Про проект Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення земель в містах і селищах України

Рішення колегії від 9 жовтня 2001 р. № 99

            Проект Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення земель в містах і селищах України (далі Програма) розроблений на виконання Указу Президента України від 23 червня 1998 р. № 670 “Про заходи щодо державної підтримки водогосподарсько-меліоративного комплексу” і спрямований на реалізацію державної політики у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки, виконання Закону України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”.

            Програма містить аналіз та комплексну оцінку стану близько  200 тис.га підтоплених територій у 260 містах і 281 селищі, в ній визначені стратегія і шляхи вирішення проблеми ліквідації підтоплення територій та викликаних ним шкідливих явищ, встановлені невідкладні першочергові заходи та пріоритетні завдання довгострокового характеру, а також визначено механізм і обсяги фінансування та основні виконавці цих заходів.

            Реалізація стратегічної мети досягається впровадженням комплексу узгоджених і взаємопов’язаних природоохоронних, правових, економічних, організаційно-технічних та інших заходів, які детально розробляються на кожному етапі реалізації Програми із застосуванням програмно-цільових методів та відповідних технологій.

            В основу реалізації Програми покладено принципи органічного поєднання загальнодержавних, регіональних і місцевих можливостей та інтересів для вирішення проблеми захисту міських населених пунктів та окремих об’єктів від шкідливої дії вод.

            Здійснення повного комплексу заходів з ліквідації наслідків підтоплення дасть змогу створити екологічно безпечні умови життя і господарської діяльності та знизити соціальну напруженість серед населення, що проживає на підтоплених територіях, нормалізувати гідрогеологічну ситуацію, зменшивши при цьому соціально-економічні та екологічні збитки, та забезпечити запобігання та зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій.

            З метою забезпечення управління Програмою та координації її виконання колегія вирішила:

            1. Узяти за основу проект Програми, розроблений УкркомунНДІпроектом за участю ДНДІ УкрВодгео, УкрНДІІНТВ та Дніпрокомунпроекту згідно із затвердженим Держбудом завданням на її розроблення.

            2. Управлінню інженерного захисту територій та промислової забудови (А.Крищук) спільно з інститутами “УкркомунНДІпроект” (Касьянов) та “Діпромісто” (Ю.Білоконь) опрацювати питання узгодження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення земель в містах і селищах України з положеннями Генеральної схеми планування території України.

            3. Розглянути доопрацьований проект Комплексної програми на засіданні колегії 30.10.2001 року.

            4. Узяти до відома, що:

            - проект Програми схвалено рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол № 3 від 13 вересня 2001 р.);

            - Кабінет Міністрів України постановою від 26 липня 2000 р. № 1173 схвалив розроблену Держводгоспом Комплексну програму захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в Україні у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року.

            5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступників голови Комітету Г.Семчука та В.Присяжнюка.

Голова колегії

В.Череп