ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України

лист від 26.07. 04

№ 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК «Газ України»

НАК «Нафтогаз України»

Наказ від 30 07. 04

№ 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці

лист від 19.07.04.

№420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України»

лист від 27.07. 04 №15/3-361

ПІ 1.1. 23-306-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ З ПРИЄДНАННЯ НОВИХ ГАЗОПРОВОДІВ ДО ДІЮЧИХ

ПІ 1.1.23-306-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

під час виконання робіт з приєднання нових газопроводів до діючих

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція з охорони праці під час виконання робіт з приєднання нових газопроводів до діючих (далі Інструкція) поширюється на працівників, які виконують роботу з приєднання нових газопроводів до діючих на підприємствах газопостачання та газифікації.

1.2. Роботи з приєднання нових газопроводів до діючих є газонебезпечними. На їх виконання видається наряд-допуск установленої форми з додатком інструкції із заходів безпеки.

До виконання цих робіт допускаються особи віком не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд та не мають медичних протипоказань, пройшли навчання в спеціальних закладах, мають відповідну кваліфікацію, підтверджену свідоцтвом (посвідченням кваліфікаційної комісії) необхідні навики в роботі. Пройшли вступний та первинний інструктажі з питань охорони праці. Газонебезпечні роботи зобов'язані виконуватися бригадою у складі не менш 2 чоловік під керівництвом фахівця.

1.3. Допуск до самостійної роботи здійснюється за наказом керівника підприємства за позитивними результатами перевірки вміння та навиків безпечних методів та прийомів виконання робіт на підприємствах газопостачання та газифікації.

1.4. Слід зазначити місце роботи є непостійне. Робота пов'язана з виїздом на місця де виконується приєднання нових газопроводів до діючих (міжселищні, розподільні, внутрішньоквартальні, газопроводи до промислових і сільськогосподарських підприємств теплоелектростанцій (ТЕС), котельних, тощо).

1.5. Працівник повинен:

- виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

- користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту;

- виконувати ту роботу, яка доручена керівником робіт і по якій проведено інструктаж з охорони праці;

- вміти надавати першу долікарняну медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків;

- не допускати сторонніх осіб у робочу зону;

- пам'ятати про особисту відповідальність за виконання вимог правил охорони праці;

- виконувати вимоги цієї інструкції.

1.6. Під час роботи з приєднання нових газопроводів до діючих на працівників можуть впливати такі небезпечні і шкідливі фактори виробничого середовища:

- понижена чи підвищена температура (переохолодження, перегрівання);

- метеорологічні умови (дощ, сніг, ожеледиця);

- травмування під час роботи інструментом;

- удушення природним газом;

- термічні опіки;

- інфрачервоне випромінювання; - ураження електрострумом;

- пожежа;

- вибух;

- можливість сповзання ґрунту під час роботи в котловані.

Зазначені фактори виробничого середовища можуть призвести до травмування, отруєння, захворювання.

1.7. Під час виконання робіт працівники зобов'язані виконувати вимоги санітарних норм та правил особистої гігієни:

1.7.1. Для запобігання простудним захворюванням слід стежити, щоб одяг і взуття не були мокрими, уникати протягів, не допускати переохолодження та перегрівання тіла.

1.7.2. Утримувати у чистоті і порядку робоче місце.

1.7.3. Перед кожним прийманням їжі мити руки з милом.

1.7.4. Утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді.

1.7.5. Дотримуватись режиму праці і відпочинку.

1.7.6. У разі погіршення стану здоров'я слід припинити роботу, попередити керівника робіт і звернутися до медичного закладу.

1.7.7. Особи, що порушують правила внутрішнього розпорядку, інструкції з охорони праці та технологічні, притягуються до дисциплінарної, матеріальної відповідальності, якщо їх дії не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.

2.1. Одягти спецодяг. Брезентову куртку слід одягти на випуск поверх штанів. Штани слід одягнути поверху чобіт. Перевірити справність засобів індивідуального захисту, запобіжних пристроїв.

2.2. Приготувати захисні окуляри та рукавиці.

2.3. Оглянути робоче місце, звільнити його від усього зайвого.

2.4. Приєднання нових газопроводів до діючих газопроводів слід проводити з дозволу підприємства з газифікації, за планом організації робіт.

2.5. В схемах і планах слід ознайомитися з безпечними методами виконання робіт з урахуванням: порядку виконання робіт з приєднання газопроводу, пуску газу в газопроводи, тиску газу в газопроводі.

2.6. План організації робіт має містити наступну інформацію:

- керівник робіт (ШБ, посада);

- склад бригади ( ШБ, професії);

- місця врізання;

- місця випуску газоповітряної суміші;

- місця відбору проб для аналізу;

- місця і стан котлованів, приямків;

- наявність механізмів, автотранспорту, будівельної техніки;

- місця розташування запірної арматури;

- наявність зв'язку.

2.7. Під час виконання робіт працівники забезпечуються засобами захисту: касками, сигнальними жилетами, рятувальними поясами з мотузками (поясам з мотузками слід мати бирки випробування з датами наступних випробувань), газоаналізаторами, шланговими протигазами та забороняючими і попереджувальними знаками, засобами пожежегасіння, перевіривши їх справність.

2.8. Перед початком виконання роботи працівник повинен:

- перевірити справність інструменту, пристроїв, слід мати обміднений інструмент або ретельно змащений консистентним мастилом (солідолом, тавотом, ГС-6, ГС-7);

- під час проїзду бригади до місця роботи автомобілем слід виконувати вказівки водія.

2.9. Про всі недоліки працівнику слід доповідати керівнику робіт.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

3.1. Під час роботи слід оглянути трасу газопроводу, перевірити стан приямків, штуцерів, заглушок та вимикальних пристроїв.

3.2. Для запобігання перебуванню сторонніх осіб, а також курінню в місцях проведення газонебезпечних робіт і застосування відкритого вогню, котловани, колодязі, у яких проводиться врізка, слід огороджувати. Поблизу місця проведення робіт необхідно встановити попереджувальні та забороняючи знаки.

3.3. Виконати контрольне випробування газопроводу, що приєднується, для чого слід:

3.3.1. Призначити чергових з числа працівників бригади у місцях виконання приєднувальних робіт (вогневих робіт), потім у місцях випуску газоповітряної суміші, які повинні не допускати:

- перебування сторонніх осіб;

- паління та користування відкритим вогнем;

- вмикання та вимикання електроприладів, які не мають захисту від іскроутворення;

- знаходження автотранспорту ближче 20 м від місць ведення робіт.

3.3.2. Провести роботу по зниженню тиску газу в діючому газопроводі. Газове різання і зварювання на діючих газопроводах з приєднання до них газопроводів здійснювати за умов тиску в них у межах 40-150 даПа (40-150 мм вод.ст.). У разі зниження тиску нижче 40 даПа та підвищення його понад 150 даПа різання або зварювання слід припинити.

3.3.3. Приєднати штуцера для манометрів, якими здійснюється контроль за тиском газу в місцях, визначених планом робіт.

3.3.4. Встановити продувні свічки на газопроводах в місцях продувки.

3.8. Після виконання зварювальних робіт та зняття заглушок, провести витискання газоповітряної суміші з газопроводу, який приєднується (продути газом).

3.9. Визначити закінчення продувки шляхом взяття проб.

3.10. Зробити відрізку штуцерів, заварювання вікон, перевірити щільність зварних стиків, нанести протикорозійну ізоляцію.

3.11. Висоту продувних свічок слід вибирати в залежності від місця продувки. Свічі слід обладнати відключаючими пристроями для відключення і пристроями для вимірювання тиску.

3.12. Випускання газоповітряної суміші під час продувки газопроводу слід проводити в найбільш віддалених місцях, де унеможливлюється загазування близько розташованих будинків, а також запалювання газоповітряної суміші від будь якого джерела вогню. Місце продувки вказується в планах і схемах виконання робіт.

3.13. Під час продувки газопроводу чергові повинні знаходитись на відстані не менше 20 метрів від місця виходу газоповітряної суміші і не допускати виникнення вогню в зоні загазованості.

3.14. Закінчення продувки визначається аналізом, чи згоранням проб газу. Якщо газ горить з легким тріском - газоповітряна суміш вибухонебезпечна, якщо газ горить спокійно - в пробі відсутнє повітря. Вміст кисню в суміші не має перевищувати 1 %.

3.15. Відібрана проба має спалюватись на відстані не менш ніж 20 м від місця продувки з навітряного боку.

3.16. Про всі недоліки, травмування, захворювання працівників, несправності обладнання, інструменту, порушення технологічного процесу тощо, слід повідомити керівника робіт.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення роботи працівникам слід вичистити інструмент, дорожні знаки, огорожі від бруду та укласти їх в спеціально призначені в автомашині місця.

4.2. У разі проїзду в міському транспорті робітники повинні виконувати правила проїзду в транспорті.

4.3. З прибуттям на підприємство, вивантажити тимчасові огорожі, інструмент і розмістити його у відведені місця. Привести в порядок спецодяг, почистити, просушити.

4.4. Вимити з милом руки та обличчя або прийняти душ.

4.5. Про виконання завдання та недоліки, які виникли під час роботи і закінчення її, доповісти безпосередньому керівнику робіт.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.

5.1. Під час роботи на лінії можуть виникати такі аварійні ситуації: витік газу, пожежа, вибух, дорожньо-транспортна пригода.

5.2. У разі виникнення пожежі слід негайно залишити місце проведення робіт на безпечну відстань, викликати пожежно-рятувальну службу за телефоном 01, аварійну службу газу - 04, вжити заходів по гасінню, відповідно до вимог інструкції з пожежної безпеки.

5.3. У разі витоку газу слід припинити роботу, перекрити засувки на газопроводі, викликати аварійну службу 04.

5.4. У разі вибуху діяти згідно плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій.

5.5. У разі виникнення дорожньо-транспортної пригоди слід:

- негайно зупинитися, позначити місце ДТП відповідно до вимог Правил дорожнього руху, забезпечити збереження обстановки на місці події;

- якщо необхідно, викликати швидку медичну допомогу, надати допомогу потерпілим відповідно до "Інструкції з надання першої медичної допомоги при нещасних випадках", використовуючи наявні в аптечці лікарські засоби;

- у разі неможливості викликати швидку допомогу, відправити потерпілих у найближчу лікарняну установу побіжним транспортом;

- повідомити про подію керівництву підприємства, ДАІ, записати прізвища свідків і очікувати прибуття працівників ДАІ.

5.6. Про всі випадки аварійних ситуацій, порушень технологічних процесів, що можуть призвести до небезпечних наслідків, випадки травмувань чи захворювань необхідно повідомити безпосереднього керівника робіт і в подальшому діяти по його вказівках.