Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для дозувальника харчової продукції

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-164-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ з ОХОРОНИ ПРАЦІ

для дозувальника харчової продукції

м. Київ

1. Загальні положення.

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для дозувальників харчової продукції і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці. Постійне робоче місце дозувальника - тістоприготувальне відділення. Режим роботи безперервний. Дозувальником виконується робота: ведення процесу дозування сировини на автоматичних дозувальних станціях безперервної дії (ВНИИХП-0-5 дозування води і рідких дріжджів, ВНИИХП- 0-6 -чотирьох компонентів: вода, сольовий і цукровий розчини, розтоплений маргарин або жир /рослинна олія/).

Ділянка дозувальної апаратури розташована у приміщенні, що відноситься до пожежонебезпечних, категорія

тістоприготувального відділення П-ІІа.

1.2. До роботи дозувальником допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Дозувальник по обслуговуванню автоматичних дозувальних станцій безперервної дії зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- вміти користуватися засобами індивідуального захисту;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- знати процес дозування сировини на автоматичних дозувальних станціях, здійснювати контроль щільності і вологості сировини за показниками контрольно-вимірювальних приладів, режимів дозування.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують І навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці дозувальника сировини можуть бути:

1.4.1.Можливість появи напруги на корпусах електродвигунів, технологічного устаткування, електропроводці, що може виникнути при пошкодженні ізоляції; при попаданні вологм на пускову апаратуру, при доторканні до відкритих струмоведучих частин або електропроводів що знаходяться під напругою. 1.4.2. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

1.5.1. Підвищена концентрація борошняного пилу (ПДК- 6 мг/м"', факт - ), яке може викликати алергічну реакцію або захворювання пневмоконіозами.

1.5.2. Підвищений рівень шуму (ПДУ- 80 дБА, факт - ), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.3. Підвищена температура, особливо в літній період року (по нормі -16-27°С, факт - ).

1.5.4. Недостатня освітленість на робочому місці. Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для недопущення дії на персонал небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачається наступне:

1.6.1. Установка блокування дозувальної станції, що забезпечує автоматичну зупинку станції і може бути використана для одночасного відключення тістомісильної машини яка обслуговується нею у випадку не надходження якогось компонента в бак станції.

1.6.2. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очищенні.

1.6.3. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.4. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосування спеціального взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Дозувальник сировини, що обслуговує дозувальні станції безперервної дії повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (пекарський костюм, , ковпак або косинка, тапочки), брудну одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи необхідно:

2.2.1. Одягти санодяг і призвести його в порядок, волосся сховайте під головний убір.

2.2.2. Оглянути робоче місце, прибрати непотрібні предмети і пристосування, звільнити проходи.

2.2.3. Перевірити наявність необхідної сировини.

2.2.4. Перевірити наявність і справність необхідних пристосувань: стрижнів, "йоржів" для чищення трубопроводів, табличок "Не включати, працюють люди".

2.2.5. Перевірити справність контрольно-вимірювальних

приладів.

2.3. Перед початком роботи необхідно:

2.3.1. Переконатися в справності сигналізації і блокування станції, що забезпечує автоматичне припинення ї'і роботи і використовується для одночасного відключення тістомісильної машини, що нею обслуговується, у випадку не надходження якогось компонента в бак станції. Після спрацьовування блокування пуск дозувальної станції повинний бути виконаний тільки за допомогою кнопки "пуск".

2.3.2. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.3. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Відчиняти кришки приводного механізму і шафи електроустаткування мають право тільки слюсарі-механіки й електрики, що обслуговують станцію.

3.3. He спирайтеся на машини й огородження.

3.4. До чищення дозувальної станції можна приступити після її зупинки будь-яким засобом (Натисканням кнопки "Стоп" або підняттям кришки електроблокування, повісивши на пусковий устрій попереджувальний плакат "Не вмикати! Працюють люди!")

3.5. При виході з ладу блокування кришки зупиніть устаткування і повідомте свому безпосередньому керівнику.

3.6. Утримуйте робочо місце в чистоті і стежте, щоб підлога завжди була чистою і сухою.

3.7. При попаданні на підлогу рідин, розчинів і інших сторонніх предметів своєчасно їх збирати о спеціальну ємність.

3.8. У випадку засмічення трубопроводів і інших відмов устаткування, пов'язаних із порушенням дозування компонентів, відключити станцію і повідомити свого безпосереднього керівника. Самостійно не ремонтувати устаткування.

3.9. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно: 4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою "Стоп".

4.1.2 Повісити на пускачі табличку "Не вмикати! Працюють люди!".

4.1.3. Упорядкувати устаткування:

дозувальну станцію, площадки, східці (очистити устаткування, що обслуговується від борошняної пилюки і зовнішніх забруднень). При очищенні варто користуватися мокрою, добре віджатою ганчіркою.

4.1.4. При очищенні устаткування пакетний вимикач на пульті керування повинний бути виключений. Внутрішню поверхню бака станції варто щодня промивати. Перед промиванням потрібно закрити коркові крани на трубопроводах, що живлять; промивання робити теплою водою за допомогою гумового шланга, зливати воду через промивочний колектор у каналізацію. При промиванні бака варто знімати і промивати поплавці.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні роботи встановіть всі огородження, інструмент і пристосування на встановлені місця.

4.4. Прийняти душ, санодяг скласти в шафу.

4.5. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного дозувальника.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці дозувальника, що обслуговує автоматичну дозувальну станцію моя^ь бути: 5.1.1. - сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

- поява напруги на поверхні устаткування;

- поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках обезструмте устаткування і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу підприємства.

5.2. При загорянні електроустаткування використовувати тільки вуглекислотні вогнегасники, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вотегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.4. При нещасному випадку або раптовому захворюванні, яке трапилося на виробництві, дозувальник повинний сповістити свому безпосередньому керівнику, який зобов'язаний вжити заходів по наданню допомоп/і постраждалому.

5.5. При ситуаціях які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю - неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій - покинути цех через вихід і знаходитися у центрального входу в будівлю.