибух.

3.3.4.Роботи усередині місткостей та апаратів необхідно проводити тільки іскробезпечним інструментом.

3.3.5.Для захисту органів дихання працюючих у місткостях та апаратах повинні застосовуватися ізолюючі шлангові протигази.

З.З.б.Шолом-маска шлангового протигаза повинна бути підігнана за розміром і одягатися безпосередньо перед входом в апарат чи місткість. Герметичність, підгонку протигаза, справність патрубка забору свіжого повітря перевіряє особа, відповідальна за проведення робіт.

3.3.7.Забірний патрубок шлангу протигаза повинен бути виведений в зону чистого повітря і закріплений. Шланг необхідно розташовувати таким чином, щоб виключити небезпеку припинення надходження повітря внаслідок перегинання, перекручування, перетискання шлангу.

3.3.8.Під час роботи у місткості чи апараті робітник повинен застосовувати запобіжний пояс з хрестоподібними лямками і прикріпленою до нього сигнально-рятувальною мотузкою, вільний кінець якої повинен бути виведений назовні і знаходитись в руках у робітників (їх не менше двох), які наглядають (страхують) за робітником, що знаходиться в посудині чи апараті.

3.3.9.Робітники, які знаходяться на страховці, повинні мати таке ж спорядження, що і працюючий у місткості, щоб бути готовими надати, у разі необхідності, робітнику, що знаходиться у місткості, термінову допомогу.

З А.Вимоги безпеки під час ремонту установок очистки і регенерації масел:

3.4.1.Всі частини і деталі установки, що зняті під час ремонту, повинні розміщуватись на раніше вибраних місцях, надійно укладені із застосуванням прокладок. Циліндричні деталі необхідно складати із застосуванням упорів.

3.4.2.Проведення ремонту установки із застосовуванням талі (кран-балки) та стропуванням деталей, що демонтуються, доручається регенераторнику, який має дозвіл на виконання таких робіт.

3.4.3.Застосовувати дозволяється тільки справні і такі, що відповідають вазі ватажу, механізми і троси.

3.4.4.Промивання деталей дизпаливом і продування їх стиснутим повітрям необхідно проводити у спеціально призначених для цього приміщеннях.

3.4.5.1 Іромаслений обтиральний матеріал і ганчір'я необхідно складати у спеціальні ящики з щільними кришками і виносити у місця для викидання сміття в кінці кожної зміни.

3.4.6.При появі несправностей в електричній схемі установки, регенераторник повинен вивести її з роботи і повідомити відповідального за електрогосподарство.