Деякі питання реалізації Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт у Рівненській області

15 жовтня 2009 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 №1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт». З метою організації роботи по оперативному виконанню Постанови Кабінету Міністрів України інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Рівненській області спільно з Рівненською облдержадміністрацією ще 13 жовтня 2009 року організовано та проведено нараду з заступниками голів райдержадміністрацій, міськими головами міст обласного значення за участю начальника головного управління з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації, на якій, крім роз’яснення основних положень Тимчасового порядку, були визначені конкретні завдання місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування по розробці порядку погодження, прийняття таких об’єктів в експлуатацію, проведення їх інвентаризації та розробці графіків введення в експлуатацію.

На нараді також зобов’язано органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення щодо порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт.

З цією ж метою, 20 жовтня 2009 року в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Рівненській області проведено прес-конференцію, в якій взяли участь журналісти десяти обласних та міських засобів масової інформації, як друкованих, так і радіомовних та телевізійних.

Представникам засобів масової інформації була надана вся необхідна інформація та роз’яснення положень Тимчасового порядку для інформування мешканців Рівненської області. Також, присутнім журналістам були надані відповіді на всі поставлені питання.

Крім цього, головні державні інспектори, які працюють в районах області, теж використовують місцеві засоби масової інформації для роз’яснення основних положень Тимчасового порядку. Відповідна інформація вже розміщена в чотирьох районних газетах.

Також, начальники відділів контролю та головні державні інспектори постійно приймають участь в нарадах із сільськими та селищними головами, які проводяться райдержадміністраціями, з питань реалізації Постанови Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 №1035.

В результаті проведеної роботи вже завершена інвентаризація приватних житлових будинків з господарськими спорудами і будівлями, спорудженими без дозволу на виконання будівельних робіт, у 11 із 16 районів області та всіх містах обласного значення.

Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Рівненській області 29 жовтня 2009 року спільно з Рівненським центром науково-технічної та економічної діяльності проведено семінар на тему «Зміни в містобудівному законодавстві. Проблеми та шляхи їх вирішення». Участь в семінарі взяло 65 осіб, серед них представники райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, керівники та спеціалісти проектних та будівельних організацій, установ та підприємств різної форми власності.

Значне місце на семінарі було відведено роз’ясненню присутнім вимог Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Рівненській області може констатувати, що тільки широка роз’яснювальна робота вимог Тимчасового порядку зможе забезпечити реалізацію населенням можливості оформлення права власності на приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими спорудами і будівлями, споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт.

Начальник інспекції ДАБК

у Рівненській області

М.Тарасенко