Про впровадження вітчизняного коагулянта-флокулянта “Сизол” на водоочисних спорудах України

Рішення НТР від 16 жовтня 2001 р. № 55

            Розглянувши пропозиції головних розробників технічної і конструкторської документації Науково-дослідного та конструкторсько-технологічного інституту міського господарства і Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України щодо впровадження вітчизняного коагулянта-флокулянта “Сизол-2500” на водоочисних спорудах України, науково-технічна рада вирішила:

            1. Рекомендувати коагулянт-флокулянт “Сизол-2500” для впровадження на спорудах водопідготовки питної води.

            2. Управлінню реформування та розвитку водопровідно-каналізаційного господарства (О.Мільнер) разом із НДКТІ МГ (Г.Щербина) підготувати відповідні інформаційні матеріали, а Управлінню інформаційно-аналітичного та організаційного забезпечення роботи апарату, колегії та науково-технічної ради (А.Григор) забезпечити їх розміщення у засобах масової інформації.

Заступник голови НТР

Г.Семчук

Довідка

                Погіршення стану джерел водопостачання при досить жорстких вимогах до якості питної води вимагає удосконалення технології водопідготовки. Одним з її елементів є застосування широкого спектру високоефективних коагулянтів та флокулянтів, які б забезпечували високий ступінь очищення незалежно від джерела природної води, її складу, кліматичних умов.

                В Україні сьогодні виробляється тільки два види реагентів: неорганічний коагулянт “Полвак” – сульфат алюмінію і аніонний полімерний флокулянт на основі поліакриламіду, які, незважаючи на ряд позитивних властивостей, мають суттєві недоліки і, зокрема, обмежений діапазон pH і температури води, значний вміст залишкового алюмінію в очищеній воді тощо.

В інституті біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України розроблено високоефективний неорганічний коагулянт-флокулянт, до складу якого входять кремнієві кислоти, що отримав технічну назву “Сизол-2500”. Реагент пройшов токсиколого-гігієнічну експертизу та одержав дозвіл МОЗ України для використання за призначенням. Виготовлені технічні умови на реагент.

                За даними попередніх детальних лабораторних досліджень впливу “Сизол-2500” на процес очищення вод різної природи було визначено його високу ефективність. Використання цього реагента порівняно з традиційним коагулянтом – сульфатом алюмінію забезпечує такі переваги:

                 збільшується густина зкоагульованих частинок, процес пластівцеутворення і осадження пластівців;

                 зростає глибина очищення води за рахунок ефективного видалення в осад зкоагульованих часток і видалення домішок, які погано видаляються іншими реагентами;

                 виключається добавлення підлужуючих розчинів;

                 розширюється область оптимальних значень pH;

                 суттєво поліпшується процес очищення води в холодний період року;

                 у 2-9 разів зменшується вміст залишкового алюмінію в очищеній воді.