Про затвердження Тимчасового регламенту роботи Держархбудінспекції та її територіальних органів з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної

із створенням об’єктів архітектури

Наказ від 25 лютого 2009 р. № 30

З метою забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві» зі змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 № 941, наказую:

1. Затвердити Тимчасовий регламент роботи Держархбудінспекції та її територіальних органів з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (далі – Тимчасовий регламент), згідно з додатком.

2. Управлінню ліцензування та атестації (Ситнік О.П.), керівникам територіальних органів Державної архітектурно-будівельної інспекції:

- забезпечити виконання зазначеного Тимчасового регламенту;

- підготувати та подати до 1 грудня 2009 року пропозиції щодо вдосконалення організації ліцензійної діяльності.

3. Відділу організаційно-аналітичного забезпечення (Романова І.В.) забезпечити розміщення наказу на офіційному сайті Держархбудінспекції.

4. Наказ Держархбудінспекції від 21.07.08 № 119 «Про затвердження Регламенту роботи Держархбудінспекції як органу ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури» визнати таким, що втратив чинність.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Начальник

О. Бондаренко

Додаток

до наказу Держархбудінспекції

25.02.2009 р. № 30

Тимчасовий регламент

роботи Держархбудінспекції та її територіальних органів з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури

І. Загальні положення

1. Тимчасовий Регламент  розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві» із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 № 941 (далі - Тимчасовий регламент).

2. Тимчасовий регламент   визначає  порядок  прийому документів на видачу ліцензій, внесення змін до переліків робіт, наведених у додатках до діючих ліцензій, переоформлення, дублікатів та анулювання ліцензій.

3. Ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, здійснюють Держархбудінспекція та її територіальні органи – інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі – орган ліцензування).

II. Порядок прийому та розгляду заяв про видачу ліцензії

1. Для одержання ліцензії до органу ліцензування подаються такі документи:

- заява про видачу ліцензії, складеною за формою згідно з додатком 1;

- перелік робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які заявник має намір виконувати;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення, про наявну систему контролю якості виконання робіт, складеною за формою згідно з додатком 2;

- висновок установи, організації, уповноваженої Держархбудінспекцією на проведення експертизи.

2. Суб’єкти господарської діяльності, що мають намір отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (далі – заявники), подають або надсилають поштою заяву та інші відповідні документи, як правило, до територіальних органів Держархбудінспекції за місцем державної реєстрації заявника.

3. Виключно Держархбудінспекція здійснює прийом документів від нерезидентів України, суб’єктів господарської діяльності із 100 - відсотковим іноземним капіталом.

4. Заява про видачу ліцензії та документи для її оформлення (далі – документи) реєструються в органі ліцензування у встановленому порядку та передаються для розгляду керівництву інспекції, потім до відповідного структурного підрозділу органу ліцензування.

5. Під час розгляду документів здійснюється їх перевірка на відповідність вимогам, встановленим пунктом 5 Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року № 1396 (далі – Порядок), та готуються пропозиції щодо їх відповідності ліцензійним умовам та встановленим вимогам (далі – пропозиції).

6. У разі невідповідності поданих документів встановленим вимогам, орган ліцензування згідно з п. 6 Порядку у десятиденний термін з дня реєстрації заяви повертає їх заявнику з відповідним письмовим повідомленням.

7. Орган ліцензування розглядає подані документи і протягом 10 робочих днів надсилає матеріали ліцензійній комісії. Якщо у переліку робіт, які має намір здійснювати заявник, містяться роботи, зазначені у додатку 3, орган ліцензування надсилає подані документи із супроводжувальним листом та пропозиціями на розгляд ліцензійній комісії Держархбудінспекції.

III. Порядок розгляду документів та видачі ліцензій

1. Засідання ліцензійної комісії Держархбудінспекції проводяться, як правило, у першу та третю п’ятницю, територіальних органів у перший та третій тиждень кожного місяця.

2. Якщо у пропозиції органу ліцензування передбачаються певні обмеження щодо переліку робіт порівняно з поданою заявою або заявник не погоджується з експертним висновком, зазначене питання може розглядатися на засіданні ліцензійної комісії із запрошенням заявника, а також керівника або експерта організації, яка здійснювала підготовку експертного висновку.

3. За результатами розгляду документів у 7-денний термін готується висновок ліцензійної комісії, на підставі якого орган ліцензування у 3-денний термін видає наказ щодо видачі (відмови у видачі ліцензій) та затвердження переліку робіт.

Повідомлення заявника про відмову у видачі ліцензії здійснюється органом ліцензування .

4. Згідно з прийнятим рішенням (наказом) відповідним підрозділом органу ліцензування оформлюються ліцензії та додатки до них, які підписуються керівником органу ліцензування або його заступником згідно з розподілом обов’язків і засвідчуються печаткою.

5. Оформлені ліцензії та додатки до них видаються заявникам за наявності документа, що підтверджує факт внесення плати за видачу ліцензії, належним чином оформленого бухгалтерського доручення на її одержання та документа, що засвідчує особу.

6. Про видачу ліцензії робиться запис у книзі видачі ліцензій органу ліцензування.

7. Орган ліцензування формує ліцензійну справу, до якої входять копія ліцензії та додатки до неї, документи, які подавалися для отримання ліцензії, а також оригінали платіжного та бухгалтерського доручень.

ІV. Розгляд звернень щодо внесення змін до переліків робіт

1. Звернення заявників щодо внесення змін до переліків робіт, наведених у додатках до діючих ліцензій, відбувається згідно з розділом II. Тимчасового регламенту.

2. До заяви на внесення змін до переліку робіт, складеною за формою згідно з додатком 4, додаються:

- оригінал ліцензії з переліком робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури;

- зміни до переліку робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які заявник має намір виконувати;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення, про наявну систему контролю якості виконання робіт, складеною за формою згідно з додатком 2;

- висновок установи, організації, уповноваженої Держархбудінспекцією на проведення експертизи.

3. Розгляд звернень та прийняття рішень щодо внесення змін до переліків робіт здійснюється у порядку, встановленому для видачі ліцензій.

4. Після прийняття рішення про внесення змін до переліку робіт орган ліцензування затверджує зазначені зміни і оформлює їх окремим додатком, про що на бланку ліцензії робиться відповідна відмітка.

V. Розгляд заяв щодо переоформлення ліцензій

1. Заява на переоформлення ліцензії, виданої на здійснення господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (будівельної діяльності), складеною за формою згідно з додатком 5, розглядається органом ліцензування, в якому зберігається відповідна ліцензійна справа.

2. До заяви на переоформлення ліцензії додаються:

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності із внесеними змінами, засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- оригінал ліцензії, яка переоформлюється, з додатком;

- за наявності у суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів (філій), які провадять діяльність на підставі отриманої ліцензії, у заяві додатково зазначається їх місцезнаходження.

3. В органі ліцензування здійснюється реєстрація поданих заяв та перевірка доданих до них документів на відповідність вимогам п.17 Порядку, а також дотримання термінів, встановлених для подачі заяви на переоформлення ліцензії.

4. У разі дотримання заявником встановлених вимог, орган ліцензування видає наказ про переоформлення ліцензії та оформляє ліцензію на новому бланку. Одночасно заявнику повертається попередня ліцензія з відміткою про її переоформлення.

5. Копія переоформленої ліцензії та документи, подані для переоформлення, долучаються до ліцензійної справи.

6. Плата за переоформлення ліцензії здійснюється відповідно до вимог законодавства.

VI. Розгляд заяв щодо видачі дублікатів ліцензій, переліків видів робіт

та копій ліцензій на відокремлені структурні підрозділи

1. Заява на видачу дубліката ліцензії, виданої на здійснення господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (будівельної діяльності), переліків видів робіт та копій ліцензій на відокремлені структурні підрозділи заявника, розглядається органом ліцензування, в якому зберігається відповідна ліцензійна справа.

2. До заяви, складеною за формою згідно з додатком 6, на видачу дубліката ліцензії, переліку видів робіт та копії ліцензії на відокремлений структурний підрозділ, у зв’язку з їх втратою, додається повідомлення, надруковане:

а) у газетах «Урядовий кур’єр» або «Голос України», якщо ліцензія діяла на території України;

б) у регіональній пресі, якщо ліцензія діяла на території АР Крим, області, міст Києва та Севастополя.

3. До заяви, складеною за формою згідно з додатком 7, на видачу дубліката

ліцензії, переліку видів робіт та копії ліцензії на відокремлений структурний підрозділ, внаслідок їх пошкодження, додаються непридатні для користування документи.

4. В органі ліцензування здійснюється реєстрація поданої заяви та перевірка доданих до них документів на відповідність вимогам п.18 Порядку.

5. У разі дотримання заявником встановлених вимог, орган ліцензування видає наказ про видачу дубліката ліцензії та оформляє ліцензію на новому бланку.

6. Копія дубліката ліцензії та документи, подані для її видачі, долучаються до ліцензійної справи.

7. За видачу дубліката ліцензії здійснюється оплата відповідно до вимог законодавства.

VII. Розгляд заяв на анулювання ліцензій

1. Заява на анулювання ліцензії, виданої на здійснення господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (будівельної діяльності), розглядається органом ліцензування, в якому зберігається відповідна ліцензійна справа.

2. До заяви на анулювання ліцензії, складеною за формою згідно з додатком 8, додається оригінал ліцензії.

3. В органі ліцензування здійснюється реєстрація поданої заяви та готується наказ про її анулювання, відповідно до якого робиться відмітка на бланку ліцензії.

4. У разі якщо заявник подав заяву на анулювання ліцензії у період проведення органом ліцензування перевірки щодо дотримання ним ліцензійних умов, розгляд його заяви здійснюється з врахуванням результатів перевірки та прийнятих рішень.

Начальник Управління

ліцензування та атестації

О.Ситнік

Додаток 1

__________________________________________________________________

(назва органу ліцензування)

ЗАЯВА

на видачу ліцензії

Заявник ___

(найменування, місцезнаходження, робочі телефони суб’єкта господарювання)

___

(прізвище, ім'я, по батькові керівника суб’єкта господарювання)

ідентифікаційний код суб’єкта господарювання ______________________________

Банківські реквізити: № рахунку __________________, МФО___________________

просить видати ліцензію на здійснення господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, згідно з переліком робіт, що додається.

Наявність ліцензії: серія _____, №____________, діє до ______ року, видана ________________________________________________________________

(назва органу, який видав ліцензію)