Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" Дочірня компанія "Укртрансгаз"










ПІ 1.1.23 - 99 - 2000


ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ОБХІДНИКА ЛІНІЙНОГО МАГІСТРАЛЬНИХ ТРУБОПРОВОДІВ

















київ

Узгоджено

Державний департамент з нагляду за охороною праці

Лист №06-17/1523

від 22.06.2000 р.



Узгоджено

Національний науково-дослідний інститут охорони праці України

Лист№ 199

від 27.06.2000 року

Затверджено

Наказ дочірної компанії "Укртрансгаз"

№ 152

від 05.07.2000 року


ПІ 1.1.23 - 099- 2000



ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ОБХІДНИКА ЛІНІЙНОГО

МАГІСТРАЛЬНИХ ТРУБОПРОВОДІВ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дана інструкція призначена для всіх робітників, що працюють за професією обхідник лінійний магістральних трубопроводів (далі - обхідник лінійний) на підприємствах ДК "Укртрансгаз", робота яких пов'язана з оглядом, обслуговуванням та ремонтом ділянки магістрального трубопроводу з усіма об'єктами та спорудами, які зв'язані єдиним технологічним процесом .

1.2. До самостійної роботи обхідником лінійним допускаються особи у віці не молодше 18 років, що отримали спеціальне навчання по даній професії у навчальних закладах та придатні по стану здоров'я. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу на робочому місці, навчання з охорони праці, стажування і набуття навичок безпечних методів праці, проводиться перевірка знань обхідника лінійного з питань охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами у вигляді усного опитування.

1.3. Магістральний трубопровід - це технологічний комплекс, що функціонує як єдина система і до якого входить окремий трубопровід з усіма об'єктами і спорудами, зв'язаними з ними єдиним технологічним процесом, або кілька трубопроводів, якими здійснюються транзитні, міждержавні, міжрегіональні поставки продуктів транспортування споживачам, або інші трубопроводи, спроектовані та збудовані згідно з державними будівельними вимогами щодо магістральних трубопроводів.

До складу ділянки магістрального трубопроводу, який обслуговує обхідник лінійний, входять:

• трубопровід з відгалуженнями і лупінгами, перемичками, запірною арматурою, переходами через природні і штучні перешкоди, вузлами пуску і приймання очисних пристроїв, вузлами збору та зберігання конденсату і пристроями для вводу метанолу, охоронна зона трубопроводу;

• протипожежні засоби, протиерозійні і захисні споруди трубопроводу;

• місткості для зберігання і розгазовування конденсату, земляні амбари для аварійного випуску конденсату, аварійний запас труб;

• будівлі і споруди, постійні дороги і майданчики на трасі трубопроводу та під'їзди до них; забороняючі, попереджуючі, інформаційні та сигнальні знаки на трубопроводі.

1.4. За кожним обхідником лінійним наказом по лінійно-виробничому управлінню магістральних газопроводів (ЛВУМГ) закріплюється певна ділянка трубопроводу з усіма спорудами на ньому, садибою з усіма будівлями, запасом труб, матеріалів, обладнання, інструменту та інвентаря.

Робочим місцем обхідника лінійного є закріплена ділянка трубопроводу з усіма переліченими вище спорудами, обладнанням та охоронною зоною.

1.5. Робота обхідника лінійного полягає в обслуговуванні та ремонті закріпленої ділянки трубопроводу з усіма об'єктами і спорудами, зв'язаними з ним технологічним процесом, а саме:

• обході і обслуговуванні однониткової або багатониткової ділянки трубопроводу; ділянок трубопроводів, які мають переходи через штучні і природні перешкоди; водозбірників, колодязів, запірної арматури, сигналізації та інших споруд;

• вирубанні кущів і косінні трави в смузі відведення, поправлянні берегових укріплень, кам'яного насипу тощо;

• виконанні поточного ремонту споруд на трасі трубопроводу, в т.ч. будівель блокпоста, колодязів, ведення ремонту згідно з графіком планово-запобіжних ремонтів (ПЗР) і взятті участі в проведенні середнього ремонту обладнання і комунікацій закріпленої ділянки трубопроводу;

• виконанні нагляду за контрольними пунктами телемеханіки, догляді за апаратурою дистанційного контролю тиску в трубопроводі;

• повідомленні диспетчера управління експлуатації трубопроводу у разі виявлення витоків газу, нафти та нафтопродуктів, пошкоджень, різних порушень в смузі відводу і в охоронній зоні;

• веденні записів в журналі обхідника лінійного.

1.6. Обхідник лінійний повинен знати:

• технологічну схему закріпленої ділянки трубопроводу з усіма об'єктами і спорудами;

• конструктивні особливості основного і допоміжного обладнання, обслуговуванням якого він займається;

• розміщення, конструкцію, принцип дії і порядок обслуговування запірної арматури і апаратів;

• порядок переключення комунікацій і обладнання при різних режимах роботи;

• вміти користуватись всіма видами слюсарного, контрольно-вимірювального інструменту та пристроїв, що використовуються при виконанні робіт в порядку поточного обслуговування;

• правила поводження з метанолом та конденсатом;

• обсяги, порядок і організацію роботи при проведенні планово-запобіжного ремонту обладнання;

• безпечні методи обслуговування і ремонту обладнання, що працює під тиском (трубопроводу);

• дану інструкцію, вимоги нормативних актів з безпечного ведення технологічного процесу транспортування газу, інструкції за видами робіт;

• правила користування протипожежним інвентарем і обладнанням;

• властивості шкідливих та отруйних речовин;

• правила надання першої долікарняної допомоги при нещасних випадках.;

• план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій на лінійній частині трубопроводу;

• правила внутрішнього трудового розпорядку.

Обхідник лінійний повинен пам'ятати, що порушення ним трудової і виробничої дисципліни, а також правил безпечної експлуатації обладнання, несе за собою дисциплінарне стягнення, а в окремих випадках і кримінальну відповідальність.

Кодексом законів про працю України передбачені наступні дисциплінарні стягнення: догана, звільнення.

1.7. Періодичність обходу, об'їзду, обсяг перевірки і обслуговування ділянки трубопроводу обхідником лінійним обумовлюється графіком, розробленим лінійно-експлуатаційною службою (ЛЕС) і затвердженим головним інженером ЛВУМГ чи виробничого управління підземного зберігання газу (ВУПЗГ).

Пересування обхідника лінійного при огляді траси виконується відповідно до розроблених маршрутних карт, з урахуванням метеорологічних умов і пори року.

1.8. Обхідник лінійний зобов'язаний забезпечити безпечний та працездатний стан закріпленої за ним ділянки магістрального трубопроводу з усіма об'єктами і спорудами, зв'язаними з ним єдиним технологічним процесом, при своєчасному виконанні графіку огляду і технічного обслуговування, забезпеченні герметичності трубопроводу і обладнання на ньому, зберіганні аварійного запасу труб, обладнання та матеріалів.

1.9. Обхідник лінійний повинен знати, що його робота пов'язана з підвищеною небезпекою, так як вона виконується на діючих трубопроводах.

1.10. У процесі виробничої діяльності на лінійного обхідника діють наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: природний газ, одорант, метанол та несправний чи невідповідаючий роботі, що виконується, інструмент або некваліфіковані дії і прийоми в роботі з ним, що можуть спричинити різні травми і ушкодження працюючого.

1.11. Згідно з Типовими нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам нафтової і газової

промисловості, затв. постановою Держкомпраці СРСР і Президією ВЦРПС 18.08.80 №241/П-9 (розділ III, п.36) обхіднику лінійному видається наступний спецодяг:

• костюм брезентовий чи - на 12 місяців

• плащ брезентовий - на 24 місяці.

• черевики шкіряні чи - на 12 місяців

• чоботи кирзові - на 18 місяців.

• рукавиці брезентові - на 2 місяці.

Взимку додатково:

• Куртка бавовняна на утеплюючій прокладці - на 36 місяців.

• Штани бавовняні на утеплюючій прокладці - на 36 місяців.

• Валянки - на 48 місяців.

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.12. Спецодяг обхідника лінійного повинен бути добре підігнаний і застібнутий, оскільки поли і рукави можуть бути захоплені частинами машин, що обертаються. На голові необхідно мати головний убір.

1.13. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна обхідника лінійного сприяє попередженню професійних отруєнь і захворювань.

Обхідник лінійний зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, встановлених для даного виробництва, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, спецодягом і індивідуальними засобами захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки теплою водою з милом;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання негайно звертатись до лікаря. Для виключення випадків отруєння забороняється застосовувати етильований бензин

чи метанол (інші легкозаймисті і отруйні речовини) для миття рук, спецодягу чи деталей та вживати їх (інші лаки, фарби, емульсії, реагенти) як алкоголь та наркотичні речовини.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Обхідник лінійний магістрального трубопроводу працює згідно з графіком, розробленим лінійно-експлуатаційною службою і затвердженим головним інженером підрозділу. Відхилення від графіку або виконання додаткових робіт виконується тільки за дозволом чи розпорядженням керівництва службою або змінного диспетчера, про що робиться запис в журналі (відповідно керівником служби чи змінним диспетчером).

2.2. Перед початком робочого дня обхідник лінійний по телефону повідомляє змінному диспетчеру (керівництву лінійно-експлуатаційної служби) про свій маршрут і запланований обсяг робіт на протязі робочого дня, про порядок виходу на зв'язок з диспетчером та інші необхідні дані.

2.3. Обхідник лінійний при виході (виїзді) на трасу трубопроводу повинен мати необхідний інструмент, матеріали і засоби індивідуального захисту для виконання запланованих робіт. Всі роботи обхідник лінійний має виконувати тільки у спеціальному одязі, взутті і касці. Вибір одягу необхідно робити також з урахуванням кліматичних та метеорологічних умов.

2.4. Обхідник лінійний при роботі на трасі трубопроводу повинен мати запас їжі та питної води, засоби захисту і надання долікарняної допомоги, а також засоби зв'язку з

диспетчером, попереджуючі і забороняючі знаки, бланки попереджень і протоколів про порушення "Правил охорони магістральних трубопроводів".

2.5. Вихід і виїзд на трасу магістрального трубопроводу обхідника лінійного для огляду, технічного обслуговування і поточного ремонту об'єктів трубопроводу, його повернення чи прибуття в контрольні пункти для зв'язку повинні реєструватися в спеціальному журналі і контролюватися диспетчером.

2.6. Невихід обхідника лінійного на зв'язок з диспетчером в обумовлені години розцінюється як порушення технологічної дисципліни або як сигнал про надзвичайну подію під час обходу траси і необхідність термінового виїзду на ділянку трубопроводу спеціальної бригади ЛЕС.

2.7.До початку будь-яких земляних робіт на трасі і об'єктах магістрального трубопроводу, в охоронних зонах, що перетинаються чи близько до яких розташовані підземні комунікації, які належать іншим власникам, має бути отриманий письмовий дозвіл цих власників.

2.8. До початку робіт обхідник лінійний перевіряє справність інструменту, інвентаря, технічних пристроїв, строки проведення випробувань запобіжних та захисних засобів, відповідність матеріалів, що застосовуються, необхідним вимогам.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

3.1. Огляд магістрального трубопроводу виконується обхідником лінійним згідно з маршрутною картою пішки або на виділеному для цього транспорті з урахуванням рельєфних, кліматичних та метеорологічних умов на трасі. При обході ділянки обхідник лінійний повинен знаходитись з навітряного боку для своєчасного виявлення витоків газу.

Визначення місць витоків газу виконується із застосуванням мильного розчину або повірених індикаторів горючих газів. При визначенні місць витоків газу по трасі трубопроводу необхідно звертати увагу на стан рослинності (пожухлість чи відсутність її), викиди грунту, а в зимовий час звертати увагу на колір снігу (пожовтіння).

3.2. При наближенні грози обхідник лінійний повинен заховатись в закрите приміщення. У разі його відсутності необхідно віддалитися від трубопроводів, високих дерев, стовпів та інших високих споруд у низинне місце місцевості.

3.3. При обході траси під час сильних морозів необхідно влаштовувати перерви в роботі для обігрівання. При необхідності розвести відкритий вогонь поза межами охоронної зони трубопроводу.

3.4. Місце для відпочинку при обході траси трубопроводу вибирається поза межами охоронної зони трубопроводу з доброю оглядовістю місцевості, не в кущах чи високій траві.

3.5. Візуальний огляд цілісності повітряних ліній електропередач виконується тільки із землі і в денний час доби на відстані не менше висоти опори від крайнього (ближнього) проводу. При виявленні обірваного чи провисаючого проводу не дозволяється наближатись до нього ближче 5 метрів при напрузі лінії електропередач (ЛЕП) до 1000 вольт і ближче 10 метрів при напрузі ЛЕП більше 1000 вольт. При цьому необхідно вжити заходів щодо огородження та позначення пошкодженої ділянки ЛЕП.