МШІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-352-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦЮ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ МОНТАЖНИКА СИСТЕМ ВЕНТИЛЯЦІЇ І КОНДИЩОНУВАННЯ

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для монтажника систем вентиляції і кондиціонування" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для монтажника систем вентиляції і кондиціонування, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для монтажника систем вентиляції і кондиціонування, що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для монтажника систем вентиляції і кондиціонування (далі - Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією монтажника систем вентиляції і кондиціонування (далі - монтажник) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи монтажником допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд при прийомі на роботу та не мають протипоказань, навчені у встановленому порядку за основною професією, пройшли вступний інструктаж та первинний на робочому місці, стажування протягом 12-15 робочих змін, перевірку практичних навичок і знань з питань охорони праці і має посвідчення.

Терміни стажування і допуск до самостійної роботи встановлюються розпорядним документом (наказом) по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Робота з монтажу систем вентиляції і кондиціонування зв'язана з обробкою металу з тонколистової і профільної сталі і кольорових металів.

1.2. Монтажник, зайнятий монтажем системи вентиляції і кондиціонування, працює на різному верстатному устаткуванні, а також використовує у своїй роботі переносні механізовані і ручні інструменти.

1.3. Монтажник виконує роботи в різних умовах (у суднових приміщеннях, на палубі, надбудовах, машинних відділеннях, на стапелі, у доку, а також у цехах). Усе це ускладнює роботу, вимагає виконання запобіжних заходів і правил охорони праці.

1.4. Монтажник повинен добре знати будову механізмів і вузлів монтуємого устаткування, призначення, пристрій і правила експлуатації застосовуваного в роботі устаткування, інструмента і правила безпечної їх експлуатації.

1.5. Монтажник виконує роботу найчастіше в стиснутих умовах, закритих і напівзакритих приміщеннях, що потребує додержання виконання вимог охорони праці, трудової і виробничої дисципліни.

Неправильне ведення робіт і недотримання заходів безпеки можуть бути причиною нещасних випадків.

1.10. Монтажник в процесі роботи повинен пройти навчання з надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, за правилами поводження при виникненні аварійних ситуацій і володіти прийомами подання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що утримуються в ній, уміти ними користуватися.

1.11. У процесі виробничої діяльності монтажників можуть діяти шкідливі і небезпечні виробничі фактори, що шкідливо впливають на здоров'я:

- машини і механізми, що рухаються; рухливі частини виробничого устаткування; вироби, заготовки, матеріали, що пересуваються;

- підвищений рівень шуму і вібрації;

- підвищена (знижена) температура повітря робочої зони;

- розташування робочого місця на значній висоті щодо поверхні підлоги (палуби);

- фізичні перевантаження;

- робота в замкнутому просторі;

- падіння предметів з висоти.

1.12. Під час роботи монтажник повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.13. Спеціальні одяг, взуття й інші засоби індивідуального захисту видаються адміністрацією безкоштовно в складі: костюм бавовняний, рукавиці комбіновані, черевики шкіряні, окуляри захисні, каска захисна, а також куртка і штани бавовняні на утепленій прокладці при роботі в зимових умовах.

Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту варто утримувати в чистоті і справному стані, зберігати окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.14. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці.

1.15. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.17. При роботі крана не можна знаходитися на шляху переміщення вантажу, стояти або проходити під ним.

1.18. Монтажник повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі і монтажник ними володіє. У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт з підпорядкованості за роз'ясненнями й уточненнями.

Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку сполучення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення вантажів, суднових деталей або конструкцій, необхідно пройти навчання, освоїти способи безпечного виконання і отримати посвідчення на право виконання цих робіт.

1.19. У процесі виконання робіт і перебування на території підприємства монтажники систем зобов'язані виконувати правила внутрішнього розпорядку, праці і відпочинку.

1.20. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання допомоги потерпілому.

1.21. Монтажник зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.22. Монтажник, що виявив порушення правил з охорони праці і пожежної безпеки іншими робітниками або виникнення небезпеки для навколишніх повинен попередити порушника про необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку виконання робіт, а навколишніх - про небезпеку, що загрожує, і повідомити про те, що трапилося, керівникові робіт.

1.23. При виявленні несправності устаткування, пристосувань, інструмента необхідно повідомити про це керівникові робіт. Користуватися і застосовувати в роботі несправне устаткування й інструменти не допускається.

1.24. Монтажник, що порушує Інструкцію, притягується до відповідальності відповідно до діючого законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи монтажнику слід упорядкувати робочий одяг, штани -навипуск, куртка повинна бути надіта поверх штанів, застебнута на всі ґудзики, підв'язані обшлаги рукавів, підібрані звисаючі кінці одягу, надіто головний убір або каску, якщо носіння її встановлене адміністрацією.

Працювати в легкому взутті (тапочках, босоніжках, сандаліях тощо) не допускається.

2.2. Необхідно оглянути робоче місце, забрати з-під ніг усе, що може заважати в роботі, звільнити проходи і не захаращувати їх.

2.3. Якщо підлога у цеху, палуба судна на місці майбутньої роботи слизька або мокра (облита мастилом, фарбою, водою), необхідно протерти слизькі місця дрантям або посипати піском, тирсою.

2.4. Якщо підлога у цеху, на судні холодна (бетонна, плиткова, металева), необхідно установити під ноги справні дерев'яні ґрати з кроком рейок не менш 20-30 мм.

2.5. Слід перевірити наявність і справність застосовуваного в роботі інструмента, пристосувань і засобів індивідуального захисту (захисні окуляри, гумові рукавички і так далі).

2.6. Інструменти повинні відповідати наступним вимогам:

- молоток повинен бути насаджений на ручку овального перетину, виготовлену з твердих грузлих порід сухого дерева (молодий дуб, береза, горобина) і розклинену металевим заєршеним клином. Бойок молотка повинен мати гладку злегка опуклу поверхню без наклепу, вибоїв і тріщин;

- дерев'яний молоток (киянка) повинен бути виготовлений із твердих порід деревини, робочі поверхні киянок не повинні мати тріщин і значних вибоїв;

- гайкові і трубні ключі повинні відповідати розмірам гайок, голівок болтів, труб; гайкові ключі повинні мати рівнобіжні губки, а трубні - насічку на губках;

- напилки, стамески, долота, викрутки й інший ручний інструмент із загостреним неробочим кінцем повинні мати дерев'яні ручки, постачені металевими кільцями. Використовувати ці інструменти без ручок не допускається;

- ударні інструменти (зубила, крейцмейселі, борідки, просічки, кернери) не повинні мати скошених і збитих потилиць із задирками, ум'ятин, вибоїв і тріщин;

- слюсарні лещата повинні бути міцно закріплені на верстаті, мати рівнобіжні губки з насічкою, справне різьблення гвинта і гайки;

- рейка для обробки тонколистових матеріалів повинна бути міцно закріплена на верстаті.

2.7. Для перенесення робочого інструмента до місця роботи рекомендується підготувати спеціальну сумку або інструментальну шухляду з декількома відділеннями.

2.8. Необхідно переконатися в справності устаткування, пристосувань і пристроїв, з якими прийдеться працювати. При роботі з талями варто перевірити їх справність, справність стропів і гальм, піднявши вантаж на 200-300 мм. Не допускається робота на несправному устаткуванні і механізмах.

2.9. Приступаючи до роботи на устаткуванні, необхідно перевірити:

- справність його механізму (зовнішнім оглядом);

- наявність і міцність кріплення огороджень і захисних пристроїв;

- дія органів керування (кнопок, педалей, важелів тощо) і гальм;

- наявність змащення частин механізмів, що рухаються.

3.3. У випадку виявлення несправності устаткування, інструмента або пристосувань, як перед початком, так і під час роботи необхідно повідомити керівнику робіт для вживання заходів по усуненню несправностей, а несправний інструмент і пристосування замінити на справні.

2.9. Освітленість на робочому місці повинна бути такою, щоб розрізнялися окремі дрібні деталі і частини механізмів і пристроїв. При недостатнім освітленні робочого місця необхідно застосовувати переносний світильник напругою не вище 36 В, а в суднових приміщеннях і в місцях з підвищеною небезпекою - не вище 12 В. Світильник повинен мати добре заізольований провід, лампу з ковпаком і захисною сіткою.

2.10. Якщо поруч проводяться електрозварювальні роботи, необхідно установити щит (ширму) для захисту очей і обличчя від ультрафіолетових променів або надягти спеціальні захисні окуляри.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ

РОБОТИ

3.1. Робоче місце необхідно тримати в чистоті і порядку, заготовки виробів і готових виробів слід складати у відведені для них місця, не допускаючи захаращення проходів і проїздів.

3.2. Слід постійно стежити за справним станом застосовуваного устаткування, інструмента і пристосувань.

3.4. Виконувати роботу на верстатах, іншому устаткуванні, а також пневматичним інструментом дозволяється тільки після відповідного навчання, наявності допуску і дозволу керівника робіт.

3.5. Перед кожним включенням устаткування необхідно переконатися в тім, що його пуск не наражає на небезпеку оточуючих людей.

3.6. Усі роботи з листовим і профільним металом (перенесення, укладання, різання на ножицях, згинання на вальцях), за винятком роботи на свердлильному верстаті, необхідно робити в рукавицях.

3.7. При виконанні робіт на вальцях, гільйотинних ножицях, віброножицях, зигмашинах, фальцепрокатних, фальцеосадочних і інших верстатах і механізмах, де листовий метал подається руками, необхідно дотримувати особливу обережність і охороняти руки від влучення у верстат.

При подачі листового металу у верстат необхідно стежити, щоб відстань між руками і робочим інструментом верстата (валики, ролики, ножі і так далі) була не менш 300-400 мм.