МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

УЗГОДЖЕНО

Фонд соціального страхування

від нещасних випадків на виробництві

і професійних захворювань України

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці

04.04. № 142

ПІ 1.4.73-332-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СКЛАДАЛЬНИКА КОРПУСІВ МЕТАЛЕВИХ СУДЕН

м. Миколаїв

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для складальника корпусів металевих суден" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для складальника корпусів металевих суден, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для складальника корпусів металевих суден, що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція з охорони праці для складальника корпусів металевих суден (далі - Інструкція) поширюється на осіб, які працюють за професією складальник корпусів металевих суден (далі - судноскладальник) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи судноскладальником допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд при прийомі на роботу та не мають протипоказань, навчені у встановленому порядку за основною професією, пройшли вступний інструктаж та первинний на робочому місці, стажування протягом 12-15 робочих змін, перевірку практичних навичок і знань з питань охорони праці.

Терміни стажування і допуск до самостійної роботи встановлюються розпорядним документом (наказом) по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Роботи зі складання корпусів металевих суден і суднових металоконструкцій відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, з непостійним робочим місцем, часто розміщеним у важкодоступних місцях, на висоті, на риштованні, у замкнутих суднових приміщеннях (міждонних і бортових приміщеннях, коффердамах, форпіку, ахтерпіку, цистернах і танках).

1.4. На робочих місцях судноскладальників використовуються машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки (транспортне і вантажопідйомне устаткування, засоби малої механізації й інструмент, зварювальне і газорізальне устаткування), для роботи з якими судноскладальнику слід мати допуск у встановленому на підприємстві порядку.

Судноскладальник повинен вміти читати суднобудівні креслення, знати конструкції і пристрій будуємих суден, технологію виготовлення суднових металоконструкцій (вузлів, секцій, блоків) і формування корпуса судна на стапелях, будівельних площадках, у доках, в критих цехах і елінгах, на добудовних набережних.

1.5. Процес складання металевих корпусів суден полягає в підгонці і попереднім з'єднанні простих елементів конструкцій корпуса в більш складні для наступного остаточного скріплення їх за допомогою зварювання. Процес складання може виконуватися поетапно: вузлове складання, секційне складання, складання блоків і, нарешті, формування корпуса судна.

У процесі складання вузлів і секцій проводяться:

- взаємна установка складаємих елементів у положення, задане кресленням і необхідне для виконання зварювання;

- перевірка і додання цілій (складаємій) конструкції або її частинам заданої форми в межах установлюваних допусків;

- скріплення складених спряжень елементів на прихватках або за допомогою затискних пристроїв, кондукторів або інших складально-зварювальних пристосувань;

- установка при необхідності тимчасових розпорів, стяжок або інших елементів, що забезпечують жорсткість складаємо! конструкції при транспортуванні і попереджують появу надмірних зварювальних деформацій;

- рихтування зварених конструкцій у випадку появи деформацій, що перевищують припустимі.

1.6. Застосування сучасної технології будування суден і передових форм організації праці часто вимагають від судноскладальника крім оволодіння навичками своєї основної професії вміння виконувати роботу розмітника, перевірника, газорізальника, електроприхоплювача, рубача і інших суміжних професій.

Виконання робіт за суміжними професіями судноскладальнику дозволяється, якщо він ознайомлений з небезпечними прийомами виконання таких робіт, або має відповідне посвідчення та допуск на виконання таких робіт.

1.7. Залучення жінок до виконання робіт за професією судноскладальника не допускається.

1.8. Усі судноскладальники в процесі роботи повинні пройти навчання з подання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, з правил поводження при виникненні аварійних ситуацій, володіти прийомами подання першої долікарської допомоги, знати місце перебування аптечки і вміти користуватися засобами, що містяться в ній, і ліками.

1.9. При проведенні робіт на судноскладальника можуть впливати небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

- машини і механізми, що рухаються, рухливі частини виробничого устаткування;

- вироби, що пересуваються, заготовки, матеріали;

- підвищена або знижена температура повітря робочої зони і металоконструкцій;

- фізичні перевантаження;

- підвищені загазованість і задимленість повітря робочої зони;

- підвищені рівні шуму і вібрації;

- розташування робочого місця на висоті;

підвищена напруга електричного струму (від близькорозташованого електрозварювального устаткування й електрокабелів);

- падіння предметів з висоти.

На підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці уточнюються небезпечні і шкідливі фактори.

1.10. Судноскладальники повинні знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.11. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці із струмонепровідного матеріалу.

1.12. Судноскладальники повинні безкоштовно забезпечуватися спецодягом, спецвзуттям і засобами індивідуального захисту в складі: костюм бавовняний з вогнезахисним просоченням, черевики шкіряні, рукавиці брезентові, окуляри захисні, каска захисна, захисний щиток, респіратор або протигаз (при необхідності), теплоізолюючий килимок (при необхідності), протишумові навушники, антифони, запобіжний пояс для роботи на висоті, а також куртка і штани бавовняні на утепленій прокладці при роботі в зимових умовах. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача понад встановлені норми.

Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту варто утримувати в чистоті і справному стані, зберігати окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.13. Під час роботи з тривалим зіткненням значної частини тіла з холодною поверхнею металу, необхідно користуватися теплоізолюючим матом, килимком, дошками іт.п.

1.14. При одержанні завдання на нову, вперше виконувану роботу, судноскладальник зобов'язаний одержати від керівника робіт первинний інструктаж.

1.15. При спільній роботі з іншими робітниками (у бригаді) необхідно точно виконувати розпорядження керівника робіт або старшого робітника, призначеного в бригаді на період спільної роботи.

1.16. Судноскладальник зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- проходити попередні і періодичні медичні огляди у встановленому на підприємстві порядку;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й інших засобів індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони.

1.17. Помітивши небезпеку для оточуючих працівників слід повідомити робітників та керівника робіт.

1.18. Вага вантажів, що піднімаються вручну, не повинна перевищувати для чоловіка 50,0 кг, для жінок - 10,0 кг.

1.19. Судноскладальник повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі і судноскладальник ними володіє.

У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт за роз'ясненнями й уточненнями.

Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку суміщення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення зварювального устаткування, деталей і інших, необхідно освоїти способи безпечного їх виконання і дотримуватися вимог інструкцій з охорони праці для цих робіт, мати дозвіл або посвідчення.

1.20. Знаходячись на території підприємства, необхідно дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку.

1.21. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання допомоги потерпілому.

1.22. Судноскладальник, що порушує дану Інструкцію, притягується до дисциплінарної відповідальності відповідно до діючого законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи складальнику необхідно упевнитися, що спецодяг -куртка, штани, рукавиці сухі, без слідів мастил, бензину, гасу, жирів і інших горючих рідин, правильно одягнені:

- штани повинні бути одягнені навипуск;

- куртка повинна бути застебнута на всі ґудзики, манжети рукавів застебнуті або підв'язані;

- черевики щільно зашнуровані;

- захисна каска (при необхідності) закріплена ремінцем за підборіддя. Робота в легкому взутті (сандаліях, босоніжках, тапочках) не допускається.

2.2. Необхідно оглянути місце виконання роботи, переконатися, чи досить добре воно освітлено, звільнити проходи і забрати з-під ніг усе, що заважає в роботі, перевірити наявність і справність огороджень прорізів і небезпечних зон.

При недостатньому освітленні необхідне застосування переносних освітлювальних приладів у безпечному виконанні.

2.3. Якщо поверхня суднової конструкції, що виготовляється, палуби судна, настилу риштовань на місці проведення роботи слизька (облита мастилом, водою, фарбою), необхідно ці місця витерти насухо, посипати піском.

2.4. Перед початком роботи слід впевнитися, що риштування, помости знаходяться в справному стані і мають позначення припустимого навантаження. Настил риштувань щільний і закріплений до прогонів, не прогинається і має огородження висотою не менш 1,2 м, що складаються з поручня, одного проміжного горизонтального елемента і бортової дошки висотою не менш 150 мм, установленої на настил. Поручні гладко обстругані і закріплені до стійок риштувань із внутрішньої сторони. Висота між ярусами риштувань становить «у світлі» не менш двох метрів. Риштування і трапи очищені від сміття, бруду, снігу, льоду, а при ожеледі - посилані піском.

2.5. Необхідно перевірити справність підготовлених для роботи інструментів, пристосувань і засобів механізації:

2.5.1. Молотки і кувалди повинні бути насаджені на ручки овального перетину з незначним стовщенням до вільного кінця, виготовлені з твердих і грузлих порід дерева (клен, молодий дуб, горобина) і щільно заклинені. Поверхня бойка молотка або кувалди повинна бути злегка опуклою, гладкою, незбитою, без задирок, вибоїв, вм'ятин і тріщин.

2.5.2. Ударні інструменти (зубила, крейцмейселі, борідки, просічки, кернери і т.п.) не повинні мати скошених або збитих потилиць із задирками, ум'ятин, вибоїв і тріщин.

2.5.3. Інструмент до пневматичних машинок повинен мати щільно пригнані і правильно відцентровані хвостовики без скосів, нерівностей, вибоїв, тріщин і інших ушкоджень.

2.5.4. Приєднання шлангів до пневмоінструменту і з'єднання шлангів між собою повинно виконуватися за допомогою штуцерів або ніпелів і стяжних хомутиків. Застосування дроту для цих цілей не допускається.

2.5.5. Гайкові ключі повинні відповідати розмірам гайок і голівок болтів, штуцерів і гвинтів і не повинні мати тріщин, забоїн і задирок. Губки ключів повинні бути рівнобіжними і нестертими. Не допускається подовжувати ключ нарощуванням на нього контрключа, трубами і т.д.