Про затвердження Вимог та правил довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів до їх захоронення в глибоких геологічних формаціях

Наказ Державного комітету ядерного регулювання Українивід 7 грудня 2007 року N 169

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 лютого 2008 р. за N 149/14840

Відповідно до статті 22 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", пункту 5 Положення про Державний комітет ядерного регулювання України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 року N 1830, та з метою забезпечення державного регулювання у сфері використання ядерної енергії НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Вимоги та правила довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів до їх захоронення в глибоких геологічних формаціях, що додаються.

2. Управлінню безпеки поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації (Кутузова Т. Я.) забезпечити:

подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

розсилку цього наказу відповідно до розрахунку розсилки після його тиражування.

3. Державному підприємству "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки" (Васильченко В. М.) у місячний термін після державної реєстрації цього наказу забезпечити його тиражування.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Макаровську О. А.  

Голова 

О. А. Миколайчук 

ПОГОДЖЕНО: 

  

Заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України 

  С. Лизун 

Перший заступник Міністра, головний державний санітарний лікар України 

  М. Г. Проданчук 

Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справахзахисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи 

   В. Шандра 

Міністр палива та енергетики України 

 Ю. Продан 

ЗАТВЕРДЖЕНОнаказом Державного комітету ядерного регулювання Українивід 7 грудня 2007 р. N 169 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 лютого 2008 р. за N 149/14840 

Вимоги та правила довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів до їх захоронення в глибоких геологічних формаціях

I. Загальні положення

1.1. У цих Вимогах та правилах установлюються основні технічні та організаційні вимоги щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при здійсненні діяльності, пов'язаної з довгостроковим зберіганням довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів (далі - РАВ).

1.2. Ці Вимоги та правила поширюються на суб'єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії (далі - суб'єкт діяльності), діяльність яких пов'язана з вибором майданчика для розміщення приповерхневого сховища для довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних РАВ (далі - сховище), проектуванням, будівництвом, експлуатацією та зняттям з експлуатації сховища, а також з розробкою, виготовленням і постачанням систем та елементів, важливих для безпеки сховища.

1.3. Вимоги та правила не поширюються:

на сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива, для яких діють Основні положення забезпечення безпеки проміжних сховищ відпрацьованого ядерного палива сухого типу, затверджені наказом Держатомрегулювання від 29.12.2004 N 198, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 17.01.2005 за N 49/10329;

на діючі сховища для зберігання РАВ, що перебувають на майданчику ядерної установки і технологічно з нею пов'язані, на які поширюються Загальні положення безпеки атомних станцій, затверджені наказом Держатомрегулювання від 19.11.2007 N 162, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25.01.2008 за N 56/14747.

1.4. У цих Вимогах та правилах наведені нижче терміни вживаються у значеннях:

аварійна ситуація - будь-яка незапланована подія, що характеризується порушенням умов нормальної експлуатації сховища, але не кваліфікована як аварія;

критерії приймання РАВ - кількісні параметри (характеристики) та/або якісні вимоги до РАВ, згідно з якими РАВ прийматимуться на довгострокове зберігання;

нормальна експлуатація - експлуатація сховища у визначених проектом експлуатаційних умовах.

1.5. Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", "Про поводження з радіоактивними відходами", "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії", Технічному регламенті щодо контейнерів для зберігання та захоронення радіоактивних відходів і плану заходів з його застосування, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року N 939 (далі - Технічний регламент), Основних санітарних правилах забезпечення радіаційної безпеки України, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я від 02.02.2005 N 54, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 20.05.2005 за N 552/10832 (далі - Основні санітарні правила), Нормах радіаційної безпеки України, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я від 14.07.97 N 208, уведених у дію з 01.01.98 постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.97 N 62, Нормах радіаційної безпеки України, доповнення: Радіаційний захист від джерел потенційного опромінення (НРБУ-97/Д-2000), затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 12.07.2000 N 116.

II. Принципи забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при довгостроковому зберіганні довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів

2.1. Відповідно до статті 3 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" та статті 11 Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, ратифікованої Законом України "Про ратифікацію Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами" основними принципами забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з радіоактивними відходами, зокрема при довгостроковому зберіганні довгоіснуючих та високоактивних РАВ, є:

2.1.1. Захист здоров'я людини

Цей принцип передбачає обґрунтування рівнів опромінення персоналу та населення з урахуванням основних принципів радіаційного захисту (принципу виправданості, принципу неперевищення, принципу оптимізації) та утримання рівнів опромінення у межах, установлених нормами радіаційної безпеки України.

2.1.2. Захист навколишнього природного середовища

Цей принцип передбачає утримання впливу сховища на навколишнє природне середовище на практично досяжному мінімальному рівні.

2.1.3. Захист за межами державного кордону України

Цей принцип передбачає гарантоване врахування можливого впливу сховища на стан навколишнього природного середовища та на здоров'я населення поза державним кордоном України. Рівень забезпечення захисту за межами державного кордону України має бути не нижче рівня, прийнятного для України.

2.1.4. Захист майбутніх поколінь

Майбутнім поколінням гарантується щонайменше такий самий рівень протирадіаційного захисту, який забезпечується для нинішніх поколінь, а прогнозований вплив на здоров'я майбутніх поколінь не має перевищувати рівнів, прийнятних на сьогодні.

2.1.5. Контроль утворення РАВ при експлуатації сховища

Кількість РАВ, що утворюються при здійсненні діяльності, пов'язаної з довгостроковим зберіганням довгоіснуючих та високоактивних РАВ, тримається на мінімальному рівні, якого можна досягти на практиці.

2.1.6. Взаємозалежність між різними етапами поводження з РАВ

При здійсненні діяльності, пов'язаної з довгостроковим зберіганням довгоіснуючих та високоактивних РАВ, ураховується взаємозалежність між усіма етапами поводження з РАВ, від їх утворення до захоронення в глибоких геологічних формаціях.

2.1.7. Безпека сховища

Цей принцип передбачає:

проведення оцінки безпеки сховища;

відповідність вимогам безпеки щодо вибору майданчика для розміщення сховища, проектування, будівництва, експлуатації та зняття з експлуатації сховища;

запобігання аваріям та обмеження їх наслідків;

здійснення контролю за рівнем впливу сховища на навколишнє природне середовище;

дотримання відповідного рівня забезпечення якості при виборі майданчика, проектуванні, спорудженні, експлуатації та знятті з експлуатації сховища протягом усього строку існування сховища;

забезпечення фізичного захисту відповідно до чинного законодавства України.

Сховище РАВ задовольняє вимоги безпеки за умов нормальної експлуатації, аварійної ситуації чи аварії, якщо:

його радіаційний вплив не призводить до перевищення нормативів викидів і скидів радіоактивних речовин у навколишнє природне середовище та лімітів дози опромінення персоналу та населення, установлених нормами радіаційної безпеки України;

величини ризиків потенційного опромінення персоналу та населення, що визначаються можливими зовнішніми впливами природного та техногенного характеру, не будуть перевищувати числові значення референтних ризиків потенційного опромінення, установлених нормами радіаційної безпеки України.

Підтримка нормальної експлуатації сховища здійснюється за рахунок впровадження комплексу технічних та організаційних заходів, регламентованих нормами, правилами і стандартами з ядерної та радіаційної безпеки.

III. Правила довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів

3.1. Майданчик вважається придатним для розміщення сховища, якщо забезпечується ядерна та радіаційна безпека на період експлуатації та зняття з експлуатації сховища, з урахуванням характерних для цього майданчика природних явищ і процесів, а також техногенних впливів.

3.2. Роботи зі спорудження сховища розпочинаються тільки після того, як прийнято рішення про розміщення, проектування і будівництво сховища в порядку, установленому в розділі VIII Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами", розроблено проект сховища та отримано ліцензію на провадження діяльності з переробки, зберігання та захоронення РАВ, а саме на здійснення робіт щодо будівництва сховища.

3.3. Спорудження сховища включає підготовку майданчика, побудову виробничих приміщень та модулів для зберігання РАВ, прокладку інженерних комунікацій, спорудження, монтаж і налагодження технологічного устаткування та системи моніторингу.

3.4. При оцінці безпеки сховища дані, отримані на етапі вибору майданчика, уточнюються і доповнюються відповідно до запропонованих конкретних проектних рішень, що дає змогу зробити висновки про надійність отриманих результатів і визначити шляхи компенсації невизначеностей вихідних параметрів.

3.5. При проведенні оцінки безпеки використовується інформація, отримана по змозі з декількох джерел.

3.6. Експлуатація сховища планується та здійснюється таким чином, щоб радіаційний вплив на персонал, населення та навколишнє природне середовище за умов нормальної експлуатації, аварійної ситуації чи аварії не призводив до перевищення лімітів, регламентованих нормами радіаційної безпеки України.

3.7. Суб'єктом діяльності в проекті встановлюються критерії приймання РАВ у сховище на зберігання з урахуванням Рекомендацій щодо встановлення критеріїв приймання кондиційованих РАВ на захоронення у приповерхневих сховищах, затверджених наказом Держатомрегулювання від 25.10.2004 N 160. Критерії приймання РАВ обґрунтовуються шляхом проведення оцінки безпеки сховища на весь строк його існування.

Критерії приймання РАВ визначаються у вигляді якісних та кількісних вимог та умов таким чином, щоб відповідність РАВ установленим критеріям можна було перевірити шляхом проведення безпосередніх вимірювань. Орієнтовний перелік та зміст критеріїв приймання РАВ до сховища на довгострокове зберігання наведено в додатку до цих Вимог та правил.

IV. Вимоги довгострокового зберігання довгоіснуючих та високоактивних радіоактивних відходів

4.1. Вимоги до РАВ та упаковок РАВ

4.1.1. Довгоіснуючі та високоактивні РАВ підлягають довгостроковому зберіганню лише в твердому стані, у вибухо-, пожежо- та ядернобезпечній формі.

Довгоіснуючі та високоактивні РАВ можуть містити ядерний матеріал, стосовно якого прийнято рішення щодо невикористання його в найближчому майбутньому.

4.1.2. РАВ приводяться у форму, стійку до впливу іонізуючого випромінювання.

4.1.3. У супровідній документації на упаковку РАВ мають міститися такі показники:

класифікація РАВ (довгоіснуючі, короткоіснуючі, категорія за активністю тощо);

радіонуклідний склад РАВ;

питома активність РАВ;

сумарна активність в упаковці РАВ;

потужність дози гама-випромінювання на зовнішній поверхні контейнера;

рівень нефіксованого поверхневого забруднення контейнера.

4.1.4. В упаковці РАВ не повинна міститися залишкова волога в кількості, яка могла б порушити ізоляційну здатність (хімічні взаємодії, утворення парів) або призвести до виходу та поширення радіоактивного забруднення у разі порушення цілісності контейнера.

4.1.5. При зберіганні та транспортуванні РАВ враховується сумісність конфігурації та розмірів упаковок РАВ з транспортними та технологічними системами.

4.1.6. На зовнішню поверхню упаковки РАВ наноситься чітке маркування, що зберігається протягом усього строку експлуатації упаковки РАВ, яке містить умовне позначення контейнера (скорочена назва, корисний об'єм, маса брутто, заводський номер, рік виготовлення), товарний знак або стисле найменування підприємства-виробника, штамп відділу технічного контролю, дату виготовлення контейнера, масу порожнього контейнера.