і

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

сДсржавиа системяг

забезпечення єдності-аимірювань .

М’е-тр г.'5/f о -zZ-p

АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ. МЕТРОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

5

2

З

Основні положення ДСТУ 2709-94

Видання офіційне

ДЕРЖСТАН;ЇАРТ УКРАЇНИ КнТв

I

ДСТУ 2709-94 ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

- Дсржаига -система эдбеэпечення єдності римірюваиь-

АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ. МЕТРОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Основні положення

Видання офіційне

ДЕРЖСТАНДАРТ УКРАЇНИ Київ

ПЕРЕДМОВА

  1. РОЗРОБЛЕНО Державшім науково-дослідним Івстятутом «Система» Держстандарту України (ДНДІ «Система»), науково-виробші* чим об’єднанням «Київський інститут автоматики» Мінмадпірому ■ України (НВО КІА)і.

ВНЕСЕНО Управлінням державної метрологічшЯ служби Держстандарту України_

  1. ЗАТВЕРДЖЕНО t ВВЕДЕНО В ДІЮ наказом Держстандарту України № 194 від 29 липня 1994 р.O’. і'
  2. У цьому стандарті реалізовано норми Декрету кабінету Міністійв України «Про забезпечення єдності вимірювань» від 26. 04. 93 р. № 40-93
  3. ВВЕДЕНО ВПЕРШЕ
  4. РОЗРОБНИКИ: Б. Д. Колпак, к. т. ви; Ю. Р. Каладнський; О. М. Кричевець, к. т, н.; Г. А. Речков; Л. М. Шабаліна; -'

К. Д. ЛІтвінова; В. Я. Чубатенко

Видання офіційнеТ'(DДержстандартУкраїни,1994

' ' '■ ■ .■

Цей стандарт не може бути повністю чи частково відтворенні, тиражований та розповсюджений без дозволу Держстандарту України

с.

  1. Галузь використання 1
  2. Нормативні посилання 1
  3. Визначення 2
  4. Загалші положення 4
  5. Склад ро&т з метрологічного забезпечення АСК ТП ....5
  6. Завдання органів державної та відомчих метрологічних

служб з метрологічжно забезпечення АСК ТП 7

ДСТУ 2709-94 ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

тр OAa z-i-p

ДЕРЖААНА-СИСТВМЛ ЗЛВСЗПВЧЕННЯ СДНОСТІ-ЙИМІРІОВЛНІ.

АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ. МЕТРОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Основні положення тр а А О

ГОСУДАТСТВСіИІЛЯ 0НСТ1ІИЛ ОВЕСПЬЧБЇІИЯ ВДИІІСТВА нзмі:рг:іін{р

АВТОМАТИЗИРОВАННЫЕ СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИМИ ПРОЦЕССАМИ. МЕТРОЛОГИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ Основные положения

STATE system of ENSURING THE UNIFORMITY OF MEASUREMENT

COMPUTER-AIDED PROCESS CONTROL SYSTEMS. METROLOGICAL PROVISION General position

Чинний від 1995—07—01

1 Галузь використання

Цей стандарт поширюється на автоматизовані системи керування технологічними процесами (АСК ТП) і встановлює основні положення метрологічного забезпечення на стадіях їх створення.

Вимоги цього стандарту є обов’язковими для підприємств, установ і організацій, що діють на території України, а також громадян- суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діїспьності.

Стандарт придатний для цілей сертифікації.

Найменування стадій створення за ІГОСТ 34.601.

2 Нормативні посилання

В цьому стандарті г посилання на такі стандарти:

ГОСТ 34. 601—50 Информационная технология. Комплекс стандартов на автоматизированные системы. Автоматизированные системы. Стадии создания.

ДСТУ 2681—94 ДСВ. Метрологія. Терміни та визначення.

ДСТУ 2226—93 Автоматизовані системи. Терміни та визначення.

З Визначення

У цьому стандарті подано такі терміни та визначення:

  1. Метрологічне забезпечення АСК ТП — встановлення та застосування наукових та організаційних основ, технічних та програмних засобів, правил, норм з метою забезпечення єдності та/ заданої точності вимірювань і заданої точності керувальних дій на технологічний об’єкт керування, що здійснюються АСК ТП.
  2. Автоматизована система — за ДСТУ 2226.
  3. Автоматизована система керування технологічними процесами — автоматизована система, яка призначена для вироблення та рса.іізації ксрувальної дії на технологічний об’єкт керування згідно з прийнятими критеріями керування.
  4. Ви.мірювальний канал АСК ТП — функціонально об’єднана частіша АСК ТП, призначена для автоматизованого створення інформативного сигналу про властивості технологічного об’єкта керування, перетворення його в інформаційний сигнал вимірюваної фізичної величини та подання його у вигляді натурального числа і (чи) цифрового коду.
  5. Обчислювальний канал АСК ТП — функціонально об’єднана частина АСК ТП, що використовується для обчислень під час виконання функцій сумісних і сукупних вимірювань, а також визначення параметрів технологічного об’єкта керування.
  6. Канал керування АСК ТП — функціонально об’єднана частина АСК ТП, яка призначена для формування сигналу технологічної уставки, порівняння з ним інформаційного сигналу вимірюваної фізичної величини, вибору керувальних дій за результатами порівняння та .їх реалізації шляхом формування енергетичних сигналів.
  7. Вимірювальний компонент — функціонально об’єднана частина вимірюва^тьного каналу, що здійснює одну чи декілька вимірювальних операцій.
  8. Обчислювальний компонент — сукупність програм (комплексів програм) на носіях даних та обчислювальних засобів, що входять до складу АСК ТП, які призначені для виконання обчислювальних операцій під час вимірювань.
  9. Метрологічна атестація вимірювального каналу — за ДСТУ 2681.
  10. Повірка вимірювального каналу — за ДСТУ 2681.
  11. Метрологічна атестація обчислювального каналу (який використовується під час виконання сумісних та сукупних вимірювань —

експериментальні чи експериментально-розрахункові достижения, що здійснюються органом метрологічної стужби і спрямовані па визначення метрологічних характеристик та видання свідоцтва з одержаними даними.

  1. Випробування обчислювального каналу (який використопу- ється для визначення параметрів технологічного об’єкта керування) — експериментальні чи експериментально-розрахункові досліджені;я, спрямовані на визначення характеристик похибки обчислювального каналу і видання відповідного документа з одержаними .тганіми.
  2. Повірка обчислювального каналу — за ДСТУ 2681.
  3. Періодичний контроль обчислювального каналу — експериментальні чи експериментально-розрахункові дослідження, спрямовані на встановлення відповідності значень характеристик похибки обчислювального каналу встановленим нормам.
  4. Випробування каналу керування АСК ТП — скспеї'.имснгальні чи експериментально-розрахункові дослідження, спрямовані на визначення характеристик похибки керувальної дії і видання відповідного документа з одержаними даними.
  5. Періодичний контроль каналу керування АСК ТП — експериментальні чи експериментально-розрахункові дослідження, спрямовані на встановлення відповідності значень характеристик похибки керувальної дії встановленим нормам.
  6. Метрологічна атестація вимірювального компонента — експериментальні чи експериментально-розрахункові дослідження, що здійснюються органом метрааогічної служби і спрямовані на визначення значень метрологічних характеристик вимірювальних компонентів і видання свідоцтва.
  7. Випробування вимірювального компоненту — експериментальні чи експериментально-розрахункові дослідження, спрямовані на визначення відповідності значень метрологічних характеристик встановленим нормам.
  8. Метрологічна атестація обчислювального компонента — обчислювальний експеримент, що здійснюється органом метрологічної служби і спрямований на визначення значень метрологічних характеристик обчислювального компонента і видання свідоцтва.
  9. Метрологічне супроводження обчислювального компонента — аналіз модифікацій обчислювального компонента на стадії супроводження АСК ТП, спрямований на визначення та оцінювання метрологічних характеристик, встановлення їхньої відповідності нормованим значенням і видання відповідного документу з одержаними даними.
  10. Сигнал керувальної дії — енергетичний сигнал, що формується на виході каналу керування з метою змінення параметрів технологічного об’єкту керування чи їх підтримання на заданому рівні.
  11. Похибка керувальної дії — різниця між номінальним та дійсним значеннями параметра сигналу керувальної дії.

4 Загальні положення

  1. Об’єктами метрологічного забезпечення АСК ТП є вимірювальні, обчислювальні канали і канали керування.
  2. Основними завданнями метрологічного забезпечення АСК ТП є:
  • перевірка відповідності вимірювальних каналів і (за необхідності) їх вимірювальних компонентів повірним схемам;
  • встановлення єдиних вимог щодо номенклатури, нормування і подання метрологічних характеристик вимірювальних каналів, обчислювальних каналів, що використовуються під час вимірювань, вимірювальних і обчислювальних компонентів і характеристик похибок керувальної дії;
  • вибір методів визначення і контролю метрологічних характеристик вимірювальних і обчислювальних каналів, вимірювальних і обчислювальних компонентів і характеристик похибок керувальної дії;
  • визначення та контроль метрологічних характеристик вимірювальних і обчислювальних каналів, вимірювальних та обчислювальних компонентів, а також характеристик похибок керувальної дії;
  • встановлення вимог щодо метрологічного нагляду за АСК ТП і порядку його здійснення.
  1. Метрологічне .забезпечення вимірювальних, обчислювальних каналів і каналів керування, а також обчислювальних компонентів здійснюється згідно з вимогами цього стандарту.
  2. Відповідальність за роботи з метрологічного забезпечення АСК ТП на стадіях за 5.1—5.6 даного стандарту, покладається на організацію — розробника системи, за 5.7—5.8 — на організацію-замов- инка або організацію-споживача.
  3. Вихідні дані для формування в технічному завданні на розроблення АСК ТП вимог щодо метрологічного забезпечення подає організація-замовник.
  4. Державному метрологічному нагляду підлягають вимірювальні каїьгли та обчислювальні канали АСК ТП, що використовуються під час вимірювань, в галузях:
  • обліку матеріальних ресурсів (електричної та теплової енергії, газу, нафтопродуктів тощо);
  • охорони здоров’я;
  • виробництва та контролю продуктів харчування, здійснення заходів щодо захисту навколишнього середовища;
  • охорони праці та техніки безпеки;
  • геодезичних та гідрометеорологічних робіт;
  • операцій, що включають всі види торговельної дііільності, пов’язаної з визначенням кількості товару чи послуг;
  • фасування товарів;
  • проведення податкових, митних і поштових операцій;
  • виконання робіт, пов’язаних з обов’язковою сертифікацією продукції;
  • реєстрації спортивних національних і міжнародних рекордів.
  1. Відомчому метрологічному контролю підлягають вимірювальні та обчислювальні канали, не означені в 4.6 даного стандарту, та канали керування.
  2. Ро(й)ти з метрологічного забезпечення АСК ТП повинні виконуватись організаціями та органами державної та відомчої метрологічних служб міністерств і відомств, міжгалузевих об’еднань, промислових комплексів, підприємств, яким надано право проведення цих робіт у порядку, встановленому Держстандартом України.
  3. Головною організацією з метрологічного забезпечення АСК ТП в Україні є Державний науково-дослідний інститут «Система» (ДНДІ «Система») Держстандарту України.

5 Склад робіт з метрологічного забезпечення АСК ТП

  1. На стадп «Формування вимог до автоматизованих систем» проводять такі роботи:
  • формування вимог щодо методів вимірювань та засобів реалізації керувальних дій АСК ТП;
  • формування вимог до порядку контролю та приймання АСК ТП, до методів та засобів досліджень вимірювальних і обчислювальних каналів та каналів керування.
  1. Не стадії «Розробка концепції авто.матизованих систем» проводять такі роботи:
  • складгинз переліку технічних параметрів, які підлягають вимірюванням, контролю та керуванню (регулюванню):
  • формування вимог щодо форм подання вихідної інформації, норм точності вимірювань, метрологічних характеристик вимірювальних і обчислювальних каналів, характеристик похибок обчислювальних каналів т^ характеристик похибок керувальної дії;
  1. На стадії «Технічне завдання» проводять метрологічну експертизу технічного завдання на розроблення АСК ТП.
  2. На стадії «Ескізний проект» проводять метрологічну експертизу документащї ескізного проекту.*
  3. На стадії «Технічний проект» проводять такі роботи:
  • формування вимог щодо метрологічних характеристик вимірю- вальних і обчислювальних компонентів;
  • проектне оцінювання метрологічних характеристик вимірювальних і обчислювальних каналів, характеристик похибки обчислювальних каналів та характеристик похибки керувальної дії;
  • метрологічну експертизу технічних завдань на розроблення компонентів АСК ТП несерійного виробництва;
  • метрологічну експертизу документації технічного проекту.
  1. На стадії «Робоча документація» проводять такі ро^ти:

~ розроблення програм та методик метрологічної атестації вимірювальних і обчислювальних каналів, а також (за необхідності) вимірювальних та обчислювальних компонентів;ч

  • розроблення програм та методик випробувань обчислювальних каналів та каналів керування;
  • розроблення методик виконання вимірювань та програм метрологічної атестації методик;
  • розроблення методик ііовірки вимірювальних і обчислювальних каналів;
  • розроблення методик періодичного контролю обчислювальних каналів та каналів керування;
  • метрологічну експертизу робочої документації.
  1. На стадії «Введення в дію» проводять такі роботи:

~ метрологічну атестацію вимірювальних 1 обчислювальних ка- на.'іів;

  • метрологічну атестацію методик виконання вимірювань;
  • метрологічну атестацію обчислювальних компонентів;

—- метрологічну атестацію вимірювальних компонентів;