МІЖДЕРЖАВНИЙ
СТАНДАРТ

БЗ № 7 -99/62


ДЕРЖАВНИЙ
СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Охорона природи
Поводження з відходами

ВИЯВЛЕННЯ ВІДХОДІВ
І ПОДАННЯ
ІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ
ПРО ВІДХОДИ

Загальні вимоги

ДОТУ 3911 -99 (ГОСТ 17.9.0.1 -99)

Охрана природы
Обращение с отходами

ВЫЯВЛЕНИЕ ОТХОДОВ
И ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
ИНФОРМАЦИОННЫХ ДАННЫХ
ОБ ОТХОДАХ

Общие требования

ГОСТ 17.9.0.1-99

Видання офіційне

ДСТУ 3911-99 (ГОСТ 17.9.0.1—99)

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Охорона природи
Поводження з відходами

ВИЯВЛЕННЯ ВІДХОДІВ

І ПОДАННЯ
ІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ
ПРО ВІДХОДИ

Загальні вимоги

Видання офіційнеПЕРЕДМОВА

1 РОЗРОБЛЕНО І ВНЕСЕНО Чернівецьким державним науково-технічним центром з міжгалузевих і регіональних проблем екологічної безпеки та ресурсозбереження (ДНТЦ «Екоресурс»), Міждер­жавним технічним комітетом зі стандартизації «Вторинні матеріальні ресурси» (МТК 349), Міждер­жавним технічним комітетом зі стандартизації «Управління станом довкілля» (МТК 508), Київ­ським інститутом промислової екології (ІПЕ), Всеросійським науково-дослідним інститутом стандартизації, інформації і сертифікації сировини, матеріалів та речовин (ВНИИЦСМВ)

2 ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Держстандарту України від 8 вересня 1999 р. № 167

З ВВЕДЕНО В ДІЮ наказом Держстандарту України від 3 лютого 2000 р. № 97

  1. ВВЕДЕНО ВПЕРШЕ

  2. РОЗРОБНИКИ 3. С. Бройде, канд. техн, наук (керівник розробки); Ю. А. Макаров, І. Й. Рождов, Л. І. Толкова, А. І. Сігал, канд. техн, наук; І. 3. Аронов, канд. техн, наук; В. Г. Братчиков, канд. техн, наук; В. А. Уліцький, канд. фіз.-мат. наук; О. Ю. Васильвицький, канд. хім. наук

© Держстандарт України, 2000

Цей стандарт не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований
і ппгчплпгіитпжршліл ои пгЬіііійма КМПЯМИв лпгчвпгти Л<?П«Г'ТЯНПЯПТ-и Уи-плїииЗМІСТ

с.

  1. Галузь використання 1

  2. Нормативні посилання 2

  3. Визначення 2

  4. Позначення і скорочення З

  5. Загальні вимоги до прогнозування утворення, виявлення відходів та до збирання даних про них 4

Загальні вимоги до формування і подання даних про відходи 5ДСТУ 3911-99

(ГОСТ 17.9.0.1-99)

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ОХОРОНА ПРИРОДИ
ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

ВИЯВЛЕННЯ ВІДХОДІВ
І ПОДАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ
ПРО ВІДХОДИ

Загальні вимоги

ОХРАНА ПРИРОДЫ
ОБРАЩЕНИЕ С ОТХОДАМИ

ВЫЯВЛЕНИЕ ОТХОДОВ

И ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ИНФОРМАЦИОННЫХ ДАННЫХ
ОБ ОТХОДАХ

Общие требования

NATURE PROTECTION
WASTE TREATMENT

WASTE DETECTION
AND SUBMISSION OF THE INFORMATION
DATA ABOUT WASTE

General requirements

Чинний від 2001-01-01

  1. ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ

Цей стандарт установлює загальні вимоги до прогнозування утворення, виявлення відходів, та подання інформаційних даних про відходи на всіх стадіях життєвого циклу продукції до норма­тивних документів (НД) на процеси і продукцію, зв’язаних із утворенням і переробленням відходів та до НД, зв’язаних з поданням даних про відходи, а також із використанням і обміном цими даними.

Вимоги цього стандарту застосовують на всіх стадіях життєвого циклу продукції, де перед­бачається утворення відходів або утворюються відходи, під час створення НД на процеси і про­дукцію, зв’язані з утворенням, переробленням, видаленням та використанням відходів, дотриман­ням екологічної безпеки, запобіганням природним і техногенним надзвичайним ситуаціям і з ліквідацією їхніх наслідків, а також під час збирання, оброблення та використання даних про відходи та технології їхнього перероблення.

Вимоги цього стандарту не замінюють і не скасовують чинні форми та види державної звітності.

  1. Видання офіційнеНОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті наведено посилання на такі стандарти:

ДСТУ 2102—92 Ресурси матеріальні вторинні. Терміни та визначення

ДСТУ 2195—99 (ГОСТ 17.9.0.2—99) Охорона природи. Поводження з відходами. Технічний аспорт відходу. Склад, вміст, викладення і правила внесення змін

ДСТУ 2226—93 Автоматизовані системи. Терміни та визначення

ДСТУ 2229—93 Системи оброблення інформації. Локальні обчислювальні мережі. Терміни та изначення

ДСТУ 2470—94 Надійність техніки. Системи технологічні. Терміни та визначення

ДСТУ 2617—94 Електрозв'язок. Мережі та канали передавання даних. Терміни та визначення ДСТУ 3021 —95 Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення

ДСТУ 3044—95 Системи оброблення інформації. Подання даних. Терміни та визначення

ДСТУ 3052—95 Ресурсозбереження. Порядок встановлення показників ресурсозбереження документації на продукцію

ДСТУ 3278—95 Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Основні тер- іни та визначення

ДСТУ 3910—99 (ГОСТ 17.9.1.1—99) Охорона природи. Поводження з відходами. Класифіка- ія відходів. Порядок найменування відходів за генетичним принципом і віднесення їх до класи- Ікаційних категорій,

З ВИЗНАЧЕННЯ

У цьому стандарті використано такі терміни та визначення:

  1. База даних — сукупність даних, які організовано за певними правилами, що передбача­ть загальні принципи опису, зберігання, та маніпулювання даними незалежно від прикладних зограм.

  2. Відходи (відхід) — речовини, матеріали і предмети, які утворюються в процесі людської іяльності, не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їхній засник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Примітка 1. У довкіллі відходи виступають, з одного боку, як забруднення, що займають у ньому (довкіллі) івний простір та (або) спричиняють негативний вплив на інші живі і неживі об’єкти і субстанції, а з іншого боку — : вторинні матеріальні і енергетичні ресурси для можливої утилізації безпосередньо слідом за утворенням або сля відповідного перероблення.

Примітка 2. Термін «відхід» застосовують для позначення конкретного різновиду відходів, що утворюється фіксованому процесі і характеризується сукупністю певних показників, методів їхнього контролю і полів значень.

  1. Відходи виробництва — за ДСТУ 2102.

  2. . Відходи споживання — за ДСТУ 2102.

  3. Видалення відходів — здійснення операцій з відходами, що не призводять до їхньої ■илізації.

  4. Екологічна безпека — стан довкілля, за якого сукупність природних причин і наслідків одської діяльності (виробничої, військової, комунікаційної, будівельної, наукової, інформаційної, зкреаційної, медико-біологічної та будь-яких інших видів, зокрема дій щодо попередження наслідків зиродних і антропогенних катастроф і надзвичайних ситуацій) унеможливлює або мінімізує без- зсередні і подальші деградаційні зміни екосистем у довкіллі та негативні впливи на стан здо- зв’я населення.

  5. Енергоносій — товар, що може служити для вироблення механічної роботи, отримання ?пла або приведення в дію фізичних і хімічних процесів.

  6. Життєвий цикл виробництва, товарів і послуг —послідовні та взаємозв’язані процеси виробництва, споживання продукції і надання послуг, починаючи від видобування природних ре­сурсів та споживання сировинних матеріалів до остаточного видалення відходів.

  7. Життєвий цикл продукції — за ДСТУ 3278.

  8. Матеріальний (матеріально-енергетичний) баланс — співвідношення кількісних по­казників (маси, об’єму тощо) речовин (продуктів, субстанцій) і енергоносіїв, які надходять до місця (процесу), де утворюються відходи, і речовин (продуктів, субстанцій) і енергоносіїв, які утворюються в цьому місці (процесі), (сюди входять готова продукція, напівфабрикати і відходи). Матеріальний (матеріально-енергетичний) баланс визначається шляхом аналізу матеріальних (матеріально-енергетичних) потоків і перетворень у технологічних процесах (операціях) з викори­станням бухгалтерського обліку, нормативних даних і т.ін.

  9. Носій даних — за ДСТУ 2226.

  10. Організація даних — за ДСТУ 2226.

  11. Перероблення відходів — здійснення будь-яких технологічних операцій, зв’язаних із зміною фізичних, хімічних чи біологічних властивостей відходів з метою підготовки їх до екологіч­но безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення

  12. Періодичні випробування — за ДСТУ 3021.

  13. Періодичний контроль — за ДСТУ 3021.

  14. Повідомлення даних s за ДСТУ 2229.

  15. Поводження з відходами — дії, спрямовані на запобігання утворенню (мінімізацію) відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізацію, видален­ня, знешкодження і захоронения, а також контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення

  16. Стадія життєвого циклу продукції — за ДСТУ 3278.

  17. Технічний контроль — за ДСТУ 3021.

  18. Технологічна система — за ДСТУ 2470.

  19. Утилізація відходів — використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетич­них ресурсів.

  20. Файл — за ДСТУ 3044.

  21. Формат даних — за ДСТУ 2617.

  1. ПОЗНАЧЕННЯ І СКОРОЧЕННЯ

НД — нормативний документ;

ТПВ — технічний паспорт відходу;

ТЗ — технічне завдання;

НДР — науково-дослідні роботи зі створення продукції;

ІЕС — інформаційно-експертна система (підприємства, міста, регіону, галузева, державна) з відходів;

ДКР — дослідно-конструкторська робота;

ДТР — дослідно-технологічна робота;

КТД — конструкторсько-технологічна документація.

  1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРОГНОЗУВАННЯ УТВОРЕННЯ, ВИЯВЛЕННЯ ВІДХОДІВ ТА ДО ЗБИРАННЯ ДАНИХ ПРО НИХ

    1. Утворення відходів прогнозують на всіх стадіях життєвого циклу продукції, враховуючи на ожній стадії наступне утворення відходів під час використання продукції споживачем (експлуа- ації, ремонті, реновації) і в процесах перероблення відходів, а також під час розробки планів оведінки в аварійних ситуаціях та під час ліквідації їхніх наслідків.

    2. Виявлення відходів здійснюють під час дослідного виробництва, доопрацювання дослід- ого зразка, дослідної апробації, підготовки виробництва, освоєння виробництва, поставлення на иробництво, виробництва, випробувань, контролю, поставляння, експлуатації, споживання, тех- ічного обслуговування, ремонту, вдосконалення, модернізації, модифікації продукції, зняття про- укції з виробництва, а також під час надання додаткових послуг, здійснення операцій поводжен- я з відходами, які не ведуть до їх альтернативного використання, та на інших стадіях життєвого иклу продукції.

    3. Прогнозування і виявлення відходів починають здійснювати на основі оцінки матеріального авансу кожного елемента життєвого циклу виробництва, товарів і послуг, який може бути вивче- ий на стадіях дослідження, обгрунтування розробки і в процесі розробки.

Прогнозування утворення і виявлення відходів повинно відповідати вимогам ДСТУ 3052 на зіх стадіях життєвого циклу продукції. Одночасно вносять дані про відходи, які є показниками эсурсозбереження, у ТПВ (ДСТУ 2195) і в документацію, означену в ДСТУ 3052 (розділ 5).

  1. На стадіях дослідження, обгрунтування розробки і процесу розробки, включаючи розробку З на проведення НДР або на розробку нової продукції (технології), до складу вимог ТЗ долу- іють:

  • використання наявних ІЕС з метою залучення утворених чи накопичених відходів замість эрвинних сировинних ресурсів і енергоносіїв для виробництва продукції, а також оцінювання іхніко-єкономічних і санітарно-гігієнічного аспектів цих можливостей;

  • прогнозування утворення і виявлення відходів у процесах виробництва й експлуатації (спо- ивання) продукції;

  • відвернення або мінімізацію утворення відходів;

  • укладання ТПВ з присвоєнням літери «П», які містять дані про прогнозовані (передбачу- іні) відходи, і укладання ТПВ без літери «П» на фактично виявлені відходи згідно з вимогами СТУ 2195;

  • можливість перероблення відходів, які утворюються внаслідок втрати продукцією спожив- іх властивостей;

  • порядок реалізації тих вимог (із числа передбачених наступними розділами цього пункту >ого стандарту), які можуть бути виявлені під час укладання ТЗ.

  1. Під час виконання НДР:

  • досліджують можливості використання наявних відходів замість первинної сировини у ви- )бництві розроблюваної продукції;

  • за допомогою матеріально-енергетичного балансу та інших методів оцінки процесів ви- )бництва і споживання розроблюваної продукції прогнозують утворення відходів і здійснюють передню паспортизацію кожного виду відходів, вносячі прогнозовані або експериментально римані дані до ТПВ (відповідні додатки ДСТУ 2195) з присвоєнням цим ТПВ літери «П»;

  • уточнюють порядок реалізації всіх вимог, передбачених цим стандартом.

  1. Під час виконання ДКР і ДТР, створення експериментального зразка, дослідного зразка артії), підготовки і поставлення продукції на виробництво та під час проведення випробувань іх рівнів:

  • вносять до КТД дані про відходи, зареєстровані в ІЕС, що їх використовують як сировину нергоносії, із посиланням на ТПВ;

вводять до складу КТД уточнені і доповнені ТПВ з літерою «П»;— під час випробувань і технічного контролю перевіряють і уточнюють прогнозні та виявлені дані, які вже внесено до наявних ТПВ та паспортизують відходи, які виявляються безпосередньо під час здійснення випробувань (технічного контролю).