Про Зміну № 3 ДБН В.2.3-4-2000 “Автомобільні дороги”

Рішення НТР від 7 травня 2002 р. № 33

(прийнято у робочому порядку)

     Розглянувши проект Зміни № 3 ДБН В.2.3-4-2000, науково-технічна рада вирішила:

Схвалити і рекомендувати до затвердження розроблений Державним дорожнім науково-дослідним інститутом ім.М.П.Шульгіна “ДерждорНДІ” і внесений Управлінням інженерного захисту територій та промислової забудови проект Зміни № 3 ДБН В.2.2-4-2000.

Голова НТР

В.Череп

*        *        *

Довідка

     Проект Зміни № 3 ДБН В.2.3-4-2000 підготовлений інститутом “ДерждорНДІ” – провідною організацією – розробником цього нормативного документа.

     Ці Зміни стосуються норм стаціонарного штучного освітлення окремих ділянок та вузлів автомобільних доріг загального користування. Необхідність їх уточнення виникла через недостатньо чітке визначення нормативних вимог стосовно штучного освітлення мостів, дорожніх розв’язок, з’їздів до об’єктів автомобільного сервісу та інших елементів автомобільних доріг, а також у зв’язку з незадовільним фінансуванням облаштування та експлуатації електромереж і недостатнього виділення коштів на штучне освітлення зазначених елементів автомобільних доріг. Визнано за доцільне влаштування штучного освітлення лише у разі досягнення на автомобільних дорогах розрахункової інтенсивності руху транспортних засобів.

     До досягнення розрахункової інтенсивності руху з метою поліпшення орієнтації водіїв в темну пору доби відповідно до ДСТУ 2587-94 “Розмітка дорожня” та ДСТУ 2586-94 “Знаки дорожні” слід передбачати влаштування розмітки із світловідбивальних матеріалів або катафортів, встановлення дорожніх знаків і напрямних стовпчиків із нанесеними на них світловідбивальними елементами тощо.

     З урахуванням наведених обгрунтувань інститутом пропонується внести зміни в чинні ДБН В.2.3-4-2000, виклавши п.1.34 у новій редакції.

     Проект Зміни № 3 ДБН В.2.3-4-2000 узгоджений з ДАІ МВС, Державною службою автомобільних доріг України “Укравтодор” та інститутом “Київсоюзшляхпроект” – базовою організацією з нормування автошляхових мостів, труб і шляхопроводів.

     Зазначений проект зміни розглядався на засіданні секції інженерного захисту територій та промислової забудови (протокол № 12 від 16 квітня 2002 року), рішенням якої його схвалено і рекомендовано подати для розгляду на засіданні НТР Держбуду.