НПАОП 0.00-3.23-18

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.08.2018 № 1224

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

19 вересня 2018 р.

за № 1078/32530

Про затвердження Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуттята інших засобів індивідуального захисту працівникам підприємствелектроенергетичної галузі

Відповідно до статей 8 і 28 Закону України «Про охорону праці», пунктів 8 і 10 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 423, НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам підприємств електроенергетичної галузі, що додаються.
  2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 01 листопада 2004 року № 241 «Про затвердження Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для працівників підприємств електроенергетичної галузі», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 грудня 2004 року за № 1663/10262 (зі змінами).
  3. Департаменту заробітної плати та умов праці (Товстенко О.П.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
  4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
  5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Крентовську О.П.

МіністрА. Рева

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

соціальної політики України

27 серпня 2018 року № 1224

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2018 р.

за № 1078/32530

НОРМИ

безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та іншихзасобів індивідуального захисту працівникам підприємствелектроенергетичної галузі

І.Загальні положення

  1. Ці Норми розроблено відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону праці», Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24 березня 2008 року № 53, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2008 року за № 446/15137, для забезпечення працівників підприємств електроенергетичної галузі, залучених до робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також робіт, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі - ЗІЗ).
  2. Ці Норми поширюються на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності і підпорядкування, які виконують роботи з експлуатації, ремонту, наладки електростанцій, теплових та електричних мереж, обслуговування споживачів, та встановлюють для роботодавця вимоги щодо безоплатної видачі ЗІЗ (тип, вид, захисні властивості) та строки носіння чи використання працівниками, для яких їх використання є обов’язковим під час трудового процесу.
  3. У цих Нормах професійні назви робіт (професій, посад) працівників зазначено відповідно до Національного класифікатора України «Класифікація професій» ДК 0032010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 року № 327 зі змінами (далі - Класифікатор професій).
  4. Визначення, що використовуються у цих Нормах, мають такі значення:

загальний - перелік ЗІЗ, що видаються кожному працівнику відповідної професії або посади;

додатковий - додаткові ЗІЗ, що видаються працівнику лише в разі виконання ним окремих видів робіт або в певних умовах;

черговий - ЗІЗ, що закріплені за певними робочими місцями або видаються працівнику на час виконання робіт, де є потреба їхнього застосування, та передаються однією зміною іншій.

  1. ЗІЗ мають відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 року № 761.
  2. Крім цих Норм, працівники підприємств електроенергетичної галузі, які виконують роботи, що належать до інших видів виробничої діяльності, які не зазначені в цих Нормах, мають забезпечуватися ЗІЗ відповідно до чинного законодавства.
  3. Зважаючи на особливості виробництва, з метою посилення захисту працівників роботодавець за погодженням із профспілковою організацією підприємства (уповноваженою найманими працівниками особою з питань охорони праці за відсутності профспілки) може додатково видавати працівникам спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, виготовлені з тканин і матеріалів, сертифікованих в установленому порядку, та замінювати одні види ЗІЗ на інші за умови, що така заміна не призведе до погіршення їхніх захисних властивостей та умов праці.
  4. За контроль та своєчасність забезпечення працівників ЗІЗ відповідають органи державного нагляду за охороною праці, профспілки та служби охорони праці організацій і підприємств.
  5. Громадський контроль за повним та своєчасним забезпеченням працівників ЗІЗ в організаціях та на підприємствах здійснюють трудові колективи через обраних ними уповноважених та професійні спілки через свої виборні органи і представників, а за відсутності професійної спілки - уповноважена особа.
  6. У разі постійної роботи у населених пунктах, яким надано статус гірських відповідно до законодавства України, строки носіння зимових ЗІЗ зменшуються на 12 місяців.

ІІ.Порядок застосування загального та додаткових переліків ЗІЗ

  1. Загальні вимоги
  2. Керівникам та спеціалістам підрозділів, які зобов’язані за родом своєї діяльності організовувати, контролювати або брати участь у роботах з монтажу, налагодження, технічного обслуговування, ремонту або виконують роботи з бригадами служб, груп та дільниць повітряних ліній, розподільчих мереж, підстанцій та інших виробничих підрозділів, а також виконують оперативне переключення в електроустановках, видаються ЗІЗ, як і працівникам відповідних виробництв (професій), що передбачені в цьому нормативно-правовому акті.
  3. Працівникам, які зайняті на роботах, пов’язаних із впливом на їхню шкіру шкідливих виробничих факторів, видаються захисні креми гідрофільної та гідрофобної дії, очисні пасти, регенераційні та відновлювальні креми відповідно до потреб, що встановлені у внутрішніх актах підприємства.
  4. Для покращення догляду за черговими ЗІЗ роботодавець має право забезпечити працівників 2 комплектами відповідних ЗІЗ, із подвоєнням строку їхнього носіння.

У разі видачі працівникам одночасно черевиків утеплених та чобіт утеплених строк їхнього носіння збільшується в два рази.

  1. За рішенням роботодавця з урахуванням протокольного рішення виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві або профспілкового представника працівникам усіх професій та посад, що передбачені цими Нормами, можуть видаватися додатково такі ЗІЗ (якщо таку видачу не передбачено Нормами):

головні убори (берети, кепки, бейсболки тощо) зі строком носіння до зносу;

сорочки або футболки в кількості 2 одиниці на один рік;

шкарпетки в кількості 6 пар на один рік;

спрей для ніг із протигрибковим ефектом у кількості 100 мл (1 флакон) на 1 місяць (у разі видачі спеціального взуття);

протиопіковий гель у кількості 20 г на 1 рік (у разі виконання вогненебезпечних та вибухонебезпечних робіт);

захисний крем від низьких температур та вітру для відкритих ділянок шкіри в кількості 100 мл на 1 місяць (у разі виконання зовнішніх робіт зимою);

окуляри для захисту від ультрафіолетового випромінювання з терміном використання до зносу;

спеціальні захисні окуляри, що призначені для захисту очей від проявів комп’ютерного зорового синдрому, із терміном використання до зносу (для роботи на персональних електронно-обчислювальних машинах);

захисні окуляри коригувальні за наявності медичних показань із терміном використання до зносу;

індивідуальний засіб для промивання очей (стерильний розчин NaCl 0,9 %) в кількості 200 мл (1 герметично закритий флакон) із терміном використання до зносу (у разі безоплатної видачі окулярів або щитків захисних).

  1. Якщо такі ЗІЗ, як жилет сигнальний, страхувальна прив’язь, тримальна прив’язь (запобіжний пояс), діелектричні калоші та рукавички, діелектричні килимки, захисні окуляри (зокрема корегувальні) та щитки, фільтрувальні ЗІЗ органів дихання з протиаерозольними та протигазовими фільтрами, ізолювальні ЗІЗ органів дихання, захисний шолом, підшоломник, каска, наплічники, налокітники, саморятівники, навушники, протишумові вкладиші, світлофільтри, антивібраційні рукавиці або рукавички тощо, не зазначено в цих Нормах, вони можуть бути видані працівникам зі строком носіння до зносу або як чергові на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці, а також з урахуванням умов та особливостей робіт, що виконуються, зокрема в разі виконання робіт на проїзній частині (або поблизу неї). Під час виконання робіт на проїзній частині (або поблизу неї) дороги чи залізниці, у разі визначення місця пошкодження кабельних ліній (далі - КЛ), повітряних ліній (далі - ПЛ), ремонту КЛ і ПЛ та розчищення охоронної зони КЛ, ПЛ їхня видача може передбачатися колективними договорами та угодами.
  2. Працівникам, які потребують захисту в умовах, де необхідна підвищена видимість та безпека, замість ЗІЗ, які передбачені цими Нормами, видається спеціальний одяг зі світловідбивними властивостями підвищеної видимості з тими самими строками носіння.
  3. Працівникам, які виконують посадові обов’язки в зонах, що заражені радіонуклідами, або які обслуговують технологічне обладнання, що є джерелом іонізуючого випромінювання, у разі неможливості дезактивувати ЗІЗ їх мають замінити новими, незважаючи на строк носіння. На час дезактивації ЗІЗ працівникам видається запасний комплект.
  4. Працівникам усіх професій та посад, які зайняті на роботах у вибухонебезпечних умовах, має видаватися спеціальний одяг, що виготовлений із тканин та матеріалів із вогнестійкими антиелектростатичними властивостями.
  5. Працівникам усіх професій та посад, що передбачені в розділі «Експлуатація устаткування підземних гідроелектростанцій» цих Норм, які в разі аварійної ситуації можуть опинитися в затоплених приміщеннях, додатково до основних ЗІЗ видаються рятівні жилети та саморятівник зі строком носіння до зносу.
  6. За рішенням роботодавця з урахуванням протокольного рішення виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві або профспілкового представника працівникам, яким цими Нормами не передбачена безоплатна видача теплого спеціального одягу, на зовнішніх роботах взимку або для роботи в приміщеннях, що не опалюються, можуть видаватися додатково куртка або костюм для захисту від знижених температур (на 36 міс.), підшоломник під каску утеплений (на 24 міс.), рукавички з полімерним покриттям утеплені (на 3 міс. або до зносу), взуття утеплене (на 24 міс.).
  7. Роботодавець з урахуванням протокольного рішення виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві або профспілкового представника встановлює відповідно до цих Норм перелік ЗІЗ від термічних ризиків впливу електричної дуги для відповідних робочих місць, що забезпечують захист працівників від опіків другого ступеня, з урахуванням рівня захисту ЗІЗ від термічного впливу електричної дуги із сумарною граничною величиною спадної енергії, що перевищує фактичну.
  8. Роботодавець має право з урахуванням протокольного рішення виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві або профспілкового представника встановлювати норми безоплатної видачі працівникам ЗІЗ, що покращують захист від шкідливих та (або) небезпечних виробничих факторів, які впливають на працівників на робочому місці, а також в особливих температурних умовах або від забруднень.

Ці Норми затверджуються локальними нормативними актами роботодавця на підставі висновків атестації робочих місць за умовами праці та можуть бути внесені до колективного та (або) трудового договору із зазначенням типових норм, порівняно з якими покращується забезпечення працівників ЗІЗ.

  1. Засоби для захисту від води та нетоксичних розчинів (костюми, плащі, фартухи) мають виготовлятися з тканини з покриттям ПВХ щільністю не менше ніж 330 г/м-2.
  2. Костюм для захисту від ланцюгової пилки повинен мати захисний внутрішній наповнювач із спеціального матеріалу. Захисний наповнювач має розміщуватися на передніх частинах штанів/напівкомбінезона та на рукавах куртки до рівня передпліччя. Костюм має бути сертифіковано згідно з Переліком продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01 лютого 2005 року № 28, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04 травня 2005 року за № 466/10746, терміни введення його в експлуатацію має бути встановлено відповідно до вимог ДСТУ EN 381-5:2002, ДСТУ EN 381-11:2006.
  3. Тип та ступінь захисту для захисних окулярів, щитків, запобіжних поясів визначаються відповідно до умов праці.
  4. Вимоги до роботи з радіоактивними речовинами і джерелами іонізуючоговипромінювання
  5. Для роботи в мокрому ґрунті і воді видаються додатково чоботи гумові або галоші гумові - чергові, якщо вони не передбачені цими Нормами.
  6. Спеціальний одяг, передбачений для роботи з радіоактивними речовинами і джерелами іонізуючого випромінювання, виносити з підприємства не дозволяється.
  7. Працівники, що тимчасово залучаються до роботи з радіоактивними речовинами і джерелами іонізуючого випромінювання, а також відвідувачі виробничих приміщень, у яких застосовуються радіоактивні речовини, забезпечуються на час роботи і на час перебування в зазначених виробничих приміщеннях тим же спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими ЗІЗ, що й постійні працівники, для чого мають бути в наявності чергові комплекти спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ.
  8. Якщо неможливо провести дезактивацію спеціального одягу та ЗІЗ, потрібно негайно їх замінити новими незалежно від термінів носіння.
  9. На час дезактивації спеціального одягу та інших ЗІЗ працівникам видається запасний комплект.
  10. Спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ, що видаються працівникам, зайнятим на роботах із радіоактивними речовинами у відкритому вигляді, повинні мати спеціальний розпізнавальний знак.
  11. Білизна натільна і шкарпетки бавовняні, передбачені цими Нормами, видаються за умови, якщо потрібне обов'язкове проходження через санпропускник. Усім працівникам, для яких установлений обов'язковий режим санпропускника, видається, крім спеціального одягу, передбаченого цими Нормами, носова хустка з марлі одноразова, а жінкам, окрім того, бюстгальтер із строком носіння на 12 міс.
  12. У холодний період року працівникам, що виконують роботу з радіоактивними речовинами і джерелами іонізуючого випромінювання на відкритому повітрі, додатково видаються куртка бавовняна на утепленій підкладці, штани бавовняні на утепленій підкладці та утеплене взуття.
  13. Рукавички гумові видаються в разі потреби. Строк їхнього носіння визначається характером роботи. Під час виконання робіт, де передбачається контактування з транформаторним маслом, видаються рукавиці бензомаслостійкі з терміном носіння 2 міс.
  14. Працівникам, що виконують роботу з радіоактивними речовинами, залежно від характеру і тривалості проведених робіт додатково до рукавичок гумових можуть видаватися бавовняні рукавички-вкладиші.
  15. Бавовняні костюми, комбінезони, халати, берети мають виготовлятися з нефарбованого молескіну або молескіну зі спеціальним просоченням, натільна білизна - з нефарбованої бязі, халати мають застібатися ззаду.