23



міністерство будівництва, архітектури

та житлово-комунального господарства україни

________________________________________________________________________________________________


Н А К А З


10.01.06 №6


м. Київ


Про затвердження Рекомендації із

розроблення схем санітарної очистки

населених пунктів


З метою удосконалення підходів до розроблення схем санітарної очистки населених пунктів

НАКАЗУЮ:


1. Затвердити Рекомендації із розроблення схем санітарної очистки населених пунктів, що додаються.


2. З введенням в дію Рекомендацій із розроблення схем санітарної очистки населених пунктів скасовуються "Рекомендации по составлению генеральных схем санитарной очистки и уборки городов УССР" (РД 204 УССР 023-78).


3. Управлінню благоустрою та комунального обслуговування (Я.А.Стеценко) довести цей наказ до відома місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.


4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Г.М.Семчука.


Міністр П.С.КАЧУР


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Міністерства будівництва,

архітектури і житлово-комунального

господарства України

від 10.01.06 №6


Рекомендації із розроблення схем санітарної очистки

населених пунктів


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


Рекомендації встановлюють основні положення щодо складу, змісту і затвердження схеми санітарної очистки і прибирання територій населених пунктів України (далі – Схема).

Схема розробляється в складі містобудівної документації або окремим документом. Замовником розроблення Схеми можуть бути органи місцевого самоврядування або місцеві державні адміністрації. Схема погоджується місцевими органами санітарно-епідеміологічної та екологічної служб, управлінням містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства і затверджується рішенням сесії місцевої ради.

Рекомендації розроблені з урахуванням вимог чинного законодавства і призначені для використання органами державного управління і нагляду, замовниками (інвесторами), науково-дослідними і проектними організаціями, підрядниками, іншими юридичними і фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності у галузі

Схема визначає черговість здійснення заходів, обсяги робіт із усіх видів очистки і прибирання, системи і методи збирання, зберігання, видалення, знешкодження, перероблення, утилізації та захоронення, необхідну кількість збиральних машин, механізмів, устаткування й інвентарю, доцільність проектування, будівництва чи реконструкції розширення об'єктів системи санітарної очистки, їх основні параметри і розміщення, орієнтовані капіталовкладення на будівництво і придбання технічних засобів.

Схему розробляють на розрахунковий термін 25 років з виділенням першочергових (5 років) та довгострокових заходів.

До Схеми включають:

- загальні дані про населений пункт і природно-кліматичні умови;

- матеріали щодо існуючого стану і розвитку населеного пункту на перспективу;

- дані щодо сучасного стану системи санітарної очистки і прибирання;

- матеріали з організації і технології збирання і транспортування побутових відходів;

- розрахункові обсяги робіт;

- методи перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення відходів;

- технологію механізованого прибирання вулиць, доріг, площ, тротуарів і відособлених територій;

- розрахунок необхідної кількості спецмашин і механізмів за видами робіт;

- організаційну структуру підприємств системи санітарної очистки і прибирання;

- капіталовкладення на заходи щодо санітарної очистки і прибирання територій;

- графічну частину й основні положення схеми.

Пояснювальна записка й основні положення схеми складаються в трьох екземплярах, з яких два надаються замовнику.

На титульному листі пояснювальної записки вказуються: найменування організації-розроблювача Схеми і її відомча належність, повне найменування проекту (відповідне його найменуванню за договором із замовником), номер тому, рік випуску.

У схему не входять:

заходи щодо знешкодження промислових відходів, за виключенням промислових відходів ІІІ- IV класів небезпеки, які відповідно до ДСанПіН 2.2.029-99 “Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами та визначення їх класу небезпеки для здоров’я населення” приймаються на полігони твердих побутових відходів (ТПВ);

роботи із ведення реєстру місць видалення промислових відходів, складання паспортів на місця (об’єкти) зберігання, утилізації, видалення, знешкодження, утилізації і захоронення промислових відходів а також розроблення, затвердження і перегляд лімітів на утворення і розміщення промислових відходів, які повинні виконувати промислові підприємства.

Під час детальної розробки проекту окремі розділи положення, наведені в Рекомендаціях, можуть бути дещо змінені в залежності від конкретних умов.

Склад, порядок розроблення, погодження і затвердження проектної документації Схеми повинні відповідати вимогам державних будівельних норм ДБН А.2.2-3.




2. ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ


2.1. Загальна кількість твердих побутових відходів від житлових та громадських будинків, установ і підприємств культурно-побутового призначення, а також вуличного і садово-паркового змету, будівельних і деяких видів твердих інертних відходів а також промислових відходів ІІІ- IV класів небезпеки, рідких побутових відходів.

2.2. Титульний список на проектно–вишукувальні роботи.

2.3. Генеральний план населеного пункту в масштабі 1:25000 (1:10000).

2.4. Схематичні плани населеного пункту з указівкою зонування забудови за поверховістю, розміщення неканалізованих домоволодінь, існуючих споруд з санітарної очистки, районів, охоплених та не охоплених планово-регулярною очисткою та прибиранням, розміщення несанкціонованих звалищ на території населеного пункту, границі джерел централізованого водопостачання та території зон їх санітарної охорони (2 і 3 пояса), джерела децентралізованого водопостачання, ландшафтно-рекреаційні зони, тощо.

2.5. Текстовий та цифровий матеріали з проекту генерального плану забудови населеного пункту, що включають загальні дані про населений пункт та природнокліматичні умови, сучасний стан міського господарства та благоустрою, а також перспективи його розвитку.

2.6. Акт обстеження сучасного стану санітарної очистки населеного пункту, в якому встановлюють місце розміщення існуючих споруд з очистки, площі ділянок, райони обслуговування, розмір санітарно-захисних зон, інженерне обладнання, наявність під’їзних шляхів і характер їхнього благоустрою. У акті описують технічний та санітарний стан кожної споруди та роблять висновки про можливість подальшої її експлуатації, наводять характеристику відповідних систем збирання, транспортування, утилізації, знешкодження, перероблення, видалення та захоронення побутових відходів, а також прибирання територій населених пунктів. До складу комісії із складання акту входять представники обласних, міських, районних або селищних управлінь (відділів) житлового та комунального господарств, управління містобудування та архітектури, відповідних органів санітарно-епідеміологічного нагляду, управління екології та природних ресурсів та інших зацікавлених організацій..

2.7. Матеріали обстежень щодо проведеного раніше у населеному пункті вибору і розміщення споруд з санітарної очистки та прибирання населених пунктів, що проектуються.

2.8. Завдання на розробку схеми складається, як правило, міськими органами житлово-комунального господарства разом із проектними організаціями, органами санітарно-епідеміологічного нагляду, охорони навколишнього середовища і затверджується місцевими органами самоврядування.

У завданні наводять питання, що повинні бути вирішені в схемі, розрахункові терміни проектування, кількість районів, що підлягають очищенню, відсоток охоплення житлової забудови планово-регулярною очисткою від побутових відходів та прибиранням. Наводять рекомендації щодо систем збирання, транспортування, видалення, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів, засобам видалення снігу тощо, а також споруд з санітарної очистки, що повинні бути побудовані на першу чергу та розрахунковий термін (додаток 1). Вказують норми накопичення твердих і рідких побутових відходів.

2.9. За відсутності фактичних даних щодо морфологічного складу твердих побутових відходів, а також додаткових робіт, що не передбачені цим документом та пов’язані з розглядом інвестиційних намірів, замовник має право доручити організації, що здійснює проектування Схеми, проведення передпроектних пророблень. Склад та обсяг цих робіт визначається замовником. Роботи виконуються за додаткову плату.


3. ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ


3.1. Стисла характеристика населеного пункту


У стислій характеристиці населеного пункту як об'єкта санітарної очистки повинні бути наведені дані про конкретну ситуацію, що визначає вибір методів збирання, транспортування, видалення, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення відходів, розміщення споруд і організацію прибирання території. Характеристика складається на основі вивчення вихідних даних і групується в розділи:

  1. Природнокліматичні умови

  2. Сучасний стан і перспективи розвитку населеного пункту

  3. Аналіз (техніко-економічна оцінка) сучасного стану санітарної очистки та прибирання населеного пункту

  4. Аналіз сучасного стану поводження з відходами.

У першому розділі дають характеристику природнокліматичним умовам, що впливають на організацію робіт з очищення та прибирання населеного пункту ( клімат, середньорічна температура, тривалість опалювального періоду й безперервних морозів; середньорічна кількість опадів і днів із ожеледдю; товщина снігового покрову, середня висота прошарку снігу, що випадає, протягом одного снігопаду; напрямки пануючих вітрів; рельєф, геологічна будова ґрунту).

У другому розділі розглядають питання благоустрою населеного пункту: його загальну площу, функціональне зонування та розміщення окремих зон у плані населеного пункту; загальну чисельність населення по адміністративних і планувальних районах на першу чергу та розрахунковий термін.

Наводять дані про житловий фонд населеного пункту: його поверховості, відомчої належності (будинки місцевих Рад та інших організацій, індивідуальні будинки та ін.); ступінь їхнього благоустрою (обладнання водопроводом, каналізацією, газопроводом, центральним опаленням, сміттєпроводами ); водопостачання (місця забору води та розміщення очисних споруд, охоронні зони ); каналізація (охоплення населення на першу чергу та розрахунковий термін, система очистки стічних вод, розміщення очисних споруд, водостічна мережа); теплопостачання (розміщення ТЕЦ).

У третьому розділі аналізують наступні питання:

  1. Організація збирання та транспортування твердих побутових відходів (рівень охоплення населення населеного пункту планово-регулярною очисткою, чисельність населення, що обслуговується різноманітними методами збирання та транспортування ТПВ; тип і кількість контейнерів для збирання твердих побутових відходів та вторинної сировини, санітарно-технічний стан майданчиків для установки контейнерів, тип і кількість сміттєвозного транспорту та відсоток його зносу; стан і заходи щодо миття та дезінфекції контейнерів і спецавто-транспорту для збирання твердих побутових відходів, собівартість (тариф) застосовуваних методів збирання та транспортування побутових відходів).

  2. Збирання і видалення рідких побутових відходів (чисельність населення, що мешкає в неканалізованих будинках; кількість установ і підприємств культурно-побутового призначення в неканалізованих районах населеного пункту; об»єм рідких побутових відходів, що видаляються спецавтотранспортом за звітними даними за рік; організація та собівартість робіт із видалення рідких побутових відходів).

  3. Методи перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення твердих і рідких побутових відходів (технічний і санітарний стан обладнання та споруд , їхня потужність, площі ділянок, розміщення в плані населеного пункту, собівартість 1м3 відходів).

  4. Інші заходи щодо санітарної очистки та прибирання населених пунктів (дані про кількість виловлених бездоглядних тварин за звітний рік, засоби вилову, характеристика споруд з ліквідації трупів тварин, розміщення споруд, їхня потужність; громадські туалети, кількість, тип, розміщення, організація їхньої експлуатації й обслуговування; урни, кількість, тип, розміщення, організація їхньої експлуатації й обслуговування).

  5. Прибирання територій населених пунктів (вулична мережа, її протяжність, площа доріг, тротуарів, у тому числі з удосконаленими покриттями, в тому числі - що прибираються механізованим способом; кількість і тип зливнелюків; кількість піскобаз і їхнє розміщення на плані населеного пункту; організація роботи, засоби прибирання, парк прибиральних машин; питома вага механізованого та ручного прибирання, режими зимових і літніх прибиральних робіт, площі прибирання).

  6. Прибирання територій, зайнятих зеленими насадженнями та пляжами (загальна площа також за адміністративними районами, розміщення в плані населеного пункту, площа доріжок і майданчиків із твердим покриттям).

  7. Бази утримання спеціальних транспортних засобів (місткість, розміщення, площа, інженерне обладнання та благоустрій; характеристика будівель і споруд і їхня відповідність санітарним і технічним вимогам).

У четвертому розділі розглядають питання збирання та транспортування будівельних відходів та інших інертних відходів, що захороняються разом із ТПВ.