ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України лист від 26.07. 04 № 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Наказ від 30 07. 04 № 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці лист від 19.07.04. №420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України» лист від 27.07. 04 № 15/3-361

ПІ 1.1.23-317-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ З ПІДКЛЮЧЕННЯ ПОБУТОВОГО ГАЗОВОГО ЛІЧИЛЬНИКА

(

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

при виконанні робіт з підключення побутового газового лічильника

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на осіб, що виконують роботи з підключення побутових газових лічильників на підприємствах газопостачання і газифікації.

1.2. Місце роботи непостійне.

1.3. Ця інструкція розроблена на підставі вимог технологічної "Інструкції з монтажу і введення в експлуатацію побутових газових лічильників в житлових будинках та на комунально-побутових підприємствах".

1.4. Роботи з встановлення газових лічильників в раніше газифікованих житлових будинках та на комунально-побутових підприємствах є газонебезпечними і мають виконуватись за нарядом-допуском на виконання газонебезпечних робіт

1.5. Виконання робіт з монтажу побутових газових лічильників (в подальшому "лічильників") слід виконувати під керівництвом керівника робіт ланкою у складі не менше 2-х робітників, один з яких електрогазозварник (в подальшому зварник) не нижче 5 розряду, а другий - слюсар з експлуатації та ремонту газового обладнання (в подальшому - слюсар) не нижче 4 розряду.

1.6. До виконання монтажних робіт з встановлення лічильників допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд і визнані придатними за станом здоров'я до роботи за професією, пройшли навчання з безпечних методів та прийомів робіт і допущені до виконання газонебезпечних і будівельно-монтажних робіт, пройшли вхідний та первинний, на робочому місці, інструктажі з охорони праці.

1.7. Зварювальні роботи з монтажу лічильників проводяться з виконанням вимог "Інструкції з охорони праці для електрозварювальників-врізальників".

1.8. Роботи на висоті слід виконувати у відповідності з вимогами "Інструкції з охорони праці при виконанні робіт на висоті".

1.9. Вантажно-розвантажувальні роботи слід виконувати у відповідності з "Інструкцією з охорони праці при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт".

1.10. Роботи з встановлення лічильників слід виконувати

у відповідності до проекту, розробленого та узгодженого у встановленому порядку.

1.11. Ланка з встановлення лічильників має бути забезпечена спеціальним автомобілем (типу АРГМ або УАЗ), який обладнаний спеціальним інвентарем, інструментом, засобами індивідуального захисту, тощо. Перелік обладнання автомобіля затверджується керівництвом.

1.13. Працівники ланки з встановлення лічильників забезпечуються наступним спецодягом:

Слюсар:

- костюм бавовняний або комбінезон бавовняний - на 12 місяців;

- рукавиці комбіновані - на 2 місяці;

- плащ непромокальний - черговий;

- чоботи гумові або кирзові - на 12 місяців;

- протигаз - черговий;

- пояс запобіжний та рятувальний - черговий;

- жилет сигнальний - на 12 місяців;

- каска з підшоломником - чергова. Узимку додатково:

- куртка бавовняна на утеплювальній підкладці - на 36 місяців;

- штани бавовняні на утеплювальній підкладці - на 36 місяців. Зварник:

- костюм брезентовий або бавовняний з вогнезахисним просоченням - на 12 місяців;

- черевики захисні або чоботи кирзові - на 12 місяців;

- окуляри захисні - до зносу;

- калоші діелектричні - чергові;

- пояс запобіжний - черговий;

- рукавиці брезентові - на 2 місяці;

- шолом з підшоломником - на 12 місяців. Узимку додатково:

- куртка бавовняна на утеплювальній підкладці - на 36 місяців;

- штани бавовняні на утеплювальній підкладці - на 36 місяців;

- валянки - на 48 місяців;

- калоші на валянки - на 48 місяців.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ВИКОНАННЯ РОБОТИ

2.1. Отримати у керівника робіт наряд-допуск на монтаж лічильників, необхідну технічну документацію (схему чи проект), інструктаж з охорони праці з реєстрацією в журналі.

2.2. Згідно завдання на монтаж лічильників отримати у керівника робіт необхідні матеріали та комплектуючі.

2.3. Перевірити наявність та справність слюсарного і газозварювального інструменту, обладнання, пристроїв, засобів індивідуального захисту та засобів пожежогасіння, придатність їх до використання, періодичність випробування.

2.4. Перевірити наявність та цілісність спецодягу, правильно його одягнути. Зварник повинен бути одягнутий у брезентовий костюм, шкіряні

черевики (чоботи кирзові), брезентові рукавиці. Слюсар - у бавовняний костюм, шкіряні черевики, брезентові рукавиці. Штани слід одягти поверх чобіт.

2.5. Прибувши на місце роботи, необхідно вивчити обстановку, визначити місце розміщення ацетиленового генератора чи балону зі зрідженим вуглеводним газом (ЗВГ), балону з киснем, пристроїв та автомашини. Ацетиленовий генератор слід розміщувати на відстані не ближче 10 метрів від відкритого вогню або місця зварювальних робіт. Використання ацетиленового генератора в закритих приміщеннях не дозволяється. На місці встановлення генератора слід вивісити попереджувальні написи або плекати "Не палити", "Не підходити з вогнем".

2.6. Робоче місце слід звільнити від зайвих речей, що заважатимуть роботі, та легкозаймистих матеріалів.

2.7. До початку зварювальних робіт у приміщеннях слід перевірити справність вентиляції для відведення шкідливих газів, що виділяються під час проведення цих робіт.

2.8. До початку монтажних робіт перевірити відповідність проекту чи схеми на встановлення лічильника у разі неможливості монтажу лічильника так, як показано на проекті (схемі), - вирішити це питання з керівником робіт.

2.9. Перед початком газового зварювання і різання необхідно перевірити:

- щільність та міцність приєднання газових шлангів до пальника (різака) та редуктора;

- наявність води в затворі (до рівня контрольного крана) і щільність усіх з'єднань перед затвором, а також щільність приєднання шланга до затвора;

- справність пальника, редуктора і шлангів;

- справність манометрів на редукторах, наявність пломб;

- відстань між кисневим балоном і ацетиленовим генератором має бути не менше 5 м.

2.10. Для закріплення шлангів на приєднувальних ніпелях апаратури (пальника, різаків, редукторів та інш.) слід користуватися спеціальними хомутами. Місця приєднання шлангів перед початком і під час роботи необхідно старанно перевірити. Не дозволяється сплющувати, зкручувати і перегинати шланги підчас складання. Не дозволяється користуватися забрудненими мастилом шлангами.

2.11. Шланги необхідно застосовувати відповідно до їх призначення. Не дозволяється використовувати кисневі шланги для подання ацетилену або навпаки (щоб запобігти їх загорянню).

2.12. Експлуатація переносних генераторів на відкритому повітрі, де температура нижче 0 град. С, слід вживати заходів, що запобігають замерзанню генераторів (закрити генератор ватним чохлом).

2.13. Якщо в генераторі, водяному затворі або шлангу вода замерзає, слід відігрівати її у теплому приміщенні на відстані не менше 10 м від джерел вогню. Дозволено генератор відігрівати гарячою водою або парою. Не дозволяється застосовувати відкрите полум'я та електричні нагрівані.

2.14. Після зняття ковпака з газових балонів необхідно оглянути та перевірити штуцер кисневого балона на відсутність видимих шарів мастил і жирів, справність різьби та наявність шкіряної прокладки.

2.15. Для продування штуцера балона необхідно плавно на короткий час відкрити вентиль на чверть оберту для видалення сторонніх частинок. Під час відкривання вентиля слід перебувати з боку від струменя газу. Закривати вентиль після продування слід без застосування ключа.

2.16. Не дозволяється розбирати і ремонтувати вентилі балонів своїми силами. Ремонт має виконуватись в заводських умовах.

2.17. Не дозволяється завантажувати карбід кальцію меншої грануляції, ніж зазначено в паспорті ацетиленового генератора. Перед завантаженням необхідно відсіяти дрібний пил. Застосовувати дрібний карбід дуже небезпечно, бо це може привести до нещасного випадку.

2.18. У разі виявлення неполадок в обладнанні, пристосуваннях, негайно доповісти керівнику робіт і не приступати до роботи до їх усунення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Слюсар повинен відключити будинок (квартиру) від газопостачання шляхом перекриття найближчого відключаючого пристрою та продути повітрям газопровід.

3.2. Зварник згідно схеми повинен вирізати дільницю газопроводу, разом з слюсарем заготовити монтажні вузли газопроводу.

3.3. За необхідністю слюсар має пробити необхідні для монтажу лічильника отвори в стіні, використовуючи для цього шлямбур або перфоратор.

3.4. Під час зварювальних робіт у процесі монтажу газопроводу не дозволяється використовувати лічильник.

3.5. На змонтований вузол лічильника необхідно встановити лічильник, перевірити за допомогою мильної емульсії щільність виконаних з'єднань, а також всі різьбові з'єднання по обидві сторони від вузла обліку газу, які могли бути пошкоджені під час виконання зварювально-монтажних робіт.

3.6. Не дозволяється палити поблизу ацетиленового генератора, підходити до нього з відкритим вогнем. Находячись поблизу кисневих балонів, не допускати попадання на них масла, доторкання руками чи рукавицями, що замаслені, тому, що з'єднання незначної кількості масла (жиру) з киснем може викликати вибух великої руйнівної сили. Залишати без нагляду переносний генератор під час роботи не дозволяється.

3.7. Контрольну опресовку на щільність газопроводу необхідно виконати з усіма підключеними газовими приладами тиском повітря - 500 мм в. с. Газопровід вважається щільним, якщо падіння тиску за 5 хв. не перевищує 20 мм в. с.

3.8. Після контрольного опресування на щільність газопроводу необхідно виконати продувку газом.

3.10. Після закінчення продувки кран, через який робилась продувка, закривається. Щільність крану перевіряється під робочим тиском мильною емульсією. Не дозволяється перевіряти щільність з'єднань газопроводу вогнем.

3.11. Під час пуску газу у газові прилади з відводом продуктів згоряння у димар перевіряють наявність тяги. У разі відсутності тяги у димарі прилади включати не дозволяється.

3.12. Не ввімкнуті за будь-яких причин газові прилади, відключаються з встановленням заглушки на опуску перед газовим приладом і за актом здаються на збереження абоненту (хазяїну квартири).

3.13. Про всі недоліки, що виявились у процесі роботи, повідомляти керівника робіт, а керівник в свою чергу повідомляє керівництво служби, підрозділу.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Закрити вентилі на газових балонах, від'єднати шланги від балонів та генератора.

4.2. Випустити залишки ацетилену в атмосферу, використовуючи скидний клапан та контролюючи тиск в генераторі по манометру.

4.3. Відкривати реторту, в якій міститься гарячий карбід, не дозволяється. Якщо необхідно вийняти корзину з карбідом, який не розклався, то це може бути зроблено тільки після повного охолодження реторти протягом не менше 30 хв.

4.4. Очистити генератор всередині волосяною щіткою або латунним скребком. Мул зібрати в спецбачок. Після закінчення роботи залишати генератор з не розвантаженою ретортою не дозволяється.

4.5. Скласти інструмент та інвентар, змотати шланги.

4.6. Обстежити всі місця, куди могли потрапити розплавлені частинки металу, іскри та ліквідувати займання.

4.7. Провести детальний інструктаж абоненту з експлуатації лічильника.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі виникнення аварії чи ситуації, що може призвести до аварії та нещасного випадку, під час монтажу лічильника, необхідно негайно доповісти керівникові робіт (майстру) і виконувати його вказівки.

5.2. У разі виявленні загазованих приміщень, незалежно від концентрації газу, необхідно:

- припинити виконання робіт з монтажу лічильника;

негайно влаштувати ефективне провітрювання загазованого приміщення, відкривши для цього всі вікна та двері;

- попередити людей, що знаходяться в будинку (квартирі) про заборону користуватися відкритим вогнем, палити, вмикати та вимикати електричні прилади та освітлення;

- вжити заходів щодо виявлення та ліквідації місць витоку газу власними силами, викликати службу аварійно-відновлювальних робіт (САВР) за телефоном 04;

- до прибуття робітників САВР необхідно евакуювати із небезпечної зони людей, забезпечити охорону загазованих приміщень, продовжувати провітрювання;

- з прибуттям бригади САВР доповісти обстановку і виконувати розпорядження керівника бригади САВР.

5.3. У разі виникнення пожежі під час монтажу лічильника необхідно:

- негайно залишити місце пожежі і вивести людей з небезпечної зони;

- припинити подачу газу у приміщення небезпечної зони, перекрити крани або засувку на газопроводах;

- за телефоном 01 викликати пожежну команду, а до її прибуття гасити водою, піском і вогнегасником, якими обладнаний спецавтомобіль та доступними підручними засобами, розпочати ліквідацію пожежі.

5.4. У разі нещасного випадку припинити роботу, звільнити потерпілого від дії травмуючого фактору та надати йому першу медичну допомогу, за необхідності - викликати швидку допомогу за тел. 03. Повідомити про нещасний випадок керівника підрозділу.

5.5. Діяти згідно плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій.

5.6 Про всі випадки аварійних ситуацій, порушень технологічних процесів, що можуть призвести до небезпечних наслідків, випадки травмувань чи захворювань необхідно повідомити безпосереднього керівника робіт.