МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-353-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЩ

ДЛЯ МАЛЯРА СУДНОВОГО

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для маляра суднового" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для маляра суднового, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для маляра суднового, що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для маляра суднового (далі -Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією маляра суднового (далі -маляр) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи малярем допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд при прийомі на роботу та не мають протипоказань, навчені у встановленому порядку за основною професією, пройшли вступний інструктаж та первинний на робочому місці, стажування протягом 12-15 робочих змін, перевірку практичних навичок і знань з питань охорони праці і мають посвідчення.

Терміни стажування і допуск до самостійної роботи встановлюються розпорядним документом (наказом) по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Малярські роботи на будуємих і ремонтуємих суднах відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, непостійним місцем роботи, розміщеним у різних суднових приміщеннях, трюмах, цистернах, міждонних просторах, коффердамах, форпіку, ахтерпіку, надбудовах, на верхній палубі, на бортах і днищі судна, і навіть на щоглі і стрілах.

1.4. До малярських робіт, що виконуються на суднобудівних і судноремонтних заводах, а також на суднах відносяться:

підготовчі основні: видалення окалини, іржі, нальоту солей, зруйнованої або що погано тримається фарби;

підготовчі допоміжні: остаточне очищення поверхонь, які офарблюються, від маркірованих знаків, забруднень жирного характеру, слідів брудних рук, вологи, іноді інею;

фарбувальні: повне або часткове нанесення ґрунтувальних шарів і покрить декоративних, протиобростаючих, протикорозійних або маючих спеціальні властивості (абразивостійких, неслизьких, нафтостійких, зниженої горючості, хімічно стійких, тепловідбивних і т.п.).

1.5. Під час виконання малярських робіт використовуються лакофарбові матеріали і розчинники, що шкідливо впливають на організм людини. Крім того, фарби, лаки і розчинники - легкозаймисті речовини. Недотримання правил безпеки, пожежної безпеки й особистої гігієни може викликати отруєння або професійне захворювання, а також привести до виникнення пожежі або вибуху.

1.6. Маляр, що виконує підготовчі і фарбувальні роботи із застосуванням фарборозпилювача, повинен виконувати заходи безпеки під час виконання підготовчих робіт.

1.7. Маляр повинен знати і дотримуватись усіх вимог, викладених в цій Інструкції.

1.8. Застосування сучасної технології будування суден і передових форм організації праці часто вимагають від малярів крім оволодіння навичками своєї основної професії уміння виконувати роботу чистильника, вантажника, стропальника й інших суміжних професій. Для виконання таких робіт маляр повинен пройти навчання та мати допуск до виконання таких робіт.

1.9. Маляр повинен знати властивості і технологічні режими нанесення застосовуваних лакофарбових матеріалів, їх токсичність, пожежонебезпеку і дотримуватись правил поводження із токсичними матеріалами.

1.10. Маляр повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією. Варто приступати до роботи за умови, що безпечні способи її виконання добре відомі; у сумнівних випадках необхідно звертатися за роз'ясненням до керівника роботи.

1.11. Маляр, що помітив порушення правил і інструкції з охорони праці іншим робітником або небезпеку для навколишніх, повинен попередити робітника про необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку роботи, і сповістити про це керівнику роботи.

1.12. Під час виконання робіт на маляра можуть впливати наступні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

- рухливі частини виробничого устаткування;

- підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

- підвищена або знижена температура повітря робочої зони і поверхні металоконструкцій;

- підвищений рівень іонізуючих і токсичних випромінювань у робочій зоні;

- розташування робочого місця на значній висоті щодо землі (підлоги);

- фізичні перевантаження;

- падіння предметів з висоти.

1.13. Маляр крім цієї Інструкції повинен знати:

- виробничі шкідливості, пов'язані з роботою, і характер дії їх на організм людини;

- технологічні інструкції з виконання робіт;

- інструкцію з обслуговування устаткування;

- правила користування засобами захисту (респіраторами, окулярами, мазями й іншими).

1.14. Маляр в процесі роботи повинен пройти навчання з надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, з правил поводження при виникненні аварійних ситуацій і володіти прийомами подання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що містяться в ній, вміти ними користуватися.

1.15. Під час роботи маляр повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.16. Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту варто містити в чистоті і справному стані, зберігати їх окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.17. Не дозволяється зберігати на робочих місцях в інструментальних шухлядах, у службових і санітарно-побутових приміщеннях хімічні, отруйні, отрутні, наркотичні і пожежо-вибухонебезпечні речовини.

1.18. Маляру безкоштовно видаються спеціальний одяг, взуття й інші засоби індивідуального захисту в складі:

- костюм бавовняний з вогнезахисним просоченням;

- черевики шкіряні;

- каска захисна;

- куртка і штани бавовняні на утепленій підкладці для роботи в зимових умовах;

- захисний щиток або маска;

- протишумові навушники, антифони;

- теплоізолюючий килимок або мат (при необхідності);

- запобіжний пояс для роботи на висоті;

- рукавиці з щільної тканини для підготовчих робіт (видалення окалини, іржі);

- рукавиці прогумовані, закриваючі руки до ліктя, використовувані при видаленні обростань з корпуса судна і прибиранні видалених обростань, що розкладаються, зі стапель-палуби або підошви доку;

- рукавиці з тонкої тканини для виконання малярських робіт;

- окуляри герметичні, захищаючі очі робітника при видаленні обростань, хімічному очищенні, готуванні і введенні у фарби ствердителів;

- окуляри звичайні, застосовувані при очищенні поверхні від окалини, щільної і пухкої іржі, старої фарби;

- окуляри захисні, використовувані при нанесенні фарб установками безповітряного типа (такі окуляри особливо необхідні при використанні фарб, що містять ствердителі: епоксидних, поліуретанових і т.п.);

респіратори фільтруючі, що захищають органи дихання від пилоподібних часток абразиву, іржі, окалини і мілкороздріблених часток фарби;

респіратори комбіновані, розраховані на захист від пилоподібних часток, з патронами, що очищають вдихуване повітря від пар розчинників;

костюм із прогумованої тканини і гумових чобіт, використовуваними при видаленні з корпуса судна і збиранні з доку обростань;

легка маска, що захищає очі, з подачею в неї свіжого повітря;

шолом із примусовою подачею в нього повітря, широким оглядом, необхідним для роботи у важкодоступних приміщеннях;

крем, використовуваний для захисту рук і відкритих частин тіла при роботі з фарбами, що містять пеки, пігменти свинцевого типу, хромати, з'єднання міді, олова і т.п.

1.19. Маляр може використовувати транспортне і вантажопідйомне устаткування, засоби механізації й інструмент, якщо має дозвіл на використання зазначеного обладнання.

1.20. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці.

1.21. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.22. При роботі крана не можна знаходитися на шляху переміщення вантажу, стояти або проходити під ним.

1.23. Залучення жінок до виконання робіт за професією маляра усередині судна, в тому числі в замкнутих приміщеннях (цистерни, танки, відсіки, котли і т.п.) і до виконання верхолазних робіт на висоті не допускається.

1.24. Маляр повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі і маляр ними володіє.

У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт з підпорядкованості за роз'ясненнями й уточненнями.

При одержанні завдання на незнайому роботу необхідно одержати від керівника роботи інструктаж про безпечні способи її виконання.

1.25. Маляр, що не має посвідчення та допуску на право виконання газорізальних і електрозварювальних робіт, а також робіт на обладнанні та спеціальному устаткуванні і виконання стропальних і такелажних робіт, не повинен виконувати ці роботи.

1.26. Роботу на станках і механізмах, а також із застосуванням пневматичного або електричного інструмента дозволяється виконувати тільки з дозволу керівника робіт (майстра) при наявності посвідчення на виконання таких робіт та знання безпечних засобів її виконання.

1.27. При спільній роботі з іншими робітниками (у бригаді) необхідно точно виконувати розпорядження керівника робіт або старшого робітника, виділеного в бригаді на період спільної роботи.

1.28. Не можна залишати без необхідності своє робоче місце і відвідувати інші ділянки і цехи. Необхідно дотримувати чистоту і порядок на робочому місці.

1.29. Маляр зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.30. Для захисту шкіри рук від впливу лакофарбових матеріалів маляру рекомендується змазувати шкіру рук захисною маззю або пастою (мазь Селіського, паста «Миколан» та інші). Не допускається змазувати руки вазеліном.

1.31. При попаданні фарби на шкіру її слід видалити тампоном, змоченим в ацетоні, після чого промити шкіру теплою водою з милом.

1.32. Маляр повинен проводити очищення устаткування для готування фарб і фарбувального устаткування інструментом з кольорового металу, що не створює іскор (алюмінієві, мідні, латунні щітки, шкребки й інше), з дотриманням запобіжних заходів.

1.33. Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку суміщення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення устаткування, деталей і інших вантажів, необхідно пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці та мати дозвіл на виконання таких робіт.

1.34. При спуску і підйомі переносимих матеріалів в умовах замовлень, подачі матеріалів у приміщення через горловини і люки слід користуватися канатом, що знаходиться в справному стані.

1.35. Слід користуватися технологічною тарою - кандейками, цебрами, бідонами з надійним кріпленням ручок, дужок, кришок.

1.36. Не можна скидати із судна відходи виробництва, інструмент, пристосування. Вони повинні опускатися способом, що виключає мимовільне падіння.

1.37. У процесі проведення робіт, перебування на території підприємства малярі зобов'язані виконувати правила внутрішнього розпорядку, праці і відпочинку.